Leftovers μέρος Β: οδηγός για να μην πετάξεις τρόφιμα που περισσεύουν
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
- Words: Άννα Χαλικιά
- Photography: Αλέξανδρος Ιωαννίδης
Διάβασες το Leftovers μέρος Α: οδηγός για να μην πετάξεις τρόφιμα που περισσεύουν και τώρα έφτασε η ώρα για το μέρος Β. Θα μπορούσα να γράφω κείμενα και κείμενα επί του θέματος, καθώς πιστεύω ότι οι άνθρωποι διαρκώς πετούν τρόφιμα που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν εκ νέου, σε νόστιμα και θρεπτικά γεύματα. Μη νιώθεις άσχημα που πετάς πράγματα. Όλοι το κάνουμε, εγώ πρώτη και καλύτερη. Όμως παρακάτω, σου δίνω κάποιες συμβουλές για το πως μπορείς να τα εντάξεις σε συνταγές, συνδυάζοντάς τα με υλικά που μπορεί να σου βρίσκονται ήδη ή να πρέπει να τα προσθέσεις στο καλάθι της επόμενης αγοράς. Πάμε να δούμε.
Μαγειρεμένος κιμάς/κρέας/κοτόπουλο που περίσσεψε
Έφτιαξες μακαρόνια με κιμά για ένα στρατώνα ή -με όλες τις πατάτες, τα σαλατικά και τα ψωμιά- σου έμεινε το μισό ψητό κοτόπουλο της Κυριακής. Κανένα πρόβλημα. Τι να κάνεις:
Γέμιση για τάρτες και πίτες: βάλε το μαγειρεμένο κιμά σε φύλλο σφολιάτας (που θα έχεις πάντα στην κατάψυξη) και φτιάξε την πιο εύκολη τάρτα κιμά με γαλοτύρι. Τα κομμάτια ψητό κρέας ή κοτόπουλο που σου περίσσεψαν, ανακάτεψέ τα με τυριά, ψιλοκομμένα λαχανικά, μυρωδικά και κανένα αυγό και κλείστα σε σπιτική ή έτοιμη ζύμη για πιτάκια.
Topping σε σαλάτες: ο καλύτερος τρόπος να μετατρέψεις μια σαλάτα σε χορταστικό γεύμα. Εάν σου περίσσεψε ψητό κοτόπουλο, κόψτο σε κομματάκια και ανακάτεψέ το στην αγαπημένη σου Caesar’s. Ή σέρβιρέ το μαζί με κρύα σαλάτα noodles με σος ταχίνι, για ένα τέλειο μεσημεριανό. Κι αν σου έχει περισσέψει ψητό μοσχάρι, χοιρινό ή αρνί, σέρβιρέ το κρύο μαζί με πρασινάδες, αβοκάντο, ντοματίνια και την αγαπημένη σου βινεγκρέτ.
Μεξικάνικο στο σπίτι: πολλές συνταγές tex-mex, χρησιμοποιούν μαγειρεμένο κιμά. Αν σου περίσσεψε, είναι καλή αφορμή για να φτιάξεις nachos bowl ή σπιτικό burrito.
Σάλτσα για ζυμαρικά: θα έχεις φτιάξει την αγαπημένη σου κόκκινη σάλτσα (Napolitana) και τελευταία στιγμή θα πετάξεις μέσα, ξεψαχνισμένο κοτόπουλο ή κομματάκια κρέας, θα ανακατέψεις και θα αφήσεις να πάρουν μια βράση, ίσα-ίσα να ζεσταθούν. Ξαφνικά η μακαρονάδα σου απέκτησε πρωτεΐνη!
Διάφορα τριμμένα τυριά
Όταν αγοράζεις τυριά ήδη τριμμένα, πρέπει να παίρνεις μικρές ποσότητες τη φορά, διότι αλλοιώνονται πολύ πιο γρήγορα από ένα ενιαίο κομμάτι. Αν σου έχουν περισσέψει διάφορα τριμμένα τυριά και θες να τα χρησιποιήσεις πριν γίνουν “ροκφόρ” τότε κάνε κάτι απ’ αυτά:
Ζυμαρικά φούρνου: βάλε ό,τι τυριά σου περισσεύουν μαζί με σοταρισμένα λαχανικά ή κομμένα αλλαντικά, μπεσαμέλ ή κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι χτυπημένο με γάλα και αυγά και ανακάτεψέ τα με ζυμαρικά, σε πυρίμαχο σκεύος. Βάλτο στο φούρνο και σε λίγη ώρα θα έχεις κάτι πολύ, μα πολύ νόστιμο. Ιδέες:
Γέμιση για πίτες: Μπορείς να δώσεις νοστιμιά σε (σχεδόν) οποιαδήποτε πίτα, προσθέτοντας και λίγα τυριά διαφόρων ειδών κι ας μην τα λέει η συνταγή. Απλώς πρόσεξε το έξτρα αλάτι που θα προσθέσεις στη γέμιση, γιατί το κεφαλοτύρι, η γραβιέρα, η ξηρή μυζήθρα κ.λ.π. είναι ιδιαιτέρως αλμυρά.
