Απαραίτητα εργαλεία στην κουζίνα: Τα μαχαίρια!
Μπήκαμε στην τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου και ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με την οργάνωση της κουζίνας μας. Το σημαντικότερο εργαλείο κάθε επαγγελματία & ερασιτέχνη μάγειρα, είναι τα μαχαίρια του και σήμερα θα μάθουμε τα σημαντικότερα είδη μαχαιριών που χρειαζόμαστε αλλά και τον σωστό τρόπο συντήρησης τους. Βέβαια το κεφάλαιο μαχαίρια δεν θα κλείσει σήμερα, αφού θα ακολουθήσουν και άλλα αφιερώματα στο αγαπημένο μας εργαλείο, όπως το σωστό ακόνισμά του, μαχαίρια για συγκεκριμένες χρήσεις και πολλά άλλα.
Words: Δημήτρης Aφεντάκης Creative Word: Lunik.Lab
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Τα δύο είδη (στυλ) των μαχαιριών που θα βρούμε στην αγορά είναι το Δυτικό και το Ιαπωνικό στυλ, και αυτό γιατί οι φίλοι μας οι Ιάπωνες χρησιμοποιούν κάποιες διαφορετικές τεχνικές κοπής από τους υπόλοιπους μάγειρες. Τώρα, η επιλογή είναι φυσικά στο γούστο και στην οικονομική δυνατότητα του καθενός. Θα πρέπει όμως να πώ ότι τα Ιαπωνικά μαχαίρια, όσο όμορφα και αν είναι αισθητικά, ενδείκνυνται για πιο έμπειρους μάγειρες.
Τα βασικά μαχαίρια που πρέπει να έχει κάθε μάγειρας στην κουζίνα του είναι τρία. Ένα μαχαίρι γενικής χρήσης ή αλλιώς το μαχαίρι του chef (chef’s knife), ένα μαχαίρι αποφλοίωσης (paring knife) και ένα μαχαίρι οδοντωτό (serrated knife) ή αλλιώς μαχαίρι ντομάτας ή ψωμιού. Φυσικά όσο το επίπεδο του μάγειρα αναβαθμίζεται, προστίθενται και άλλα μαχαίρια όπως του φιλεταρίσματος, για τα οποία και θα μιλήσουμε στο μέλλον.
Chef’s knife
Το μαχαίρι γενικής χρήσης είναι και αυτό που θα χρησιμοποιήσετε περισσότερο. Η χρήση του, όπως λέει και ο τίτλος του, είναι για να κόβουμε σχεδόν τα πάντα (λαχανικά, κρέας, φρούτα) και οτιδήποτε δεν αφορά κάποια συγκεκριμένη τεχνική κοπής. Θα το βρούμε σε διάφορες διαστάσεις και εγώ θα πρότεινα για αρχή ένα μαχαίρι περίπου στα 15-17 cm (6-7 inches).
Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην επιλογή μας, είναι η λαβή του μαχαιριού, καθώς το μαχαίρι λειτουργεί ως προέκταση του χεριού μας και θα πρέπει να μπορούμε να δουλεύουμε με άνεση, για πολύ ώρα. Για αυτό λοιπόν συμβουλεύω πριν αγοράσετε ένα μαχαίρι να το κρατήσετε στο χέρι σας, να δείτε το βάρος του και κατά πόσο σας βολεύει.
Paring knife
Το μαχαίρι ξεφλουδίσματος είναι σχετικά μικρό σε διαστάσεις και το χρησιμοποιούμε για να ξεφλουδίζουμε φρούτα και λαχανικά καθώς και για κάποιες μικροδουλειές. Οι διαστάσεις του κυμαίνονται περίπου στα 5 με 10 cm (2-4 inches).
Serrated knife
Το οδοντωτό μαχαίρι το χρησιμοποιούμε συνήθως για να κόψουμε μαλακής επιφάνειας υλικά (π.χ ντομάτα, ψωμί) χωρίς να τα καταστρέψουμε – διαλύσουμε. Εδώ οι διαστάσεις ποικίλουν ανάλογα με τη χρήση. Για παράδειγμα, ένα οδοντωτό μαχαίρι για ψωμί είναι αρκετά μεγαλύτερο από αυτό της ντομάτας.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Σε κάθε περίπτωση, και αυτό αφορά και στα τρία είδη μαχαιριών που αναφέραμε πιο πάνω, είναι πολύ σημαντικό τα μαχαίρια μας να είναι πολύ καλά ακονισμένα. Επίσης, για να μας κρατήσουν καιρό, θα πρέπει να προσέξουμε πολύ την συντήρηση και αποθήκευσή τους. Καλό θα ήταν να αποφεύγετε να τα πλένετε στο πλυντήριο, και να προτιμάτε το πλύσιμο στο χέρι με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων, χρησιμοποιώντας πάντα την μαλακή επιφάνεια του σφουγγαριού.
Τέλος, σε περίπτωση που έχουμε κόψει όξινα υλικά όπως λεμόνι ή έχει έρθει σε επαφή με ξίδι, το ξεπλένουμε αμέσως για να αποφύγουμε τυχόν διαβρώσεις στη λάμα. Αφού το πλύνουμε, το σκουπίζουμε καλά με μία πετσέτα και το αφήνουμε να στεγνώσει τελείως. Στη συνέχεια το αποθηκεύουμε με τη θήκη προστασίας του σε μέρος χωρίς υγρασία. Η σωστή συντήρηση και αποθήκευση των μαχαιριών μας, εγγυάται και το χρόνο ζωής τους.
Εξοπλίστε λοιπόν σωστά την κουζίνα σας, με μαχαίρια που θα κάνουν το μαγείρεμα ευκολότερο και που θα κόψουν τα υλικά σας με τον ιδανικό τρόπο.
Δημήτρης