Σούπα Τραχανά, η μοντέρνα!

Σούπα Τραχανά
dots Listening to: Βροχή μου – Χρήστος Θηβαίος

Η κυρία Ξανθή Μπαξεβάνη, ήταν από τις πρώτες Food Bloggers που γνώρισα όταν ξεκίνησα το Madame Ginger. Από την πρώτη στιγμή, μου έκανε εντύπωση η αγάπη και το πάθος της για το φαγητό και την αναζήτηση & αναβίωση των παραδοσιακών συνταγών. Το blog της “Οι συνταγές της Ασπρούλας, είναι από τα πιο αγαπημένα Food Blogs με μεγάλο κοινό να το παρακολουθεί πιστά και να δημιουργείται μεγάλη συζήτηση κάτω από κάθε συνταγή της.

Αλλά η Ξανθή δεν μένει μόνο στα κλασσικά. Αν παρακολουθείς το blog της, θα μάθεις σίγουρα να φτιάχνεις μαμαδίστικα γεμιστά, αλλά θα μάθεις και μοντέρνες τσαχπινιές.  Όπως η σούπα τραχανά που έφτιαξε για το #TheGreatSoups Project, που μπορεί να ακούγεται κλασσική, αλλά η Ξανθή τη σέρβιρε με spicy κολοκυθόσπορους & σοταρισμένα άγρια μανιτάρια και μας τρέλανε! Και με γλυκό τραχανά που έφτιαξε μόνη της, παρακαλώ (συνταγή εδώ). Ήταν το καλύτερο γιατρικό για την δύσκολη & βροχερή μέρα που κάναμε την φωτογράφιση.

Εισαγωγή: Μαριλού Παντάκη Words & Recipe: Ξανθή Μπαξεβάνη Photos: Αλέξανδρος Ιωαννίδης Creative Work: Lunik.Lab dots Σούπα Τραχανά

Ο τραχανάς ανήκει στα ζυμαρικά φτιάχνεται με αλεύρι και γάλα ή με πλιγούρι και γάλα. Συναντούμε ποικιλίες τραχανά ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του όπως ο γλυκός ή ο ξινός και ανάλογα με την περιοχή όπως ο ξινόχοντρος που συναντάται στην Κρήτη. Με τραχανά έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές της υπαίθρου μιας και ήταν εύκολο να τον παρασκευάσουν με υλικά από τα κτήματα τους και τα ζωντανά τους. Ως σούπα καταναλωνόταν πολλές φορές για πρωινό. Προστίθεται επίσης σε πίτες και μαγειρεύεται με κρέατα. Σήμερα θα φτιάξουμε μιααπλή σούπα τραχανά με μια διαφορετική ματιά.

Σούπα τραχανά με τυρί φέτα, άγρια μανιτάρια και κολοκυθόσπορους.

Μερίδες: 4,  Χρόνος προετοιμασίας: 20΄,  Χρόνος μαγειρέματος: 20΄ Υλικά για τη σούπα
  • 180 γρ. τραχανά γλυκό
  • 1200 ml νερό
  • 2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
  • Αλάτι
Υλικά για το σερβίρισμα
  • 20 γρ. μανιτάρια αποξηραμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 σφηνάκι κρασί λευκό
  • 2 κ.σ. κολοκυθόσποροι
  • Μείγμα μπαχαρικών Ras el hanout στη μύτη του κουταλιού*
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι χοντρό
  • Τυρί φέτα σε κύβους
  • Φρεσκοκομμένο πιπέρι
Σούπα Τραχανά Εκτέλεση

1. Σε νερό που βράζει βάζουμε το βούτυρο και πολύ λίγο αλάτι ( τα υλικά που θα τον γαρνίρουμε είναι ήδη αρμυρά). Προσθέτουμε τον τραχανά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά ανακατεύοντας περιοδικά. Θέλουμε μια σούπα ούτε πολύ αραιή αλλά ούτε και πηχτή.

2. Για τα μανιτάρια βάζουμε σε ένα μπολ τα αποξηραμένα μανιτάρια και προσθέτουμε βραστό νερό να τα σκεπάζει. Αφήνουμε για 15 λεπτά. Βγάζουμε προσεκτικά τα μανιτάρια από το νερό και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας .Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και το σκόρδο κομμένο σε τρία κομμάτια και ανακατεύουμε πάνω σε δυνατή φωτιά για 1-2 λεπτά. Αφαιρούμε το σκόρδο και προσθέτουμε τα μανιτάρια χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και σοτάρουμε τα μανιτάρια. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσουν για 5 -10 λεπτά ανακατεύοντας περιοδικά με ξύλινη κουτάλα.

3. Για τους κολοκυθόσπορους. Τοποθετούμε τους κολοκυθόσπορους σε ένα ταψάκι με αλάτι χοντρό και το ras el hanout και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 15 λεπτά ανακατεύοντας μια δυο φορές.

Σούπα Τραχανά

4. Σερβίρουμε την σούπα ζεστή γαρνίροντας με κύβους τυριού φέτας, τα μανιτάρια, τους κολοκυθόσπορους και φρεσκοκομμένο πιπέρι.

Σούπα Τραχανά

TIPS

– Επειδή η φέτα και οι κολοκυθόσποροι έχουν αλάτι καλό είναι να προσέξουμε το αλάτισμα.

– Αν θέλουμε πολτοποιούμε τη σούπα τραχανά με ραβδομπλέντερ κάνοντας την βελουτέ.

– Επιπλέον μπορούμε να γαρνίρουμε με καραμελωμένα κρεμμύδια.

ras el hanout – Μαροκινό μπαχαρικό που αν δεν το βρείτε   μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας ακολουθώντας τις οδηγίες στο link.

Με αγάπη,  Ξανθή

Έφτιαξες τη συνταγή;

Ανεβάσε τη φωτογραφία σου στα Social Media, κάνε tag @madamegingercom για να μην χάσουμε καμία δημιουργία σου!

6 σχόλια
  1. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Ευχαριστώ πολύ με πολύ αγάπη!!!

  2. Ο/Η Magda λέει:

    Αγαπώ Ξανθή, αγαπώ τραχανά και αγαπώ αυτή τη σούπα! Τέλειο αφιέρωμα Μαριλού.

  3. Ο/Η spoon-stories λέει:

    Η αγαπητή Ξανθή έχει αγάπη για τη μαγειρική και φαίνεται! Πολύ ωραίο το πιάτο της τραχανόσουπας και εποχιακό. Εξαιρετική και η φωτογράφιση μα και η παρουσίαση^^
    Καλή εβδομάδα^^

  4. Ο/Η ΠΑΝΟΣ λέει:

    ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΩΝ ΚΡΟΥΤΟΝ ΝΟΜΙΖΩ ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΤΕΛΕΙΑ ΣΟΥΠΑ

  5. Ο/Η Χρύσα λέει:

    Που είναι η συνταγή;

  6. Ο/Η Dina Douvi λέει:

    Αγαπημένο φαγάκι.

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by