Αυγά Καγιανά ή Στραπατσάδα

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

“Κάτι πρόχειρο να φάμε…”

 “Πεινάμε, κάνε και κάτι πρόχειρο να φάμε, σε 10 είμαστε εκεί!” του λέω και κλείνω το τηλέφωνο. Τον φαντάζομαι να σηκώνεται νωχελικά από τον καναπέ του, να διασχίζει το σαλόνι φτάνοντας στην ανοιχτή κουζίνα, να ανοίγει το ψυγείο και μόλις είναι σίγουρος ότι έχει αρκετά υλικά για να φτιάξει αυγά καγιανά, να ξανακάθεται στον καναπέ αγκαλιά με την Πρίζα, την Τρούφα και την Λουκούμι (σκύλος, γάτα & γάτα). Η Πούση (σύζυγος),σίγουρα θα είναι σε κάποιο γύρισμα ή σε κάποια φωτογράφιση ή θα παραδίδει κάποιο υπέροχο σπιτικό γλυκό σε κάποιο ζαχαροπλαστείο.

Ο Νίκος Φωκάς είναι μόνιμος κάτοικος κέντρου, φοβερός μάγειρας & foodie και απίστευτη παρέα. Θα σε κάνει να γελάσεις μέχρι δακρύων, θα σου πει όλα τα νέα του Κέντρου της Αθήνας (ποιός άνοιξε, ποιός έκλεισε, ποιος έχει πολύ δουλειά και ποιος κάνει την καλύτερη μπριζόλα) και θα σου πει ιστορίες από επικά τραπεζώματα και ταξίδια.

Εκείνη την ημέρα μας έφτιαξε αυγά καγιανά,  μια θεϊκή ελαφρώς πικάντικη στραπατσάδα την οποία απολαύσαμε στην βεράντα του απολαμβάνοντας τη θέα στην Ακρόπολη. Δοκιμάστε τη, με ή χωρίς την καυτερή πιπεριά και προσοχή μην την παραψήσετε και χάσει αυτήν την υπέροχη κρεμώδη υφή της.

Συνταγή

Αυγά Καγιανά ή Στραπατσάδα

  • Μερίδες: 2
  • Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά

Υλικά

  • 4-5 αυγά
  • 2 ώριμες ντομάτες
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 πράσινη πιπεριά & 1 καυτερή πιπεριά
  • 200 γρ σκληρή φέτα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι &  φρεκοστριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Εκτέλεση

1. Περάστε την ντομάτα από τον χοντρό τρίφτη και ψιλοκόψτε την πιπεριά και το κρεμμύδι. Βάλτε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίξτε σωτάρετε για 3-5 το κρεμμύδι και την πιπεριά στο ελαιόλαδο. Ρίξτε και όση καυτερή πιπεριά θέλετε, ανάλογα την ένταση που επιθυμείτε. Ρίξτε τη ντομάτα και αφήστε για περίπου 10′ μέχρι να πιει τα υγρά της.

2. Μέχρι να μαγειρευτεί η ντομάτα, σπάστε σε ένα μπολ τα αυγά και χτυπήστε τα ελαφρά με ένα πηρούνι. Αλατοπιπερώστε με προσοχή υπολογίζοντας την αλμύρα της φέτας. Χαμηλώστε τελίως τη φωτιά και ρίξτε τα αυγά στο τηγάνι ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις αρχίζουν να πήζουν, σπάστε τη φέτα με τα χέρια μέσα στο τηγάνι και ρίξτε ένα τελευταίο ανακάτεμα.

SONY DSC

3. Σβήστε τη φωτιά, κατεβάστε και σκεπάστε το τηγάνι και αφήστε στην άκρη για 5 λεπτά.

4. Σερβίρετε πασπαλίζοντας με φρέσκια ρίγανη και συνοδεύστε με πατάτες τηγανητές

PS: Αυτές είναι η Πρίζα, η Λουκούμι και η Τρούφα, τρεις από τις τέσσερις γυναίκες στη ζωή του Νίκου.

Ayga strapatsada Kagiana Nikos Fokas 4 Ayga strapatsada Kagiana Nikos Fokas 9 Ayga strapatsada Kagiana Nikos Fokas 5

#LoveOnly,
Madame Ginger

Έφτιαξες τη συνταγή;

Ανεβάσε τη φωτογραφία σου στα Social Media, κάνε tag @madamegingercom για να μην χάσουμε καμία δημιουργία σου!

5 σχόλια
  1. Ο/Η Jenny λέει:

    Συγχαρητήρια Νίκο! Τέλεια η συνταγή σου.
    Το έφτιαξα σήμερα με ντομάτες από τον κήπο μας!
    Να είσαι καλά, την αγάπη μας στη πατρίδα από Αμερική!

  2. Ο/Η Χρήστος Καραμέσιος λέει:

    Αγάπησα ήδη τα ζωάκια μαζί με την στραπατσάδα!

  3. Ο/Η Χρήστος λέει:

    Λέγεται στραπατσάδα. Ο καγιανάς ούτως ή αλλως είναι διαφορετική συνταγή (περιλαμβάνει κρέας, λουκάνικο και πιπεριές/κρεμμύδι) και γεωγραφικά ανήκει σε εντελώς διαφορετική περιοχή (μικρά Ασία και Κων/πολη). Καλό θα είναι να αλλάξετε τον τίτλο γιατί έτσι δημιουργούνται παρεξηγησεις

    • Ο/Η Άννα Χαλικιά λέει:

      Αγαπητέ Χρήστο εμείς, όπως και οι περισσότεροι μάγειρες (από γιαγιάδες μέχρι επαγγελματίες chef) που γνωρίζουμε, την στραπατσάδα την λέμε και καγιανά. Δεν νομίζω να “δημιουργούνται παρεξηγήσεις”.

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by