18 πράγματα στο σπίτι που ξεχνάς να καθαρίσεις

Μη σε αποσυντονίζει ο τίτλος του άρθρου: δεν σου κάνω παρατήρηση. Κι εγώ τα ξεχνώ. Συνέχεια, αγαπητέ αναγνώστη! Εκεί που νομίζω ότι έχω βρει το υπερ-σύστημα εβδομαδιαίας και καθημερινής (του 10λεπτου ψιλοπράγματα) καθαριότητας  για να κρατιέται το μικρό μου σπίτι καθαρό ώστε να μην γίνομαι κουρέλι τη μία στο τόσο που θα θυμόμουν να καθαρίσω το χάος, πιάνω ένα κουτί που έχει μείνει μήνες πάνω στο ψυγείο και μαζί του, κατεβάζω ένα σύννεφο σκόνης (εννοείται κατευθείαν στο πρόσωπό μου). Υπάρχουν βλέπεις κάποια σημεία και αντικείμενα στο σπίτι, που δεν σκεφτόμαστε να καθαρίσουμε όσο συχνά θα έπρεπε. Διάβασε ποια είναι αυτά και την επόμενη φορά που θα αναλάβεις καθήκοντα καθαριότητας, το σπίτι σου θα είναι -πραγματικά- “λαμπίκο”.

1. Πόμολα και διακόπτες

Τα πιάνεις κάθε μέρα, άπειρες φορές. Δεν είπα να γίνεις μικροβιοφοβικός, αλλά ένα πέρασμα με ήπιο απολυμαντικό μια στο τόσο κακό δεν κάνει. Ειδικά οι διακόπτες πιάνουν μια σκούρα “μάκα” που όταν την αντιληφθείς, δεν μπορείς να την αγνοήσεις!

2. Κάδοι απορριμάτων

Μπορεί να βάζεις ανθεκτικές σακούλες σκουπιδιών ή ακόμα να έχεις ενισχύσει τους κάδους σου με άμμο για να αποφύγεις δυσάρεστες οσμές, όμως κανένας κάδος δεν μένει αλώβητος από τα σκουπίδια με τα οποία γεμίζει καθημερινά. Κι αυτοί θέλουν πλύσιμο μια στο τόσο.

3. Σκούπα, σφουγγαρίστρα και ο κουβάς της

Καλά, το ότι η σκούπα χρειάζεται πλύσιμο το καταλαβαίνεις αν την παρατηρήσεις από κοντά. Αλλά για την σφουγγαρίστρα μπορεί να σκέφτεσαι ότι αυτοκαθαρίζεται, αφού πλέει μέσα σε υγρό με απολυμαντικό. Κι όμως κι αυτή θέλει πλύσιμο και ο κουβάς της επίσης: πάντα πιάνει κατακάθια βρωμιάς στον πάτο.

4. Επιφάνεια πάνω από το ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας

Μπορεί να έχεις βάλει το καθάρισμα του ψυγείου στη ρουτίνα σου, όμως μήπως -όπως κι εγώ- ξεχνάς την επιφάνεια που δεν βλέπεις/φτάνεις; Σκέψου πόση σκόνη πιάνει. Το ίδιο ισχύει για πάνω από τα ντουλάπια.

5. Λάμπες φωτισμού

Οκ, μπορεί μια στο τόσο να θυμάσαι να ξεσκονίσεις τα αμπαζούρ και τα φωτιστικά οροφής (με προσοχή παρακαλώ). Μην ξεχνάς τις λάμπες: αυτές κι αν σκονίζονται.

6. Το κάτω μέρος των συσκευών

Εδώ αναφέρομαι κυρίως στις συσκευές που βρίσκονται στον πάγκο της κουζίνας σου: καφετιέρες, μίξερ κ.λ.π. Αφού καθαρίζεις ευλαβικά τους πάγκους, πέρνα μία με το πανί τόσο το κάτω μέρος των συσκευών όσο και τα σημεία στα οποία ακουμπούν.

7. Στεγνωτήρας πιάτων

Έι, αυτός ο στεγνωτήρας πιάτων στον οποίο ακουμπάς τα φρεσκοπλυμένα σου πιάτα και ποτήρια καθημερινά, δίπλα στο νεροχύτη, θέλει πλύσιμο! Με τόσο υγρασία, σίγουρα πιάνει άλατα και σημεία μούχλας. Καλό τρίψιμο!

