Τα πάντα για τα σπαράγγια!

dots

Με τα σπαράγγια ήταν αυτό που λέμε έρωτας με την πρώτη μπουκιά. Η πρώτη φορά που τα δοκίμασα ήταν άγρια, τρυφερά, ωμά, με μπόλικο λεμόνι και συνόδευαν ένα μελάτο αυγό. Παρά τις προειδοποιήσεις για τα side effects (την επόμενη ημέρα μυρίζουν τα ούρα και ο ιδρώτας λίγο περίεργα), τα δοκίμασα και από τότε περιμένω κάθε άνοιξη όπως περιμένει ένα παιδί τα Χριστούγεννα. Τα βάζω σε κάθε Brunch στα New York Sandwiches αλλά και στο σπίτι τα χρησιμοποιώ με τρέλα παντού, αφού ξέρω ότι θα μείνουν μαζί μας μόνο για λίγες μέρες…

Εμείς μαζέψαμε όλα τα tips που χρειάζεστε για την αγορά, συντήρηση, επεξεργασία και το μαγείρεμα τους…Εξάλλου μόλις ξεκίνησε η συγκομοιδή της Ελληνικής παραγωγής και δεν θα διαρκέσει πάνω από 4-6 εβδομάδες.

Tips: Μαριλού Παντάκη Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ιωαννίδης Creative Work: Lunik.Lab dots

Διάλεξε Σωστά!

Θα πρέπει τα σπαράγγια να έχουν ένα ζωντανό πράσινο χρώμα σε όλο το μήκος τους. Τα φυλλαράκια στην κορυφή θα πρέπει να είναι κλειστά και να μην έχουν μαραθεί. Ελέγξτε τον χρωματισμό στο κάτω κομμάτι του κοτσανιού: το πράσινο χρώμα εξασθενεί προς την κορυφή και το δέρμα του σπαραγγιού ζαρώνει, ανάλογα την ημερομηνία συγκομιδής του.

Σπράγγια Tips μυστικά 3

Σωστή Συντήρηση

Τα σπαράγγια έχουν μικρό χρόνο ζωής, περίπου 3-4 ημέρες στο ψυγείο. Μόλις τα αγοράσετε, βγάλτε τα από τη συσκευασία και αφαιρέστε το λαστιχάκι που τα κρατάει αν υπάρχει. Τυλίξτε τα κοτσάνια με νωπό χαρτί κουζίνας και καλύψτε τις κορυφές με ένα σακουλάκι ή μεμβράνη. Εναλλακτικά μπορείτε να τα βράσετε για 2-3 λεπτά, να τα παγώσετε αμέσως με κρύο νερό και να τα βάλετε στην κατάψυξη για περίπου 1-2 μήνες.

Το Καθάρισμα

Αν τα σπαράγγια είναι λεπτά και τρυφερά, ίσως χρειαστεί μόνο να κόψετε λίγο το κοτσάνι από κάτω. Το σπαράγγι θα σας πει από μόνο του που πρέπει να κοπεί. Κρατήστε το με τα δύο χέρια και λυγίστε το ελαφρά, μέχρι να σπάσει μόνο του. Αν τα σπαράγγια είναι χοντρά και σκληρά, ξεφλουδίστε τον με έναν αποφλοιωτή (peeler) ξεκινώντας κάτω ακριβώς από την κορυφή.

Σπράγγια Tips μυστικά 2

Μαγειρεύοντας με σπαράγγια

Μόνο τα άγρια σπαράγγια μπορούν να φαγωθούν τελείως ωμά και πιο σπάνια τα καλλιέργειας όταν είναι πολύ λεπτά και τρυφερά, αφού είναι αρκετά πικρά. Τα σπαράγγια στον ατμό ή τα βραστά είναι τέλεια για σαλάτες ή σούπες, ενώ η μοναδική γεύση των ψητών σπαραγγιών, συνοδεύουν τέλεια κρέατα, ψάρια και αυγά.

Για να τα βράσετε, ρίξτε τα σε αλατισμένο νερό που βράζει για περίπου 8-10 λεπτά, ανάλογα με το πάχος. Μεταφέρετε τα αμέσως σε ένα μπολ με παγωμένο νερό για να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους. Για ψητά σπαράγγια, αλατίστε τα, περιχύστε τα με ελαιόλαδο και περάστε τα σε καυτό τηγάνι ή στο grill για 5-6 λεπτά.

Όπως και να τα μαγειρέψετε, τα σπαράγγια είναι ένα υπέροχο λαχανικό με το οποίο αξίζει να πειραματιστείτε. Οι δικές μου αγαπημένες συνταγές είναι σπαράγγια με αυγά ποσέ και σάλτσα hollandaise ή τάρτα με σπαράγγια. Σε λίγες ημέρες θα σας δώσω και τις δύο συνταγές, οπότε μείνετε συντονισμένοι! 

#Love Only, Madame Ginger
Ένα σχόλιο

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by