Γιατί οι ζυμωμένες τροφές μας κάνουν καλό;

Θυμάμαι πως όταν ήμουν μικρή και έβλεπα τη μητέρα μου να τρώει ροκφόρ και blue cheese με έπιανε η ίδια αντίδραση που πιάνει τον Stan στο South Park. Και φαντάζομαι δεν είμαι η μόνη σε αυτόν το πλανήτη. Μεγαλώνοντας βέβαια κατάλαβα πως αυτά τα βακτήρια, τα οποία σιχαινόμουν, δεν είναι απαραιτήτως και κακά για για τη διατροφή. Δηλαδή καλή η εμμονή μας να είναι τα πάντα αποστειρωμένα, αλλά να μην το παρακάνουμε κιόλας βρε παιδιά.

Υπάρχουν και καλά βακτήρια, τα οποία αποτελούν εξαιρετικά υγιεινά προβιοτικά, και εμείς οι άνθρωποι όντως τα χρειαζόμαστε στο πεπτικό μας σύστημα προκειμένου να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε διάφορες ασθένειες και κυρίως να μειώσουν στο ελάχιστο τις αρνητικές επιπτώσεις, που προκύπτουν από τη μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων.

Η αξία της καλής τροφής είναι κάτι για το οποίο έχουν μιλήσει πολλοί με πρώτο και καλύτερο τον Ιπποκράτη (ναι, τον αρχαίο) ο οποίος έλεγε πως «η κακή πέψη είναι η ρίζα του κακού». Το να έχουν ένα ισορροπημένο πεπτικό σύστημα είναι πολύ σημαντικό για την υγεία του σώματός μας. Οι Ρωμαίοι επίσης, συνήθιζαν να τρώνε αργά-ζυμωμένο ψωμί, ενώ το κρασί και η μπύρα είναι προϊόντα ζύμωσης (από σταφύλια και κριθάρι αντίστοιχα) εδώ και 8.000 χρόνια,

Ακόμα και σήμερα, πολλοί πολιτισμοί έχουν στο μενού του ζυμωμένες τροφές. Τι να πω…από το κεφίρ, τις πίκλες τουρσί και το ξινολάχανο μέχρι το miso και το ρετζούβελακ. Όλοι λίγο πολύ τα έχουμε γευτεί κάπου.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο #SisterBlog LadyPapaya.com, εδώ.

#LoveOnly,
Madame Ginger

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by