Σκόρος τροφίμων: πως ν’ απαλλαγείς και τι να κάνεις για να μην ξανασυμβεί
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
- Words: Άννα Χαλικιά
- Photography: Cover Photo: crowellphoto.com
Ανοίγεις το ντουλάπι και -ξυστά στο πρόσωπό σου- πεταρίζει μια πεταλουδίτσα. Αναρωτιέσαι αν ήταν απλό μυγάκι που είχε εγλωβιστεί, πιάνεις το σακούλι με το ρύζι, το ανοίγεις και ω, φρίκη, τρόμος, αηδία: είναι γεμάτο μικρές, πολύ μικρές κάμπιες. Ψυχραιμία. Πάρε βαθιές ανάσες. Θα τα αντιμετωπίσουμε όλα. Ο σκόρος φαγητού είναι ένας πολύ ανεπιθύμητος επισκέπτης, όμως δεν ήρθε η καταστροφή του κόσμου. Ας μάθουμε τι είναι (στο περίπου) και που τον βρίσκουμε, τι κάνεις για να απαλλαγείς, όταν χτυπήσει στη δική σου κουζίνα και τι προληπτικά μέτρα να πάρεις για να μη σου ξανασυμβεί το κακό.
Τι είναι ο σκόρος τροφίμων και που εμφανίζεται;
Ο σκόρος τροφίμων δεν είναι ένα συγκεκριμένο ζωύφιο, αλλά χρησιμοποιούμε τον όρο για να περιγράψουμε πολλά διαφορετικά είδη σκόρων που -μοιάζοντας αρκετά στους σκόρους των ρούχων- παρασιτούν, μολύνουν και αλλοιώνουν τα τρόφιμα. Μπορούν έυκολα να μεταφερθούν από διαμέρισμα σε διαμέρισμα, ή μπορεί να μας έρθουν “δωράκι” από συσκευασίες που αγοράσαμε σε σουπερμάρκετ, δηλαδή που προήλθαν από κάποια βιομηχανική αποθήκη τροφίμων. Οι προνύμφες (δηλαδή οι μικροσκοπικές κάμπιες που ύστερα γίνονται πεταλουδίτσες) τρώνε -σχεδόν- όλες τις ξηρές τροφές που φυλάμε στα ντουλάπια μας. Αλεύρι, σιμιγδάλι, δημητριακά, ζάχαρη, κακάο, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, ψωμί, φρυγανιές, μπισκότα, μπαχαρικά και ό,τι άλλο μπορείς να σκεφτείς. Κάθε είδος σκόρου έχει τις δικές του προτιμήσεις σε τροφή, όμως απ’ τη στιγμή που θα χτυπηθεί ένα σακουλάκι στο ντουλάπι, κινδυνεύουν να μολυνθούν όλα, ασχέτως τι περιέχει το καθένα.
Τι κακό κάνει στα τρόφιμα;
Οι προνύμφες, όχι μόνο τρώνε την τροφή που έχουν προσβάλλει, αλλά πλέκουν συνεχώς ένα κουκούλι από μετάξι, σχηματίζοντας κάποιου είδους φωλιά. Έτσι όταν ανοίγουμε ένα σακούλι που έχει προσβληθεί από σκόρο, βλέπουμε τον ιστό να έχει σβολιάσει την τροφή π.χ. το αλεύρι ή το σιμιγδάλι και να έχει κολλήσει στα τοιχώματα της συσκευασίας.
