Στη Νάξο πέταξαν 1,8 τόνους πατάτες για ένα ξεπερασμένο βραβείο

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Όταν οι μεγαλύτεροι chef του κόσμου μιλάνε μέσω των πιάτων, των εκπομπών και των βιβλίων τους για το food waste και φωνάζουν ότι μειώνοντας το μπορούμε να σώσουμε το 1/3 του πληθυσμού που πεθαίνει από την πείνα, στη Νάξο καθαρίζουμε 1,8 τόνους πατάτες και τις πετάμε. Ναι, τις πετάμε. Για να σπάσουμε το ρεκόρ Γκίνες σερβιρίσματος τηγανητής πατάτας, πετάμε 625 κιλά καθαρισμένη πατάτα Νάξου και 800 κιλά ντόπιο ελαιόλαδο. Στο Φεστιβάλ Πατάτας που έγινε φέτος για 9η χρονιά.

Στον αντίλογο, οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι αφού οι πατάτες καθαριστούν, κοπούν, τηγανιστούν και ζυγιστούν, μοιράζονται στον κόσμο για να τις φάει. Εγώ που βρέθηκα στο περσινό φεστιβάλ, θα σας πω ότι ναι μεν μοιράζονται στον κόσμο, αλλά οι περισσότερες καταλήγουν στα σκουπίδια. Σκεφτείτε ένα τεράστιο διάφανο δοχείο και τόσα κιλά τηγανισμένης πατάτας να στιβάζονται εκεί μέσα για 8 ώρες. Καταλαβαίνετε φυσικά ότι από το βάρος, το λάδι, τη θερμοκρασία και τον χρόνο παραμονής τους στο δοχείο, οι πατάτες δεν τρώγονται. Έχουν γίνει ένας λαδένιος πουρές από κακοτηγανισμένες πατάτες, που μοιράζεται στον κόσμο σε πλαστικά ποτηράκια και στη συνέχεια καταλήγει στα σκουπίδια. 

Ακόμα όμως κι αν υπόθεσουμε ότι ο κόσμος που παρακολουθεί το φεστιβάλ τρώει τις πατάτες, θεωρώ ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να αξιοποιηθούν 1,8 τόνοι, ειδικά στην εποχή μας όπου για παράδειγμα μόνο στη χώρας μας πάνω από το 21% των πολιτών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Για να σπάσουμε το ρεκόρ Γκίνες σερβιρίσματος τηγανητής πατάτας, πετάξαμε 625 κιλά καθαρισμένη πατάτα Νάξου και 800 κιλά ντόπιο ελαιόλαδο.

Εκτός όμως από το πολύ σημαντικό πρόβλημα του food waste, εντοπίζω πολλά ακόμη θέματα στο συγκεκριμένο φεστιβάλ. Φεύγοντας από την περσινή διοργάνωση, ένιωσα ότι ο στόχος είχε χαθεί. Δεν ενημερώθηκα με κανέναν τρόπο για τον κεντρικό πρωταγωνιστή της βραδιάς, την πατάτα Νάξου. Για τον ρόλο που παίζει στην τοπική κοινωνία, την δυναμική που έχει σε επίπεδο παραγωγής, δεν γνώρισα τους παραγωγούς της, δεν έμαθα τα σημεία διανομής της ή τους τρόπους μαγειρέματος της.

Το μόνο που έμαθα είναι ότι οι περισσότερες πατάτες που έχουν τηγανιστεί ποτέ, ζυγίζουν 645 κιλά. Και ένιωσα ότι κάποιος με κοροϊδεύει. Ότι στην εποχή που πρέπει να αναζητήσουμε την χαμένη ουσία των πραγμάτων, chef με παράσημα κρεμασμένα στον λαιμό τους, ενδιαφέρονται για ένα ρεκόρ που δεν έχει καμία, μα καμία σημασία.

