Leftovers μέρος Α: οδηγός για να μην πετάξεις τρόφιμα που περισσεύουν

Συμβαίνει και στους καλύτερους. Ναι αγαπητέ αναγνώστη, ασχέτως της εμπειρίας μας στην κουζίνα και της εμπεριστατωμένης γνώσης μας επι της “οικιακής οικονομίας”, όλοι έχουμε αναγκαστεί να πετάξουμε τροφές. Ξανά και ξανά. Όμως παρατηρώντας γύρω μου, με λύπη διαπιστώνω ότι ο κόσμος διαρκώς πετά τρόφιμα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν συστατικά ολοκληρωμένων γευμάτων. Λίγη υπομονή και φαντασία χρειάζεται. Για να δει καλύτερες μέρες το πορτοφόλι σου. Για να μη νιώθεις ότι πάνε στράφι όσα αγόρασες από τη λαϊκή ή το σουπερμάρκετ. Γι αυτό είμαι εδώ για να σε καθοδηγήσω στο πως θα χρησιμοποιήσεις τροφές που έχουν δει καλύτερες μέρες, για να τις απολαύσεις εκ νέου. Για πάμε να δούμε.

Μαραμένα ή κομμένα λαχανικά

Αυτή την κακόμοιρη την πιπεριά, που κοιμάται τον ύπνο του δικαίου στον πάτο του συρταριού μέσα στο ψυγείο και όλο την αγνοείς. Αυτές τις ξεχασμένες πατάτες που έτοιμες είναι ν’ αρχίσουν να βγάζουν φύτρες. Τι να κάνεις;

Ψητά στο ταψί: Τι κι αν έχουν αρχίσει να μαραίνονται; Δώς τους ζωή, κόβοντάς τα σε μεγάλα κομμάτια, βάλτα τα σε ένα πλατύ ταψί, περιέλουσέ τα με καλό ελαιόλαδο, πασπάλισέ τα με μπόλικο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήστα σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν, να πάρουν χρώμα και να μελώσουν. Έπειτα απόλαυσέ τα σε ζεστή σαλάτα με ψητά λαχανικά και ίσως ένα λευκό τυρί, σε χορτοφαγικό burger ή μέσα στα σάντουιτς της βδομάδας.

Σούπες βελουτέ: Ίσως ο καλύτερος τρόπος να μεταμορφώσεις τα ξεχασμένα λαχανικά σε gourmet γεύμα. Σώταρε τα λαχανικά σε ελαιόλαδο, πρόσθεσε ζωμό λαχανικών, κότας ή νερό, άστα να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν και πέρνα τα με ραβδομπλέντερ ή σε δυνατό επεξεργαστή τροφίμων (που ν’ αντέχει υψηλές θερμοκρασίες) μέχρι να πολτοποιηθούν σε βελουτέ. Μερικές ιδέες:

Super Tip

Super Tip

Ήξερες ότι παγκοσμίως, κάθε χρόνο, 1,3 δις τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια, την ίδια στιγμή που πάνω από 850 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε διαρκή υποσιτισμό; Μπορεί οι “πρώτοι” στο food waste να είναι οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία, όμως η αρχή μπορεί να γίνει σε κάθε σπίτι και σε κάθε οικογένεια, ανεξαρτήτως που βρίσκεσαι στον κόσμο.

Βρασμένα ζυμαρικά

Έβρασες ένα ολόκληρο πακέτο, το απόλαυσες με τη σάλτσα που είχες φτιάξει και σου έμειναν τα μισά ζυμαρικά. Από χθες. Ε, μην τα φας και σκέτα, κρίμα είναι. Τι θα τα κάνεις;

Γρήγορο σουφλέ ζυμαρικών:

Δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις ένα τεράστιο πυρίμαχο σκεύος, που δε θα γεμίσει κιόλας. Όσα ζυμαρικά σου περίσσεψαν, θα τα βάλεις σε ένα μικρό ταψάκι, μαζί με ό,τι τυρί έχεις εύκαιρο, αυγά και γιαούρτι και -αν σου βρίσκεται- κάποιο αλλαντικό. Κι έπειτα φούρνο για 40-45 λεπτά. Μπορείς να βασιστείς σε αυτή τη συνταγή, απλώς μίκρυνε τις δόσεις.