8. Αξεσουάρ μπάνιου

Τα χειρότερα σημεία: το ποτήρι/κούπα που φιλοξενεί τις οδοντόβουρτσές σου, η θήκη του σαπουνιού χεριών και το πιγκάλ (όχι μόνο το εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό).

9. Κουρτίνα μπάνιου

Η κουρτίνα μπάνιου από την συνεχή έκθεση σε υγρασία πιάνει ένα γλιτσερό στρώμα βρωμιάς. Βάλτη στο πλυντήριο κι άστην να στεγνώσει κρεμόντας την κατευθείαν στη θέση της.

10. Τηλεκοντρόλ και τηλέφωνο

Θυμάσαι να καθαρίσεις τις οθόνες της τηλεόρασης, του λάπτοπ και του κινητού, όμως μην ξεχνάς το τηλεκοντρόλ που πιάνει μάκα και σκόνη, καθώς και το old-school τηλέφωνο.

11. Επιφάνεια πάνω από τα κάδρα

Και τα κάδρα σκονίζονται, δεν είναι 2 διαστάσεων. Πέρνα με το δαχτυλάκι σου τα ξύλα του κάδρου από πάνω και θα καταλάβεις τι εννοώ.

12. Πόρτες και κάσες

Μια στο πολύ, πολύ τόσο θέλουν και οι πόρτες καθάρισμα, όσο και οι κάσες τους. Μην ξεχάσεις τις πάνω επιφάνεις που δεν βλέπει ποτέ κανένας (κάνε πάλι το κόλπο με το δαχτυλάκι).

13. Εσωτερικό πλυντηρίου πιάτων

Δυστυχώς, δεν αυτοκαθαρίζεται. Για να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, πρέπει μια στο τόσο να το βάζεις σε λειτουργία άδειο, ρίχνοντας μια κούπα λευκό ξύδι στον πάτο του. Και φυσικά να καθαρίζεις χειρονακτικά οποιαδήποτε σημεία ορατής βρώμας.

14. Εσωτερικό πλυντηρίου ρούχων

Το πλυντήριο ρούχων πιάνει μούχλα πάρα πολύ εύκολα. Θέλει σχολαστικό τρίψιμο τόσο ο κάδος (εσωτερικά και εξωτερικά), όσο και οι θήκες στις οποίες μπαίνουν απορρυπαντικό και μαλακτικό. Απ’ τις χειρότερες αγγαρείες κατα τη γνώμη μου.

15. Σόμπες, καλοριφέρ και κλιματιστικά

Ειδικά τα καλοριφέρ πιάνουν απίστευτη σκόνη ανάμεσα στους στύλους τους. Και οι σόμπες, μετά από ένα χειμώνα σε λειτουργία, θέλουν καθάρισμα. Όσο για τα κλιματιστικά, ξέρεις τι θα πω: μην ξεχάσεις την πάνω επιφάνειά τους.

16. Φυτά εσωτερικού χώρου

Να και κάτι που δεν σου είχε περάσει απ’ το μυαλό. Ειδικά τα πλατύφυλλα φυτά πιάνουν τρελή σκόνη. Πέρασε απαλά τα φύλλα τους, με υγρό πανάκι, για να είναι φρέσκα και πράσινα, όπως πρώτα.

17. Πατζούρια και στόρια

Μια φορά το χρόνο τα πατζούρια θέλουν πλύσιμο: απ’ τη μέσα κι απ’ την έξω πλευρά. Το ίδιο και οι περσίδες στα στόρια. Αν δεν με πιστεύεις, κάνε το κόλπο με το δαχτυλάκι.

18. Επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για τα ψώνια

Αυτές κι αν βρωμίζουν. Σούρτα-φέρτα στο σουπερμάρκετ και στη λαϊκή, κάθε τόσο θέλουν πλύσιμο για να είναι καθαρές. Εάν δεν είσαι σίγουρος ότι μπαίνουν πλυντήριο, κάνε την καλή: ζεστό νερό, απορρυπαντικό και χέρια (με γάντια).

#FeedYourDreams,

Anna

Ένα σχόλιο
  1. Ο/Η Βασίλης λέει:

    Ουάου, όντως είναι σημεία που σου περνάει από το μυαλό, αν όχι ποτέ, πολύ δύσκολα να τα καθαρίσεις. Είναι σημεία που για κάποιο λόγο πιστεύουμε πως δεν λερώνονται ή δεν το σκεφτόμαστε οτι λερώνονται. Από εδώ και πέρα θα έχω τον νου μου.

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by