Super Tip

Super Tip

Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο υποσιτίζονται ενώ θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον υποσιτισμό με λιγότερο από το ένα τέταρτο των τροφίμων που σπαταλούνται στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

Έχω παρευρεθεί σε αρκετά φεστιβάλ γαστρονομίας ανά την Ελλάδα, τα οποία διοργανώνονται από δημόσιους φορείς και στηρίζονται από ιδιωτικές επιχειρήσεις ή το αντίστροφο. Έχουν στόχο την ανάδειξη της γαστρονομίας του τόπου, δηλαδή των παραγωγών, των τοπικών προϊόντων  και των επιχειρήσεων εστίασης της περιοχής που το διοργανώνει και φυσικά την προσέλκυση τουρισμού, αφού πλέον παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το φαγητό ενός τόπου στην επιλογή του ως προορισμό διακοπών.

Κάποια από τα φεστιβάλ αυτά, αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση για τη μοντέρνα αισθητική τους, την ισσοροπία ανάμεσα στην παραδοσιακή και τη νέα ελληνική κουζίνα, την επικοινωνία του φεστιβάλ και των δράσεων που συμβαδίζει με το σήμερα και την άψογη χρήση της τεχνολογίας και των νέων μέσων ώστε το μήνυμα να φτάσει σωστά και στοχευμένα στους παραλήπτες του.

Δυστυχώς, το Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου δεν αποτελεί ένα από αυτά τα λαμπρά παραδείγματα. Το φεστιβάλ του νησιού μου, είναι ένας ετήσιος αγώνας κατάρριψης του ξεπερασμένου εδώ και δύο δεκαετίες ρεκόρ Γκίνες, και ένα food waste βάρους 1 τόνου και 800 κιλών, του πιο διάσημου ίσως λαχανικού της χώρας μας. Της πατάτας Νάξου.

Ελπίζω οι διοργανωτές  του επόμενου Φεστιβάλ να αφήσουν πίσω του τα βραβεία και να ακούσουν τις ανάγκες της εποχής για φεστιβάλ υψηλής αισθητικής και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων αντί για την ανούσια σπατάλη τους.

#LoveOnly,
Madame Ginger

21 σχόλια
  1. Ο/Η Πέτρος Πετρόπουλος λέει:

    Σεβασμός πραγματικός στον τόπο μας δεν υπάρχει, δυστυχώς. Ενδιαφέρον για τα πραγματικά αξιόλογα που χαρακτηρίζουν την γαστρονομία της χώρας, λίγοι έχουν. Όσον αφορά το πεταμένο φαγητό, την ίδια επίδειξη συνάντησα σε 3 από τους 4 γάμους που πήγα φέτος… Απο 200 άτομα στην Αθήνα έως 2-3-4-5 χιλιάδες στα Ανώγεια.. Οι ρομαντικοί και ανθρώπινοι παλεύουμε, ελπίζω να αλλάξουν σιγά σιγά τα πράγματα….

  2. Ο/Η Νικος λέει:

    .

  3. Ο/Η Νίκος λέει:

    Οι Έλληνες είμαστε σήμερα ο πιο μπερδεμένος, δειλός και απαίδευτους πληθυσμός του πλανήτη από καταβολής κόσμου! Σε λίγο δεν θα υπάρχουμε πια σαν εθνος και εμείς κάνουμε καθημερινά καραγκιοζιλίκια τέτοιου τύπου. Και μπορεί να πεινάει ο διπλανός μας αλλά το ινσταγκραμ θα παίξει δυνατά θα μας βάλουνε και στο γιου ντιουμπ. Ρεκόρ μαλακιας! Είμαστε οι ντροπή του ανθρώπινου είδους, και ας το πάρει ο καθένας όπως θέλει δεν υπάρχει σωσμος.. Δεν ξέρουμε τι μας γίνεται και πάμε με τα μούτρα στον τοίχο.Και μετά ακούς για τα Τρίκαλα και βλέπεις ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος. Αν αποφασίσουν οι τοπικοί φορείς από τους δήμους και τις περιφέρειες να στηρίξουν ένα σχέδιο αναδόμησης των περιοχών τους, με νέες τεχνολογίες και με ένα πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης επιχειρηματικού τύπου, τοτε ίσως κάτι αλλάξει. Με εκπαίδευση και ενημέρωση του κοσμου, με συμμετοχή και εθελοντισμό. Και αν αρχίζει να αλλάζει σιγά σιγά από κάτω ίσως να φτάσει και πιο πάνω και τελικά να δει προκοπή αυτος ο τόπος. Μόλις γύρισα από Κύθηρα όπου έκατσα 10 μέρες. Απίθανος τόπος, όπως και ολόκληρη η χώρα, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Την μέρα μας τρώγανε οι σφυγγες και την νύχτα τα κουνούπια. Γιατι λεει πέρυσι και πρόπερσι πήρε φωτιά το νησί. Ναι και; Απιθανα σημεια σε ολη τη χωρα, με απιστευτη, αρχεγονη ομορφια και ενεργεια αλλα παρατημενα στη μοιρα τους.Γιατι; Γιατι δεν υπάρχει σχέδιο. Γιατι αυτοί που κάνουν κουμάντο σ αυτές τις κοινωνίες είναι παιδιά του συστήματος. Δεν εχουν δουλεψει μια ωρα.Δεν υπάρχουν 10 άνθρωποι σε κάθε τοπο να βαλουν κατω χαρτι και μολυβι και να κανουν εναν σχεδιασμο; Σε κάθε νησί περιοχή δήμο; Να προβαλουν την ιστορια και τον πολιτισμο τους, να αναδειξουν τα προϊόντα τους, να εκμεταλλευτούν τις ομορφιες τους. Ποια πολη, ποιο χωριο, ποιο νησί στην Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει αυτο και δεν το δικαιούται; Όλα! Έχουμε δει παραδείγματα, όπως αυτό των Τρικάλων, που τι κανουν; Δουλεύουν!!ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ.. Δεν το παίζουν πρωταγωνιστές του μπολιγουντ που πάνε από τραπέζι σε τραπεζι και από κάμερα σε κάμερα. Αν δεν αφήσουμε τις σελφι και δεν κάτσουμε να συνεννοηθούμε θα μας πάρει ο διάολος. Δεν θα μας ανήκει σε λιγα χρόνια ούτε σπιθαμή απ αυτό χωραφι που λέγεται Ελλάδα.

  4. Ο/Η Μαριλενα λέει:

    Wow 😮 δεν ηξερα ότι συμβαίνει τέτοιο πράγμα!! Αντί να είναι δημιουργηθεί να αξιοποιήσουν αυτό το αγαπημένο υλικό που τους έχει δωθεί , το πετάνε στα σκουπίδια για ένα βραβείο !!!

  5. Ο/Η King Loco λέει:

    Ξεχασαν να ενημερωσουν τον κοσμο οτι η φημισμενη πατατα ναξου ηταν μαριναρισμενη σε Reglone…
    https://www.syngenta.gr/product/crop-protection/zizanioktono/reglone-20-sl

  6. Ο/Η Ιφιγενεια λέει:

    Εντάξει και εσυ που γράφεις το άρθρο…..ελληναρας σκέτος που παντα θα βρει κατι να πει και να κακολογησει….

    • Ο/Η Madame Ginger λέει:

      Καμία σχέση. Αν με παρακολουθούσατε θα ξέρατε ότι είμαι ένας άνθρωπος που ψάχνω μόνο τη θετική πλευρά της ζωής. Παρ’όλ αυτά δεν μπορώ να μην πω τη γνώμη μου όταν εντοπίζω κάτι αρνητικό. Σας ευχαριστώ, Μαριλού

  7. Ο/Η Μαρμίτα λέει:

