Απολαυστικό και φθηνό φαγητό στο σπίτι: δες πως

Έχεις κόψει -σχεδόν- όλα τα περιττά έξοδα. Ανακυκλώνεις τα ρούχα της ντουλάπας σου και φοράς κομμάτια που αγνοούσες για χρόνια (το λεγόμενο “shopping” στα βάθη της ντουλάπας). Έχεις κόψει τα απανωτά ποτά έξω και προτιμάς να απολαμβάνεις ένα μπουκάλι κρασί, με φίλους, στη βεράντα σου. Γενικώς έχεις κόψεις πολλά. Τα χρήματα είναι λίγα και η όρεξή σου μεγάλη. Α, αυτή δεν κόβεται. Και δικαίως. Σου αξίζει να τρως -εσύ και η οικογένειά σου- κάθε μέρα, απολαυστικό και φθηνό φαγητό στο σπίτι. Ναι, φθηνό. Πως; Διάβασε μερικές συμβουλές που θα σε κάνουν να μειώσεις τα έξοδα, χωρίς να μειώσεις την απόλαυση.

1. Φτιάξε το δικό σου ψωμί

Ευτυχώς -ακόμα- το ψωμί δεν είναι είδος πολυτελείας, τουλάχιστον στους απλούς συνοικιακούς φούρνους. Όμως το ψωμί ήταν, από αρχαιοτάτων χρόνων, σπιτική υπόθεση. Προφανώς θέλει το χρόνο του, με τα φουσκώματα και την “ξεκούραση” της ζύμης, όμως το να φτιάξεις ψωμί, δεν είναι δύσκολο. Αξίζει να το δοκιμάσεις (έστω και μια φορά), γιατί μπορεί να κολλήσεις και να σου αρέσει περισσότερο από αυτό που αγοράζεις έξω. Όσο για σύγκριση ποιότητας – τιμής, δεν το συζητώ. Το σπιτικό ψωμί είναι σχεδόν πάντα φθηνότερο. Θέλεις ζυμωτό; Μήπως flatbreads, σαν πίτες; Φοκάτσια; Ή μήπως μια ελληνικότατη Λαδένια Κιμώλου; Ακόμα και ψωμί χωρίς γλουτένη να φτιάξεις (που όσο να ‘ναι θα σου βγει πιο ακριβό), θα γλιτώσεις χρήματα απ’ ότι αν το πάρεις έτοιμο. Με την πρώτη μπουκίτσα που θα βουτήξεις στο λάδι, θα καταλάβεις γιατί το σπιτικό ψωμί είναι αλλιώς. Στο εγγυώμαι.

2. Μην παραγγέλνεις delivery (παρά μόνο όταν το χρειάζεσαι πραγματικά)

Δε λέω να στερήσεις τη δουλειά απ’ όλα τα ντελιβεράδικα, για πάντα, όμως αν περιορίσεις την ευκολία του “παραγγέλνω απέξω για άλλη μια φορά, γιατί βαριέμαι/δεν έχω χρόνο/δε μπορώ να μαγειρέψω“, θα περιορίσεις και τις άσκοπες σπατάλες. Αν δεις πόσα χρήματα ξοδεύει ο κόσμος σε ντελιβεράδικα, θα τρελαθείς. Άσε που δεν ξέρεις τί βάζουν μέσα. Θέλεις να φας λιχουδιές, που κανονικά δε μαγειρεύεις ποτέ; Διάλεξε μία από αυτές τις 12 εύκολες street food συνταγές, αγόρασε τα υλικά και θα δεις ότι μπορείς να τα φτιάξεις όλα πιο αγνά, πιο νόστιμα και πιο αυθεντικά. Σίγουρα, πιο φθηνά! 

