Vegan υποκατάστατο αυγού με λιναρόσπορο: τι είναι, πως φτιάχνεται και που το χρησιμοποιούμε;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αντικαταστήσουμε τα αυγά σε αλμυρές και γλυκές συνταγές, είτε επειδή θέλουμε να τις μετατρέψουμε σε χορτοφαγικές, είτε επειδή έχουμε κάποια δυσανεξία/αλλεργία στα αυγά. Λαμβάνουμε πάντα υπόψη μας ποιο ρόλο θα εκτελούσαν τα ζωϊκά αυγά στη συνταγή και επιλέγουμε αναλόγως το ιδανικό υποκατάστατο. Βλέπεις τα αυγά ως συστατικά συνταγών όπως κεφτεδάκια, κέικ και μπισκότα, λειτουργούν ως διογκωτικά, δηλαδή κάνουν τα φαγητά μας να φουσκώνουν, δίνουν υγρασία στα μείγματα και βέβαια συνοχή, για να μη μας διαλύονται στο τηγάνι, στην κατσαρόλα ή στο φούρνο.

Ένα από τα πιο δημοφιλή υποκατάστατα αυγού, τόσο λόγω της ουδέτερης γεύσης του αλλά και το πόσο εύκολα φτιάχνεται, αποτελείται από 2 μόλις υλικά: αλεσμένο λιναρόσπορο και νερό! Είναι 100% φυσικό, χωρίς γλουτένη και vegan, επομένως μπορούν να το καταναλώσουν σχεδόν όλοι (λέω σχεδόν, γιατί μπορεί κάποιος να έχει αλλεργία στο λιναρόσπορο, αν και εξαιρετικά σπάνια). Πάμε να δούμε τι είναι καταρχάς ο λιναρόσπορος, πως θα φτιάξεις το υποκατάστατο αυγού και μερικές ιδέες για το χρησιμοποιήσεις!

Τι είναι ο λιναρόσπορος;

Ο λιναρόσπορος είναι ουσιαστικά ο σπόρος που προέρχεται από το φυτό “λινάρι”. Πολλοί επιστήμονες τον θεωρούν υπερτροφή, δηλαδή εξαιρετικά ωφέλιμο φυσικό συμπλήρωμα διατροφής, λόγω των πολυάριθμων θρεπτικών συστατικών του. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, Ω3-λιπαρά οξέα, λιγνάνες και πρωτεΐνες, ενώ διακρίνεται σε τρεις τύπους: σκούρο (ανεπεξέργαστο), αποφλοιωμένο (ξανθό χρώμα) και γενετικά τροποποιημένο (πορτοκαλοκόκκινο χρώμα). Στο εμπόριο τον βρίσκουμε συνήθως ολόκληρο ή κοπανιστό/αλεσμένο.

Πως φτιάχνω το υποκατάστατο αυγού;

Σε μπολάκι ανακατεύουμε καλά 1 κ.σ. αλεσμένο λιναρόσπορο με 2 1/2 – 3 κ.σ. νερό. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε 1 αυγό. Ο λιναρόσπορος απορροφά σχετικά γρήγορα το νερό και όσο περνούν τα λεπτά, θα σχηματίζεται μια κολλώδης “πάστα”. Μπορούμε να αφήσουμε το μείγμα να σταθεί από 5 λεπτά και πάνω, όμως ιδανικά στα 15 – 30 λεπτά, το υποκατάστατο αυγού θα είναι ακόμα πιο σωστό δομικά, για να χρησιμοποιηθεί στις παρασκευές μας.

Που το χρησιμοποιώ;

Σε γλυκά και αλμυρά κέικ που δεν έχουν πολλά αυγά (το πολύ μέχρι 2) ή όπου τα αυγά χρησιμοποιούνται όχι τόσο σαν διογκωτικά (ας κάνουν αυτή τη δουλειά το μπέικιν και η μαγειρική σόδα) αλλά σαν συνεκτικός παράγοντας. Αν έρχεσαι πρώτη φορά σε επαφή με το νέο αυτό υλικό, προτείνω να μην πας κατευθείαν να “πειράξεις” συνταγή για κλασικό κέικ με αυγά, αλλά να δοκιμάσεις αυτό το vegan κέικ σοκολάτας.