Τι κάνεις σε περίπτωση που βρεις σκόρο τροφίμων;
Απ’ τη στιγμή που έχει γίνει το κακό, πρέπει να δράσεις άμεσα. Ο σκόρος τροφίμων θα πρέπει να καταπολεμηθεί σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής του. Κάθε πεταλουδίτσα (ιπτάμενος σκόρος) αφήνει πάνω από 100 αυγά σε διαφορετικά σημεία, απ΄τα οποία σε περίπου μια εβδομάδα, θα βγουν νέες προνύμφες. Επομένως:
- Με το που βρεις σκόρους τροφίμων μέσα σε κάποια τροφή, αδειάζεις το ντουλάπι απ’ όλες τις συσκευασίες, ανοιχτές και κλειστές. Ελέγχεις προσεκτικά όλες τις συσκευασίες για σημάδια ότι έχουν μολυνθεί από προνύμφες. Εννοείται ότι πετάς σε σακούλα σκουπιδιών (την οποία θα ξεφορτωθείς αμέσως μετά τη διαδικασία) οποιαδήποτε μολυσμένη συσκευασία τροφίμων, γιατί δε σώζεται. Θα πρότεινα να πετάξεις και τροφές που, ενώ φαίνεται να μην έχουν μολυνθεί, δεν είναι αεροστεγώς συσκευασμένες, γιατί μπορεί να έχουν πιάσει αυγά. Κρατάς μόνο κλειστά γυάλινα βάζα, καλά σφαλισμένα τάπερ και αεροστεγείς συσκευασίες που δεν έχουν ανοιχθεί και τα καθαρίζεις πολύ σχολαστικά γύρω-γύρω.
- Οι ειδικοί λένε ότι οι επιφάνειες μέσα στο ντουλάπι (για να μη σου πω όλα τα ντουλάπια πλησίον του μολυσμένου) πρέπει να περαστούν με εξειδικευμένα εντομοκτόνα. Επειδή όμως είναι ιδιαιτέρως επιβλαβή για την υγεία, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να έρθουν σε επαφή με τις τροφές σου. Άσε που δε θα ξεφορτωθείς παρα ένα μικρό μέρος των σκόρων. Γνώμη μου είναι, να πλύνεις πολύ καλά με κοινό απολυμαντικό υγρό ή σπρέι τις επιφάνειες, πριν ξαναβάλεις μέσα καθαρές κλειστές συσκευασίες.
- Βάλε αυτοκόλλητες παγίδες σκόρου στο εσωτερικό των ντουλαπιών με τρόφιμα (π.χ. στο πίσω μέρος της πόρτας). Ανιχνεύουν τους σκόρους, προσελκύουν τα αρσενικά λόγω μιας ουσίας που περιέχουν και εκείνα κολλάνε στη χάρτινη λωρίδα. Δεν είναι μια λύση που καταπολεμά το σκόρο τροφίμων, όμως ακόμα κι αν δε βλέπεις πια πεταλουδίτσες, μπορείς να τις ανιχνεύσεις σε περίπτωση που υπάρχουν ακόμα.
Τι κάνεις για να μην σου ξανασυμβεί;
Η πρόληψη είναι το καλύτερο όπλο ενάντια στους απρόσκλητους επισκέπτες, ειδικά τους θερινούς μήνες όπου -λόγω θερμοκρασίας- ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά.
- Μην αγοράζεις ποτέ τεράστιες ποσότητες σε ξηρές τροφές, όπως αλεύρι, ζάχαρη, δημητριακά κ.λ.π. Δεν υπάρχει λόγος να τα “αποθηκεύεις” για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αφού μπορείς πάντα να τα αναπληρώσεις. Αγόραζε σχετικά μικρές ποσότητες, ειδικά μπαχαρικών και φρόντιζε να τα καταναλώνεις σε διάστημα λίγων εβδομάδων.
- Μην αγοράζεις χύμα υλικά, όπως ρύζι, όσπρια κ.λ.π. Να προτιμάς συσκευασμένες τροφές -κατα προτίμηση αεροστεγώς σφραγισμένες- μάρκας και προέλευσης που εμπιστεύεσαι.
- Να αποθηκεύεις τις ξηρές τροφές (αλεύρι, ζάχαρη, κακάο κ.λ.π.) σε γυάλινα δοχεία με σφιχτό καπάκι, ενώ αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, να τα βάζεις στο ψυγείο.
- Κάθε τόσο, να καθαρίζεις ντουλάπια και συρτάρια με ξηρές τροφές, γιατί πάντα μπορεί να πέσουν υπολείμματα εδώ κι εκεί, με το άνοιγμα και το κλείσιμο των βάζων.