3. Αγόρασε έξυπνα και στρατηγικά από το σούπερ μάρκετ

Σίγουρα σου έχει τύχει και σένα, γιατί εμένα μου έχει τύχει άπειρες φορές. Πλησιάζεις το ταμείο, σου περνά η ταμίας τα πράγματα και μετά σου λέει την τιμή. Και σου έρχεται ταμπλάς. Αναρωτιέσαι, μήπως μαζί με τα γιαούρτια, έβαλες καταλάθος και ράβδους χρυσού μέσα στο καλάθι; Την επόμενη φορά που θα πας στο σούπερ μάρκετ, θέλω να σκεφθείς καλά, τι πραγματικά χρειάζεσαι, από αυτά που σκόπευες να αγοράσεις έτοιμα. Γιατί μερικά από αυτά, μπορείς να τα φτιάξεις μόνος σου, καλύτερα και με λιγότερα χρήματα. Κι αν θέλεις να χαμηλώσεις την τιμή της απόδειξης, χωρίς να χαμηλώσεις την ποιότητα ζωής σου, εντόπισε ποιά λάθη κάνεις στο σούπερ μάρκετ και πως να τα αντιμετωπίσεις στρατηγικά.

4. Φτιάξε τα δικά σου γλυκά

Τα σπιτικά γλυκά είναι σχεδόν πάντα φθηνότερα από του ζαχαροπλαστείου. Το ξέρεις καλά. Μπορεί να βαριέσαι να τα φτιάξεις. Μπορεί ακόμα να φοβάσαι ότι δε θα σου πετύχουν τόσο καλά όσο αυτά που αγοράζεις έτοιμα. Κάποιες δε φορές, τα ίδια τα υλικά ενός γλυκού, είναι “τσιμπημένα”. Και πάλι, βέβαια, θα σου βγουν φθηνότερα απ’ τα αγοραστά. Εάν αγαπάς τα κλασικά γλυκά, όπως το μιλφέιγ, το προφιτερόλ ή τη σοκολατίνα, δες αυτές τις 6 συνταγές που θα σου αλλάξουν ό,τι πίστευες μέχρι σήμερα για τη ζαχαροπλαστική. Αν πάλι είσαι του σιροπιαστού και του πολίτικου, διάβασε αυτά τα μυστικά για να τα πετύχεις όπως τα έφαγες κάπου, κάποτε, στο αγαπημένο σου μαγαζί. Το μόνο κακό; Ότι μετά όλοι οι φίλοι σου θα σου κάνουν παραγγελιές.

5. Μην πετάς τίποτα

Ή σχεδόν τίποτα, μην το παρακάνουμε. Μην περιφρονείς το φαγητό που περισσεύει, επειδή το βαρέθηκες ήδη. Δε χρειάζεται να ζεσταίνεις λίγο ξανά και ξανά για να τρως το ίδιο για μέρες. Εάν σου περίσσεψε κιμάς, βάλτον σε τάρτα ή πάνω σε nachos. Εάν έχεις μείνει με βραστά αυγά, κάνε μια αυγοσαλάτα. Αν σου έμεινε κρύα τάρτα από κάποιο τραπέζι, βάλε πάνω της τηγανητό αυγό και έχεις πρωινό! Αν μαγείρεψες πίτα και σου έμεινε σφολιάτα ή φύλλο κρούστας, δες πως μπορείς να κάνεις θαύματα. Εάν σου έχουν μείνει διάφορα μισο-μαραμένα λαχανικά στο κάτω μέρος του ψυγείου, βάλτα μέσα σε σούπες βελουτέ. Εάν σου έμεινε λίγο κρέας, λίγες πατάτες και λίγο τυρί από κάποιο τραπέζι, κάνε χορταστικά πιτάκια! Εάν οι μπανάνες σου είναι πια πολύ καφέ και μαλακές για να τις φας, κάντες banana bread. Δε θα συνεχίσω, το χεις πιάσει το νόημα.

