8 ρεαλιστικά #MenoumeSpiti πράγματα που μπορείς να κάνεις με τα παιδιά

Αυτές οι μέρες είναι δοκιμασία για όλους. Και πριν βιαστείς να σκεφτείς ότι το να είσαι στο σπίτι είναι ευλογία, όχι δοκιμασία, να ξέρεις ότι ναι, με βρίσκεις εν μέρει σύμφωνη. Ωστόσο ο εγκλεισμός, ειδικά όταν κρίνεται απαραίτητος για τόσο κρίσιμους λόγους όπως αυτοί που βιώνουμε, μπορεί να προκαλέσει ψυχική πίεση για όλους ανεξαιρέτως. Όσο αγαπημένοι κι αν είστε στην οικογένειά σας. Τα παιδιά δεν πάνε στο σχολείο και κάπου πρέπει να εκτονωθεί όλη αυτή η ενέργειά τους. Κι αν δεν τους αρέσουν οι χειροτεχνίες; Κι αν θέλουν ολημερίς να παίζουν video games και να κάνουν σκανταλιές; Παιδιά είναι, αυτό δεν μπορείς να το σταματήσεις. Όμως μπορείς να τα αφουγκραστείς. Να συνεργαστείς μαζί τους και να περάσετε τον χρόνο σας πιο δημιουργικά. Πιο εύκολα και διασκεδαστικά. Δεν είμαι παιδοψυχολόγος και σε καμία περίπτωση δεν θέλω το παρόν κείμενο να διαβαστεί υπό το πρίσμα επιστημονικού άρθρου. Είναι μια άποψη, αν θες: για το τι πιστεύω ότι μπορείς να δοκιμάσεις, από εδώ και στο εξής κι ας μην τα κάνεις όλα τέλεια. Για τα παιδιά κάθε ηλικίας, αλλά και για σένα.

1. Προγραμματίστε την μέρα σας μαζί

Τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά, η αίσθηση ρουτίνας που έχουν τα παιδιά, έχει διαταραχθεί πλήρως. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας στοιχειώδης προγραμματισμός και όχι το απόλυτο χάος, ώστε να μπορούν μετέπειτα να επανέλθουν στους αυστηρούς περιορισμούς που έχουν οι “κανονικές” καθημερινές. Τι κι αν σκοπεύετε να κάθεστε όλη μέρα στο σπίτι;

Φρόντισε να ξυπνούν την ίδια πάνω-κάτω ώρα κάθε πρωί, να τηρείς συγκεκριμένες ώρες γευμάτων και όλες τις υπόλοιπες ώρες, να έχετε πλανάρει διάφορα μικρο-πρότζεκτς και δραστηριότητες (ακόμα και το διάβασμα ενός βιβλίου), που θα γεμίσουν την μέρα δημιουργικά. Όχι υποχρεώνοντάς τα να κάνουν πράγματα που δεν θέλουν: γι αυτό υπάρχει η κουβέντα. Πλανάρετε μαζί, ακόμα κι όταν πρόκειται π.χ. να ορίσετε ποια ώρα περίπου θα κάνετε video call με τα ξαδέρφια.

2. Παίξτε μαζί κάτι που θα επιλέξουν εκείνα

Μπορεί τις καθημερινές να μην έχεις καθόλου χρόνο να “παίξεις” με τα παιδιά, όμως τώρα όλο και κάποια ώρα της μέρας θα βρεις να τους αφιερώσεις. Αυτό τον καιρό τα παιδιά στερούνται τους φίλους τους και είναι λογικό να δημιουργείται μια αίσθηση μοναξιάς, που προσπαθούν να καλύψουν με ασταμάτητες ώρες video games ή τρεχοβολητά πάνω-κάτω στο σπίτι.

Αντί να τα αποτρέπεις διαρκώς από το να ασχοληθούν με αυτό που πραγματικά τους τραβά την προσοχή και να το αντικαταστήσεις με κάτι πιο δημιουργικό, όπως π.χ. η ζωγραφική, άστα να σε υποδεχθούν στον κόσμο τους. Θέλουν βιντεοπαιχνίδια; Πες τους να σου δείξουν πως θα παίξεις μαζί τους και πιάσε την κονσόλα. Θέλουν να χτίσετε ένα οχυρό από σεντόνια και μαξιλάρια του καναπέ; Δοκίμασε και μπορεί για λίγη ώρα -ω, τι περίεργο- να διασκεδάσεις κι εσύ!

