Δείξε μου την κουζίνα σου να σου πω τι φυτό θα βάλεις
Φίλε, φίλη μου, αν ανήκεις στην κατηγορία αυτών που αναμφίβολα, αγαπούν τα φυτά εσωτερικού αλλά δεν έχουν βρει ακόμα τον τρόπο σωστής επικοινωνίας μαζί τους, τότε αυτή τη στιγμή διαβάζεις ένα πραγματικά χρήσιμο κείμενο.
Ένα φυτό δεν ζητάει πολλά, παραμόνο μερικά δευτερόλεπτα από το χρόνο σου, ελάχιστο νερό και ένα ταιριαστό με αυτό περιβάλλον για να ζήσει αξιοπρεπώς και να σου κάνει παρέα μέχρι τα βαθιά γεράματα. Μια καλή αρχή είναι να ξεκινήσεις από την κουζίνα σου. Περνάς που περνάς πολύ χρόνο εκεί τώρα τελευταία, δώστης μια νέα πνοή κυριολεκτικά και μεταφορικά με το κατάλληλο φυτό.
Κουζίνα σκοτεινή; Κουζίνα με άπλετο φυσικό φως; Πολύ μικρή αλλά θαυματουργή ή ιδιαίτερα ευρύχωρη και ψηλοτάβανη; Όπως και να είναι η κουζίνα σου, υπάρχει ένα φυτό που της ταιριάζει γάντι, οπότε μη χάνεις χρόνο. Διάβασε παρακάτω και εξοπλίσου καταλλήλως.
Ζάμια ή ΖΖ, για την κουζίνα με λιγοστό φως
Πρόκειται για ένα τροπικό παχύφυτο με καταγωγή από την Αφρική με χαρακτηριστικό φύλλωμα που μοιάζει σαν να είναι κερωμένο. Η ζάμια μεγαλώνει αργά και σταθερά, ζει για χρόνια και μπορεί να αναπτυχθεί σε κάθε είδους κλίμα και συνθήκες φωτός, ακόμα και σε πολύ σκοτεινά σημεία. Είναι το ιδανικό φυτό για εσένα που έχεις ελάχιστο έως και καθόλου φυσικό φως στην κουζίνα σου, αλλά και για εσένα που τρέχουν πολλά στο κεφάλι σου και ξεχνιέσαι με το πότισμα, μιας και χρειάζεται νερό 1-2 φορές το μήνα.
Κισσός, για την ευρύχωρη και ψηλοτάβανη κουζίνα
Αυτό το αναρριχώμενο φυτό είναι ό,τι πρέπει για εσένα που η κουζίνα σου είναι αρκετά μεγάλη και ψιλοτάβανη. Θα της δώσει αμέσως μια φίνα πινελιά και θα κάνει ακόμα και μια πιο συντηρητική και αυστηρή κουζίνα να φαίνεται όμορφη και ζεστή.Είναι μάλιστα ιδανικό για τους καπνιστές, αφού καθαρίζει την ατμόσφαιρα από τους ρύπους.
Να θυμάσαι πως ο κισσός θέλει χώρο να αναπτυχθεί, επομένως μπορείς να τον τοποθετήσεις ψηλά σε κάποιο ράφι ή πάνω από ένα ντουλάπι ή σε κασπό που κρέμεται από το ταβάνι και σε λίγο καιρό να τον δεις να επεκτείνεται. Μην ξεχνάς να τον ποτίζεις τακτικά και να ψεκάζεις που και που τα φύλλα του με νερό σε σπρέι και να προσέχεις αν έχεις κατοικίδιο γιατί αν το δαγκώσει μπορεί να δηλητηριαστεί.
Σανσεβιέρια ή αλλιώς γλώσσα της πεθεράς, για μια κουζίνα φωτεινή
Το εντυπωσιακό και διάσημο αυτό φυτό ανήκει στην οικογένεια των παχύφυτων και θα το δεις να στολίζει το 80% των σπιτιών. Είναι ανθεκτικό χωρίς πολλές απαιτήσεις και χρειάζεται ελάχιστο πότισμα ανά 20-25 μέρες ή ανά μήνα. Αγαπάει πολύ τα φωτεινά σημεία της κουζίνας σου, οπότε φρόντισε να το τοποθετήσεις κοντά σε παράθυρο ή μπαλκονόπορτα, στο πάτωμα, στον πάγκο, ή στο τραπέζι της κουζίνας.
Aloe vera, για τη μικρή σου κουζίνα
Μικρή αλλά θαυματουργή θα τη χαρακτήριζα την αλόη. Αν δεν έχεις και την πιο μεγάλη κουζίνα του κόσμου και θέλεις να της δώσεις λίγη χάρη, αγόρασε ένα τέτοιο φυτό και βάλ’ το σε ένα σχετικά φωτεινό σημείο ή μια γωνία με ημίφως.
Χρειάζεται μικρές ποσότητες νερού ανά τακτά διαστήματα και θα το καταλάβεις παρατηρώντας τα φύλλα του. Αν αντί για σκληρά και με ζωηρό χρώμα, είναι κιτρινισμένα με κυλίδες και κάπως μαλακα, τότε σίγουρα διψάει. Επίσης μην ξεχνάς τις καταπραϋντικές ιδιότητες της αλόης. Αν καείς μαγειρεύοντας, έχεις ένα φαρμακείο ακριβώς δίπλα σου!
A plant is all you need!
Natalie, xx
ax mi ti potizete ti zamia 1-2 fores ton mina, eidika ama den einai se foteino simeio… kai tin sansevieria episis… set and forget einai i fasi tous! 😉
ποια απο αυτα ειναι φιλικα για κατοικιδια? συγκεκριμενα για γατουλες? θα μπορουσες μηπως να δωσεις και μερικες προτασεις για σπιτια που εχουν κατοικιδιο?
Αγαπητή Ελένη, η Σανσεβιέρια σίγουρα είναι φιλική, δοκιμασμένο, αφού έχω κι εγώ μία σπίτι μου καθώς και μια άτακτη γατούλα 🙂 Από τα υπόλοιπα, ουσιαστικά η Aloe Vera θεωρείται τοξική, ενώ για τον κισσό δεν γνωρίζω αλλά υποθέτω ότι έτσι που κρέμονται τα κλαδιά του θα γίνει μόνιμο παιχίνιδι/τραβολόγημα από οποιοδήποτε γατί.
Πολύ ωραίο άρθρο και πολύ κατατοπιστικο!!!