Γιατί είναι τόσο σημαντικό να επιλέγουμε cruelty free καλλύντικά;
Ακόμα κι αν δεν τρελαίνεσαι για κουτάβια ή δεν λιώνει η καρδιά σου όταν βλέπεις ένα μωρό κουνελάκι, είμαι σίγουρη ότι αν δεις έστω για λίγα δευτερόλεπτα ένα βίντεο από τα εργαστήρια που πραγματοποιούνται οι δοκιμές καλλυντικών και απορρυπαντικών, δεν θα ξανακουμπήσεις ποτέ στην ζωή σου ένα προϊόν που για να βγει στην αγορά έχει πρώτα περάσει από την δοκιμή του σε ζώα. Όχι, μπορείς να συνεχίσεις να σκρολάρεις άφοβα, δεν σου έχω βάλει σοκαριστικά βίντεο με βασανισμένα γατάκια σε κλουβιά, αν και κατά την γνώμη μου εφόσον κάποιος είναι σύμφωνος με το animal testing, τότε θα πρέπει να έχει το στομάχι να δει με τα μάτια του τι ακριβώς πληρώνει: τον άγριο βασανισμό και τελικά φριχτό θάνατο κουνελιών, σκύλων, ποντικιών, γατών, μαϊμούδων, χιμπατζήδων και άλλων ζώων που νιώθουν τον πόνο και τον φόβο ακριβώς όπως ένας άνθρωπος.
500,000 ζώα παγκοσμίως υποφέρουν και πεθαίνουν βάναυσα κάθε χρόνο μόνο για τις δοκιμές των καλλυντικών. Τα ζώα που θυσιάζονται στον βωμό της ομορφιάς, της καθαριότητας και των φαρμακοβιομηχανιών ξεπερνάνε τα 500 εκατομμύρια ετησίως.
Βία, πόνος και φριχτός θάνατος: η καθημερινότητα των ζώων εργαστηρίου
Δεν θα δούμε βίντεο λοιπόν, απλά θα σας εξηγήσω τι ακριβώς συμβαίνει όταν ένα προϊόν δοκιμάζεται στα ζώα. Προκειμένου να εξεταστεί η αντίδραση ενός οργανισμού σε κάποιο καλλυντικό ή απορρυπαντικό, εργαστήρια σε όλον τον κόσμο αγοράζουν ζώα και τα μεταφέρουν στις εγκαταστάσεις τους. Στη συνέχεια και χωρίς να παρέχουν στο ζώο κάποιο παυσίπονο, εγκαθιστούν καλώδια στον εγκέφαλο ή άλλο μέρος του σώματος του ζώου και ξεκινάνε τους πειραματισμούς: βίαιη κατάποση ή εισπνοή χημικών συστατικών, επάλειψη στο δέρμα του ζώου διάφορων τοξικών σκευασμάτων, εγχειρήσεις χωρίς την χρήση αναισθητικών, σπάσιμο διάφορων κόκαλων στο σώμα του ζώου (τις περισσότερες φορές της σπονδυλικής στήλης) είναι μόνο από τα λίγα βασανιστήρια που γίνονται στα ζώα εργαστηρίου. Στη συνέχεια τα ζώα τοποθετούνται πίσω στα σκοτεινά κλουβιά τους ώστε να παρατηρηθούν οι αντιδράσεις: επίπονες ασθένειες, όγκοι, τύφλωση, εγκαύματα, μολύνσεις και φυσικά αφόρητος πόνος και αβάσταχτος φόβος. Μόλις το πείραμα τελειώσει τα ζώα είτε πεθαίνουν υποφέροντας είτε σκοτώνονται με βάναυσο τρόπο, χωρίς φυσικά την χρήση αναισθησίας.
Κι αν έχεις στο μυαλό σου ότι τα ζώα εργαστηρίου είναι μόνο ποντίκια, τότε ήρθε η ώρα να μάθεις ότι μωρά γατάκια και κουτάβια χρησιμοποιούνται επίσης κατά κόρον.
Αλήθεια, αυτά τα καλλυντικά θέλουμε να απλώνουμε στο πρόσωπο μας;
Το 92% των προϊόντων που δοκιμάζονται σε ζώα δεν φτάνουν σε εμάς ποτέ
Το παράδοξο με τα προϊόντα που δοκιμάζονται σε ζώα, είναι ότι τα περισσότερα από αυτά δεν φτάνουν ποτέ στον άνθρωπο. Και εδώ θα σκεφτόταν κάποιος ότι ο λόγος που δεν έφτασαν σε εμάς είναι ότι δοκιμάστηκαν στα ζώα, βρέθηκαν ακατάλληλα και απορρίφθηκαν, οπότε ο πειραματισμός είναι απαραίτητος. Λάθος. Υπάρχουν πάνω από ήδη 7,000 συστατικά στην αγορά τα οποία έχουν ελεγχθεί, είναι ασφαλή για τον άνθρωπο και καλύπτουν όλες τις ανάγκες που υπάρχουν για την παραγωγή καλλυντικών και απορρυπαντικών.
