Food Trucks: Μία παγκόσμια τάση

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

  • Words: Δημήτρης Αφεντάκης
  • Creative Work: Lunik.Lab

Ένα από το πράγματα που μου έκανε μεγάλη εντύπωση στη Νέα Υόρκη, ήταν το γεγονός ότι σχεδόν σε όλους τους οδηγούς εστιατορίων και σε ένα μεγάλο αριθμό κατηγοριών, τις πρώτες θέσεις κατείχαν τα food trucks, κοινώς καντίνες. Όταν δε διάβασα και στον απόλυτο οδηγό εστιατορίων, Zagat, τις διθυραμβικές κριτικές για την ποιότητα του φαγητού που σερβίρεται εκεί, δεν έμενε από το να ξεκινήσω και εγώ το δικό μου μαραθώνιο στους δρόμους της Νέας Υόρκης αναζητώντας την πιο νόστιμη καντίνα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

 

Η ιδέα του food truck στο Δυτικό πολιτισμό, chuck wagon τότε, γεννήθηκε το 19o αιώνα στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών όταν το 1866 ο Charles Goodnight μετέτρεψε ένα όχημα του αμερικάνικου στρατού σε κινητή κουζίνα. Ο λόγος; Μερικοί πεινασμένοι περιπλανώμενοι κτηνοτρόφοι. Εκείνη την εποχή, μετά τον αμερικάνικο εμφύλιο, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού άρχισε να μετακινείται προς τη Δύση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης για βοδινό κρέας, ιδίως στην περιοχή του Τέξας. Οι κτηνοτρόφοι έπρεπε να πηγαίνουν τα κοπάδια τους για βοσκή σε μέρη όπου δεν υπήρχαν σιδηροδρομικές ράγες, διανύοντας τεράστιες αποστάσεις, μερικές φορές για μήνες. Όπως καταλαβαίνετε, οι επιλογές τους σε ότι αφορά στο φαγητό ήταν εξαιρετικά περιορισμένες. Αυτήν ακριβώς την ευκαιρία εκμεταλλεύτηκε και ο κύριος Charles και δημιούργησε την πρώτη περιπλανώμενη κουζίνα. 

Η συνέχεια της ιστορίας είναι ότι με το πέρασμα του χρόνου, οι καντίνες άρχισαν να μπαίνουν στις μεγάλες πόλεις σε παγκόσμιο επίπεδο, και ως φυσικό επακόλουθο, μέσα στην κουλτούρα και νοοτροπία του κόσμου, με αποκορύφωμα τις αρχές του 2000 αιώνα, όπου πλέον οι καντίνες άρχισαν να προσφέρουν gourmet πιάτα σε πραγματικά πολύ καλές τιμές. Όταν δε μπήκαν και τα social media στο παιχνίδι, η ιστορία άρχισε να ξεφεύγει. (Αξίζει να αναφερθεί, ότι λόγω του μεγάλου αριθμού μεταναστών, τα μεγάλα κέντρα άρχισαν να μετατρέπονται σε μία τεράστια πολυπολιτισμική κουζίνα, γεγονός που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη γαστρονομική παιδεία των καταναλωτών).

Τώρα, η ερώτηση (και απάντηση) του ενός εκατομμυρίου. Τι κάνει ένας ταλαντούχος chef όταν δεν έχει ή δε βρίσκει το budget για να φτιάξει το δικό του εστιατόριο; Την απάντηση θα την βρούμε στον κύριο Roy Choi*, το δημιουργό του διάσημου πλέον Kogi BBQ Truck στην Καλιφόρνια.

Θέλοντας να δώσει μία άλλη διάσταση στο street food και εκμεταλλευόμενος τα social media, πιο συγκεκριμένα το twitter, ο chef Roy Choi ξεκίνησε με μία καντίνα, η τοποθεσία της οποίας άλλαζε καθημερινά και ανακοινωνόταν μέσα από το twitter. Αυτό ήταν και το μυστικό. Το κοινό έμπαινε σε μία διαδικασία αναζήτησης της επόμενης θέσης της καντίνας, την οποία και μοιραζόταν μέσω twitter. Έτσι, σε ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα η ουρά της καντίνας άρχισε να πολλαπλασιάζεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μία ουρά 600 ατόμων!

Αυτήν την τάση εκμεταλλεύτηκαν και οι δημιουργοί του site Toronto Food Trucks στον Καναδά, οι οποίοι κατέγραψαν ένα μεγάλο αριθμό καντινών και δημιούργησαν και την αντίστοιχη εφαρμογή για τον εντοπισμό τους. Με αυτό τον τρόπο, ο καταναλωτής μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να δει μέσα από το site το σημείο που θα βρίσκεται η καντίνα που τον ενδιαφέρει καθώς και μία μίνι παρουσίασή της (φωτογραφίες, είδος φαγητού κ.τ.λ). Μία εξίσου σημαντική υπηρεσία που προσφέρει το Toronto Food Trucks, είναι και η “κράτηση καντίνας” που μπορεί να κάνει κάποιος για φεστιβάλ, γάμους και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις.

Ας βγάλουμε λοιπόν από το μυαλό μας την κλασική καντίνα που πουλάει “βρόμικο” έξω από το γήπεδο. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για ένα νέο chef να δημιουργήσει και να εκφραστεί, χωρίς πολλά χρήματα. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι και η πρόσβαση που θα έχει ο καθένας από εμάς σε νόστιμο και υψηλής ποιότητας και διαφορετικότητας φαγητό, σε εξαιρετικά καλές τιμές (τα τέσσερα παραπάνω στοιχεία τα παίρνω ως δεδομένα!).

Θα μου πει κανείς ότι φυσικά και το έχει σκεφτεί. Και ναι, δεν πιστεύω ότι ανακάλυψα τον τροχό. Γνωρίζω όμως πολύ καλά, ότι η ζήτηση αλλάζει και τα δεδομένα. Είναι κρίμα το ότι σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, με οκτώ μήνες καλό καιρό, υπάρχει τόση γραφειοκρατία και δυσκολία στη δημιουργία μιας τέτοιας επιχείρησης. Θα ήταν ωραία ιδέα να ξεκινήσει μία πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης, (και αντί να γράφω για τις καντίνες της Αμερικής, να γράφω για τις καντίνες της Ελλάδας, που έχουμε και καλύτερη θέα!).

*Roy Choi – Απόφοιτος του Culinary Institute of America (CIA), με εργασιακή εμπειρία στα εστιατόρια La Bernardin στη Νέα Υόρκη, Embassy Suites στην Καλιφόρνια, The Beverly Hilton και Rock Sugar Pan Asian Kitchenin στο Λος Άντζελες. Το στιλ της μαγειρικής του μπορεί να περιγραφεί ως μία μίξη (fusion) της Κορεάτικης και Μεξικάνικής κουζίνας. Είναι ο πρώτος ιδιοκτήτης/chef καντίνας που έχει κερδίσει το βραβείο του “Καλύτερου Νέου Chef” (Best New Chef), το 2010, από το περιοδικό Food&Wine magazine (www.foodandwine.com).

Δημήτρης

Ένα σχόλιο
  1. Ο/Η athina λέει:

    KAΛΛΗ ΑΡΧΗ

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by