10 do’s and don’ts για την παραλία, για να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι
Υπάρχει μια μαγική στιγμή στις διακοπές, όπου νιώθεις ότι ναι, τώρα, μπορείς να χαλαρώσεις πραγματικά. Τα πόδια σου έχουν βυθιστεί στη βρεγμένη άμμο, το κυματάκι κάνει “σπλατς-σπλατς” πάνω στους αστραγάλους σου, το βλέμμα σου χορταίνει με το απέραντο μπλε της θάλασσας και το γαλάζιο του ουρανού, ο ήλιος σου καίει γλυκά το πρόσωπο και νιώθεις μια αίσθηση ηρεμίας να σε αγκαλιάζει από πάνω μέχρι κάτω. Είσαι στην παραλία. Δεν είναι όμορφα; Για να είναι λοιπόν η παραλία μια τέτοια ευχάριστη εμπειρία για σένα αλλά και τους γύρω σου, υπάρχουν κάποιοι άγραφοι κανόνες, κάποια “do’s and don’ts”, που πρέπει να τηρούνται από όλους. Για να #EimasteToKalokairi όλοι, αρμονικά. Για να είμαστε ευχαριστημένοι. Διάβασε ποια είναι αυτά.
1. Καθαρή παραλία
Do: Όσα σκουπίδια κι αν δημιουργήσεις από συσκευασίες σνακς που θα καταναλώσει η παρέα σου, μπουκάλια νερού, χυμών, μπύρας κ.λ.π. θα τα πετάξεις όλα είτε σε κάποιο κάδο της παραλίας, είτε σε μια σακούλα που θα έχεις φέρει μαζί σου ειδικά για αυτό τον σκοπό. Έπειτα θα την πάρεις μαζί σου στο αμάξι και θα την ξεφορτωθείς στον πρώτο κάδο που θα βρεις στο δρόμο σου.
Don’t: Κάπνιζε όσο θες στην παραλία. Φάε φρούτα, φυστίκια κι ό,τι άλλο τραβάει η ψυχή σου. Αλλά σε παρακαλώ, δεν θέλω με τίποτα να βυθίζω τα πόδια μου στη ζεστή άμμο και να “πέφτω” πάνω σε παλιά κουκούτσια ροδάκινου και αποτσίγαρα. Όταν φύγεις από την παραλία, μην αφήσεις τίποτα πίσω σου. Εκτός από κάστρα άμμου, αυτά μπορείς να τα αφήσεις.
2. Αυτοκίνητα σε “απόσταση ηρεμίας”
Do: Προφανώς και θέλεις να πας σε πιο απόμακρες παραλίες με το αμάξι σου. Να κουβαλήσεις όλα τα συμπράγκαλα που θα χρειαστείς, ώστε να μπορείς ν’ αράξεις με τις ώρες καλύπτοντας όλες τι ανάγκες της παρέας. Έτσι κι αλλιώς θα αναγκαστείς να αφήσεις το αυτοκίνητο σε κάποιο σημείο, ειδικά αν η παραλία θέλει ποδαράτη κατάβαση και ανάβαση.
Don’t: Μην αφήνεις το αμάξι σου οριακά πάνω στην παραλία. Δεν χρειάζεται να μπορείς να το βλέπεις από την ψάθα σου. Σεβάσου τους γύρω σου γιατί κι αυτοί για να διακοπάρουν ήρθαν, όχι για να νιώσουν ότι τσαλαβουτάνε πάνω στην Πατησίων. Πάρκαρε το σε αρκετή “απόσταση ηρεμίας”, φορτώσου τα πράγματά σου και συνέχισε με τα πόδια μέχρι να βρεις το τέλειο spot.
3. Μουσική
Do: Εάν θέλεις να συνδυάσεις την ηρεμία του κύματος με την αγαπημένη σου καλοκαιρινή μουσική, μην διστάσεις να φέρεις ένα ασύρματο ηχειάκι για το Spotify του κινητού σου. Μόνο να θυμάσαι, όχι πολύ δυνατά και να μένεις σε αρκετή απόσταση από τους άλλους λουόμενους. Αν πάλι είσαι πιο παραδοσιακός τύπος, οκ, μπορείς να φέρεις κιθάρα για να παίξετε με την παρέα σου, αρκεί να μην ενοχλείτε τους γύρω σας. Ο κόσμος έχει (έχουμε) δυνατά συναισθήματα για τις κιθάρες σε παραλίες.
