10 μυστικά για τέλειες μακαρονάδες, ακόμα κι αν δεν έχεις ιδέα από μαγειρική

Οι μακαρονάδες είναι από τα πρώτα φαγητά που μαθαίνεις να φτιάχνεις, σε μια προσπάθεια απεξάρτησης από τα αιώνια ταπεράκια της μαμάς. Είναι η απόλυτη λύση για εκείνες τις μέρες που γυρνάς κουρασμένος από την δουλειά και θέλεις να φτιάξεις κάτι εύκολο, γρήγορο και με ό,τι υλικά έχει το ψυγείο σου. Είναι το απόλυτο comfort food που λιγουρεύεσαι όταν θέλεις κάτι χορταστικό και νόστιμο, που να μπορείς να προσφέρεις και στους καλεσμένους της τελευταίας στιγμής, αφού -γιατί να μην το παραδεχθούμε- αρέσουν σε όλους. Ξέρεις να φτιάχνεις μακαρονάδες. Υπάρχουν όμως μερικά βασικά μυστικά, που αν τα ακολουθήσεις, οι μακαρονάδες σου θα γίνουν από νόστιμες, σκέτος πειρασμός. Διάβασέ τα, εφάρμοσέ τα και απογείωσε το αγαπημένο σου φαγητό. Ακόμα κι αν δεν έχεις ιδέα από μαγειρική.

1. Σωστή ποσότητα νερού

Εάν βράσεις τα ζυμαρικά σε πολύ περισσότερο νερό από ότι χρειάζεται (π.χ. εάν βράσεις μισό πακέτο σε τεράστια κατσαρόλα) τότε ο πολύτιμος αμυλούχος “ζωμός” τους -που αναφέρω πιο κάτω- δεν θα είναι το ίδιο ιδανικός για να δέσει αργότερα τις σάλτσες σου. Εάν πάλι τα βράσεις σε λίγο, τότε θα συγκεντρωθεί πολύ άμυλο στο νερό και τα ζυμαρικά θα σου κολλήσουν.

Σαν γενικό κανόνα να θυμάσαι ότι θα βράζεις 500 γρ. ζυμαρικά σε 5 λίτρα νερό.

2. Αλάτισε σωστά

Δεν πιστεύω να είσαι από αυτούς που δεν αλατίζουν το νερό για τα ζυμαρικά! Αλλιώς πως θα σου γίνουν εύγεστα; Με το που βράσει το νερό (να κοχλάζει, όχι να σιγοβράζει), πρόσθεσε αλάτι κι έπειτα ρίξε μέσα τα μακαρόνια. Ανακατάψέ τα δυο-τρεις φορές κατα την διάρκεια του μαγειρέματός τους και σου εγγυώμαι ότι έτσι θα είναι νόστιμα και από μόνα τους, δίχως σάλτσες.

Σαν γενικό κανόνα λοιπόν και πάλι, να θυμάσαι ότι -για 500 γρ. ζυμαρικά- θα ρίχνεις 35 γρ. αλάτι (περίπου 1 1/2 κ.σ.) σε 5 λίτρα νερό.

3. Χρόνος βρασμού

Καλό το ένστικτο και οι δοκιμές, αλλά ο μοναδικός τρόπος να πετύχεις σωστό βρασμό -δίχως να ξεχαστείς με τηλέφωνα ή να πάθεις έγκαυμα μασώντας μισοβρασμένο μακαρόνι- είναι να παραμένεις πιστός στους χρόνους που αναγράφονται στο πακέτο. Δεν χρειάζεται να περιοριστείς. Όταν πας να φτιάξεις την κοκκινιστή μακαρονάδα της ευκολίας με Σπαγγέτι Νο6 MISKO, τσέκαρε το πακέτο και προσάρμοσε τους προτεινόμενους χρόνους όπως σου αρέσει: για πιο al dente (“στο δόντι”) ζυμαρικά βράσε για 9 λεπτά, ενώ για πιο μαλακά στόχευσε για 11.

4. Σωστός τύπος ζυμαρικού

Εδώ δεν έχουμε κανόνες, αλλά περισσότερο προτάσεις ώστε να πετύχεις το μέγιστο λαχταριστό αποτέλεσμα στις μακαρονάδες σου.

