8 τροφές που δεν πρέπει να κρατήσεις για leftovers

Ξέρεις πόσο αγαπώ τα leftovers. Για διάφορους λόγους. Επειδή θεωρώ πολύ πιο πρακτική και “φιλική προς την τσέπη” διαδικασία το να μαγειρεύεις λίγες φορές για να τρως πολλές μέρες. Επειδή δεν μου αρέσει να πετάω τροφές που θα μπορούσα να αξιοποιήσω σε νέες συνταγές, ώστε να μην πάει τίποτα χαμένο. Κι επειδή αυτό το λίγο που περίσσεψε, μπορεί να αποτελέσει σωτήρια νοστιμιά, όταν θα σταθώ ξυπόλητη μπροστά στο ψυγείο στις 12 το βράδυ, τρώγοντας κατευθείαν μέσα από το ταπεράκι. Όμως είναι κάποιες τροφές που δεν κάνουν νόστιμα leftovers και δεν αξίζει να τα κρατήσεις. Δεν ξαναζεσταίνονται και ακόμα κι αν τα φας κρύα, δεν θυμίζουν σε τίποτα την αρχική τους νοστιμιά. Διάβασε ποιες είναι αυτές οι τροφές ώστε την επόμενη φορά, να φτιάξεις λιγότερο.

Τηγανητά

Οι τηγανητές πατάτες είναι η πιο νόστιμη λιχουδιά όταν τις απολαμβάνεις καυτές-καυτές από το τηγάνι, πασπαλισμένες με λίγο αλατάκι. Όμως όταν κρυώσουν για τα καλά, πανιάζουν και δεν σώζονται με τίποτα. Δεν μπορείς να τις ξαναζεστάνεις με επιτυχία, οπότε το μόνο που απομένει είναι να τις βάλεις μέσα σε ομελέτα (αν και προσωπικά προτιμώ την ομελέτα μου χωρίς leftover πατάτες). Το ίδιο ισχύει και για άλλες τηγανητές τροφές, όπως τα φαλάφελ. Έχεις φάει κρύο φαλάφελ μετά από μερικές ώρες; Σε τίποτα δεν θυμίζει τις περασμένες δόξες του. Μοναδική εξαίρεση από τον κανόνα, οι σπιτικές κοτοπουκιές: για κάποιο ανεξήγητο λόγο το κρύο τηγανητό κοτόπουλο δεν με απογοητεύει ποτέ.

Σαλάτες λαχανικών με dressing

Υπάρχουν κάποια είδη “σαλάτας”, όπως η μακαρονοσαλάτα, η ρεβυθοσαλάτα, η φακοσαλάτα κ.ο.κ. που όσο πιο πολύ μαριναριστούν με το dressing τους, τόσο πιο νόστιμες γίνονται. Κι έπειτα υπάρχουν οι απλές πράσινες σαλάτες, που αν δεν τις καταναλώσεις όσο είναι ακόμα τραγανές και φρεσκολουσμένες με βινεγκρέτ, μεταμορφώνονται -εντός λίγων ωρών- σε μαραμένα μαρουλόφυλλα της συμφοράς. Μην φυλάξεις όση σαλάτα Caesar’s έμεινε: δεν αξίζει. Την επόμενη φορά φτιάξε χωριάτικη, αφού όση μείνει μπορείς να την μετατρέψεις σε σάντουιτς.

Ριζότο

Η θεωρία μου για το Ριζότο είναι η εξής: πρέπει να φτιάχνεις μικρές ποσότητες κάθε φορά, ώστε να το τρως όσο είναι ακόμα ζεστό, μελωμένο και σωστά χυλωμένο. Αν κρυώσει σφίγγει και μετά δεν είναι το ίδιο ευχάριστο στη γεύση. Ένας έμπειρος μάγειρας θα σου πρότεινε να το ξαναζεστάνεις στο μάτι, ρίχνοντας λίγο ζωμό και ανακατεύοντας μέχρι να το απορροφήσει, όμως έτσι το ριζότο σου θα παραμαγειρευτεί και δεν θα “κρατά στο δόντι” (που είναι ένα απ’ τα δελεαστικά χαρακτηριστικά του).