Μακαρονοσαλάτα:

Η πιο νόστιμη ιδέα απ’ όλες. Δε χρειάζεται να ξαναζεστάνεις τα ζυμαρικά. Θα προσθέσεις ό,τι ψιλοκομμένα λαχανικά σου βρίσκονται και θα εμπλουτίσεις με τυρί σε κυβάκια, μυρωδικά και ό,τι άλλο θες να “ξεφορτωθείς”, θα περιχύσεις με ένα απλό dressing, θα ανακατέψεις και θα φτιάξεις μια πεντανόστιμη, χορταστική μακαρονοσαλάτα. Μερικές ιδέες:

Ρύζι/κους κους/κινόα που περίσσεψε

Πάντα φτιάχνουμε παραπάνω ρύζι, παραπάνω κους κους και κινόα. Πάντα! Τι να το κάνεις; Μην το πετάξεις. Ιδού:

Buddha bowl:

Μη σε ξεγελά το όνομα. Το buddha bowl (που μπορεί να έχει πάρει το μάτι σου σε hip πρωινάδικο της πόλης) είναι απλώς ένα μπολ που περιέχει κάτι χορταστικό όπως ρύζι ή κινόα, με ψιλοκομμένα ή σοταρισμένα λαχανικά, αβοκάντο, ίσως ένα αυγό ποσέ ή βρασμένα όσπρια για την πρωτεΐνη και ένα απλό dressing της επιλογής σου (με βάση το ελαιόλαδο). Αχταρμάς δηλαδή.

Χορταστική σαλάτα:

Όπως και με τα ζυμαρικά που είδαμε πιο πάνω, μπορείς να ανακατέψεις το ρύζι, το κους κους ή την κινόα μαζί με ψιλοκομμένα λαχανικά, όσπρια, μυρωδικά, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα (γιατί όχι;) και να τα περιχύσεις με ελαιόλαδο και κάτι ξινό όπως λεμόνι ή ξύδι. Αν δε, βάλεις και ένα νόστιμο τυρί, έχεις πλήρες γεύμα. Να, σαν αυτό του κους κους.

Μυρωδικά που πεθαίνουν μέρα με τη μέρα

Όσο και να έχεις τη διάθεση να χρησιμοποιήσεις όλο αυτό το μαϊντανό, σίγουρα θα σου περισσέψει. Ή τον άνηθο, τον κόλιανδρο ή το δυόσμο. Τι κάνεις;

Πέστο:

Άκου με, τη μέρα που έμαθα ότι μπορείς να φτιάξεις πέστο, όχι μόνο με βασιλικό, αλλά με όλα τα μυρωδικά (και ρόκα επίσης), είδα το φως. Αυτή η σάλτσα μαϊντανού είναι τόσο νόστιμη, που δεν προτιμώ πια την κλασική ιταλική. Βάλε ό,τι μυρωδικά έχεις μαζί με ελαιόλαδο, λίγο χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, κάποιο ξηρό καρπό και τριμμένο τυρί σε επεξεργαστή τροφίμων και πολτοποίησέ τα.

Χορτοκεφτέδες:

Βάλε ψιλοκομμένα τα μυρωδικά σου, πρόσθεσε κρεμμυδάκι φρέσκο ή/και ξερό, βάλε και κανένα λαχανικό (όπως τριμμένο κολοκυθάκι), ρίξε λίγη τριμμένη φρυγανιά ή αλεύρι και ένα αυγό, πρόσθεσε τυρί και ανακάτεψε μέχρι να έχεις πηχτή ζύμη που πλάθεται. Πλάσε κεφτεδάκια, τηγάνισέ τα και απόλαυσε τσαχπίνικο μεζέ.

