8 οικονομικοί & φιλικοί προς το περιβάλλον τρόποι να υποδεχτείς την Άνοιξη στην κουζίνα σου
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
- Words: Άννα Χαλικιά
- Photography: Νεφέλη Καραφυλλάκη
Ό,τι κι αν συμβαίνει στον κόσμο να μας περιορίζει την καθημερινότητα και να μαυρίζει την ψυχή μας, η Άνοιξη είναι εδώ και το έχουμε καταλάβει για τα καλά. Και ήρθε η ώρα να το καταλάβει και η κουζίνα σου. Γιατί πως αλλιώς θα την υποδεχθείς, αν όχι στο αγαπημένο σου (υποθέτω ότι είναι το αγαπημένο σου για να βρίσκεσαι εδώ) σημείο του σπιτιού; Δες πως με μερικούς πολύ απλούς, οικονομικούς και φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους θα δώσεις αέρα ανανέωσης στο μαγικό αυτό μέρος αλλά και θα το προφυλάξεις από ανεπιθύμητους επισκέπτες, δυσάρεστες μυρωδιές και ό,τι άλλο σε βαραίνει. Ήρθε η ώρα να διώξεις το χειμώνα από την κουζίνα!
Διάβασε τα παρακάτω tips, βγάλε μια όμορφη ανοιξιάτικη φωτογραφία στην κουζίνα σου, ανέβασέ τη σε Instagram story και κάνε mention @madamegingercom για να τη θαυμάσουμε και εμείς!
1. Άνοιξε να μπει φρέσκος αέρας! Όχι συνέχεια -είπαμε- είναι άνοιξη αλλά μην πουντιάσεις, δεν κάνει τόση ζέστη ακόμα. Όμως αν ο καιρός το επιτρέπει, άνοιγε το παράθυρο έστω για ένα εικοσάλεπτο τη μέρα για να να ανανεώνεται λίγο η ατμόσφαιρα. Και τον πιο δυνατό απορροφητήρα του κόσμου να έχεις, κάποιες μυρωδιές -όπως του χθεσινοβραδινού τηγανίσματος- είναι επίμονες και το λίγο αεράκι σιγά σιγά θα τις εξαφανίσει. Όμως προσοχή: μην αφήνεις συνέχεια ανοιχτά γιατί θα γεμίσει ο τόπος 1) γύρη και 2) σκόνη!
2. Κι αν οι δυσάρεστες μυρωδιές επιμένουν; Εντόπισε την πηγή του προβλήματος. Μπορεί να φταίει ο κάδος των σκουπιδιών σου (θέλει και αυτός πλύσιμο καμιά φορά, μέσα και έξω, μην το ξεχνάς), μπορεί να έχει πιάσει υγρασία το ντουλάπι κάτω από το νιπτήρα, μπορεί τα κρεμμύδια και τα σκόρδα που έχεις καταχωνιάσει σε κάποιο σκοτεινό σημείο να “έγιναν” μια ώρα αρχύτερα. Ό,τι κι αν είναι, αντιμετωπίζεται.
3. Κάνε μια γενική “ανοιξιάτικη” καθαριότητα σε σημεία που έχει αφήσει, όμως ακόμα καλύτερα καθάριζέ τη λίγο-λίγο κάθε μέρα, για να μη μαζεύεται η δουλειά. Πλένε τα πιάτα τουλάχιστον μια φορά τη μέρα (δες πως θα το κάνεις πιο ευχάριστο και βέβαια βάζε γάντια) ή βάζε τα στο πλυντήριο. Κάθε φορά που μαγειρεύεις, κάνε το κόλπο των chef και καθάριζε όσο δουλεύεις. Όταν τελειώνουν τα καθημερινά μαγειρέματα και οι προετοιμασίες, πέρνα τους πάγκους, το νεροχύτη και το τραπέζι (αν υπάρχει) με κάποιο diy φυσικό καθαριστικό. Μια φορά τη βδομάδα πέρνα με τον ίδιο τρόπο τα ράφια και το εξωτερικό των ντουλαπιών και των συρταριών. Και μία στο τόσο καθάριζε τον βασιλιά της κουζίνας: το ψυγείο.