3. Χαζέψτε συνταγές & μαγειρέψτε μαζί

Τώρα είναι η ώρα να μπουν τα παιδιά στην κουζίνα και να την αγαπήσουν όσο εσύ! Αντιμετώπισέ το σαν διασκεδαστικό πρότζεκτ, απ’ το οποίο θα αποκτήσουν τα παιδιά αίσθηση ότι το σπιτικό φαγητό δεν “βγαίνει” απλώς έτοιμο από την κουζίνα στο πιάτο τους. Θα έρθουν σε επαφή με υλικά, αρώματα και μπαχαρικά και θα απασχολήσουν τα χέρια και το μυαλό τους πολύ δημιουργικά.

Χαζέψτε συνταγές σε παλιά βιβλία μαγειρικής ή στο YouTube, μπείτε στην κουζίνα, βάλτε ποδιές, πλάστε ζύμες, ανακατέψτε, γλασάρετε και ψήστε (χωρίς φόβο, αφού θα είσαι εκεί για να επιτηρείς) νόστιμες συνταγές, που μετά θα απολαύσετε όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι. Μπορείς επίσης να περάσεις λίγη ώρα αφήνοντάς τα να μυρίσουν διάφορα “περίεργα” μπαχαρικά, να δοκιμάσουν νέες -γι αυτά- γεύσεις και να εμπλουτίσουν τον διατροφικό τους κόσμο. Άσε που στο τέλος της μέρας, θα καταλάβουν ότι το σπιτικό και υγιεινό φαγητό, είναι πάντα η τέλεια επιλογή.

4. Άστα να συμβάλλουν στις δουλειές του σπιτιού, δείχνοντάς τους τον τρόπο

Δεν πιστεύω όλον αυτό τον καιρό να είσαι ο μόνος/μόνη που ασχολείται με την καθαριότητα και την τακτοποίηση του σπιτιού! Είναι πολύ σημαντικό να συμβάλλουν όλα τα μέλη ενός σπιτιού στις δουλειές που πρέπει να γίνονται. Δεν εννοώ να υποχρεώσεις τα παιδιά σε καταναγκαστική εργασία, να καθαρίζουν τα πάντα στο διάβα τους.

Εννοώ -τώρα που είναι τόσες ώρες σπίτι- ας φροντίσουν να κρατούν το δωμάτιό τους στοιχειωδώς τακτοποιημένο. Όταν βρωμίζουν πιάτα και ποτήρια που παίρνουν στην τηλεόραση, να μην τα αφήνουν εδώ κι εκεί, αλλά να τα ξεπλένουν και να τα βάζουν στο πλυντήριο. Ή να τα πλένουν -πριν μαζευτούν- στο χέρι. Να βοηθούν στο στρώσιμο/ξεστρώσιμο του τραπεζιού. Όταν πηγαίνουν στην κουζίνα για να φτιάξουν ένα τοστ, να αφήνουν τον πάγκο όπως τον βρήκαν. Να στρώνουν το κρεβάτι τους. Να ρίχνουν τα άπλυτα στον κάδο των απλύτων, όχι στο πάτωμα του δωματίου. Τέτοια πράγματα. Απλά.

5. Ακούστε μουσική, μαζί

Α, προσωπικά βρίσκω αυτή την δραστηριότητα ιδιαιτέρως σημαντική. Απ΄όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, ο πατέρας μου άκουγε πάντα πολλή, μα πολλή μουσική. Διάφορα είδη, όπως κλασική, τζαζ, rock n’ roll, πειραματική 70ς και πάει λέγοντας. Ως παιδάκι δεν είχα ιδέα τι άκουγα, γιατί το άκουγα και τι σήμαινε για εκείνον. Όμως -κάτι Κυριακές της θαλπωρής και της μελαγχολίας- έπαιζε πάντα μουσική στο σπίτι κι από τότε, μου ανοίχτηκε ένας ολόκληρος κόσμος που μπορούσα αργότερα στη ζωή να εξερευνήσω με τα δικά μου μέσα.

Διεύρυνε τους ορίζοντες των παιδιών. Δείξτους την ομορφιά των διαφορετικών ειδών μουσικής και την επιρροή που έχει ένα μουσικό κομμάτι στις αισθήσεις. Μπορεί να σε κοροϊδέψουν για τις επιλογές σου ή να βαρεθούν γρήγορα. Όμως σε βάθος χρόνου, θα έχεις κάνει κάτι πολύ, πολύ σημαντικό.