Don’t: Μην βάζεις δυνατά και σε repeat οποιαδήποτε μουσική, από Chopin μέχρι ισραηλίτικη trance. Εάν η παραλία είναι κάπως γεμάτη και δεν μπορείς να απομακρυνθείς αρκετά, κράτα τη μουσική για τα ακουστικά σου.
4. Ντεσιμπέλ παρέας
Do: Καλά κάνεις και διακοπάρεις με μεγάλη παρέα. Και προφανώς, εφόσον είστε πολλά άτομα δημιουργείται σούσουρο, γέλια και πειράγματα. Όπως και με την μουσική, αφού ξέρεις ότι η παρέα σου είναι κάπως φασαριόζα, απομακρυνθείτε από τον πολύ κόσμο. Όλοι να χαλαρώσουμε θέλουμε. Για σένα χαλάρωση μπορεί να σημαίνει να πίνεις μπύρες με τον κολλητό σου, ενώ για μένα να κλείνω μάτια ακούγοντας το κύμα.
Don’t: Μην μας κάνεις να σιχαθούμε την παρέα σου. Μπορεί να κυνηγιέστε και να πετάτε ο ένας τον άλλον στη θάλασσα ή να έχουν ανάψει τα αίματα με πολιτικές συζητήσεις ή απλώς να έχετε ξεραθεί στα γέλια με το ίδιο βιντεάκι στο Βαθύ Λούμπεν, ξανά και ξανά. Ότι κι αν είναι, ρίξε μια ματιά γύρω σου και παρατήρησε: ενοχλώ κάποιον ή είναι το πεδίο ελεύθερο;
5. Παιδάκια
Do: Άσε τα παιδιά να ευχαριστηθούν την παραλία. Οι καλύτερες παιδικές αναμνήσεις μου είναι από τα μπάνια που έκανα με τις ώρες, μέχρι να σταφιδιάσω. Έχε το νου σου μην πάθουν κάτι ή κατακαούν από τον ήλιο, όμως άστα να παίξουν με την άμμο και τα βοτσαλάκια λίγο παραπάνω. Θα έρθει πάλι ο χειμώνας και θα κλειστούν σε 4 τοίχους.
Don’t: Μην αφήσεις τα παιδιά να κάνουν φασαρία ενοχλώντας τους γύρω τους. Όπως προανέφερα, όλοι να χαλαρώσουμε θέλουμε στην παραλία. Οι γονείς είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των παιδιών τους και εκείνοι είναι που πρέπει να επιβάλλουν μια στοιχειώδη πειθαρχία, κανένας άλλος. Δεν είπα να “καταπιέσεις την έκφρασή τους”, αλλά να μην τα αφήνεις να ξελαρυγγιάζονται από πάνω μου σαν δαιμονισμένα.
6. Σκυλάκια
Do: Εάν έχεις σκύλο, ξέρεις ήδη ότι λατρεύει το μπάνιο. Φέρτον μαζί σου στην παραλία, αλλά υπό όρους. Να μην είναι γεμάτη (οι παρέες να κάθονται αραιά μεταξύ τους), να μην έχει πολλές οικογένειες με μικρά παιδάκια (όχι επειδή ο σκύλος σου είναι επικίνδυνος, αλλά επειδή θα δημιουργήσει αναστάτωση) και να τον έχεις πάντα υπό την επιτήρησή σου.