  •  Για λευκές, κρεμώδεις σάλτσες πήγαινε με κοντά ζυμαρικά. Mια σωστή αλα κρεμ θέλει πέννες ή κάποιο άλλο κοντό ζυμαρικό που θα επιτρέψει στην παχύρρευστη σάλτσα να εισχωρήσει στις τρυπούλες και να κάνει κάθε μπουκιά σκέτη νοστιμιά.
  • Για κόκκινες σάλτσες με βάση την ντομάτα, κιμά ή μαγειρευτά κατσαρόλας όπως το μοσχαράκι με μανιτάρια, επίλεξε μακριά ζυμαρικά. Τι άλλο θα μπορούσε να μπει στην κλασική μακαρονάδα με κιμά;
  • Για πέστο (βασιλικού, άλλων μυρωδικών κ.λ.π.), άλλες ελαφριές σάλτσες με λαχανικά και γενικά πιο healthy μακαρονάδες, προτείνω μακριά ζυμαρικά ολικής άλεσης, όπως σε αυτή την μακαρονάδα με σάλτσα μαϊντανού & φέτα.
  • Για μακαρονάδες με θαλασσινά, όπως η γαριδομακαρονάδα, προτείνω μακριά -αλλά όχι πολύ λεπτά- ζυμαρικά.
  • Για τέλεια μακαρόνια φούρνου προτίμησε κοντά ζυμαρικά σε διάφορα όμως σχήματα. Εκτός κι αν μιλάμε για Παστίτσιο.
  • Για χορταστικές μακαρονοσαλάτες με μεσογειακά λαχανικά, μυρωδικά και τυριά βάλε κοντά ζυμαρικά, όμως για πιο ασιατικού στυλ σαλάτες μπορείς -αντί για noodles- να χρησιμοποιείς μακριά, πολύ λεπτά ζυμαρικά που βράζουν γρήγορα.
Super Tip

Super Tip

Πέρα από το σχήμα, να θυμάσαι ότι όσο καλύτερης ποιότητας είναι τα ζυμαρικά σου, τόσο πιο νόστιμες θα είναι οι μακαρονάδες σου. Στο δικό μου ντουλάπι θα βρεις πάντα μερικά πακέτα της Βασικής Σειράς MISKO σε διάφορα σχήματα, γιατί με αυτά μεγάλωσα και ξέρω ότι σίγουρα κάποια στιγμή θα τα χρησιμοποιήσω σε σύγχρονες ή πιο παραδοσιακές μακαρονάδες.

5. Σωστό στράγγισμα

Τα ζυμαρικά τα σουρώνουμε με 2 βασικούς τρόπους, αναλόγως το στυλ και τα βήματα της συνταγής που ακολουθούμε.

Ο κλασικός τρόπος είναι με σουρωτήρι στον νεροχύτη της κουζίνας. Αφού τα στραγγίξουμε, τινάζουμε το σουρωτήρι ελαφρώς, ραντίζουμε τα ζυμαρικά με λίγο ελαιόλαδο (2 κ.σ. για 500 γρ.) και ανακατεύουμε απαλά. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και μέσα στην κατσαρόλα κι έπειτα να την κλείσουμε με καπάκι για να παραμείνουν ζεστά μέχρι το σερβίρισμα.

Ο άλλος τρόπος των chef, είναι να ετοιμάζεται παράλληλα -σε άλλο μάτι- η σάλτσα και να μεταφέρονται τα ζυμαρικά κατευθείαν από την κατσαρόλα που έβραζαν (μαζί με το νερό που φέρουν), μέσα στο άλλο σκεύος για να τελειώσουν εκεί και να καλυφθούν ομοιόμορφα με την σάλτσα.

6. Κράτα λίγο νερό από τα ζυμαρικά

Το νερό στο οποίο βράζουν τα ζυμαρικά -ο “ζωμός”- είναι πολύτιμο συστατικό που θα κάνει τις μακαρονάδες σου να δέσουν υπέροχα με τις σάλτσες τους. Εάν σκοπεύεις να σουρώσεις τα ζυμαρικά σε σουρωτήρι, στα τελευταία λεπτά του βρασίματος όταν το νερό θα έχει γεμίσει από άμυλο, κράτα λίγο με μια κουτάλα της σούπας σε ένα μπολ (100-120ml) γιατί μπορεί να σου χρειαστεί για το τελείωμα της σάλτσας. Ωστόσο αν επιλέξεις να τα μεταφέρεις κατευθείαν από την κατσαρόλα που έβρασαν στο τηγάνι με την σάλτσα, τότε μπορείς απευθείας να συμπληρώσεις με όσο νερό ζυμαρικών θέλεις.