Παρα-ώριμα ή μαραμένα φρούτα

Εφόσον τα φρούτα σου δεν έχουν σαπίσει ή πιάσει μυγάκια, μπορείς να τα απολαύσεις σε διάφορες γλυκές συνταγές. Η ωρίμανσή τους μάλιστα, θα κάνει τα γλυκά σου ακόμα πιο νόστιμα. Για δες:

Γλυκές τάρτες σφολιάτας:

Άνοιξε σε ταψί ένα φύλλο σφολιάτας, φτιάξε το γείσο όπως σου έδειξα, στρώσε κάποιο γλυκό τυρί ή βάλε κατευθείαν ψιλοκομμένα φρούτα, αν θες πασπάλισε με λίγη ζάχαρη και ψήσε την πιο φινετσάτη τάρτα. Να σαν αυτή.

Κέικ:

Εδώ κυρίως αναφέρομαι στις πολύ γινωμένες μπανάνες, τις νια-νια, που όμως μεταμορφώνονται σε πεντανόστιμο banana bread. Απλώς πολτοποίησέ τες και ανακάτεψέ τες με τα υπόλοιπα υλικά.

Μαρμελάδα:

Ναι, εάν τα σύκα σου είναι έτοιμα να λιώσουν, τότε θα φτιάξουν την πιο νόστιμη μαρμελάδα. Το ίδιο ισχύει και για πολλά ακόμη φρούτα, αναλόγως την εποχή. Άσε που -αν είναι γινωμένα και γλυκά- μπορείς να μειώσεις ελαφρώς τη ζάχαρη.

Χθεσινό ψωμί ή leftover τσουρέκι

Η πιο συχνή ερώτηση που ακούω έχει να κάνει με το μπαγιάτικο ψωμί. Και πάντα χαμογελώ, γιατί ξέρω ότι ειδικά το παλιό ψωμί, είναι απ’ τα καλύτερα υλικά βάσης, σε μια κουζίνα. Τι μπορείς να το κάνεις;

Κρουτόν:

Κόψε τις κόρες του ψωμιού, τεμάχισέ το σε κυβάκια, ράντισέ το με ελαιόλαδο σε ένα ταψί, πρόσθεσε λίγο αλάτι, πιπέρι και κάποιο ξερό μυρωδικό και ψήστο στον αέρα σε χαμηλή-μέτρια θερμοκρασία (μέχρι 170oC), μέχρι να χρυσίσει και να είναι τραγανό. Βάλε σε σαλάτες ή πάνω σε σούπες.

Μπρουσκέτες:

Κόψτο σε χοντρές φέτες, ράντισε με ελαιόλαδο, πασπάλισε με αλάτι και πιπέρι και ψήσε στο γκριλ μέχρι να χρυσίσει. Βάλε ψιλοκομμένες ντομάτες και τυρί ή κάτι πιο πρωτότυπο όπως αυτά.

Μέσα σε μπιφτέκια/κεφτεδάκια:

Αφαίρεσε τις κόρες, κόψε σε μεγάλα κομμάτια και φύλα το σε αεροστεγή σακουλάκια (με γραμμένη ημερομηνία). Την επόμενη φορά που θα φτιάξεις μπιφτέκια, θα έχεις ψωμί έτοιμο για μούλιασμα.

Αυγοφέτες:

Το πιο νόστιμο πρωινό για τα παιδιά. Γίνεται ακόμα πιο νόστιμο με τσουρέκι. Αρκεί να σου βρίσκονται μερικά αυγά και γάλα. Θες ιδέες;

Super Tip

Super Tip

Τι άλλο μπορείς να κάνεις; Υποστήριξε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Μπορούμε. Στόχος τους είναι ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων και η καταπολέμηση του υποσιτισμού σε όλη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διάσωση & Προσφορά Τροφίμων», καθημερινά, σώζουν φαγητό και τρόφιμα από όλους τους πιθανούς δωρητές και τα προσφέρουν, μέσω κοινωφελών φορέων, στους ανθρώπους που βρίσκονται σε επισιτιστική ανασφάλεια. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουν την περιβαλλοντική επιβάρυνση και παράλληλα στηρίζουν τις πιο ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. Δες τι μπορείς να κάνεις για να τους βοηθήσεις.

#FeedYourDreams,

Anna

4 σχόλια
  1. Ο/Η Angela λέει:

    Οι συμβουλές κ οι προτάσεις σας είναι παρα πολύ χρήσιμες συγχαρητήρια!!!!!

  2. Ο/Η jean85gr λέει:

    Τέλειο! Θα το στείλω στην μαμά μου!

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by