#FeedYourDreams,
Anna
Καλησπέρα, έχω ακούσει πως αυτές οι παγίδες προσελκύουν χειρότερα τον σκόρο, αν και δεν το έχω δοκιμάσει. Ακολούθησα όταν μου έτυχε την διαδικασία του καθαρισμού& των απολυμαντικό προϊόντων, αλλαγή σε φρέσκοαποστειρωμένα βάζα κλπ. Ομως αμφιβάλλω αν έχω απαλλαχθεί πλήρως!
Γειά σας! Όπως αναφέρω και στο κείμενο, οι παγίδες όντως προσελκύουν το σκόρο, ο οποίος κολλά πάνω τους κι έτσι είναι ένας τρόπος να καταλάβετε αν έχετε απαλλαγεί ή όχι. Έτσι κι αλλιώς η δράση τους είναι πολύ μικρής εμβέλειας (πχ το ντουλάπι στο οποίο έχουν τοποθετηθεί), επομένως δεν προσελκύουν σκόρο απ’ τον έξω κόσμο, σε ένα σπίτι που δεν έχει ήδη μολυνθεί. Δυστυχώς ο σκόρος επιμένει πολύ και εξαφανίζεται (συνήθως) όταν πιάσουν τα κρύα. Για να απαλλαγείτε πλήρως, θέλει πολύ σχολαστικό καθαρισμό τόσο μέσα στα ντουλάπια, όσο και τις ίδιες τις κλειστές συσκευασίες και τα γυάλινα βάζα. Μάλιστα κάποιοι προτείνουν (αν και είναι ενοχλητική διαδικασία), να αναμένετε ένα διάστημα 5-7 ημερών με τα ντουλάπια άδεια, καθαρά και ανοιχτά, πριν τα ξαναγεμίσετε με αεροστεγείς συσκευασίες. Όπως και να χει, καλή επιτυχία!
Πολυ ωραιο αρθρο. Εχω μπλεξει ομως, εδω και ενα μηνα υπαρχουν παντου, δεν ξερω τι αλλο να κανω.. Εχω αδειασει και καθαρισει ολα τα ντουλάπια της κουζινας πολλες φορες, εχω βαλει ολα τα τροφιμα ειτε στα σκουπιδια ειτε στο ψυγειο αλλα δεν εχω βρει την πηγη. Καποια συμβουλη;
Πωπω. Αγαπητή φίλη, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να καλέσετε κάποιον ειδικό σε απεντομώσεις και απολυμάνσεις, που θα εντοπίσει την εστία του προβλήματος. Εάν σας ανησυχεί η τοξικότητα των μεθόδων που χρησιμοποιούν, αναζητήστε στο internet για οικολογικές απεντομώσεις (και ρωτήστε τους για το πόσο ανώδυνες προς τον οργανισμό μας είναι οι ουσίες κλπ). Εύχομαι πραγματικά να απαλλαγείτε μια για πάντα!
Γεια σας! Ακολουθώ ακριβώς αυτές τις τακτικές για την πρόληψη από τον σκόρο, αλλά με έκπληξη διαπίστωσα ότι δημιουργείται ακόμη και μέσα στις κλειστές καινούριες συσκευασίες των τροφίμων, των οποίων η λήξη αργεί ακόμα! Το μέρος όπου τα αποθηκεύω είναι σκιερό και δροσερό. Γιατί συμβαίνει αυτό και τι άλλο μπορώ να κάνω;
Αγαπητή Μαρία δυστυχώς ο λόγος που καμιά φορά δημιουργείται σκόρος μέσα στις κλειστές συσκευασίες ξεκινά από τις μεγάλες αποθήκες των προμηθευτών ή των σουπερ μάρκετ. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να το εμποδίσουμε από το να συμβεί, παρά να το περιορίσουμε με το που το αντιληφθούμε για να μην εξαπλωθεί και σε άλλα τρόφιμα. Καλύτερα να τα πετάμε αμέσως (και όπως αναφέρω στο κείμενο να ξεφορτωνόμαστε την σακούλα σκουπιδιών με το που τελειώσουμε το καθάρισμα) κι ας είναι κρίμα.
