Αγαπητοί μάγειρες, γιατί δεν σέβεστε τους vegetarian και τους vegan?

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ξεκινώντας αυτό το άρθρο, νιώθω δυστυχώς την ανάγκη να δηλώσω ότι δεν είμαι vegetarian ή vegan και ότι τρώω κανονικά κρέας, ώστε πολλοί από εσας να με ακούσετε ή να με πάρετε στα σοβαρά. Γιατί απ’ότι φαίνεται, στην Ελλάδα του 2018 ένας εστιάτορας, μια μαγείρισσσα, ένας σερβιτόρος και γενικά οι άνθρωποι της εστίασης, έχουν αποφασίσει ότι οι χορτοφάγοι δεν χρήζουν του σεβασμού και της προσοχής τους και πολλές φορές μάλιστα είναι υποχρεωμένοι να δεχτούν τον χλευασμό, την ειρωνία, την έλλειψη γνώσης ακόμα και bullying.

Θα σας μιλήσω για δύο περιστατικά που μου έτυχαν μέσα στην ίδια εβδομάδα.

Περιστατικό Νο 1

Ένα μεσημέρι αποφασίσαμε με την κολλητή και vegan Lady Papaya, να επισκεφτούμε ένα νέο και πολλά υποσχόμενο wellness oriented εστιατόριο. Ο κατάλογος γεμάτος υγιεινές επιλογές, healthy buddha bowls, vegan πιάτα που θα λιγουρευόταν μόνο από την περιγραφή και ο πιο φανατικος κρεατοφάγος. Ξεκιναμε το γεύμα μας και όντως τα πιάτα μας ειναι πεντανόστιμα και πολύ πολύ υγιεινά. Όταν έρχεται η ώρα του γλυκού και ενώ έχουμε εξηγήσει ότι η LP είναι vegan, η ιδιοκτήτρια μας προτείνει 2 γλυκά με μέλι. “Μα η Νίκη είναι vegan”, της λέω για να πάρω την απάντηση ότι τα γλυκά δεν έχουν τίποτα γαλακτοκομικό και να αντιληφθώ την άγνοια της στο γεγονός ότι οι vegans δεν τρώνε μέλι.

Περιστατικό Νο2.

Καθόμαστε σε κρητικό εστιατόριο στα Εξάρχεια – μία περιοχή όπου είναι μαζεμένα ίσως τα περισσότερα vegan μαγαζιά της πόλης και οι περισσότεροι “εναλλακτικοί” τουρίστες. Η Νίκη έχει αποφασίσει από πριν ότι θα φάει το πιάτο που τρώει πάντα, απλά θα ζητήσει να της αφαιρέσουν το τυρί: ταλιατέλες με πέστο ρόκας. Στον κατάλογο, το συγκεκριμένο πιάτο έχει την ένδειξη “Vegetarian”.

Υποψιάζομαι ότι κάτι δεν πάει καλά και ρωτάω τον σερβιτόρο αν το πιάτο περιέχει οτιδήποτε ζωικό. Δεν το γνωρίζει γιατί είναι καινούριος στο μαγαζί, πάει ρωτάει τον μάγειρα και επιστρέφει με την εξωφρενική απάντηση “Οχι, παρά μόνο λίγο ζωμό βοδινού”. Του εξηγώ ότι ο ζωμός είναι από κρέας, οπότε το πιάτο δεν θα μπορούσε να είναι χορτοφαγικό, κομπλάρει, φεύγει και έρχεται ο ιδιοκτήτης.

Αφού με μασημένα λόγια ξεπεράσαμε το θέμα του ζωμού και μας είπε ότι δεν θα βάλουν στο πιάτο της (χωρίς όμως να μας διαβεβαιώσει ότι θα σταματήσουν να βάζουν γενικώς στο συγκεκριμένο πιάτο με την συγκεκριμένη ένδειξη), τον ρωτάω αν τα ζυμαρικά έχουν αυγό. “Ξέρεις εσύ κανένα ζυμαρικό χωρίς αύγο;”, ήταν η απάντηση. Αφού λοιπόν εκνευρίστηκε, ρώτησε τη Νίκη υποτιμητικά “γιατί στο καλό δεν τρώει κρέας” και της είπε ότι θα αρρωστήσει πολύ σύντομα, έφυγε μουρμουρώντας ότι τα ζυμαρικά δεν έχουν αυγό – ψέμματα σας το εγγυώμαι – και ήρθε μετά από λίγο με τα πιάτα μας και ένα ειρωνικό ύφος προς τις παράξενες πελάτισσες του που δεν τρώνε κρέας.