    Καλησπέρα Απόλυτα συμφωνώ με την άποψη της ανουσιας σπατάλης και επίδειξης. Πρώτη φορά φέτος, αλλά ελπίζω όχι η τελευταία , που επισκέφτηκα το υπέροχο αυτό νησί. Παρευρεθηκα στη γιορτή πατάτας Πράγματι, ξεπερασμένος ο τρόπος παρουσίασης που δεν εστίασε όπως έπρεπε στο προϊόν.Σίγουρα 800 κιλά ελαιολάδου θα μπορούσαν να καλύψουν πολλές ανάγκες συνανθρώπων, όπως και τόσα πολλά κιλά τηε εξαιρετικής Ναξιωτικης πατάτας. Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να σκεφθούν νέους και πιο επωφελής τρόπους προώθησης και διαφήμισης.

  8. Ο/Η Αγάλλου Λίντα λέει:

    Πραγματικά σοκαρίστηκα όταν διάβασα το σχετικό άρθρο ! Ούτε καν ήξερα γι αυτό το “έθιμο”, προβληματίστηκα σοβαρά από τα γραφόμενα. Πως είναι δυνατόν να εξακολουθεί να υπάρχει κάτι τέτοιο, ιδιαίτερα στις μέρες μας, που το συγκεκριμένο προϊόν, η πατάτα, είναι πανάκριβη για τον προϋπολογισμό μιας οικογένειας. Τόσοι άλλοι τρόποι υπάρχουν, για να προβάλεις το τοπικό σου προϊόν, χωρίς να προκαλείς όπως στην περίπτωση της Νάξου, αλλά κάτι τέτοιο χρειάζεται ανοικτά μυαλά και οπωσδήποτε δουλειά ! Λυπάμαι ειλικρινά !

  9. Ο/Η ορέστης λέει:

    Εύγε που γράφεις τα αυτονόητα!
    Και μαζί καλά κουράγια για τις επιθέσεις που θα δεχτείς από “παράγοντες” της ναξιώτικης τουριστικής “ανάπτυξης” Νάξου και από σεφ με πλάκα τα γαλόνια που κάπως έτσι φαντάζονται την τοπική γαστρονομία…

  10. Ο/Η Ραιση Νινα λέει:

    Συμφωνώ μαζί σας…το μόνο που έχω να πω είναι να παραδειγματιστούν από το Λεωνιδιο και τη γιορτή της μελιτζάνας όπου γίνεται ένα πραγματικό φεστιβάλ με πάγκους που πουλούσαν τα τοπικά προϊόντα,επισης είχαν συναυλία πάνω στη θαλασσα με πολλούς καλλιτέχνες. Πρώτη φορά πήγα και εντυπωσιάστηκα. Θα μπορούσε να γίνει κάτι ανάλογο

  11. Ο/Η greensnaily λέει:

    Καλά τα λες…να ακουστεί και η άλλη πλευρά του νομίσματος

  12. Ο/Η Μαριαννα λέει:

    Σοκαριζεστε με κατι που απλα διαβασατε κ δεν ησασταν παροντες για να το δειτε κ οι ιδιοι…. Δεν σοκαριζεστε ομως με τους τονους φαγητου που πετατε εσεις οι ιδιοι καθε μηνα!!!! Για υπολογιστε το φαγητο που παρατατε σε εστιατορια ή στο σπιτι σας, το φαγητο που ξεχαστηκε στο ψυγειο ή εξω κ χαλασε, την ποσοτητα που χαλατε κ πετατε για να προετοιμασετε ενα φαγητο κ ξαφνικα σας ενοχλει ενα αρθρο που ουτε καν ξερετε αν ισχυει!!!!! Δουλευα σε εστιατόρια κ αυτο που αντικριζα καθημερινα ηταν απανθρωπο……. Γεματα πιατα γτ απλα ειμαστε αχωρταγοι κ θελουμε ποσοτητες τα οποια στο τελος παρεμεναν γεματα!!!! Σταματηστε επιτελους να πιστευεται οτι μαλακια σας πλασαρουν στο internet και κοιταξτε να φτιαξεται την δικη σας καθημερινοτητα κ αφηστε τα αρθρα κ τις κριτικες…… Δεν ντρεπόμαστε λιγο δλδ!!!! Για ολα εχετε γνώμη πια ντροπή