Φύλλο για πίτες που περίσσεψε
Α, εδώ το θέμα το έχουμε καλύψει και στο παρελθόν. Διάβασε τι να κάνεις με το φύλλο σφολιάτας ή κρούστας που σου περίσσεψε από κάποια συνταγή (ναι ακόμη και το λίγο), ώστε όχι μόνο να μην το πετάξεις -αφού δε μπορείς να το ξαναβάλεις στην κατάψυξη- αλλά να το μετατρέψεις σε λαχταριστές συνταγές.
Super Tip
Ήξερες ότι παγκοσμίως, κάθε χρόνο, 1,3 δις τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια, την ίδια στιγμή που πάνω από 850 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε διαρκή υποσιτισμό; Μπορεί οι “πρώτοι” στο food waste να είναι οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία, όμως η αρχή μπορεί να γίνει σε κάθε σπίτι και σε κάθε οικογένεια, ανεξαρτήτως που βρίσκεσαι στον κόσμο.
Μαρμελάδα που δεν τρώει κανείς
Βρέθηκες με μπόλικα φρούτα εποχής, τι να κάνεις, τα μετέτρεψες σε σπιτική μαρμελάδα. Και τώρα; Την τρώει άραγε κανείς αρκετά συχνά στο σπίτι; Δε θες να σου χαλάσει, κρίμα τον κόπο σου. Τι να κάνεις:
Γλυκά: Η καλύτερη λύση για να αξιοποιήσεις σοβαρές ποσότητες μαρμελάδας. Μπορείς να τη βάλεις σε τάρτες, ως topping πάνω σε cheesecake και γλυκά ψυγείου ή μέσα σε πουτίγκες. Μερικές ιδέες:
- Εύκολη πουτίγκα με ψωμί και μαρμελάδα
- Μπισκότα βουτύρου με μαρμελάδα
- Γλυκό ψυγείου με μπισκότα και γιαούρτι
- Πάστα Φλόρα χωρίς γλουτένη
- Cheesecake χωρίς γλουτένη
Αλμυρά: μπορείς να ανακατέψεις λίγη μαρμελάδα (π.χ. πορτοκάλι ή βερίκοκο) με ελαιόλαδο, μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και μυρωδικά και να αλείψεις με το γλάσο τα απλά, καθημερινά στήθη κοτόπουλου στον φούρνο. Μπορείς να ζεστάνεις λίγη μαρμελάδα με ζωμό, μπαχαρικά και αλατοπίπερα και να περιχύσεις με αυτή το ψητό σου χοιρινό ή μοσχάρι. Η μπορείς να βάλεις μια, δυο κουταλιές μέσα στην αγαπημένη σου βινεγκρέτ για σαλάτα. Λίγη φαντασία (και δοκιμή) χρειάζεται.
Γάλα που πρόκειται να λήξει
Δεν το πίνεις αρκετά γρήγορα ή το αγόρασες για μια συνταγή και σου έμεινε πάνω απ’ το μισό μπουκάλι. Τι να κάνεις:
Μπεσαμέλ: φτιάξε μια κανονική ή λιγότερη (αρκεί να υπολογίσεις σωστά) δόση σπιτική μπεσαμέλ. Μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις σε τόσες και τόσες συνταγές. Όταν κρυώσει απ’ την κατσαρόλα, κατέψυξέ τη και θα έρθει και η ώρα της να μαγειρευτεί!
Κρέμα Πατισερί: φτιάξε μια δόση κρέμα Πατισερί και ύστερα απόλαυσέ τη μέσα σε σπιτικό Μιλφέιγ ή Προφιτερόλ. Όμως θυμήσου, αυτήν μην την καταψύξεις, γιατί θα αλλοιωθεί η υφή της στην απόψυξη.