4. Εξοπλίσου απέναντι στους “ανεπιθύμητους” επισκέπτες που σκάνε μύτη με το που ανοίγει ο καιρός. Τώρα είναι η εποχή να προλάβεις τον επίμονο σκόρο τροφίμων: η πρόληψη είναι ο καλύτερος σύμμαχός σου. Βγάλε ό,τι έχεις και δεν έχεις από τα ντουλάπια, εξέτασε καλά τα στεγνά τρόφιμα, ξεφορτώσου ό,τι υποψιάζεσαι ότι μπορεί να έχει μολυνθεί, φύλαξε τα υπόλοιπα όπως πρέπει, δηλαδή σε γυάλινα ή/και αεροστεγή δοχεία (σημειώνοντας ημ/νίες και τι είναι το καθετί), καθάρισε καλά το εσωτερικό των ντουλαπιών και ξαναβάλτα με τη σειρά που πρέπει να καταναλωθούν. Όσο για τους άλλους επισκέπτες της καρδιάς μας, τα εργατικά μυρμήγκια που τρυπώνουν με το που ανοίξουμε παράθυρα προς εύρεση τροφής, διάβασε μερικούς φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους να τα κρατήσεις μακριά.
5. Ανανέωσε το χώρο σου, ξοδεύοντας ελάχιστα ή και καθόλου χρήματα! Δε χρειάζεται να αγοράσεις καινούργιο φούρνο ή να αλλάξεις τα ντουλάπια. Γι αρχή αγκάλιασε ένα κάποιο μινιμαλισμό και ξεφορτώσου ό,τι δεν της ανήκει. Δεν είπα να το παίξεις Marie Kondo, αλλά τουλάχιστον οι πάγκοι σου πρέπει να έχουν τα απολύτως απαραίτητα. Έπειτα σκέψου μικρά: μήπως ήρθε η ώρα να επενδύσεις σε νέες πετσέτες κουζίνας που θα κρεμάς στην πόρτα του φούρνου και θα δίνουν άλλη πνοή στο χώρο; Μήπως ήρθε η ώρα να αγοράσεις μερικά όμορφα κάδρα για να κρεμάσεις επιτέλους τα έργα τέχνης ή τα αφισάκια που αγόρασες σε κάποιο ταξίδι και να τα βλέπεις κάθε πρωί με τον καφέ σου; Τέτοια.
6. Φέρε τη φύση μέσα στην κουζίνα. Πως; Μπορείς βέβαια να βάλεις φρέσκα λουλούδια σε ένα όμορφο γυάλινο βάζο που κάποτε φιλοξενούσε κάποιο τρόφιμο; όμως δεν ζουν πολύ και πρέπει να τα ανανεώνεις διαρκώς για να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα. Αντ’ αυτού προτείνω να υιοθετήσεις ένα ή περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου που θα δώσουν στυλ και θα φρεσκάρουν την ατμόσφαιρα με μοναδικό τρόπο. Για την κουζίνα λοιπόν, προτείνω φυτά που δεν θέλουν υπερβολικό φως, αντέχουν την υγρασία αλλά και την ξηρασία μιας ζεστής μέρας και δε θέλουν πολύ πότισμα, όπως μια Aloe vera, μια Σανσεβιέρια, έναν Πόθο ή μια Πιλέα.
7. Αν δεν το έχεις κάνει ήδη, βάλε ένα κάδο ανακύκλωσης. Είτε μέσα στην κουζίνα ή αν δεν στο επιτρέπει το μέγεθος του χώρου, βάλε ένα κάδο έξω στη βεράντα. Ενημερώσου για το τι ανακυκλώνεται και τι όχι, αφιέρωνε ελάχιστα δευτερόλεπτα σκέψης πριν πετάξεις κάτι και πολύ σύντομα -στο εγγυώμαι- θα σου γίνει δεύτερη φύση.
8. Πρόλαβε το food waste ή ελληνιστί τη σπατάλη τροφίμων. Πριν αρχίζεις να γεμίζεις τα ντουλάπια, το ψυγείο και την κατάψυξη με νέα τρόφιμα αυτή τη σεζόν, φρόντισε να καταναλώσεις στο μέγιστο αυτά που έχεις. Μπορεί να είχες καταψύξει κάποιο φαγητό σε μερίδες: ήρθε η ώρα του. Όλα αυτά τα βαζάκια με πελτέ, κάπαρη, λιαστές ντομάτες και τα συναφή; Φτιάξε μακαρονάδα. Δε χρειάζεται να είναι σαν τιμωρία. Φυσικά και θα ψωνίσεις φρέσκα ανοιξιάτικα φρούτα και λαχανικά! Απλώς κάνε μια εξερεύνηση στους αποθηκευτικούς χώρους της κουζίνας σου και σκέψου πως θα τα συνδυάσεις με τρόφιμα που ήδη έχεις όπως κατεψυγμένα φύλλα ζύμης (τάρτα, πίτα), αμπελόφυλλα κονσέρβας (ντολμαδόρυζο), άπειρα όσπρια όπως μαυρομάτικα (σαλάτα), κουβερτούρες (μους) και άλλα τέτοια.
Καλημέρα 🙂 Πολύ καλό το άρθρο.Θα ήθελα να μου πεις πώς να καθαρίζω τις επιφάνειες κοπής.Ευχαριστώ.