Ένα τσεκάρισμα το αλεύρι και τα ρύζι με το που τα πάτε στο σπίτι από το σούπερ μάρκετ καλού κακού!Έχω βρει χαλασμένα και από τα δυο την ίδια ώρα που τα αγόρασα…(συσκευασμένα και οι πεταλούδες μέσα…)
Καλημέρα! Ωραίο το άρθρο αλλα δυστυχώς αυτά δεν εξαφανίζονται με τίποτα. Εμφανίστηκαν πρώτη φορά τον Οκτώβριο και η πηγή ήταν το μπαχαρικο κύμινο, το πέταξα μαζί με το βαζάκι. Καθάρισα ολο το ντουλάπι και ησύχασα. Έτσι νόμιζα δηλαδή ώσπου την προηγούμενη εβδομάδα πέρασε ενα ξυστά απο το πρόσωπό μου. Όλα τα τρόφιμα τα εχω αποθηκευμένα σε μεγάλα τάπερ και βάζα τα οποία κλείνουν αεροστεγώς και το οποίο ντουλάπι όπως και τα υπόλοιπα τα καθάρισα το Πάσχα. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω απο που ήρθαν πάλι, ξανα κοίταξα παλι ολα τα πράγματα και φαίνονται όλα καθαρά και τα εχω και μέσα σε τάπερ. Οποιαδήποτε βοήθεια ευπρόσδεκτη.
Και εγώ εχθές κύμινο και κάρυ, τα πέταξα, όλα με ζουζούνια ήταν. Και μαζί έφυγαν και όλα τα μπαχάρια..
Έλειπα από το σπίτι καιρό και μόλις γύρισα είδα πεταλούδες παντού και προνύμφες στο ταβάνι της κουζίνας. Βρήκα κοντά σε σακουλάκι με στραγάλια πολλά μικρά στρογγυλά φαντάζομαι θα ήταν αυγά. Πέταξα όλα τα βάζα ακόμη κ σ αυτά που έβλεπα λίγο μετάξι γύρω γύρω. Η φωλιά ξεκίνησε απο ένα βάζο με αμύγδαλα. Εχω καθαρίσει τα πάντα και στις εσοχές με ισχυρά καθαριστικά και άπλωσα ξύδι περιμένοντας να στεγνώσει και να τα περάσω δεύτερο χέρι. Για να δούμε….
Δυστυχώς δεν μου δώσατε λύση. Εκείνο που κατάλαβα είναι ότι μου λες να πετάξω συσκευασίες των 5κιλων αλεύρι Ζέας .. 8 τεμάχια αυτό το ξέρει και η Κούτσι Μαρία .. να το δώσουμε έχουμε κάτι …. Ένα άλλο σάιτ γράφει ότι κοσκιναμε όλο το αλεύρι από ψιλή κρισαρα .. μετά λέτε να καθαρίσουμε με απολυμαντικά δηλ χλωρίνη φαμπουλοζο .κ .τ .λ .
Γιατί δεν αναφέρεται πουθενά το ξύδι ..που είναι και οικολογικό και πολύ δυνατό .. φτωχές οι πληροφορίες σας πολύ φτωχές .
Σας παρακαλώ δεν θέλω να στείλετε ειδοποιήσεις .κ τ. Λ …
.
Αν κατάλαβα καλά έχετε κάποιο φούρνο (κατάστημα); Αλλιώς γιατί να έχετε στην κατοχή σας 8 πεντάκιλα τμχ αλεύρι Ζέας. Είναι ειλικρινής η απορία μου! Όπως και να χει προσωπικά δεν θα χρησιμοποιούσα αλεύρι μολυσμένο με σκόρο, ακόμα κι αν δεν συνέτρεχε ιδιαίτερος κίνδυνος για την υγεία (αν και σε κάποιους δημιουργεί συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, αλλεργίες κλπ). Επομένως δε θα πρότεινα κάτι που δεν κάνω ούτε η ίδια, δηλαδή να περάσω το αλεύρι από ψιλή σίτα.