7. Τέλεια ζυμαρικά με σάλτσα

Οι περισσότερες μακαρονάδες με σάλτσα είναι πιο νόστιμες εάν τα ζυμαρικά αναμειχθούν τελευταία στιγμή με την σάλτσα μέσα στο τηγάνι και σερβιριστούν ήδη αναμεμειγμένα με αυτήν. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες συνταγές όπου τα ζυμαρικά σερβίρονται σκέτα σαν βάση και η σάλτσα (ή το μαγειρευτό) μπαίνει με κουταλιές από πάνω, όμως όταν αναμείξεις τα καυτά μακαρόνια με την καυτή σάλτσα, διασφαλίζεις ότι δεν υπάρχει σπιθαμή του ζυμαρικού που να μην καλύφθηκε από νοστιμιά. Αν σε αυτό το στάδιο της ανάμειξης ρίξεις και τα τυριά σου, τότε θα σου λιώσουν υπέροχα!

8. Τέλεια ζυμαρικά φούρνου

Όπως προανέφερα, για συνταγές φούρνου προτίμησε κοντά ζυμαρικά όπως οι πολύ αγαπημένες μου Πέννε Ριγκάτε MISKO, που με τις ραβδώσεις τους συγκρατούν τις σάλτσες μέσα σε σουφλέ, ογκρατέν κ.λ.π. Να θυμάσαι πάντα να βράζεις τα ζυμαρικά 2 λεπτά λιγότερο από τον χαμηλότερο χρόνο που αναγράφεται στην συσκευασία, αφού μετά που θα μπουν στον φούρνο με σάλτσες, μπεσαμέλ και τυριά, θα συνεχίσει το ψήσιμό τους. Προτείνω επίσης να πασπαλίζεις πάντα τα ζυμαρικά με κάποιο συνδυασμό τυριού ή/και τριμμένης φρυγανιάς ώστε να σχηματίζουν μια χρυσαφένια κρούστα που τα κάνει ακόμα πιο απολαυστικά.

9. Τέλειες μακαρονοσαλάτες

Οι μακαρονοσαλάτες φτιάχνονται είτε από leftover ζυμαρικά (δίχως σάλτσα) που φύλαξες στο ψυγείο, είτε επειδή έβρασες ζυμαρικά ειδικά για αυτό τον σκοπό. Σε αυτή και μόνο την περίπτωση, σε ό,τι αφορά το στράγγισμα θα ακολουθήσεις μια διαφορετική διαδικασία: αφού σουρώσεις τα ζυμαρικά, θα τα ξεπλύνεις με κρύο νερό για να κρυώσουν μια ώρα αρχύτερα κι έπειτα θα τα τινάξεις πολύ καλά για να μην μείνουν νερά. Όση ώρα κόβεις τα λαχανικά σου και ετοιμάζεις το dressing, τα ζυμαρικά θα στεγνώνουν ελαφρώς, μέσα στο σουρωτήρι. Να θυμάσαι ότι η μακαρονοσαλάτα σου θα είναι πιο νόστιμη εάν την φτιάξεις και αφήσεις τις γεύσεις να δέσουν για 2-3 ώρες πριν το σερβίρισμα.

10. Σωστό σερβίρισμα

Το σωστό σερβίρισμα της μακαρονάδας καθορίζεται από τον τύπο της συνταγής. Οι περισσότερες μακαρονάδες με σάλτσες, που ετοιμάζονται σε κατσαρόλα ή τηγάνι, όπως π.χ. μια χυλωμένη Καρμπονάρα ή τα γιουβέτσια φούρνου, όπως αυτό το αρωματικό λεμονάτο, σερβίρονται κατευθείαν ζεστά, για να μην πω καυτά. Υπάρχουν όμως μακαρονάδες, ιδιαιτέρως οι πιο ανοιξιάτικες/καλοκαιρινές συνταγές (όπως αυτή ή αυτή), που μπορούν να σερβιριστούν πολύ ευχάριστα σε θερμοκρασία δωματίου. Όσο για τις μακαρονοσαλάτες, προσωπικά τις προτιμώ σε θερμοκρασία δωματίου, όμως σε μια πιο ζεστή μέρα εάν είναι δροσερές από το ψυγείο, είναι σωτήριες.

Το αν θα πασπαλίσεις τα ζυμαρικά με λίγο τυράκι ίσα-ίσα για την γεύση, ή θα τα πνίξεις με ένα βουνό τριμμένου τυριού, το αφήνω σε εσένα. Είναι θέμα γούστου. Ποια είμαι εγώ να σου πω πως θα απολαύσεις τις μακαρονάδες σου, απ’ την στιγμή που έχουν φτάσει μπροστά σου, μέσα στο πιάτο σου;

Αυτό το άρθρο περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Στο Madame Ginger, προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούμε και οι ίδιοι στην κουζίνα μας και βάζουμε στο τραπέζι μας, brands τα οποία ταιριάζουν στην φιλοσοφία μας και εστιατόρια στα οποία θα μας δείτε να τρώμε συχνά.

#FeedYourDreams,

Anna

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by