Τί πρέπει να αλλάξει στα φεστιβάλ φαγητού στην Αθήνα;

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Λατρεύω τα φεστιβάλ φαγητού που γίνονται στην πόλη μας. Κάποια από αυτά όπως το The Food Market, το Burger Festival και το Athens Street Food Festival γίνονται ήδη κάποια χρόνια και αναμένουμε στο τέλος αυτού του μήνα να πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά το Taste of Athens, ένα από τα μεγαλύτερα γαστρονομικά φεστιβάλ παγκοσμίως.

Παρακολουθώντας λοιπόν την πορεία τους από την πρώτη χρονιά που πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, πιστεύω ότι κάθε χρόνο γίνονται όλο και καλύτερα, πιο οργανωμένα και πιο “user friendly”. Τα συμμετέχοντα περίπτερα έχουν αντιληφθεί τη δυναμική των διοργανώσεων και το ενδιαφέρον του κόσμου και έχουν εξοπλιστεί καλύτερα με προσωπικό και υλικά σε αντίθεση με τις πρώτες χρονιές όπου πολλοί ανέβαζαν την ταμπελίτσα του sold out τις πρώτες ώρες λειτουργίας του εκάστοτε φεστιβάλ. Επιπλέον στις εμπειρίες που μπορεί να ζήσει ένας επισκέπτης, έχουν προστεθεί δρώμενα, σεμινάρια, διαγωνισμοί, μουσικές και ειδικά διαμορφωμένες περιοχές για τα παιδιά.

Πιστεύω λοιπόν ότι έχουμε φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο, τόσο από άποψη διοργάνωσης όσο και από άποψη εμπειρίας και αρχίζουμε να πλησιάζουμε δειλά αλλά σταθερά μεγάλα φεστιβάλ φαγητού του εξωτερικού, έχοντας βέβαια πολύ δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε.

Ποιά είναι λοιπόν τα βήματα που πρέπει να γίνουν αλλά και τα λάθη που πρέπει να διορθωθούν ώστε να ανταποκρίνονται τα φεστιβάλ μας στις απαιτήσεις της εποχής αλλά και του κόσμου που τα επισκέπτεται;

Η τοποθεσία

Είμαι συναισθηματικά δεμένη με το παλιό αμαξοστάσιο Αθηνών, αφού εκεί παρέλαβα το βραβείο μου ως το καλύτερο “Lifestyle Blog” για το 2015 από το Marie Claire. Είναι ένας υπέροχος χώρος, με βιομηχανική urban ατμόσφαιρα και βολεύει που είναι μέσα στο κέντρο της πόλης. Αλλά μην γελιόμαστε, είναι πλέον μικρός.

Αντιλαμβάνομαι ότι χρόνο με τον χρόνο, όλο και περισσότεροι Αθηναίοι επισκέπτονται το Athens Street Food Festival, το Beer Festival και το Burger Festival που πραγματοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο. Επιπλέον κάθε χρόνο αυξάνονται τα περίπτερα, τα stages μουσικής αλλά οι ανάγκες ασφάλειας και άνεσης των χιλιάδων επισκεπτών τους.

Θεωρώ λοιπόν ότι το παλιό αμαξοστάσιο Αθηνών ήταν ο ιδανικός χώρος μέχρι σήμερα, αλλά πλέον είναι μικρός, έχει πάρα πολύ ζέστη τόσο λόγω του κόσμου όσο λόγω και της διαμόρφωσης του χώρου και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των συγκεκριμένων φεστιβάλ. Επιπλέον δημιουργείται τρομερή φασαρία αφού λόγω τις μικρής αποστασης μεταξύ των περιπτέρων και των stages, ακούς ταυτόχρονα μουσική, έναν διαγωνισμό που πραγματοποιείται σε ένα περίπτερο, την εκπομπή ενός ραδιοφωνικού σταθμού που αναμεταδίδεται ζωντανά αλλά και την βουή που πολύ λογικά δημιουργεί τόσος κόσμος. Τις ώρες αιχμής δε, πολύς κόσμος τρώει όρθιος επειδή δεν υπάρχουν αρκετά τραπεζοκαθίσματα.

Πιστεύω λοιπόν ότι θα πρέπει οι επόμενες διοργανώσεις να πραγματοποιηθούν σε μεγαλύτερους χώρους ώστε να υπάρχει πιο ομαλή λειτουργία, άνεση αλλά και περισσότερες επιλογές φαγητού, αφού θα μπορούν να προστεθούν ακόμα περισσότερα περίπτερα. 