Ζυμαρικά με σάλτσα, στην κατσαρόλα

Τα leftover ζυμαρικά φούρνου, όπως τα λαζάνια και τα κανελόνια, μπορείς να τα ξαναζεστάνεις σε προθερμασμένο φούρνο και να τα απολαύσεις σαν να τα έφτιαξες πριν λίγο. Όμως τα χθεσινά σπαγγέτι που έβρασες και περιέλουσες με σάλτσα, δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο νόστιμα. Μπορείς βέβαια να τα ζεστάνεις σε ένα τηγάνι, όμως σε αυτές τις περιπτώσεις καλύτερα να κρατάς την leftover σάλτσα στο ψυγείο και να βράζεις λίγα μακαρόνια κάθε φορά που θες να την αξιοποιήσεις.

Θαλασσινά

Δεν είναι ότι θα πάθεις τίποτα αν φας λίγο leftover σαγανάκι με γαρίδες που φύλαξες στο ψυγείο. Όμως σε καμία περίπτωση μην το ζεστάνεις σε κατσαρολάκι: σε ελάχιστο χρόνο οι γαρίδες σου θα γίνουν σαν λάστιχο. Το ίδιο ισχύει για γαριδομακαρονάδες και κριθαρότα με χταπόδι, Όσο για μύδια αχνιστά, ούτε συζήτηση: ό,τι έφαγες, έφαγες όταν τα πρωτοέφτιαξες. Εξαίρεση αποτελούν τα κρύα πιάτα με θαλασσινά, όπως η σαλάτα με μαυρομάτικα και γαρίδες, που αν μείνουν 1-2 μέρες στο ψυγείο (όχι όμως παραπάνω) θα είναι ακόμα πιο νόστιμα.

Ψάρι

Το μαγειρεμένο ψάρι -ειδικά το ψητό- δεν κάνει καλό leftover. Ο μόνος τρόπος να το καταναλώσεις την επόμενη μέρα είναι κρύο, πάνω σε μια ωραία σαλάτα. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι αποδέχεσαι την δραματική αλλαγή που θα έχει η υφή της σάρκας του μετά από ένα βράδυ στο ψυγείο. Δεν σου εγγυώμαι ότι το φιλέτο σολομού, η ψητή τσιπούρα (φρόντισε να την ξεκοκαλίσεις πριν την βάλεις στο ψυγείο) ή ένα κομμάτι leftover γλώσσα, θα είναι το πιο λαχταριστό τρόφιμο που ανυπομονείς να δεις με το που ανοίξεις το ταπεράκι σου στο γραφείο. Αλλά με λίγο dressing, μπορεί και να σωθεί.

Γουακαμόλε (και οτιδήποτε με αβοκάντο)

Δως μου φρεσκοφτιαγμένη γουακαμόλε, τραγανά νάτσος και παγωμένη Μαργαρίτα και πάρε μου την ψυχή. Όμως αν δεν φαγωθεί άμεσα, με τις ώρες αρχίζει και καφετιάζει και -ενώ δεν είναι επικίνδυνη να τη φας- ε, δεν είναι πια τόσο δελεαστική. Το ίδιο ισχύει και για άλλα πιάτα στα οποία “παίζει” φρέσκο αβοκάντο, όπως αυτό το χούμους ή αυτή η μακαρονοσαλάτα (σε αυτή την περίπτωση ρίξε το αβοκάντο τελευταία στιγμή πριν το σερβίρισμα). Λύση: να τα φας όλα για να μην χρειαστεί να τα πετάξεις!

Αυγοφέτες (french toast)

Οι αυγοφέτες είναι από μόνες τους αξιοποίηση leftover υλικών: συνήθως από μπαγιάτικο ψωμί ή τσουρέκι. Επομένως απ΄την στιγμή που θα τις φτιάξεις, καλύτερα να τις φας επιτόπου. Αν μείνουν και κρυώσουν, έχουν μια περίεργη πανιασμένη υφή, το ψωμί μένει για πάντα μουλιασμένο με γάλα και η γλύκα τους δεν τις σώζει με τίποτα. Είπαμε, όχι στο food waste, αλλά μη σου έρθει και αηδία!

#FeedYourDreams,

Anna

2 σχόλια
  1. Ο/Η Vicky λέει:

    Το λέφτ όβερ ριζότο καταλήγει να γίνει σούπερ arancini πάντως! 😉

  2. Ο/Η Άννα Χαλικιά λέει:

    Ααα, μας έδωσες ιδέα για μελλοντική συνταγή! 🙂

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by