Πως θα κάνεις το ψυγείο σου να δουλεύει σωστά στην καλοκαιρινή ζέστη

Το καλοκαίρι στη χώρα μας είναι ζεστό. Πολύ ζεστό. Κύματα καύσωνα ξανά και ξανά, με μικρά διαλείμματα φυσιολογικής ζέστης (δεν είναι ότι δροσίζει κιόλας) ζεσταίνουν την πόλη, το τσιμέντο, τα σπίτια και τις κουζίνες μας. Ο ήρωας της κουζίνας σου είναι πάντα το ψυγείο. Αυτή η θαυματουργή συσκευή που, με καύσωνα ή χωρίς, φροντίζει να μη χαλάσουν οι τροφές σου, διατηρώντας τες κρύες για πολλές μέρες. Όμως ακόμα και τα πιο γερά ψυγεία, θέλουν τη βοήθειά σου για να λειτουργούν πάντα σωστά, ακόμα και όταν οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν δραματικά. Διάβασε παρακάτω τι μπορείς να κάνεις, για να διασφαλίσεις ότι ο ήρωας της κουζίνας σου θα δουλεύει σωστά στην καλοκαιρινή ζέστη.

Super Tip

Super Tip

Μιας και τους καλοκαιρινούς μήνες η κατάψυξη δουλεύει “υπερωρίες”, για να είσαι έτοιμος, διάβασε πως καταψύχουμε σωστά τα τρόφιμα και ποια 6 τρόφιμα δεν μπαίνουν ποτέ στην κατάψυξη.

Κράτα το καθαρό

Ξεκινάω απ’ τα βασικά. Δεν εννοώ όμως να καθαρίσεις τα ράφια στο εσωτερικό του. Εννοώ να τραβήξεις το ψυγείο απ’ τον τοίχο (με βοήθεια κάποιου άλλου) και να καθαρίσεις τη βρωμιά και τη σκόνη που -σίγουρα- θα έχει μαζευτεί στο πίσω και κάτω μέρος. Επειδή είναι ηλεκτρική συσκευή, θέλει πολλή προσοχή με σφουγγάρια και νερά γι αυτό μην βρέξεις οποιοδήποτε σημείο έχει εκτεθειμένα ηλεκτρικά εξαρτήματα. Ξεσκόνισε ή χρησιμοποίησε ηλεκτρική σκούπα ή σκουπάκι για να μαζέψεις όλα τα κουβαράκια σκόνης που θα χουν μαζευτεί σε διάφορα σημεία εκεί πίσω. Το ψυγείο σου αξίζει μια καθαρή γωνιά.

Κράτα το λίγα εκατοστά μακριά από τον τοίχο

Το ψυγείο σου έτσι κι αλλιώς δημιουργεί θερμότητα από τη λειτουργία του, οπότε αν είναι κολλημένο στον τοίχο, θα έχει πρόβλημα. Εάν σου το επιτρέπει ο χώρος σου, απομάκρυνε το ψυγείο λίγα εκατοστά από τον τοίχο, έτσι ώστε να ανακυκλώνεται ο άερας στο πίσω μέρος του.

Γέμισέ το

Γενικά μιλώντας, όσο περισσότερα πράγματα βρίσκονται μέσα στο ψυγείο, τόσο πιο αποτελεσματικά λειτουργεί. Βέβαια -ειδικά τώρα που μπορεί να φεύγεις για εκδρομές κάθε τόσο- είναι δύσκολο να το έχεις συνέχεια γεμάτο με τροφές. Η λύση είναι απλή: μπορείς να γεμίζεις μπουκάλια ή κανάτες με νερό και να τις τοποθετείς στα κενά ράφια του ψυγείου. Έτσι το ψυγείο σου θα “νιώθει” γεμάτο και θα λειτουργεί όπως πρέπει. Άσε που θα έχεις άφθονο κρύο νεράκι!

Μην ανοιγοκλείνεις την πόρτα

Όταν η ζέστη χτυπάει κόκκινο, μπαίνεις στον πειρασμό να χώνεις κάθε τόσο το κεφάλι σου στο ψυγείο ή την κατάψυξη, μπας και δροσιστείς. Όμως κάθε φορά που ανοίγεις την πόρτα, ανεβαίνει η θερμοκρασία και το ψυγείο πασχίζει να την ξανακατεβάσει. Άνοιγε την πόρτα μόνον όταν χρειάζεσαι κάτι και φυσικά, μην την αφήνεις ανοιχτή για να κάνεις κάτι άλλο μέσα στην κουζίνα.

Άσε το φαγητό να κρυώσει, πριν το βάλεις στο ψυγείο

Μπορεί να έφτιαξες κάτι και για να κρυώσει γρήγορα, έχωσες την κατσαρόλα μέσα στο ψυγείο. Μπορεί να τελειώσατε το φαγητό και τα leftovers να είναι ακόμα ζεστά και θέλοντας να τα αποθηκεύσεις, να έβαλες το τάπερ μέσα. Μην το κάνεις! Το ζεστό φαγητό ανεβάζει τη θερμοκρασία μέσα στο ψυγείο και εκείνο εργάζεται διπλά για να την ξαναρίξει. Επιπλέον, δε θες μια πηγή ζέστης δίπλα στις κρύες τροφές. Κάνε λίγη υπομονή και άσε το φαγητό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το βάλεις ψυγείο.

Κράτα την υγρασία σε χαμηλά επίπεδα

Όταν αφήνουμε ακάλυπτες τροφές ή ζαρζαβατικά στα ράφια, ανεβαίνουν τα επίπεδα υγρασίας στο ψυγείο και η ψύχρανση του αέρα γίνεται πιο δύσκολη. Βάζε τα λαχανικά και τα φρούτα στο ειδικό συρτάρι, ώστε να διατηρηθούν φρέσκα και τραγανά. Φύλα τις τροφές μέσα σε καλά κλεισμένα τάπερ, αεροστεγή σακουλάκια ή καλυμμένες με διάφανη μεμβράνη. Έτσι το ψυγείο σου θα λειτουργεί σωστά και δε θα βλέπεις τις κηλίδες υγρασίας να γεμίζουν το πίσω μέρος.

Super Tip

Super Tip

Οι περισσότεροι κατασκευαστές ψυγείων προτείνουν να χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του ψυγείου, τους θερινούς μήνες. Πριν ρυθμίσετε το διακόπτη θερμοκρασίας του ψυγείου ή του καταψύξτη, συμβουλευτείτε το έντυπο οδηγιών ή επικοινωνήστε με τη γραμμή επικοινωνίας του κατασκευαστή.

#FeedYourDreams,

Anna

Ένα σχόλιο
  1. Ο/Η Ζαφειρουλα λέει:

    Πολύ χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές. Ευχαριστούμε!

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by