Τι φρέσκο έχει ο Μάιος;

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

  • Words: Δημήτρης Αφεντάκης
  • Creative Work: Lunik.Lab

Μάιος. Επίσημα, ο τελευταίος μήνας της άνοιξης και σήμερα, μαζί με τα εποχιακά προϊόντα του μήνα, ανοίγουμε ένα πολύ σημαντικό θέμα, αυτό της βιώσιμης ανάπτυξης (sustainable production).

Όπως κάθε μήνας, έτσι και ο Μάιος, έχει τα δικά του εποχιακά προϊόντα. Παρακάτω λοιπόν, θα δούμε κάποια λαχανικά και ψάρια, τα οποία έχουν την τιμητική τους. Μη ξεχνάμε, ότι είναι ακόμα διαθέσιμα, τα προϊόντα που έχουμε αναφέρει και στα δύο προηγούμενα μας post  για την εποχικότητα, Τι φρέσκο έχει ο Μάρτιος; και Τι φρέσκο έχει ο Απρίλιος;.

Λαχανικά & Φρούτα

Εποχικότητα Μάιος

Δύο λαχανικά, πολύ γνωστά σε όλους μας, είναι στα καλύτερα τους αυτήν την εποχή, και αυτά είναι το αγγούρι και ο αρακάς. Εκτός από τους κλασικούς τρόπους που έχουμε συνηθίσει να τα τρώμε, προτείνω δύο εναλλακτικούς: για το αγγούρι, ένα δροσερό χυμό με δυόσμο και lime (θα χρειαστούμε μόνο έναν αποχυμωτή για το χυμό από το αγγούρι, τις δοσολογίες του δυόσμου και του lime, τις αφήνουμε σε εσάς!).

Για τον αρακά, μία πολύ απλή και νόστιμη σούπα. Σε αυτήν την παρασκευή, θα χρειαστούμε τα εξής: αρακά, ζωμό λαχανικών, δυόσμο και λίγο κρέμα γάλακτος. Η εκτέλεση είναι απλή: τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα 500ml ζωμό λαχανικών και τον αφήνουμε να πάρει μία βράση. Στη συνέχεια, προσθέτουμε 500gr αρακά και βράζουμε για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε μισό ματσάκι δυόσμο και με ένα blender χειρός ή σε ένα multi, πολτοποιούμε το μίγμα μας. Αφού έχουμε πολτοποιήσει καλά τον αρακά, τον περνάμε από ένα λεπτό σουρωτήρι ή μία σήτα. Τέλος, μεταφέρουμε το μίγμα μας σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε όση κρέμα γάλακτος θέλουμε (εμείς προτείνουμε γύρω στα 80 με 100ml) και το αφήνουμε να πάρει μία βράση. Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε!

Στο σύνολο τους, τα λαχανικά που είναι διαθέσιμα το Μάιο,είναι τα αντίδια, οι αγκινάρες, α σπαράγγια, τα φρέσκα φασολάκια, το αγγούρι, τα κολοκυθάκια, ο αρακάς, το μαρούλι, τα ραδίκια, το ραπανάκι, το σέσκουλο, το σπανάκι, και το φρέσκο κρεμμύδι. Επίσης από φρούτα βρίσκουμε τα πρώτα κεράσια, σταφύλια, πεπόνια και καρπούζια, φράουλες, μανταρίνια και τα πορτοκάλια ποικιλίας Βαλέντσια.

Ψάρια

Όπως έχουμε ξαναπεί σχετικά με την εποχικότητα των ψαριών, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στην αλιεία τους, για να προστατευτούν τα διάφορα είδη. Για το μήνα Μάιο, απαγορεύεται η αλιεία με βενζινότρατα, η αλιεία γυαλιστερής, καθώς και η ερασιτεχνική αλιεία, είτε αυτή είναι υποβρύχια, είτεείναι με δίχτυα ή παραγάδια.

Τα ψάρια που είναι διαθέσιμα το Μάιο, είναι σαργός, σπάρος, μυτάκι, σκορπίνα, μπαλάς και κέφαλος.

Η Βιώσιμη Ανάπτυξη

Πρόσφατα, και για την ακρίβεια, στις 30 Απριλίου 2014, ανακοινώθηκε στη Ρώμη, μία πολύ σημαντική συνεργασία του National Geographic με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Σκοπός αυτής της συνεργασίας, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, σε θέματα που αφορούν στα τρόφιμα και στη βιωσιμότητα. Με αφορμή αυτό το γεγονός, θα θέλαμε να θίξουμε το θέμα τις βιωσιμότητας ή βιώσιμης ανάπτυξης, των τροφίμων. Θεωρώ, ότι είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για όλους μας, είτε ασχολούμαστε επαγγελματικά με τη μαγειρική, είτε όχι.

Τι είναι όμως, η βιωσιμότητα στα τρόφιμα;Με πολύ απλά λόγια, είναι ο σεβασμός, στο οικοσύστημα που μας περιβάλλει.

Μπορεί αυτό να ακούγεται πολύ γενικό, αλλά δεν είναι. Το οικοσύστημα κάθε τόπου, γεωγραφικά, έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, και για να το προστατέψουμε, θα πρέπει να σεβαστούμε τη διαφορετικότητα των ζώων και των φυτών, που το αποτελούν. Με το να επιβάλλουμε κάποιο είδος φυτού ή ζώου σε ένα διαφορετικό οικοσύστημα, από αυτό που ανήκει, ουσιαστικά υπογράφουμε και την καταστροφή τους. Ο τρόπος για να εξασφαλίσουμε την υψηλή ποιότητα των τροφών μας, είναι να καταναλώνουμε τοπικά προϊόντα. Γιατί δηλαδή, για παράδειγμα, να φτιάξω μία φάρμα με κρητικά αγριοκάτσικα (κρι κρι), στην Αττική, ενώ μπορώ, και πρέπει, να τα προμηθευτώ από έναν κρητικό κτηνοτρόφο;

Γενικά, σε ότι αφορά στην Ελλάδα, είμαι αρκετά αισιόδοξος, ότι το θέμα της βιωσιμότητας των τροφών μας, το παίρνουμε ήδη, πολύ σοβαρά. Με τη βοήθεια των μικρών τοπικών γεωργών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι δεν υπερ-καλλιεργούν και δεν υπερ-εκμεταλλεύονται τις εκτάσεις και τα ζώα τους, με τη βοήθεια των μαγείρων, που χρησιμοποιούν ντόπια και εποχιακά προϊόντα, και φυσικά με τη βοήθεια των καταναλωτών, (μη ξεχνάμε ότι εάν ζητάμε συνεχώς ντόπια και εποχιακά προϊόντα, και αυτοί που δεν τα χρησιμοποιούν, θα αναγκαστούν να το κάνουν!), πιστεύω ότι θα έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Σε επόμενο post θα μπορέσουμε να πούμε και πιο αναλυτικά κάποια πράγματα για τη βιωσιμότητα, και φυσικά θα παρακολουθήσουμε από κοντά -προτείνω και εσείς, το project του National Geographic και του FAO.

Την επόμενη εβδομάδα, το Food Tank, σας συστήνει μία chef. Μία τυφλή chef!

Καλή όρεξη!
Δημήτρης

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by