6. Περιόρισε το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι και τα θαλασσινά

Δεν είπαμε να το κόψεις! Αλλά δε χρειάζεται το κυρίως γεύμα να είναι κάποιο κρεατικό, μερικές μέρες την εβδομάδα. Αυτή η “εμμονή” του 21ου αιώνα με τις πρωτεΐνες έχει -εδώ και λίγο καιρό- αποδειχθεί υπερβολική. Υπάρχουν άφθονες vegetarian συνταγές εκεί έξω, που θα σε κάνουν ν’ αγαπήσεις τα λαχανικά και τα όσπρια, για αυτό που είναι: ολοκληρωμένες, χορταστικές τροφές. Και μιλάμε για πεντανόστιμα πιάτα. Κι αν είσαι παραδοσιακός τύπος, μη φαντάζεσαι μόνο εξωτικά φαλάφελ, φίνες τάρτες και μακαρονάδες. Σκέψου γεμιστά, φασολάκια και ρεβυθάδες. Άσε τη μπριζόλα για πιο special μέρες.

7. Μη βγεις έξω απροετοίμαστος: το ταπεράκι θα σε σώσει από σπατάλες

Μπορεί να το σνόμπαρες το ταπεινό ταπεράκι ως μαθητής ή φοιτητής, τώρα όμως το αναζητάς κάθε φορά που γουργουρίζει η κοιλιά. Μπορεί η μαμά ή η γιαγιά να μη σου φτιάχνουν πια ταπεράκι, όμως εσύ μπορείς να φροντίζεις για το μελλοντικό εαυτό σου, που -σίγουρα- θα πεινάσει. Είπαμε, αφού έκοψες τα πολλά delivery, το lunchbox του γραφείου πρέπει να είναι κάτι που θα λιγουρεύεσαι για ώρες, όχι εξαναγκασμός. Αλλά το ταπεράκι δεν είναι μόνο για τη δουλειά. Είναι και για την εκδρομή. Αν θες να προσέχεις τη γραμμή σου και να μην ενδώσεις σε ακριβούς πειρασμούς, σε διακοπές, δες ποια σνακ θα σε βγάλουν απ’ τη δύσκολη θέση. Αν πάλι θες τον πειρασμό, όπως αυτά τα κολασμένα σάντουιτς με κοτομπουκιές, τότε τουλάχιστον να ναι σπιτικός!

8. Τελευταίο και σημαντικότερο: μάθε να αγαπάς τη μαγειρική

Αλλιώς ποιό είναι το νόημα; Να μαγειρεύεις μόνο εξ ανάγκης; Ξέρω, είναι εύκολο να το λες και δύσκολο να το κάνεις, κάθε μέρα, συχνά πολλές φορές. Ειδικά εάν έχεις πολλές υποχρεώσεις και οικογένεια με παιδιά. Αυτό χτίζεται σιγά σιγά. Δε χρειάζεται να μαγειρεύεις κάθε μέρα: εάν σε βολεύει η Κυριακή, μπορείς να κάνεις προετοιμασία για τουλάχιστον 3-4 μέρες. Ξεκίνα με τα απλά και προχώρα -με τον καιρό- στα πιο δύσκολα. Μαγείρευε φαγητά που σου αρέσουν. Οργάνωσε το μαγείρεμά σου ώστε να είναι σαν ψυχοθεραπεία και όχι ζόρι. Το σπιτικό φαγητό είναι υγιεινό, φθηνό, νόστιμο και πάνω απ’ όλα εύκολο. Αν είσαι άπειρος και έχεις πράγματα που σε φοβίζουν, δες πως να τα αντιμετωπίσεις. Μάθε ν’ αγαπάς το χρόνο που περνάς στην κουζίνα, απόλαυσε όλα τα καλούδια που μπορείς να φτιάξεις και το πορτοφόλι σου θα σταματήσει να κλαίει τόσο γοερά.

#FeedYourDreams,

Anna

2 σχόλια
  1. Ο/Η Κωνσταντίνα Α. λέει:

    Πού έχετε πάρει αυτή την φανταστική ποδίτσα της τελευταίας φωτογραφίας;;; Πού θα βρω ωραίες ποδιές; Θα ‘θελα τη γνώμη σας.. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by