Σε pancakes (ειδικά αν έχουν κι άλλα υλικά μέσα στη ζύμη τους, όπως τριμμένο μήλο, σταφίδες, κομματάκια σοκολάτας κ.λ.π.), muffins και brownies αρκεί να θυμάσαι ότι ενώ το συγκεκριμένο υποκατάστατο δεν επηρεάζει γευστικά το τελικό αποτέλεσμα, καμιά φορά -ειδικά αν ο λιναρόσπορος δεν είναι καλά αλεσμένος- γίνεται αισθητή η υφή του. Όμως αυτό δεν είναι κάτι απαραίτητα δυσάρεστο!

Σε κεφτεδάκια λαχανικών ή οσπρίων και χορτοφαγικά burger.

Σε διαφόρων ειδών μπισκότα και κουλουράκια, ειδικά αν απαιτούν μόνο 1 αυγό για όλη τη συνταγή.

Που δεν το χρησιμοποιώ;

Είναι προφανές, αλλά σε οποιαδήποτε συνταγή πρωταγωνιστούν τα αυγά, όπως ομελέτες, scramble, σφουγγάτο κ.λ.π. Υποκαθιστά κάποιες ιδιότητές του, αλλά σε καμία περίπτωση τη γεύση, το άρωμα και την υφή του μαγειρεμένου αυγού.

Super Tip

Super Tip

  • Εάν δεν τον χρησιμοποιείς συχνά, μην αγοράζεις αλεσμένο λιναρόσπορο σε μεγάλη ποσότητα γιατί μετά από 4-5 μήνες αρχίζει να μπαγιατεύει.
  • Να φυλάς τον αλεσμένο λιναρόσπορο σε αεροστεγές γυάλινο βαζάκι, γιατί όταν εκτίθεται σε υγρασία την απορροφά και αλλοιώνεται πιο γρήγορα.
  • Τους καλοκαιρινούς μήνες, καλύτερα να φυλάς το καλά κλεισμένο γυάλινο βαζάκι με το λιναρόσπορο στο ψυγείο.
20 σχόλια
  1. Ο/Η ΕΥΑ Π. λέει:

    Ισχύει όμως ότι δεν πρέπει να μαγειρεύουμε τον λιναρόσπορο? ήξερα πως το λινέλαιο όταν θερμαίνεται είναι βλαβερό για την υγεία μας…

    • Ο/Η Άννα Χαλικιά λέει:

      Το υποκατάστατο αυγού με λιναρόσπορο είναι μια κοινή πρακτική που χρησιμοποιείται πλέον ευρέως στον κόσμο του εναλλακτικού baking. Η χρήση λιναρόσπορου -ολόκληρου ή αλεσμένου (ή σπασμένου)- μέσα σε ζύμες και φαγητά που ψήνονται σε δυνατό φούρνο, θεωρείται ασφαλής. Αν και περιέχουν μεγάλη ποσότητα λινέλαιου, τόσο ο ολόκληρος όσο και ο σπασμένος λιναρόσπορος παραμένει σταθερός (δεν λιώνει/αλλάζει μορφή) στις θερμοκρασίες που ψήνουμε τα κέικ, τα ψωμιά κ.λ.π.:)

  2. Ο/Η Eleni Tzivaki λέει:

    Γεια σας. Ωραία, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αυγό με τον παραπάνω τρόπο και σας ευχαριστούμε για τη συμβουλή. Όμως τα συστατικά του ανταποκρίνονται και σε αυτά του αυγού; πρωτεϊνες, σίδηρο, ασβέστιο π.χ. ;

    • Ο/Η Άννα Χαλικιά λέει:

      Στο παραπάνω άρθρο η χρήση του λιναρόσπορου ως υποκατάστατο αυγού είναι καθαρά λειτουργική, εφόσον μιλάμε για κέικ, μπισκότα, ζύμες για κεφτέδες οσπρίων, λαχανικών κ.ο.κ. Δεν πάει να υποκαταστήσει τα θρεπτικά συστατικά του αυγού, αλλά να κάνει τις παρασκευές να δουλεύουν ακόμα και χωρίς αυτό. Ωστόσο -μιας και το αναφέρετε- ο λιναρόσπορος είναι μια υπερτροφή, αφού μόλις μία κουταλιά της σούπας παρέχει καλή ποσότητα πρωτεϊνών, ινών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ενώ παράλληλα είναι πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων.