Τότε γιατί οι εταιρείες συνεχίζουν τον κύκλο βίας; Φυσικά για το κέρδος. Τα εργαστήρια πειραμάτων είναι μία τεράστια βιομηχανία σε Αμερική, Κίνα και Ιαπωνία όπου και επιτρέπονται ακόμα το animal testing και στόχος του είναι το δικό τους κέρδος αλλά και το κέρδος των πελατών τους που θέλουν όλο και πιο φτηνή πρώτη ύλη. Κι ενώ στην Ευρώπη έχουν απαγορευτεί τα πειράματα σε ζώα για τα προϊόντα που παράγονται εδώ, υπάρχουν χιλιάδες προϊόντα που παράγονται εκτός και τα οποία εισάγουμε και αγοράζουμε κανονικά. Για παράδειγμα αν μία Αμερικάνικη εταιρεία θέλει να εξάγει τα προϊόντα της παγκοσμίως, τότε θα τα περάσει όλα από animal testing καθώς αφενός η Κίνα δεν δέχεται προϊόντα που δεν έχουν πρώτα δοκιμαστεί σε ζώα και αφετέρου η Ευρώπη μπορεί να μην κάνει η ίδια πειράματα, αλλά δέχεται ακόμα προϊόντα που έχουν τεσταριστεί.
Τα cruelty free προϊόντα είναι έτσι κι αλλιώς καλύτερα!
Μπορεί κάποιος όταν ακούει cruelty free να σκέφτεται ότι αυτό το προϊόν δεν θα έχει την ποιότητα ή το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει ένα προϊόν που έχει πρώτα δοκιμαστεί σε ζώα. Λάθος. Ένα cruelty free προϊόν μπορεί καταρχάς να ανήκει σε μία μεγάλη εταιρεία που ήδη γνωρίζεις ή χρησιμοποιείς (πχ. DOVE, Garnier κτλ) ή μπορεί να ανήκει σε μία μικρή local εταιρεία που χρησιμοποιεί αγνά συστατικά ή συστατικά που έχουν ήδη έγκειση από παλαιότερα πειράματα. Γενικότερα τα cruelty free προϊόντα είναι φιλικότερα προς τον άνθρωπο, λιγότερο τοξικά και πολλές φορές είναι και vegan.
Τι μπορώ να κάνω;
Τα πράγματα είναι απλά. Μπορείς από εδώ και στο εξής να επιλέγεις μόνο cruelty free προϊόντα, τα οποία έχουν την ειδική σήμανση με το κουνελάκι. Θα εκπλαγείς -ευχάριστα- από το πόσες διεθνείς και ελληνικές εταιρείες υπάρχουν στην διάθεση σου σε προϊόντα make up (πχ. NYX) , σε καλλυντικά και σαπούνια (πχ. KOPPES, WE DO, GLOWN ALCHEMIST κτλ) , απορρυπαντικά (OCEANIC, ECOS κτλ). Εκτός από την ειδική σήμανση, μπορείς να ελέξγεις αν η μάρκα που θες να αγοράσεις είναι cruelty free, εδώ.
Επιλέγοντας cruelty free προϊόντα κάνεις καλό καταρχάς σε εσένα αφού τα προϊόντα αυτά δεν έχουν βαριά χημικά και τοξικά συστατικά, προστατεύεις εκατομμύρια ζώα από τα βασανιστήρια και τον φριχτό θάνατο και προστατεύεις το περειβάλλον αφού στις περισσότερες περιπτώσεις οι cruelty free εταιρείες έχουν και περιβαλλοντική συνείδηση σε ότι αφορά τις εκπομπές Co2 αλλά και τις συσκευασίες τους.
Με κάθε μη cruelty free προϊόν που αγοράζουμε, καταδικάζουμε ανυπεράσπιστα ζώα σε μία φριχτή ζωή. Τώρα που ξέρεις, τι θα επιλέξεις;
Υπέροχο άρθρο αρχικά! Πολυ μεγάλο θέμα! Και η αλήθεια είναι ότι πολλες φορες μπερδέυει. Εγώ που τα ψάχνω βλέπω ότι μπορείς να βρεις διαφορετικές πληροφοριες για τις εταιρείες. Ότι είναι cruelty free μετά ότι δεν είναι ή ότι είναι ορισμένα προϊόντα της κτλπ. Για παραδειγμα το έχω παθει και με τη nyx συγκεκριμένα αλλά και με άλλες. Επίσης ο περισσοτερος κόσμος πιστευει (και γιατί δεν έχει βρει) πως δεν υπάρχουν ακομα όλες οι κατηγορίες προιοντων που να είναι cruelty free.
Εξαιρετικό άρθρο! Μπράβο κοπελιά! Εκτός από πολύ αξιαγάπητη και ταλαντούχα έχεις και άλλες ανησυχίες! Πολύ σε χαίρομαι! Εγώ που αν και έχω περιορίσει πολύ το κρέας το τρώω ακόμα σκέφτομαι να γίνω βήγκαν χάρη στην επιρροή σου!
Γεια σου ginger! Ωραια η σκεψη σου και με κινητοποιησες να το ψαξω κ γω λιγο. Βρηκα οτι η Ευρωπαικη νομοθεσια απαγορευει τις δοκιμες σε ζωα εντος ΕΕ. οι ευρωπαικες εταιρειες επομενως δεν ειναι υποχρεωμενες να δηλωνουν με bunny logos ή register στην peta. Καθως αποτελει θεσμικη υποχρεωση τους και δυναται να ελεγχονται για αυτο απο το κρατος. Τα λεει ωραια η apivita στο site της. Βεβαια αυτο δε σημαινει οτι το logo δεν βοηθα ή οτι μια εταιρεια εντος ΕΕ μπορει να εχει πειραματικα εργαστηρια εκτος ΕΕ που να κανει τεστ. Οποτε θελει ψαξιμο και διαφανεια στα sites των εταιρειων. Φιλια πολλα <3