7 χρυσοί κανόνες για το φαγητό, που παραβιάζω ξανά και ξανά

Έχει το φαγητό κανόνες; Κι όμως έχει και υποτίθεται ότι κάποιοι είναι απαράβατοι. Είτε προέρχονται από γιατρούς και διατροφολόγους, είτε από άγραφα πρωτόκολλα της γαστρονομικής κουλτούρας. Παρόλο που διαρκώς γράφω για το τι πιστεύω ότι είναι σωστό (το δικό μου σωστό) σε σχέση με το φαγητό, θεωρώ ότι η σχέση του καθενός με την τροφή του είναι αυστηρά προσωπική υπόθεση. Το αν θα υπακούσω τους διατροφικούς κανόνες που θα με οδηγήσουν στην απόλυτη υγεία, έχει να κάνει με τη διάθεσή μου. Κάποιες μέρες θα με βρεις να τρώω ένα μεγάλο μπολ με αχνισμένο μπρόκολο, μπόλικο λαδολέμονο, πιπέρι, ξύσμα και κατίκι, όχι επειδή μου προκαλεί ευεξία αλλά επειδή το βρίσκω εξαιρετικά νόστιμο. Κι άλλες θα με δεις να παραγγέλνω δεύτερο και τρίτο mojito κι ας ξέρω ότι η σοφή επιλογή θα ήταν ένα ποτηράκι λευκό κρασί. Παρακάτω θα διαβάσεις 7 κλασικούς κανόνες που αφορούν το φαγητό, στους οποίους, συχνά, δεν υπακούω καθόλου.

1. Μην τρως όρθια

Το σωστό είναι να κάθεσαι πάντα σε τραπέζι, με το βλέμμα προσηλωμένο στο φαγητό ή στους συνδαιτημόνες σου και να το απολαμβάνεις αργά, κάνοντας σύντομα διαλείμματα για να μην σου κάτσει η μπουκιά στον οισοφάγο. Έλα όμως που δεν υπάρχει πιο απολαυστικό πράγμα απ’ το να στέκεσαι όρθιος, μπροστά απ’ τον πάγκο της κουζίνας και να μασουλάς κατευθείαν από το τάπερ, όσο παίζει στο κινητό σου ένα random βίντεο με γάτες που σκοντάφτουν (που φυσικά, σου προώθησε κάποιος φίλος).

2. Το βράδυ τρώγε ελαφρά και ποτέ πολύ αργά

Ναι σωστά. Και πρέπει πάντα να περιμένω τουλάχιστον 3 ώρες μετά την τελευταία μπουκιά, για να μπορέσω να πάω για ύπνο. Όμως η ζωή είναι απρόβλεπτη. Μπορεί να έχω βγει για 1 ή 4 ποτά, να με πιάσει η πείνα στις αργάμιση και το καλύτερο φάρμακο για να εξομαλύνω το αναπόφευκτο hangover της επόμενης, να είναι το πιο μαξιμαλιστικό φαλάφελ (με τις σος του και τα όλα του) που θα βρω μπροστά μου. Αλλά ακόμα και θέατρο μια καθημερινή να έχω πάει, δεν υπάρχει περίπτωση να έχω προλάβει να φάω βραδινό πριν την παράσταση. Και αν αρχίσω να χασμουριέμαι μία μόλις ώρα μετά τη μάσα, σιγά μην κρατηθώ μακριά απ’ το κρεβάτι.

3. Μην βάζεις τυρί στις μακαρονάδες με θαλασσινά

Αυτός ο απαράβατος κανόνας των Ιταλών βασίζεται σε λογικά επιχειρήματα. Τα φρέσκα θαλασσινά είναι από μόνα τους τόσο νόστιμα, που η ιδιαίτερη γεύση τους δεν πρέπει να καλύπτεται με παρμεζάνες. Άσε που υποτίθεται τα θαλασσινά δεν χωνεύονται μαζί με γαλακτοκομικά. Οι ελαφριές τους σάλτσες -συνήθως- με ντομάτες, λευκό κρασί και σκόρδο αρκούν για να δημιουργήσουν λιτές και φινετσάτες μακαρονάδες. Όμως καμιά φορά πετάω τριμμένη μυζήθρα σε χταποδο/γαριδο-μακαρονάδες, δίχως ενοχές. Κι όποιος θεωρεί ότι πράττω γευστικό έγκλημα, να μην ξαναβάλει στο στόμα του γαρίδες ή μύδια σαγανάκι με φέτα.