Καταλαβαίνετε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα; Ένας άνθρωπος επιλέγει να μην φάει κρέας, γαλακτοκομικά, γλουτένη, αυγό, ζάχαρη, οτιδήποτε για τον οποιοδήποτε λόγο. Κι εσείς, ο κάθε  επαγγελματίας στον κλάδο της εστίασης αποφασίζετε να τον ειρωνευτείτε, χλευάσετε, κοροϊδέψετε ή κρίνετε. Γιατί συμβαίνει αυτό; Κάνετε το ίδιο και με τους πιστούς που νηστεύουν το Πάσχα; Θα δίνατε ζάχαρη σε έναν διαβητικό ή γλουτένη σε κάποιον που πάσχει από κοιλιοκάκη; Θα χλευαζατε κάποιον επειδή έχει αλλεργία στους ξηρούς καρπούς και θα του βάζατε μερικούς κρυφά μέσα στο φαγητό του για να γελάσετε;

Γιατί δεν ενημερώνεστε για το τι μπορεί να φάει ένας vegetarian ή ένας vegan; Τα δικά του χρήματα έχουν μικρότερη αξία για την επιχείρηση σας ή μηπως η επιλογή του δεν σας βρίσκει σύμφωνο, οπότε επιλέγετε να του φερθείτε με ασέβεια ως επιχειρηματίας/επαγγελματίας προς τον πελάτη του;

Το πρόβλημα κατ’εμέ είναι, όπως με όλα τα πράγματα σε αυτή τη χώρα, θέμα παιδείας. Στη σχολή μαγειρικής που φοίτησα κανένας καθηγητής δεν μας έμαθε ότι οι vegans δεν τρώνε – εκτός από τα προφανή- μέλι και ζελατίνη γιατί είναι ζωικής προέλευσης. Οι ίδιοι οι μάγειρες και οι εστιάτορες δεν ενδιαφέρονται να μάθουν τις διατροφικές συνήθειες των πελατών τους και κυρίως να τις σέβονται, όχι μόνο για να τους κρατήσουν ως πελάτες αλλά για να τους προσφέρουν ένα γεύμα ισότιμο και ισάξιο με τους υπόλοιπους πελάτες του μαγαζιού. Δείχνουν όμως τεράστιο ενδιαφέρον στο να κρίνουν τις διατροφικές επιλογές τους και να προσπαθήσουν να τους πείσουν ότι αυτό που κάνουν είναι λάθος.

Ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό. Ήρθε η ώρα, οι ερασιτέχνες του κλάδου εστίασης να γίνετε επαγγελματίες. Έχει φτάσει η στιγμή να σταματήσετε να κρίνετε τους άλλους για το τι τρώνε και να προσπαθήσετε να τους προσφέρετε αυτό ακριβώς που θέλουν, ένα νόστιμο γεύμα το οποίο δεν θα περιέχει όσα έχουν επιλέξει να μην τρώνε.

Αν φυσικά θέλετε να λέγεστε επαγγελματίες…

#LoveOnly,
Madame Ginger

17 σχόλια
  1. Ο/Η mikropony λέει:

    Είμαι διαβητική και χορτοφάγος. Μου έχουνε προτείνει σε μαγαζί γλυκό που περιείχε αυγά, βούτυρο και μέλι. Το επιχείρημα ήταν πως τα αυγά προερχόντουσαν από κότες ελευθέρας βοσκής. Δεν ήξερα εάν έπρεπε να γελάσω ή να κλάψω.

  2. Ο/Η andreasm81 λέει:

    Σωστά όσα αναφέρονται αλλά για να αλλάξει αυτό θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να στηρίζουμε τέτοιες επιχειρήσεις. Όχι γιατί τα vegan θέματα αλλά γιατί όταν δεν σέβονται ένα πελάτη τους, αυτό σημαίνει ότι δεν θα σέβονται κανέναν πελάτη.

  3. Ο/Η Τανια λέει:

    Αγαπημένη μου δυστυχώς δεν φταίμε εμείς οι μάγειρες όταν σου το επιβάλει ο μαγαζάτορας!! Και τις περισσότερες φορές δεν σε αφήνουν να κάνεις τη δουλειά σου!!! 💋 💋

    • Ο/Η Madame Ginger λέει:

      Σας επιβάλει ο μαγαζάτορας να λες ψέματα στους πελάτες σας; Να ρμην σέβεστε τις διατροφικές του συνήθειες, επιλογές και πολλές φορές αλλαεργίες ή δυσανξίες; Ευτυχώς όσο δούλευα στις κουζίνες δεν μου συνέβει ποτέ αυτό, αλλά ακόμα και να συμβαίνει δεν πρέπει να το δέχεστε, είναι υποχρεώση σας να μην το δέχεστε, θα έπρεπε η ηθική σας και ο επαγγελματισμός σας να μην σας αφήνει να το δέχεστε. Διαβάστε αν θέλετε αυτό το άρθρο της φίλης και μαγείρισσας Αργυρώς για να καταλάβετε τι εννοώ.