    • Ο/Η Madame Ginger λέει:

      Καλημέρα.Καταρχήν καλό θα ήταν να διαβάζετε το άρθρο στο οποιο αφήνετε σχόλιο. Αν το είχατε κάνει, θα ξέρατε ότι έχω παει στο φεστιβάλ και το έχω δει με τα μάτια μου. Φαντάζομαι όττι καταλαβαίνετε ότι για να γραφω ένα τέτοιο είδους άρθρο με απασχολεί η σπατάλη φαγητού και σε προσωπικό επίπεδο. Προσπαθώ να μην παραγγέλνω παραπάνω από όσα θα φάμε σε μία ταβέρνα, δεν μαγειρεύω μεγάλες ποσότητες και ότι περισσεύει από τα γυρίσματα της δουλειάς μου το δίνουμε στο Σύλλογο Ανιάτων Κυψέλης σε συνεργασία με το Μπορούμε. Βέβαια ακόμα κι αυτά να μην έκανα, δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την τεράστια σπατάλη που γίνεται κάθε χρόνο σε αυτό το χωρίς νόημα φεστιβάλ. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πώς γίνεται να τα υποστηρίζετε.

  13. Ο/Η Anna λέει:

    Etsi akrivws!!!! Kai apo thn allh pas se estiatorio sthn Naxo kai servirei patata katepsygmenh typou goodys.Kai fhmhzesai gia thn patata Naxou kai mou dineis thn plastikoura???(oxi ola t estiatoria) alla to ezhsa kai auto afou hmoun ekei 2 xronia.

  14. Ο/Η Maria Koukouli λέει:

    Θα μου εξηγήσει παρόλα αυτά κάποιος πως από 625 κιλα πατάτες και 800 κιλά λσδι βγήκε 1,8 τόνοι τηγανητής πατάτας; Γεννούν και αναπαράγονται στην φριτέζα; Το ωφέλιμο είναι τα 625 κιλά, τη φλούδα θα την πετούσαμε ούτως η άλλως! Ωστόσο αν στις πατατες Ναξου πετάς τα 2/3 του προϊόντος δεν το λες και καλη πατάτα! Αλλα Χάριν εντυπωσιασμού, αναφέρετε το μικτο…. νομίζω πως πλέον υπάρχουν τρόλ για σανό και εκεί που δεν φαντάζεσαι! Μπράβο σας, πάντα τέτοιες επιτυχίες!!!

  15. Ο/Η 15anna λέει:

    Γραμμενο με ευαισθησία και γνωση για ενα κυριολεκτικά καυτο θεμα, την σπαταλη τροφης. Θα μπορύσαμε αντι να το πούμε Ετσι, σπατάλη τροφής, αντι να αγγλοποιούμε χωρις λόγο την γλωσσα μας με το food waste?

  16. Ο/Η ΧΡΉΣΤΟΣ ΣΙΑΛΛΟΣ λέει:

    Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!
    Θα έπρεπε να υπάρχει κάτι πιο ενδιαφέρον για να αναδείξει το νησί την αξία της πατάτας, ένα προϊόν που είναι στη κύρια παραγωγή τους!

  17. Ο/Η Λωτοφάγος λέει:

    Πολύ καλό άρθρο, για ένα ακόμη “φεστιβάλ” ανοησίας και σπατάλης. Κρίμα για τη Νάξο, κρίμα για τον κόπο των αγροτών της. Όπως βλέπω και από κάποια σχόλια, θα αργήσουμε πολύ να καταλάβουμε πώς να προωθήσουμε τα προϊόντα μας, όπως και τι σημαίνει σπατάλη τροφίμων. Ασφαλώς και πετιέται πολύ φαγητό στα σκουπίδια. Ας προσπαθήσουμε να το περιορίσουμε, αντί να λέμε “έτσι κάνουν όλοι”.

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by