Μικρότερες μερίδες, οικονομικότερα πιάτα

Το σκεπτικό ενός φεστιβαλιστή είναι να δοκιμάσει όσα περισσότερα πιάτα γίνεται από πολλά διαφορετικά περίπτερα. Στα φεστιβάλ που έχουμε επισκεφτεί μέχρι στιγμής, τα καταστήματα σερβίρουν κανονικές μερίδες, σε κανονικές τιμές με αποτέλεσμα να δοκιμάζεις ένα πιάτο και να έχεις χορτάσει. Ένα επιπλέον πρόβλημα που δημιουργείται από τις μεγάλες μερίδες είναι ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο να προετοιμαστούν με αποτέλεσμα να σχηματίζονται τεράστιες ουρές σχεδόν σε όλα τα περίπτερα.

Η λύση είναι απλή: μικρότερες και οικονομικότερες μερίδες. Ο αντίλογος λέει ότι τα καταστήματα στοχεύουν στο κέρδος, οπότε πουλώντας μεγάλες μερίδες αυξάνουν τα έσοδα τους. Πιστεύω ότι αν ο κόσμος μπορούσε να δοκιμάσει περισσότερα από ένα ή δύο πιάτα, θα υπήρχε συνολικά αύξηση των κερδών, ακόμα και με τις χαμηλότερες τιμές, αφού θα αυξάνονταν αναλογικά οι πελάτες για όλα τα περίπτερα.

Ας μην αποκλείουμε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων λόγω των διατροφικών επιλογών τους

Περισσότερες επιλογές για τους ανθρώπους με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες

Ένα φεστιβάλ απευθύνεται ή μάλλον θα πρέπει να απευθύνεται σε όλους, πόσο μάλλον στην εποχή μας που υπάρχουν τόσες διαφορετικές διατροφικές συνήθειες. Χαρήκαμε πάρα πολύ που στο Athens Street Food Festival 2018 υπήρχε περίπτερο μόνο με vegan πιάτα και ελπίζουμεστο μέλλον, να δούμε περίσσοτερες vegetarian, vegan και gluten free επιλογές  σε όλα τα φεστιβάλ.

Περισσότερα ανεξάρτητα περίπτερα / περισσότερα special edition πιάτα

Μου αρέσει που πετυχαίνω στα φεστιβάλ το αγαπημένο μου burgerάδικο  (ναι Juicy Grill για εσένα λέω) ή που μπορώ να φάω λατρεμένο Poké Hawaiian Sushi. Η αλήθεια είναι όμως ότι προτιμώ να δοκιμάζω το φαγητό από περίπτερα που δεν διαθέτουν φυσικό κατάστημα και μαγειρεύουν αποκλειστικά για το εκάστοτε φεστιβάλ, όπως ο Χάρης Μπονάνος με το Hurry Up ή το Mac n’ cheesus που λαχταράω όλον τον χρόνο και πετυχαίνω μόνο στο Athens Street Food Festival κάθε Μάιο. Εξ’άλλου τι νόημα έχει να περιμένω στην ουρά για το αγαπημένο μου burger, όταν μπορώ να το απολαύσω στο ίδιο το μαγαζί πιο άνετα;

Θα ήθελα λοιπόν στα επόμενα φεστιβάλ να δω ακόμα περισσότερεα περίπτερα με ανεξάρτητους chef τους οποίους δεν μπορώ να βρω κάπου τον υπόλοιπο χρόνο. Επειδή όμως δεν θα ήθελα να λείπουν και τα αγαπημένα μου μαγαζιά, θα πρότεινα να δημιουργούν ειδικά πιάτα μόνο για το φεστιβάλ ώστε να περάσω και από το δικό τους περίπτερο και να δοκιμάσω κάτι που δεν θα βρω στο μαγαζί τους (όπως έκανε φέτος το Po’boys στο Burger Fest). 

Το αγαπημένο μας Mac n’ cheesus εμφανίζεται μόνο σε φεστιβάλ φαγητού και γι’αυτό θα περιμένουμε πάντα στην ουρά του για ένα λαχταριστό πιάτο του.

Είμαστε πολύ κοντά στο να διοργανώνουμε φεστιβάλ που συναντά κανείς σε μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις. Οι βάσεις έχουν μπει σωστά και ήρθε η ώρα να κάνουμε αυτό το επόμενο βήμα που θα αναβαθμίσει τις διοργανώσεις και θα εκτινάξει το επίπεδο της ποιότητας. Είναι στο χέρι όλων των εμπλεκόμενων επαγγελματιών να δουλέψουν ομαδικά και να το πετύχουν. Και είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρουν.

#LoveOnly,
Madame Ginger

Ένα σχόλιο

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by