  4. Ο/Η CatTheFighter λέει:

    Εσείς μετά από αυτή την συμπεριφορά γιατί δεν σηκωθήκατε να φύγετε και να μείνει στο χέρι με τα vegetarian – my ass- πιάτα του; Δώσατε τα χρήματα σας σε έναν τυχαρπαστο αγενή επαρχιώτη – σε νοοτροπία – για να φάτε κάτι που αντιβαίνει στις διατροφικές επιλογές και την ηθική σας – της- και να τον επιβραβευσετε που σας προσέβαλε και σας αντιμετώπισε με υποτίμηση και χλευασμό; Μόνο με παρόμοια αντιμετώπιση ωςκαθρέφτη στον δικό τους τρόπο μπορούν να ταρακουνηθουν τέτοιοι “ταβερνιαρηδες” και να γίνουν επαγγελματίες εστίασης.

    • Ο/Η Madame Ginger λέει:

      Κάναμε λάθος που μείναμε, είναι αλήθεια. Απλά καμιά φορά έρχεσαι σε αμηχανία και στη συγκεκριμένη περίπτωση εγώ ένιωσα -ή μάλλον με έκαναν να νιώσω- ως την παράξενη πελάτισσα που τους δημιουργεί πρόβλημα και αντέδρασα λάθος.

  5. Ο/Η Ελένη λέει:

    Θα συμφωνήσω μόνο στο ότι ο επαγγελματιας οφείλει να μην κοροιδεύει τον πελάτη του και να είναι ανά πάσα στιγμή πρόθυμος και σε θέση να εξηγήσει πώς ακριβώς και με τι υλικα μαγειρευεται κάθε πιάτο του.
    Κατά τα άλλα, δεν νομίζω ότι είναι κανείς υποχρεωμένος να γνωρίζει τι ακριβώς τρώνε οι βίγκανς, οι βετζετέριανς, οι πέσκο, οι λάκτο-όβο, οι ρω-βίγκανς, οι βουδιστές, οι ινδουιστές, οι εβραίοι, οι μουσουλμάνοι… you name it, οι ομάδες είναι ατελείωτες. Και φυσικά ούτε και είναι υποχρεωμένος να το σερβίρει. Επιχειρήσεις είναι τα εστιατόρια, όχι κοινωφελείς οργανισμοί.

    • Ο/Η Madame Ginger λέει:

      Καλησπέρα σας. Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας. Θα διαφωνήσω στο σκέλος που αναφέρετε ότι οι μάγειρες δεν είναι υποχρεωμένοι να ξέρουν τις διατροφικές συνήθειες των πελατών τους. Προσωπικά, ως πρώην μαγείρισσα σε εστιατόρια αλλά και ως food blogger, ειναι υποχρεωμένοι να ξέρω τι τρώει ο πελάτης μου και ο αναγνώστης μου. Φαντάζεστε να είχατε διαβήτη και να σας σέρβιρα ένα πιάτο με ζάχαρη ή ακόμα και να σας το πρότεινα ως συνταγή στο blog μου για να το φτιάξετε; Το ίδιο πιστεύω και για τους σερβιτόρους και τους επιχειρηματίες. Ένας επαγγελματίας, αν θέλει να λέγεται επαγγελματίας, πρέπει να έχει μία σφαιρική γνώση και άποψη και ο΄χι μόνο τι συμβαίνει μέσα στο τηγάννι του. Τουλάχιστον αυτό φροντίζω να κάνω εγώ. Προσωπική μου άποψη πάντα. Καλή συνέχεια,Μαριλού

      • Ο/Η Dimitra λέει:

        Αν και συμφωνώ με τη θέση σας για τη σφαιρική αντίληψη και την γνώση ας μην μπερδεύουμε την κατάσταση του διαβητικού (επιλογή με βάση την υγεία) με την επιλογή της vegan διατροφής η οποία ως επι το πλείστον γίνεται με κοινωνικά κριτήρια.