Γλυκά: βάλε το γάλα μέσα σε κέικ ή Γιαννιώτικες Γαλατόπιτες ή Γαλακτομπούρεκο ή Γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα και σε όποια άλλη γλυκιά συνταγή ζητά γάλα.
Μουστάρδα/ταχίνι/φυστικοβούτυρο στον πάτο του βάζου
Μια ή δυο κουταλιές έχουν μείνει όλες κι όλες στο βάζο και εσύ σκέφτεσαι “να το πετάξω ή να το κρατήσω;”. Μπορείς βέβαια να ξεπλύνεις το βάζο και να το πετάξεις στα ανακυκλώσιμα. Μπορείς όμως και να το μετατρέψεις σε νόστιμο dressing για τις σαλάτες σου. Αρκεί να βάλεις τα υπόλοιπα υλικά στο βάζο, να το καπακώσεις και να το κουνήσεις δυνατά ή απλώς, να ανακατέψεις με κουταλάκι. Μερικές ιδέες:
- Dressing λεμονιού: 1 κ.σ. μουστάρδα, 60 ml χυμός λεμονιού, 60 ml ελαιόλαδο, 1 κ.σ. μέλι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ρίγανη
- Dressing με ταχίνι: 2 κ.σ. ταχίνι, 2 κ.σ. νερό, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. χυμός λεμονιού, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοτριμμένη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Dressing με φυστικοβούτυρο: 2 κ.σ. φυστικοβούτυρο, 1 κ.σ. ξύδι λευκό, 1 κ.σ. χυμός λάιμ, 1 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1/2 κ.σ. σάλτσα σόγιας, 2 κ.σ. μέλι, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοτριμμένη, 1/2 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ ψιλοτριμμένο, αλάτι, λίγο μπούκοβο
Super Tip
Τι άλλο μπορείς να κάνεις; Υποστήριξε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Μπορούμε. Στόχος τους είναι ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων και η καταπολέμηση του υποσιτισμού σε όλη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διάσωση & Προσφορά Τροφίμων», καθημερινά, σώζουν φαγητό και τρόφιμα από όλους τους πιθανούς δωρητές και τα προσφέρουν, μέσω κοινωφελών φορέων, στους ανθρώπους που βρίσκονται σε επισιτιστική ανασφάλεια. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουν την περιβαλλοντική επιβάρυνση και παράλληλα στηρίζουν τις πιο ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. Δες τι μπορείς να κάνεις για να τους βοηθήσεις.
#FeedYourDreams,
Anna
Πολύ χρήσιμο άρθρο, αν και όχι για μένα εδώ στην Γερμανία όπου οι καλές ελληνικές γεύσεις σπανίζουν και μαγειρεύω μόνον τόσο, όσο…. Παρακολουθώ σταθερά το μπλογκ, παρακινημένος από κείμενα του Cucina di Caruso, αλλά είναι η πρώτη φορά που γράφω. Αιτία ένα λεμονάτο που έφτιαξα πρόσφατα από το οποίο έμεινε μια υπέροχη πλούσια σάλτσα. Δεν ξέρω τι να την κάνω. Δεν μου πάει η καρδιά να την πετάξω. Δοκίμασα να προσθέσω σε μακαρόνια κατά το βράσιμο αλλά βγήκαν πολύ πικάντικα και το λεμόνι δεν τους ταίριαζε.. Ιδέες; Στεφανος Κ – Βερολίνο
Μμμ, ίσως αν ξεκινήσετε ένα απλό ριζότο ή κριθαρότο, βάλετε λίγο λιγότερο νερό απ’ ό,τι κανονικά και κάπου μέση προς τέλος βρασμού προσθέσετε τη σάλτσα; Ή αν φτιάξετε μια δόση π.χ. κεφτεδάκια φακής , ζεστάνετε τη σάλτσα σε κατσαρόλα και τελευταία στιγμή ρίξετε τα ψητά κεφτεδάκια ώστε να καλυφθούν (αλλά μη βράσουν πολύ μέσα σε αυτή για να μη διαλυθούν). Ή μπορείτε ακόμα και να τη ζεστάνετε μόνη της, να ψήσετε πατάτες και λαχανικά όπως κουνουπίδι, μπρόκολο κλπ και να τησ σερβίρετε από πάνω; Σαν ζεστή σαλάτα λαχανικών.