Τώρα σχετικά με τα προϊόντα καθαρισμού έχετε εν μέρει δίκιο. Το άρθρο γράφτηκε πριν κάποια χρόνια και από τότε εγώ όπως και γενικότερα το blog μας έχουμε ευαισθητοποιηθεί πολύ σε ό,τι έχει να κάνει με το περιβάλλον και τα προϊόντα που βάζουμε στο σπίτι μας. Επομένως ναι, αν το έγραφα τώρα θα πρότεινα φυσικά συστατικά με απολυμαντική δράση ή προϊόντα του εμπορίου με πιστοποιημένο οικολογικό προφίλ.
Λυπάμαι που το άρθρο δεν σας βοήθησε καθόλου, πάντως ευχαριστούμε για το μήνυμά σας, κάθε κριτική μας κάνει καλύτερες 🙂
Γεια σας!
Έχω την εντύπωση πως το ξύδι δεν βοηθάει, αντίθετα μάλιστα, οι δικοί μου σκωροι το προτιμούν!!!! Ειμαι στη διαδικασία εξολόθρευσής τους αυτές τις μέρες, εμφανιστηκαν εδώ δυο βδομάδες περίπου, και σε μπουκάλι με λευκό ξύδι ανοιγμένο ήταν τρεις- τέσσερις και τράβαγαν τζούρες, χα χα! 😄
Πωπω, αλήθεια ε; Δεν είχα ιδέα!
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΌΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕ ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΚΟΡΟΣ ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ …ΒΛΕΠΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΕΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΚΟΛΛΗΜΕΝΕΣ ΣΤΑ ΧΑΡΤΑΚΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΝΤΟΥΛΑΠΙΑ…ΕΧΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΕΙ…!!!
Εντόπισα τις πεταλούδες στο ταβάνι και να γυρνούν γύρω από το φως. Το σπίτι ήταν ακατοίκητο ένα χρόνο, δεν ξέρω από πού ήρθαν καθώς δεν χρησιμοποιώ αλεύρι η ρύζι. Άρα δεν το πήρα από σούπερ μάρκετ.και σαφώς όταν μπήκα απολύμανα με χλωρίνη ντουλάπια, ντουλάπες κτλ
Έχω σκοτώσει σε τοίχους κ ταβάνι τουλάχιστον 10.
Και έχω γεμίσει τις ντουλάπες με λεβάντα.
Για την ώρα τα τρόφιμα δείχνουν καλά.
Οι ξηροί καρποί είναι σε βάζο.
Υπάρχει περίπτωση να μπαίνουν από το τζάκι η τα παράθυρα;
Ναι, υπάρχει περίπτωση να μπαίνουν από κάποιο παράθυρο. Όσο κρατάτε τα τρόφιμα καλά σφαλισμένα, λογικά δε θα μολυνθούν.
Δεν αντέχω πια τους βρωμοσκορους!! Νέο σπίτι, ανακαινισμένο όλα καινούργια και όμορφα και τσουπ ξανά ήρθαν!!! Σιχαμενοι! Εγώ αυτό που είχα κάνει πέρσι ήταν να αφήσω αρκετές μέρες ο,τι είχα στο ντουλάπι έξω στο μπαλκόνι, να τα κοιτάει ο ήλιος και αυτά βγαίναν από μέσα, συνεχώς καθάριζα και έβαλα ένα χημικό καθαροσιτκο στις χαραμάδες των ντουλαπιών νομίζω πως είχα γλυτώσει τότε, και μάλλον και φέτος θα κάνω το ίδιο με το χημικό 🤷♀️
Εμένα το μόνο που με έσωσε ήταν ένα εντομοκτόνο αγορασμενο από.φυτωριο, το σκοτώνει όχι μόνο τους σκορους αλλά και τα αυγά τους.
Τι γίνεται αν καταλαθος έχει πέσει στο φαγητό σου σκόρος και το έχεις μαγειρέψει; Το πετάς να φανταστώ….
ναι.