7 περίεργα ήθη και έθιμα στο φαγητό, απ’ όλο τον κόσμο

Μην ακουμπάς τους αγκώνες στο τραπέζι“. “Μην τρως το φαΐ με τα χέρια, σε σταύλο γεννήθηκες;”. “Μη μασάς με το στόμα ανοιχτό“. Όλοι έχουμε ακούσει αυτά, ή άλλα παρόμοια, σε όλα τα τραπέζια της παιδικής μας ηλικίας. Οι καλοί τρόποι της Δύσης στο τραπέζι, θεωρούνταν πάντα ένδειξη “ήθους, πολιτισμού και καλής διαγωγής”. Γι αυτό τ’ ακούγαμε μαζεμένα, κάθε φορά που λέγαμε “μπλιαχ” (κάνοντας φυσικά και τον ανάλογο μορφασμό) μπροστά σε ένα πιάτο μπάμιες. Κάποια ήταν ολόσωστα, κάποια άλλα λίγο υπερβολικά, όμως οφείλουμε να αποδεχθούμε το ότι κάθε πολιτισμός έχει τα δικά του ήθη και έθιμα στο φαγητό. Μπορεί όταν ταξιδεύουμε, μερικά να μας φαίνονται περίεργα έως παράλογα, όμως θεωρώ ότι όσο περισσότερο σεβόμαστε τους καλούς τρόπους της κάθε χώρας, τόσο καλύτερα θα περνάμε στα ταξίδια μας. Ας δούμε μερικά απ’ αυτά τα “περίεργα” ήθη και έθιμα.  

1. Στην Ιαπωνία είναι απολύτως αποδεκτό  το να ρουφάς δυνατά -χωρίς ενδοιασμούς- τα καυτά noodles απ’ το μπολ. Όχι μόνο είναι αποδεκτό, αλλά αναμενόμενο: σου επιτρέπει να φας γρηγορότερα ένα πολύ ζεστό πιάτο, αλλά και έτσι εκφράζεις πιο άμεσα την ευχαρίστηση που σου προκαλεί.

2. Στην Ταϊλάνδη, θεωρείται τουλάχιστον αγενές να βάζεις την τροφή στο στόμα με πιρούνι: πάντα με κουτάλι. Στο πρόσφατο ταξίδι που έκανα μέχρι εκεί, το είδα με τα μάτια μου. Όπου και να πας, σου παρέχουν ένα κουτάλι και ένα πιρούνι (chopsticks πολύ σπάνια και μόνο για συγκεκριμένα φαγητά). Το πιρούνι χρησιμοποιείται για να σπρώχνει το φαγητό προς το κουτάλι και βέβαια, μόνο το κουτάλι πλησιάζει το στόμα!

3. Στη γειτόνισσα Ιταλία μη ζητήσεις ποτέ απ’ το σερβιτόρο να σου φέρει τριμμένο τυρί για μακαρονάδα με θαλασσινά. Θεωρείται μέγα λάθος -αμαρτία σχεδόν- ο συνδυασμός οποιοδήποτε ψαριού ή θαλασσινού με την πεντανόστιμη Παρμεζάνα ή κάποιο άλλο τυρί. Σε αυτό -τ’ ομολογώ- με βρίσκουν 100% σύμφωνη.

4. Στην Κίνα, το να αφήνεις τα chopsticks σου όρθια μέσα στο μπολ με το ρύζι, θεωρείται τουλάχιστον μακάβριο, αφού θυμίζει τα τελετουργικά γεύματα προς τιμή των νεκρών. Επίσης, μιας και πιάσαμε το θέμα, μην κουνήσεις πέρα-δώθε ποτέ τα chopsticks σου προς άλλο άνθρωπο, ή μην τα ακουμπήσεις στο τραπέζι με τέτοιο τρόπο που δείχνουν προς κάποιον συγκεκριμένα. Μην τα χρησιμοποιήσεις απ’ την ανάποδη και προς θεού, μη χτυπήσεις με αυτά το πλάι του μπολ. Γενικά, πρόσεχε με τα chopsticks!

5. Στη Βόρεια Κορέα, κανείς δε βάζει μπουκιά στο στόμα, εάν δε φάει πρώτα ο γηραιότερος άνθρωπος που κάθεται στο τραπέζι. Και πες ότι οι δύο γηραιότεροι είναι δίδυμοι: ε, τότε θα φάει πρώτος αυτός που γεννήθηκε λίγα λεπτά πριν τον άλλον!

6. Σε κάποια μέρη της Μέσης Ανατολής και της Ινδίας, θεωρείται taboo το να τρως με το αριστερό χέρι. Κι αυτό διότι οι ρόλοι μεταξύ των δύο χεριών είναι απόλυτα διαχωρισμένοι: το δεξί χέρι είναι για ευγενείς πράξεις, όπως το φαγητό και η γραφή, ενώ το αριστερό είναι για τις πιο ταπεινές, όπως ο αυτο-καθαρισμός. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

7. Το άδειο πιάτο, σε διαφορετικές κουλτούρες, σημαίνει διαφορετικά πράγματα. Στην Ινδία και την Ιαπωνία, είναι πολύ σημαντικό ν’ αδειάζεις το πιάτο σου, δείχνοντας έτσι στον οικοδεσπότη ότι ευχαριστήθηκες το φαγητό. Ωστόσο στην Κίνα, θεωρείται αγενές, γιατί είναι σα να λες ότι δεν έφαγες τόσο ώστε να χορτάσεις. Όσο για την “άδεια κούπα”, οι Βεδουίνοι της ερήμου, θα συνεχίσουν αενάως να σου σερβίρουν καφέ με το που τελειώνεις την κούπα σου, εκτός κι αν την κουνήσεις και τη δώσεις πίσω, οπότε εκεί θα το χουν πιάσει το νόημα.

#FeedYourDreams,

Anna

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by