  6. Ο/Η Φιλίππα λέει:

    Πόσο αγαπώ και πόσο συμφωνώ με αυτο το άρθρο!!! Γι’αυτό δεν τρώω ποτέ έξω στην Ελλάδα, πρώτον δεν καταλαβαίνουν τι θέλεις, δεύτερον δυσανασχετούν και χλευάζουν και τρίτον μπορεί να σε κοροϊδέψουν και τελικά αυτό που θα φας να μην είναι vegan!!! Του αγαπητού κυρίου στο περιστατικό νούμερο 2 να του πας τα άπειρα ζυμαρικά που πωλούν τα σουπερμάρκετ για να δούμε τι θα σου πει τότε!!

  7. Ο/Η Έφη Γρίβα λέει:

    Και αν αυτα συμβαίνουν στην Αθήνα καταλαβαίνετε βέβαια τι τραβάνε οι χορτοφάγοι στη Λαμία όπου ζω εγώ.Εχω κορη vegeterian μολις 16 ετών που έχει περίπου 1,5 ετος να φάει κρέας και οι περισσότεροι νομίζουν ότι όταν παει σε κάποιο εστιατόριο μπορεί να τρώει πατάτες τηγανητές και ότι δεν υπάρχει λόγος το μενού να έχει κάτι και για κάποιον που δεν καταναλώνει κρέας

    • Ο/Η Anna Chalikia λέει:

      Πραγματικά στεναχωριέμαι με τις λιγοστές επιλογές που βρίσκει η κόρη σας στα εστιατόρια… Δηλαδή η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα είναι γεμάτη από -φυσικώς- vegetarian και vegan πιάτα. Που είναι οι ρεβυθάδες, τα λαδερά (γεμιστά, φασολάκια κ.λ.π.) αλλά και οι πιο μοντέρνες εκδοχές με τόση πληθώρα νόστιμων λαχανικών;

  8. Ο/Η Cacoon λέει:

    Genika diavazw poli gia tous vegan kaonti trwne kai moi aresei. Tixenei kai to paidi mou.na exei alergia sto gala kai ola ta paragwnta tou… opote thelei terastia prosoxi. An io anthropoi niasroun ligou gia tous alous me diaforetiki diatrofiki epologi tha itan pragmatika taumasio. To na vruskeis ena meros na fas afto pou theleis xwris na fwvasai an periexei kati pou den theleis i den prepi.

  9. Ο/Η Αννα λέει:

    Συγχαρητήρια για το άρθρο σας το βρήκα υπέροχο κ πέρα για πέρα αληθινό !!! Δεν είμαι vegetarian ούτε vegan έχω προσπαθήσει αλλά ενώ η καρδιά μου θέλει το μυαλό μου αρνείται να συμμορφωθεί 😂😂 μακάρι να ανοίξουν πιο πολλά εστιατόρια vegetarians για να έχουμε επιλογές ❤️

  10. Ο/Η Sofia λέει:

    Περιστατικό 1
    Επισκεπτόμενες ενα wellness oriented εστιατόριο το οποίο βασίζεται στο veganism & vegeterianism, ναι περιμένεις να είναι ενημερωμένη η ιδιοκτήτρια. Σύμφωνοι. Έλλειψη σεβασμού δε θα το έλεγα. Έλλειψη επαγγελματισμού ναι. Οτι πάει να κανει αρπαχτή, ναι. Αλλα και ποιός δεν πάει, από όλη αυτή τη φάση? Απο την άλλη, όλα αυτά είναι καινούρια – ειδικά το βέγκαν, οπότε χρειάζεται χρόνος προσαρμογής. Give them some credit.

    Περιστατικό 2

    Συμφωνώ, η συμπεριφορά του μάγειρα είναι αγενής, ανεξαρτήτως με το food group στο οποίο ανήκεις. Οπότε μη το παίρνεις προσωπικά.
    Η σήμανση στο φαγητό ως Vegeterian είναι επίσης λανθασμένη, εφόσον έχει το ζωμό κρέατος. Ας μη βάλει τίποτα, αφου δε το κατέχει το σπορ.

    Απο κει και πέρα, ο καθένας μας επιλέγει να τρώει με ένα τρόπο και είναι πρώτον ο ίδιος υπέθυνος για την επιλογή αυτή και όλα όσα συνεπάγεται. Ρώτα τα υλικά και, αν δε σε καλύπτουν, μην παραγγέλνεις το πιάτο.

    Απο την άλλη εσύ, επιλέγεις να πας σε ένα κρητικό εστιατόριο, πρέπει κ συ να σεβαστείς το μέρος στο οποίο πηγαίνεις.
    Παραγγέλνεις ταλιατέλες με πέστο ρόκας.
    Πρώτον και βασικότερον, τι δουλειά έχουν οι ταλιατέλες με πέστο ρόκας στο κρητικό εστιατόριο (δικό τους πρόβλημα) και δεύτερον εσύ γιατι τις παραγγέλνεις (δικό σου πρόβλημα)? Στο κρητικο εστιατόριο??? Πάρε ένα ντάκο χωρίς τυρί ή ένα απλό λαντουριστό (παξιμαδοκουλούρα με σκέτο λάδι – αλάτι – ρίγανη).