6. Απολαύστε βραδιές με ταινία & σπιτικά σνακς, σαν να είσασταν στο σινεμά

Η τηλεόραση μπορεί να παίζει όλη μέρα. Δεν σε κατηγορώ. Όλο και κάποιο νέο θα θέλεις να ακούσεις, ή μπορεί να παίζει γιατί παρέχει ένα κάποιο είδος παρηγοριάς. Ριάλιτι, ειδήσεις, εκπομπές, διαφημίσεις, η τηλεόραση σαν μέσο διασκέδασης δεν έχει κάτι σπέσιαλ που θα αλλάξει την συνθήκη στην οποία βρίσκεστε. Εκτός κι αν -προσωρινά- αλλάξεις εσύ την συνθήκη.

Προτείνω μια στο τόσο, να κανονίζεις μια βραδιά σινεμά. Να έχετε αποφασίσει από πριν ποια ταινία θα δείτε όλοι μαζί οικογενειακώς (μπορεί να είναι και καρτούν), τι ώρα θα κάτσετε να την δείτε και βέβαια, τι σπιτικά σνακς (σκέψου nachos με dips, γουακαμόλε, τυροκροκέτες κ.λ.π.) θα ετοιμάσετε ειδικά για την βραδιά. Χαλάλι το βραδινό γεύμα γύρω από το τραπέζι: εκείνες τις μέρες το βραδινό μπορεί να είναι διάφορα χαλαρά ψιψιψόνια.

7. Υιοθετήστε νέες -φιλικές προς το περιβάλλον- συνήθειες και προσαρμόστε τον χώρο σας μαζί

Τώρα είναι η ώρα να μάθεις τα παιδιά τα πάντα για την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση συσκευασιών, την κομποστοποίηση και την σπατάλη νερού. Για να γίνει βέβαια αυτό, πρέπει πρωτίστως να ενημερωθείς για όλα αυτά τα θέματα ο ίδιος. Κι έπειτα να τα εφαρμόσετε όλοι μαζί και να υποσχεθείτε ότι -όσο μπορείτε- θα παραμείνετε πιστοί στους νέους “κανόνες”.

Βάλε ένα κάδο ανακύκλωσης στην κουζίνα ή στο μπαλκόνι και κόλλησέ του ένα όμορφο χαρτί με το σήμα της ανακύκλωσης, που θα ζωγραφίσουν τα παιδιά. Μπορείς επίσης -δειλά δειλά- να ξεκινήσεις την κομποστοποίηση σε ένα κάδο στο μπαλκόνι ή στην αυλή σου και να δεις τον όγκο των κοινών σκουπιδιών που βγαίνουν από το σπίτι σου κάθε βδομάδα, να μειώνονται δραματικά. Εφόσον τηρείς τους νέους αυτούς “κανόνες”, τα παιδιά θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σου και θα τους εντυπωθεί ως κάτι απαραίτητο.

8. Μιλήστε, πείτε ιστορίες και γελάστε με την ψυχή σας

Τις καθημερινές, υπό κανονικές συνθήκες, ο χρόνος σπανίως επιτρέπει να περάσεις πολλές ουσιαστικές ώρες με τα παιδιά, ειδικά εάν αυτά βρίσκονται στην εφηβεία. Καιρός για catch up! Είναι ζόρικη εποχή για όλους και ο εγκλεισμός βοηθά στο να αναδειχθούν διάφορα δυσάρεστα συναισθήματα που αν καταπιεστούν, θα δημιουργήσουν κακή ατμόσφαιρα στο σπίτι.

Μιλήστε! Άσε τα παιδιά να σου πουν τους φόβους τους, να γκρινιάξουν λίγο (αφού κι εσύ γκρινιάζεις) για το τι τα εκνευρίζει και σε τι νιώθουν στερημένα. Άκουσέ τα με προσοχή. Κι έπειτα συζητήστε. Συμβούλευσέ τα. Μοιραστείτε ιστορίες. Γελάστε λίγο. Ακούγεται πολύ πιο εύκολο απ’ ό,τι είναι, αλλά τι άλλο μένει να κάνεις; Μπορεί αυτός ο εγκλεισμός να είναι μια καλή ευκαιρία να έρθεις κοντά στα παιδιά, όχι μόνο φροντίζοντάς τα σε πρακτικό επίπεδο, αλλά υποστηρίζοντάς τα συναισθηματικά. Και μην το υποτιμάς καθόλου: κι εκείνα θα σε βοηθήσουν με τον τρόπο τους. Όλη αυτή η συνύπαρξη μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετική για τη σχέση σας, αρκεί να έχεις το σωστό attitude.

#FeedYourDreams,

Anna

Ένα σχόλιο
  1. Ο/Η Antigoni Pafili λέει:

    Τελειο και ρεαλιστικότατο! Ευχαριστούμε πολύ!

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by