Don’t: Εσύ με τον σκύλο, μην τον αφήνεις να τρέχει πάνω κάτω στην παραλία, να τινάζει νερά ή άμμο στους λουόμενους και γενικά να αναστατώνει κόσμο. Έχε πάντα εύκαιρο το λουρί γιατί σίγουρα θα χρειαστεί. Εσύ που δεν έχεις σκύλο, μην αρχίζεις το bullying σε όποιον δεις να πλησιάζει με το σκυλάκι του για να απολαύσει την παραλία. Ειδικά εάν δεν έχεις δει κάποια ύποπτη κίνηση από το ζωντανό. Εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν θέλεις το σκυλί σε συγκεκριμένη ακτίνα απόστασης από σένα, μπορείς να το πεις one on one ευγενικά στον ιδιοκτήτη και είμαι σίγουρη ότι θα πράξει αναλόγως.
7. Περί σκιάς & “καβάτζας”
Do: Εάν θέλεις να πιάσεις καλή θέση στην παραλία, για σένα και την παρέα σου, μόνο ένας τρόπος υπάρχει. Ξύπνα νωρίς, βρες το πιο μεγάλο αρμυρίκι, ή την πιο σκιερή γωνιά δίπλα στο βράχο και στήσε το “τσαντίρι” σου εκεί, για όσες ώρες θες.
Don’t: Οι “καβάτζες” δεν μπορούν να παραμένουν ρεζερβέ, για όσες ώρες δεν είσαι στη θάλασσα. Μπορεί να έχεις στήσει πανιά και κοντάρια, όμως από την στιγμή που η εν λόγω καβάτζα δεν αποτελεί μέρος της διαμονής σου (δηλαδή εάν κάνεις camping, δεν είναι εκεί στημένη η σκηνή σου), δεν οριοθετεί κάποια ιδιοκτησία σου στην κοινή παραλία. Αν αύριο ξυπνήσω νωρίτερα από σένα, εγώ θα πιάσω -δικαίως- την καλύτερη συστάδα από αρμυρίκια.
8. Περί δημοσίας αιδούς
Do: Εάν σου αρέσει ο γυμνισμός, ευτυχώς υπάρχουν πάρα πολλές παραλίες προορισμένες για να μπανιαρίζεσαι όπως σε γέννησε η φύση, δίχως αποδοκιμαστικά βλέμματα. Εάν σου αρέσει ο μερικός γυμνισμός (topless), και πάλι, κάνε μια αναγνωριστική πριν το κάνεις, κοίτα γύρω σου, διάβασε λίγο το crowd. Όχι για να μην “προσβάλλεις” τα ήθη (έλεος, μιλάμε για το γυναικείο στήθος) αλλά για να μην χρειαστεί να χαλάσεις τη ζαχαρένια σου από σχόλια/βλέμματα κολλημένων.
Don’t: Εσύ που κάνεις μπάνιο τσίτσιδος ή σχεδόν τσίτσιδος, μην πηγαίνεις σε παραλίες με “κολλημένες” οικογένειες και γενικά πολύ κόσμο. Εσύ που δεν γουστάρεις να βλέπεις γύμνια, μην κάθεσαι με το πιστόλι στο χέρι μέχρι να δεις κάτι που δεν σου αρέσει για να επιτεθείς με τα σχόλιά σου. Εσείς που είστε στα ντουζένια του νέου έρωτος, μην χρησιμοποιείτε την παραλία σαν ιδιωτικό δωμάτιο, δεν χρειάζεστε θεατές. Πηγαίντε κάπου μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Για να μη χαλαστείτε, όχι τίποτα άλλο.
#FeedYourDreams,
Anna
Πολύ ωραίο το άρθρο σου. Μπράβο Άννα.
κι εσείς που σώνει και καλά θέλετε να παίξετε ρακέτες, μην παίζετε στην άκρη της θάλασσας δίπλα σε άλλους λουόμενους που το μόνο πράγμα που θέλουν οι χριστιανοί είναι να ηρεμήσουν λίγο. Εκτός ότι ενοχλείτε με τον θόρυβο (τάκα-τούκα) υπάρχει ποοοολύ μεγάλη περίπτωση να χτυπήσετε κάποιον και μάλιστα σε ευαίσθητο σημείο όπως στον κρόταφο (μου έχει συμβεί στην παραλία Αποκοφτό της Σίφνου και δυστυχώς ήταν τόσο δυνατό το χτύπημα που λυποθήμησα)