FarmErasmus:Η Greenpeace στηρίζει τη βιώσιμη γεωργία

Με ιστορία περισσότερων από 10.000 ετών, η γεωργία είναι μία από τις κυριότερες δραστηριότητες του ανθρώπου, που αποτέλεσε τη βάση για την εξέλιξη του πολιτισμού όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Επηρεάστηκε από τις κλιματικές διαφορές, τις κουλτούρες και την υφιστάμενη σε αυτές τεχνολογία; με τη σταδιακή αύξηση του πληθυσμού της γης και επομένως της ζήτησης για φτηνά προϊόντα σε τεράστιες ποσότητες, επικράτησαν -μέχρι και σήμερα- η «βιομηχανική» γεωργία και η εκτεταμένη κτηνοτροφία. Έτσι, οι διάφορες τεχνολογικές βελτιώσεις μπορεί να αύξησαν τις σοδειές των γεωργικών καλλιεργειών και την παροχή ζωϊκών προϊόντων, όμως με σημαντικά κόστη: οικολογικές βλάβες στο περιβάλλον, βάναυση μεταχείριση των ζώων καθώς και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου.

Ευτυχώς, υπάρχουν πάντα οι αντίθετες φωνές που στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα και κάνουν πράξη τις υποσχέσεις τους. Σ’ έναν κόσμο που οφείλει να αλλάξει για να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον, οι εναλλακτικές μορφές γεωργίας γνωρίζουν ανοδική πορεία. Η βιολογική γεωργία ήδη εφαρμόζεται σε πολλά μικρότερα και μεγαλύτερα αγροκτήματα ανά τον κόσμο και απ’ ότι φαίνεται θα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής μέσα στα επόμενα χρόνια.

Photo Credits: Seren Teke

Η Greenpeace Greece, σε συνεργασία με τη Greenpeace άλλων χωρών, υποστηρίζει αυτές τις νέες πρακτικές και γι αυτό φροντίζει να τις διαδώσει σε ανθρώπους που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα αλλά και να γίνουν μέρος του δικτύου αγροτών που εφαρμόζουν τις βιώσιμες γεωργικές μεθόδους. Έτσι, ξεκίνησαν το πρόγραμμα FarmErasmus, ένα πρόγραμμα ανταλλαγής γνώσεων για παραγωγούς που ενδιαφέρονται για την καινοτομία και τη γεωργία ή κτηνοτροφία που σέβεται το περιβάλλον.

16 αγρότες απo Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβακία και Ελλάδα συμμετέχουν στο FarmErasmus: με τη στήριξη της Greenpeace, επισκέπτονται και φιλοξενούνται σε αγροκτήματα όπου εφαρμόζονται βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, στο Βέλγιο, στη Βουλγαρία και στη Γαλλία. Ανταλλάσσουν γνώσεις, αφουγκράζονται τους ειδήμονες και μοιράζονται μοναδικές εμπειρίες που θα τους χρησιμεύσουν στη δική τους επαγγελματική πορεία.

Photo Credits: Alexandre Dechaumont

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν δύο αγρότες από τη Βόρεια Ελλάδα, η Βαρβάρα και ο Αλέξανδρος, που για τους δικούς του λόγους ο καθένας, έχουν στραφεί στις βιολογικές καλλιέργειες και επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.

Το Madame Ginger ακολούθησε τη Greenpeace Greece σε μία από τις εξορμήσεις αυτού του σημαντικού προγράμματος: είμασταν κι εμείς μαζί με συμμετέχοντες αγρότες στην εξόρμησή τους στο Βέλγιο και είδαμε από κοντά διάφορα αγροκτήματα βιολογικής και βιοδυναμικής γεωργίας. Παρακολουθήσαμε στενά τις εποικοδομητικές συναντήσεις αγροτών, διαφόρων εθνικοτήτων, με κοινό όραμα και μοιραζόμαστε μαζί σας τις εμπειρίες της Βαρβάρας, του Αλέξανδρου και τις δικές μας…Σύντομα θα σας διηγηθούμε την εμπειρία μας με λόγια και φωτογραφίες. Μέχρι τότε, δείτε το live video από το Βέλγιο όπου συνομιλούμε με τους 2 Έλληνες αγρότες που επισκέφτηκαν τις φάρμες του Βελγίου.

Live απο Βέλγιο – συνέντευξη με τους 2 Έλληνες αγρότες που παρακολουθούν το προγράμμα #FarmErasmus της Greenpeace Greece 🇧🇪🌽🍏

Gepostet von Madame Ginger am Donnerstag, 16. Februar 2017

Greenpeace Greece: Site | Facebook | Instagram | Twitter | Youtube | Pinterest | Vimeo

FarmErasmus: Site | Facebook

#FeedYourDreams,

Anna

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by