#HomeOffice: 5 μυστικά για να δουλεύεις παραγωγικά & δημιουργικά από το σπίτι

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Η παραμονή στο σπίτι μας έχει αποσυντονίσει όλους και είναι λογικό. Η εργασία από το σπίτι είναι εύκολη για μία ή δύο μέρες, αλλά μπορεί να γίνει στρεσογόνα, μη παραγωγική αλλά και βλαβερή για το σώμα και το πνεύμα μας όταν δουλεύουμε απομακρυσμένα για μεγάλο διάστημα.

Καταρχήν είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν χρειάζεται να δουλεύουμε τόσες ώρες όσο στην κανονικότητα μας, έτσι κι αλλιώς όλα υπολειτουργούν. Κάνε μόνο όσες δουλειές είναι απαραίτητες και χρησιμοποίησε αυτόν τον χρόνο που είσαι σπίτι για να φροντίσεις τον εαυτό σου, τους ανθρώπους σου και το σπίτι σου. Ο εγκλεισμός αυτός, όπως είπε πολύ σωστά κι ένας φίλος, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για περισυλλογή, αναδιοργάνωση και κυρίως για να σκεφτούμε την κατάσταση, να την αξιολογήσουμε και να μάθουμε μέσα από αυτήν σημαντικά πράγματα για εμας αλλά και τον κόσμο.

Παρ’όλα αυτά δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη ζωή μας και ειδικά τη δουλειά που είναι απαραίτητη για την επιβίωση μας. Οπότε προσπαθούμε να δημιουργήσουμε το ιδανικό περιβάλλον για να εργαστούμε, δουλεύομε μόνο για όσες ώρες είναι απαραίτητες και σταματάμε όταν νιώθουμε ότι δεν είμαστε παραγωγικοί. Μην ξεχνάς ότι ο εγκλεισμός θα φέρει μεταπτώσεις στην ψυχολογία μας και πιέζοντας τον εαυτό μας μόνο κακή επίδραση μπορεί να έχει.

Στήσε ένα πρόχειρο γραφείο

Αν συνεχίσεις να δουλεύεις από τον καναπέ με την πλάτη σου καμπουριασμένη, σε λίγο καιρό δεν θα έχεις μέση. Στήσε ένα πρόχειρο γραφείο στο τραπέζι της κουζίνας, στην τραπεζαρία ή χρησιμοποιώντας ένα τραπέζι που δεν χρειάζεσαι. Φρόντισε η καρέκλα που θα χρησιμοποιήσεις να είναι στο κατάλληλο ύψος για να μην καμπουριάζεις και κρατά όρθια την πλάτη σου. Φτιάξε το γραφείο σου τοποθετώντας το λάπτοπ, την ατζέντα και τα χαρτιά σου, ένα ποτήρι με τα στιλό και τα μολύβια σου, ένα μικρό φωτιστικό κι ένα μικρό φυτό ή λουλούδι. Ένα στημένο γραφείο σε βάζει σε mood  δουλειάς κατευθείαν και βοηθάει την παραγωγικότητα σου.

Δούλεψε συγκεκριμένες ώρες τη μέρα

Ο άνθρωπος λειτουργεί καλύτερα όταν έχει μία συγκεκριμένη ρουτίνα, αλλά προσπαθώντας να κρατήσεις την ρουτίνα που είχες μέχρι σήμερα είναι σα να αρνείσαι τη νέα πραγματικότητα. Προσπάθησε να ορίσεις ένα συγκεκριμένο διάστημα που θα δουλεύεις καθημερινά, ιδανικά όσο πιο κοντά στην ώρα που ξύπνησες.  3-4 ώρες τη μέρα είναι υπεραρκετές για να ασχοληθείς με τη δουλειά, ειδικά τώρα που δεν αποσπάσαι από τηλέφωνα, mails και συναδέλφους που σου μιλάνε και τα πάντα υπολειτουρργούν. 

Οργάνωσε όσα δεν προλάβαινες στην τρελή καθημερινότητα

Τα 1,224 emails στο inbox σου, το desktop με τα δεκάδες διάσπαρτα αρχεία και τα χαρτιά σου φωνάζουν για την προσοχή σου εδώ και καιρό. Μέχρι τώρα είχες μια καλή δικαιολογία για να μην ασχοληθείς μαζί τους, αλλά τώρα έχεις άπλετο χρόνο να αρχειοθετήσεις, οργανώσεις και πετάξεις από τη ζωή και το inbox σου όσα δεν χρειάζεσαι. Ένα καλό decluttering θα σε βοηθήσει να τακτοποιήσεις τη δουλειά αλλά και τις σκέψεις σου και να είσαι οργανωμένος και πανέτοιμος όταν επισρέψεις στην κανονικότητα της δουλειάς σου.

Κράτα επαφή με τους συναδέλφους σου

Αν συνήθιζες να πίνεις καφέ με τον Κώστα από το διπλανό γραφείο ή να κάνεις ένα διάλειμμα το μεσημέρι με την Ελένη από το λογιστήριο, συνέχισε να το κάνεις 1-2 φορές την εβδομάδα μέσω βίντεο κλήσης. Η επαφή με τους συναδέλφους μας είναι σημαντική για την ομαλή μετάβαση τόσο από τη ρουτίνα του γραφείου στον εγκλεισμό όσο και μελλοντικά το αντίστροφο.

Μην πιέζεις τον εαυτό σου

Την πρώτη μέρα του εγκλεισμού αγχώθηκα, σχεδόν πανικοβλήθηκα. Σκεφτόμουν ότι πρέπει να δουλεύω κάθε μέρα 8-10 ώρες, ώστε όταν όλα τελειώσουν όχι μόνο να μην έχει μείνει καμία εκκρεμότητα αλλά να έχω δουλέψει προκαταβολικά και να είμαι κάποια βήματα μπροστά στη δουλειά. Ένα skype call με τον ψυχολόγο μου λίγες μέρες μετά με επανέφερε στην πραγματικότητα. Τα πράγματα είναι τόσο σκληρά και δύσκολα που πρέπει να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας να τα χωνέψει και να τα επεξεργαστεί. Προσπαθώντας να κρατήσουμε την ρουτίνα μας όπως ήταν πριν, είναι σα να κλείνουμε τα μάτια στην παρούσα πραγματικότητα. Με λίγα λόγια είμαστε σε άρνηση… Δούλεψε όσο αντέχεις, ούτε λεπτό παραπάνω. Πιέζοντας σε το μόνο που καταφέρνεις είναι να γίνεσαι αντιπαραγωγικός και να επιβαρύνεις την ψυχολογία σου. Κάνε ένα διάλειμμα και συνεχίζεις αργότερα ή την επόμενη μέρα. Χρόνος πλέον υπάρχει…

Stay Safe,
Μαριλού

#LoveOnly,
Madame Ginger

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by