    Τρίτον: οι ταλιατέλες έχουν αυγό (tagliatelle all’uovo) – και στο σουπερμαρκετ πάλι αυγό έχουν. Αλλιώς δε θα ταν ταλιατέλες, θα ήταν κάτι άλλο. Πάρε σκιουφιχτά μακαρόνια (οχι χυλοπίτες) – που εχουν αλευράκι, νεράκι, ρακί, λαδάκι. Ναι, αλλα είναι με βούτυρο και γραβιέρα σερβιρισμένες. Πες να στις σερβίρουν χωρίς αυτά – αν και εχεις έρθει σε ένα κρητικό εστιατόριο και οι μακαρούνες στην Κρήτη γίνονται έτσι – με καμμένο βούτυρο και γραβιέρα. Όχι με αβοκάντο, ιπποφαές και τσια σιντς. Αυτά ειναι εξαιρετικά, αλλά δεν έχουν θέση σε ένα κρητικό εστιατόριο, ούτε σε μια ταβέρνα στο νησί. Κάθε τόπος, κάθε κουζίνα έχει τα χαρακτηριστικά της και η μαγεία όλου αυτόυ είναι να τα γνωρίζουμε και να τα σεβόμαστε.

    Η δημιουργική κουζίνα είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη. Είναι όμως κάτι άλλο. Και, ναι, όποιος κάνει δημιουργική κουζίνα, δουλειά του είναι να ξέρει τις τάσεις που πάει να μιξάρει.

    Απο κει και πέρα, βεγκαν ή βετζετεριαν περαν απο διαιτολογικές επιλογές είναι κ επιλογές ζωής. Μιας ζωής πιο απλής, πιο λιτής, σε αρμονία με τη φύση του τόπου και αυτά που μου προσφέρει και με τον ίδιο μου τον εαυτό. Ναι, είναι δύσκολο ή τουλάχιστον δυσκολότερο απο όσο τα κάνουν να μοιάζει τα site & το welness marketing. Το να προσπαθώ να βρώ βίγκαν υποκατάστατα υλικών ή φαγητών και να έχω την απάιτηση να το κάνουν και οι άλλοι, είναι σα να κοροιδεύω τον εαυτό μου. Γιατί αν ψάχνω υποκατάστατο τυριού κ γκρινάζω που δε βρίσκω τόφου όποτε το θέλω ή που ο κυρ Μήτσος στην Κύθνο δεν έχει τόφου, μάλλον μου λείπει το τυρί. Και είναι ΟΚ να μου λείπει ό,τι μου αρέσει. Και είναι ΟΚ, αν μου λείπει, να φάω τυρί ή απλώς να δεχτώ οτι όχι, δε μπορώ να είμαι βίγκαν για τώρα.

    Το λυπηρό είναι οτι ο κυρ Μήτσος, κάποια στιγμή θα βάλει τόφου, γιατι θα βρεθούν κάποιοι που θα αισθανθούν προσβεβλημένοι και θα του το πούν. Και θα είναι κρίμα. Γιατί ούτε το τόφου θα ναι καλό, ούτε η ταβέρνα του κυρ Μήτσου η ίδια.

    ΥΓ: Το να συγκρίνεις ανθρώπους που πάσχουν απο ασθένειες σχετιζόμενες με την διατροφή, με ανθρώπους που επιλέγουν ένα τρόπο διατροφής, είναι τουλάχιστον άστοχο.

  11. Ο/Η Maria Ifadopoulou λέει:

    Δεν είμαι χορτοφάγος ούτε αυστηρός χορτοφάγος, αλλά το θεωρώ αδιανόητο στην Αθήνα του 2018 οι εστιάτορες να αγνοούν βασικές έννοιες και να χλευάζουν κιόλας! Συμφωνώ με όλα όσα αναφέρονται στο άρθρο, όμως έχω μόνο μια φιλική παρατήρηση να κάνω: Τα ζυμαρικά του εμπορίου συνήθως δεν περιέχουν αυγό, εκτός από τις χυλοπίτες ή άλλα παραδοσιακά ζυμαρικά, τα οποία όμως το αναφέρουν ευκρινώς στα συστατικά τους ακόμη και στην μπροστινή πλευρά της συσκευασίας! Το γνωρίζω καλά λόγω νηστείας.

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by