  3. Ο/Η Μαρία λέει:

    Γειά σου Τζιντζεράκι και Μαντάμ Τζίντζερ,,θέλω σος,,, μούλιασα ολόκληρο τον λιναρόσπορο γτί νόμιζα ότι με νερό θα το σπάσει καλύτερα το ραβδομπλέντερ μου,, τελικα εμεινε ολόκληρος,, λυπάμαι να τον πετάξω,, μπορώ να το χρησιμοποιήσω έστι ολόκληρο;;thank you

    • Ο/Η Άννα Χαλικιά λέει:

      Καλησπέρα σας 🙂 Μπερδεύτηκα λίγο…Έχετε ένα μείγμα ολόκληρου λιναρόσπορου με νερό; Για τι ποσότητα μιλάμε; Γιατί το συγκεκριμένο μείγμα (ακόμα κι αν ο λιναρόσπορος ήταν σπασμένος όπως πρέπει) το φτιάχνουμε σε πολύ μικρή ποσότητα, δεν διατηρείται.

  4. Ο/Η Maria B. λέει:

    Το ίδιο ισχύει και για τους σπόρους chia; πρέπει να τους αλέσω πρώτα για να τους χρησιμοποιήσω σε συνταγή για να τους προσθέσω;

    • Ο/Η Άννα Χαλικιά λέει:

      δεν έχουμε πειραματιστεί ακόμα με το συγκεκριμένο υποκατάστατο, έχουμε όμως διαβάσει για αυτό. Τους βάζετε ολόκληρους 🙂

  5. Ο/Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ λέει:

    Είμαι ενθουσιασμένη με τις συνταγές σου madame ginger, διότι είναι εύκολες, νόστιμες, απλές κ πολλές από αυτές είναι κ οικονομικές! Μπορούν να χρησιμοποιούν τις συνταγές σας ακόμη κ άνθρωποι που έχουν τα θεματάκια τους με σακχαρώδη διαβήτη. Ευχαριστώ πολύ για την όμορφη ατμόσφαιρα κατά την διάρκεια της παρουσίασης! Είστε ευχάριστοι, θετικοί κ άνετοι! Καλή συνέχεια κ καλή πορεία στο έργο σας!

  6. Ο/Η Milena λέει:

    Καλημέρα! Διάβαζα για το λιναρόσπορο και αναρωτιόμουνα αν τώρα που έχει περάσει καιρός, είχατε πειραματιστεί και με τους σπόρους chia για αντικατάσταση αυγού σε κέικ, για παράδειγμα. Ευχαριστώ πολύ!

  7. Ο/Η Milena λέει:

    Μπορώ να αντικαταστήσω το λιναρόσπορο με σπόρους chia;

    • Ο/Η Άννα Χαλικιά λέει:

      Λογικά ναι! Δεν έχουμε πειραματιστεί πολύ με σπόρους chia αλλά από έρευνά μας έχουμε διαπιστώσει ότι μπορείτε, στην ίδια ποσότητα.

  8. Ο/Η Eva λέει:

    Ισχύει ότι ο λιναρόσπορος δεν πρέπει να καταναλώνεται ολόκληρος;;

    • Ο/Η Madame Ginger λέει:

      Όταν καταναλώνεται ολόκληρος αποβάλλεται και ολόκληρος από το σώμα χωρίς να χωνευτεί, όπως ακριβώς και το σουσάμι.

  9. Ο/Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΡΤΗ λέει:

    Για δύο αυγά πόση ποσότητα αντιστοιχεί σε λιναροσπορο. Στο bananabread πχ

    • Ο/Η Άννα Χαλικιά λέει:

      2 αυγά = 2 κ.σ. σπασμένο ή αλεσμένο λιναρόσπορο & 5 κ.σ. νερό. Καλή επιτυχία!

  10. Ο/Η Μαρία λέει:

    Το χρησιμοποιώ συχνά στην πάστα φλορα που θέλει 1 μόνο αυγό, ειδικά όταν είναι νηστεία.

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by