4. Μην τρως ψωμί με όλα τα φαγητά

Μας λένε ότι το ψωμί, τα παξιμάδια και οι φρυγανιές πρέπει να συνδυάζονται με σούπες, συγκεκριμένα λαδερά και σαλάτες. Όμως το ψωμί είναι το default συνοδευτικό της ελληνικής κουζίνας. Δηλαδή πως αλλιώς θα “σκουπίσω” την σαλτσούλα που έμεινε στο ταψί με το κοτόπουλο και τις πατάτες; Θα το τσιμπολογήσω το ψωμάκι μου μαζί με μια κομμάτα μουσακά κι ας με κοιτούν οι διατροφολόγοι με μισό μάτι. Το μόνο στο οποίο μπορώ να συμφωνήσω είναι το “όχι ψωμί με μακαρόνια”. Εκτός κι αν η σάλτσα που έμεινε στο πιάτο είναι μπόλικη κι έχει γίνει ένα με το τριμμένο τυρί.

5. Μην βλέπεις τηλεόραση/σειρές/ταινίες μασουλώντας

Αχ αυτό το mindful eating… Ξέρω τι είναι και σε τι ωφελεί, όμως λατρεύω να τρώω μπροστά σε μια οθόνη. Το να συνδυάσω ένα επεισόδιο της αγαπημένης μου σειράς μαζί με φαγητό στον καναπέ, είναι το ιδανικό τελείωμα μιας κουραστικής μέρας. Όποιος δεν το κάνει ποτέ, ας σηκώσει το χέρι του. Όσο για το σινεμά: οκ και μένα με ενοχλεί το δυνατό “χράτσα-χρούτσα” απ’ τα πατατάκια του διπλανού, όμως η κινηματογραφική απόλαυση μια ταινίας μεγιστοποιείται, όταν παράλληλα μασουλάς ποπ-κορν με ψεύτικη βουτυρίλα και άπειρο αλάτι.

6. Μην τρως κέικ/γλυκά για πρωινό

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας: πρέπει να σου δίνει ενέργεια, όχι να στην παίρνει. Και τα γλυκά, με την άφθονη ζάχαρη, τα λιπαρά και τα ελάχιστα διατροφικά οφέλη, είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να βάλεις στο στομάχι σου με το που ξυπνήσεις. Όμως ένας απ’ τους λόγους που λατρεύω γενέθλια, πάρτι, ρεβεγιόν κ.λ.π. είναι γιατί το επόμενο πρωί, με το κεφάλι καζάνι απ’ όλες τις χθεσινοβραδινές κραιπάλες, μπορώ να ανοίξω το ψυγείο και να “ισιώσω” με το κουτάλι μου leftover σοκολατίνες, μιλφέιγ και τσιζκεικ. Όρθια.

7. Απόφυγε σνακς που δεν είναι φρούτα, γιαούρτι και άλλα υγιεινά

Τα σνακς που καταναλώνω -λόγω της δουλειάς μου- μπορεί ν’ ακουστούν πολύ περίεργα σε κάποιον εξωτερικό παρατηρητή. Υπάρχουν μέρες με πολύωρες παραγωγές βίντεο ή/και φωτογραφίσεων, δοκιμής συνταγών κ.λ.π. στις οποίες σπάνια κάθομαι να φάω ένα ολόκληρο πιάτο φαγητό, αλλά τσιμπολογώ αδιακρίτως τα διάφορα που μαγειρεύουμε. Για παράδειγμα μπορεί τα σνακς μου να είναι 2-3 μπουκιές vegan παστίτσιο και μια χούφτα απ΄τα ψιλοκομμένα φυστίκια που προορίζονται να πασπαλίσουν αυτό το κέικ. Όσο για τα σαββατοκύριακα, είναι τόσο πιθανό να με δεις να μασουλώ ένα τραγανό μήλο όσο κι εκείνα τα εθιστικά αλμυρά ξηροκάρπια με τη φλούο πορτοκαλί επικάλυψη (tiger ή “ζολίτα”).

Εσύ, ποιους χρυσούς κανόνες σε σχέση με το φαγητό, λατρεύεις να παραβιάζεις; Γράψε μου στα σχόλια στο τέλος αυτού του άρθρου. Υπόσχομαι ότι δεν θα σε κρίνω.

#FeedYourDreams,

Anna

Ένα σχόλιο
  1. Ο/Η nagia xatzipapa λέει:

    Λέτε χαζά, πείτε και καμία αλήθεια και μην βάζετε στα σάιτ ό,τι σας κατέβει όλη την ώρα. Ήθελα να΄ξερα διαβάζετε πρώτα αυτά που ανεβάζετε στα σάιτ δημόσια! Επίσης, έχετε και καμία αιτιολόγηση για αυτά που γράφετε και όχι προτεινόμενα παραδείγματα!

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by