Το Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στην Αμοργό, είναι μια εμπειρία που πρέπει να ζήσεις (Vlog)

https://youtu.be/ZlH3ePTJXjY

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μαγεύτηκα από το μπλε της. Από τους ξερούς λόφους της, το Μοναστήρι που κρέμεται αγέρωχο από τον βράχο, την όμορφη Χώρα και τους ανθρώπους της.  Κάθε απόγευμα σταματούσα στην άκρη του δρόμου και χάζευα τα ηλιοβασιλέματα της. Δεν έχω ξαναδεί άλλους τέτοιους ουρανούς, βαμμένους στο κόκκινο, το ροζ, το πορτοκαλί να σβήνουν σε ένα βαθύ, ατελείωτο μπλε. Και την επόμενη, πάλι τα ίδια. Όλη μέρα να χαζεύω θάλασσα και ουρανό και τα απογεύματα ήλιους που δύουν. Μαγικό μέρος η Αμοργός. Από αυτά που σε στοιχειώνουν τους χειμώνες και επιστρέφεις πάντα τα καλοκαίρια στα χώματα της.

Βρέθηκα στην Αμοργό, στο πλαίσιο της “Εβδομάδας Γαστρονομίας Αμοργού”. Από τις λίγες Κυκλάδες που δεν είχα επισκεφτεί κατάφερε να κλέψει την καρδιά μου και να διεκδικήσει  -σχεδόν- την ίδια θέση με το νησί μου, τη Νάξο. Θα σας δείξω τι φάγαμε, ποιες παραλίες επισκεφτήκαμε και τις εμπειρίες που ζήσαμε, σε ένα δέυτερο vlog που θα βγει στο κανάλι μας στο YouYube (γι’αυτό κάντε ένα subscribe για να ενημερώνεστε για τα νέα βίντεο μας).

Εδώ θέλω να σας μιλήσω αποκλειστικά για το φαινόμενο που ονομάζεται “Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής”, αφού σε μία αναπαράσταση μικρής κλίμακας του, έγινε η τελετή λήξης του Φεστιβάλ και είχαμε την τιμή όχι μόνο να παρευρεθούμε στο γλέντι αλλά και στις διήμερες προετοιμασίες του.

[Μια σύνοψη όσων ζήσαμε, μπορείτε να δείτε στο vlog που ετοίμασα, στην αρχή αυτού του άρθρου ή εδώ.]

Το Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στην Κάτω Μεριά της Αμοργού, είναι το μεγαλύτερο σε ολόκληρη τη νησιωτική Ελλάδα.

Κάθε χρόνο 4.000 άτομα χορεύουν ξέφρενα σε νησιώτικο ρυθμό, απολαμβάνουν το πατατάτο του μάγειρα Βαγγέλη Μενδρινού και το ψωμί που ζυμώνουν οι γυναίκες-υπηρέτριες και εφραίνονται με τοπικά κρασιά και Αμοργιανή ψημένη.

Αχ αυτό το ψωμί…Από τις 17 Ιουλίου καθαρίζουν το στάρι και το κριθάρι, τα στέλνουν στο μύλο για να γίνει το αλεύρι και στη συνέχεια πιάνουν τα προζύμια. 750 καρβέλια ζυμώνονται στο χέρι, ψήνονται στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο και κόβονται σε φέτες για όλους τους επισκέπτες. “Αν αρχίσουμε να αγοράζουμε ψωμί, τότε καλύτερα να σταματήσουμε το πανηγύρι”, μου λέει ο κύριος Μαρίνος, υπηρέτης του Πανηγυριού τα τελευταία 6 χρόνια.

Την ίδια μέρα, οι άντρες μαζεύουν τα ξύλα και καταφθάνουν τα τάματα από τους ντόπιους αλλά και τα υπόλοιπα νησιά. Άλλος στέλνει το ελαιόλαδο, άλλος τα ζωντανά, άλλος τις ντομάτες. 180 ζώα χρειάζονται για να φτουρήσει το πατατάτο αλλά και η σούπα γίδα που τρώνε οι υπηρέτες καθ’όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας. Ένας ζωμός πανάκεια που τους δίνει δύναμη να τα βγάλουν πέρα στις δύσκολες απαιτήσεις της προετοιμασίας.

Στις εγκαταστάσεις-πρότυπο της εκκλησίας, έχουν τα πάντα. Από το σφαγείο περνάνε τα ζωντανά κατσίκια και στη συνέχεια διατηρούνται στα ψυγεία μέχρι να έρθει η ώρα του μαγειρέματος. Άλλο δωμάτιο για το ζύμωμα, άλλο για τις σαλάτες και άλλο για το πλύσιμο των χιλιάδων πιάτων αλλά και των τεράστιων καζανιών.

Το γενικό πρόσταγμα στα μαγειρεία, το έχει τα τελευταία 46 χρόνια ο Βαγγέλης Μενδρινός. Θα συντονίσει τα κοψίματα των πατατών (συνήθως Αξώτικες), το καθάρισμα και το τεμάχισμα του κρέατος και θα μοιράσει τις δουλειές. Οι γυναίκες στην πατάτα, το ψωμί και τη σαλάτα, οι δυνατοί άντρες στο ανακάτεμα των καζανιών. Οι συνταγές του αναρτημένες στον πίνακα να τις βλέπουν όλοι. Τίποτα δεν μένει κρυφό εδώ, κανένα υλικό, καμία συνταγή. Δυο μυστικά έχει για το πατατάτο του και τα είπε στον Αλέξανδρο Παπανδρέου που έγινε κι εκείνος υπηρέτης φέτος, στην υπηρεσία της εκκλησίας και των επισκεπτών.

Μάθετε τα μυστικά του Αρχιμάγειρα του πανηγυριού, Βαγγέλη Μενδρινού, στο video που θα βρείτε στην αρχή του άρθρου.

Συγκίνηση μεγάλη στην αίθουσα με τα καζανιά. Το μαγείρεμα έχει τελειώσει εδώ και ώρες και οι υπηρέτες ξεκουράζονται μέχρι το σερβίρισμα. Άντρες, γυναίκες, νέοι, γέροι και παιδιά δουλεύουν με ηρεμία και με μία κατάνυξη που βλέπεις μόνο στις εκκλησίες. Τα πάντα είναι έτοιμα στην ώρα τους. Αγγουροντομάτες με Αμοργιανά τυριά, κομμένα ψωμιά, κεραμικά βαθιά με το πατατάτο, κρασί και χαμόγελα μοιράζονται από τους υπηρέτες στα τεράστια τραπέζια. Η λύρα ξεκινά, οι κοπέλες και τα αγόρια με τις παραδοσιακές σχολές κάνουν τα πρώτα βήματα.

Αμοργιανό μου πέραμα, να’χεις καλό ξημέρωμα. Θα σε ξαναδούμε του χρόνου στο Πανηγύρι σου αλλά και τον Σεπτέμβριο στο 2ο «Αuthentic Big Blue – Amorgos Gastronomy Week». Καλή αντάμωση.

#LoveOnly,
Madame Ginger

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by