Διαγνώστηκες με κοιλιοκάκη. Και τώρα τι?

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Gluten Free Οδηγός 101

Διαγνώστηκες με κοιλιοκάκη (δυσανεξία στην γλουτένη). Ακόμα χειρότερα, διαγνώστηκε το παιδί σου με κοιλιοκάκη. Η λίστα με τα don’ts που σου έδωσε ο γιατρός είναι ατελείωτη και σε έχει πιάσει πανικός. Όχι στο ψωμί, όχι στα κέικ, όχι στους φούρνους, διάβασε τα συστατικά σε κάθε συσκευασία που αγοράζεις, πάρε ξεχωριστά σκεύη για την κουζίνα σου όπου θα μαγειρεύεις τα φαγητά χωρίς γλουτένη ξεχωριστά από της υπόλοιπης οικογένειας, όχι όχι, μη μη…

Μην αγχώνεσαι! Είμαστε εδώ με τον οδηγό 101 για να συνεχίσεις να τρως τα αγαπημένα σου φαγητά & γλυκά, στην gluten free εκδοχή τους. Αλλά πριν πάμε στις συνταγές, ας δούμε κάποια πράγματα για την κοιλιοκάκη, την γλουτένη αλλά και κάποια tips που θα κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη!

Το λεξικό της γλουτένης

ΓΛΟΥΤΕΝΗ: είναι μια πρωτεΐνη που περιέχεται στα παρακάτω δημητριακά : σιτάρι, βρώμη, κριθάρι, σίκαλη και  αγριοσίταρο. Αν και η διατροφική αξία της γλουτένης είναι μικρή, διαθέτει ευεργετικές φυσιολογικές και τεχνολογικές ιδιότητες για την επεξεργασία του αλευριού.

ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ (ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗ):  Είναι μια  μόνιμη δυσανεξία του ανοσοποιητικού συστήματος στην γλουτένη. Η πρόσληψη γλουτένης, από άτομα με αυτή τη γενετική προδιάθεση, προκαλεί φλεγμονή του εντέρου, οι εντερικές λάχνες εκφυλίζονται και ο βλεννογόνος του λεπτού εντέρου καταστρέφεται. Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης μπορούν να υποχωρήσουν μόνο με αυστηρή διατροφή χωρίς γλουτένη.

ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗ: Έχει να κάνει με την υπερευαισθησία ενός ατόμου στην γλουτένη, χωρίς  αυτό να σημαίνει ότι το εν λόγω άτομο πάσχει από κοιλιοκάκη ή από  κάποια αλλεργία στο σιτάρι.  Η ευαισθησία στη γλουτένη επιφέρει  συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, ναυτία, δυσπεψία, κόπωση, μυικοί πόνοι και πολλά άλλα τα οποία όμως υποχωρούν μετά από δίαιτα ελεύθερη σε γλουτένη για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Τροφές Χωρίς Γλουτένη

Υπάρχουν πολυάριθμες φυσικές τροφές χωρίς γλουτένη που μπορούν να καταναλωθούν ανεπιφύλακτα. Σε αυτές περιλαμβάνονται: ρύζι, καλαμπόκι, διάφοροι τύποι αμυλούχων τροφών, όπως πατάτες, όσπρια,φαγόπυρο, μανιόκα, ταπιόκα, και κάστανα, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, ψάρι, αυγά, φυτικά έλαια, λαχανικά και φρούτα.

Επιπλέον, υπάρχει μια τεράστια ποικιλία επεξεργασμένων τροφίμων, μεταξύ των οποίων: ψωμί, ζυμαρικά, μπισκότα και δημητριακά) που παρασκευάζονται ειδικά για τις διατροφικές ανάγκες ατόμων με κοι- λιοκάκη. Οι τροφές αυτές μπορούν να αναγνωριστούν από ένα διαγραμμένο μίσχο δημητριακών στη συσκευασία, ένα σύμβολο που εγγυάται την απου- σία γλουτένης

Επικίνδυνες τροφές

Ορισμένες τροφές μπορούν να καταναλωθούν μόνο εφόσον κάποιος βεβαιωθεί ότι δεν περιέχουν γλουτένη. Ακόμη και τότε, δεν μπορούν να θεωρηθούν 100% ασφαλείς: ακόμη κι αν η γλουτένη δεν εμφανίζεται στον κατάλογο των συστατικών, ενδέχεται να έχει αναμιχθεί κάποια ποσότητα γλουτένης κατά τη διαδικασία παραγωγής. Στις επικίνδυνες τροφές περιλαμβάνονται: στιγμιαίες σούπες, λουκάνικα, σάλτσα σόγιας, μίγματα γεύσης για κρεατικά, ζαχαρωτά και γλυκά, παγωτά, άμυλο, μαλτοδεξτρίνη, σιρόπι γλυκόζης και βύνη.

Απαγορευμένες τροφές

Στις απαγορευμένες τροφές περιλαμβάνονται όλες αυτές που περιέχουν παράγωγα σίτου ή άλλων δημητριακών, μεταξύ των οποίων, καμούτ, κριθαριού και σίκαλης. Η βρώμη δεν συνιστάται, επειδή συχνά είναι αναμε- μιγμένη με γλουτένη.

Μαγειρεύοντας στο σπίτι

Ακολουθώντας κάποιους απλούς κανόνες, μπορείτε να μαγειρέψετε στο σπίτι σας, ασφαλή φαγητά ή γλυκά χωρίς γλουτένη. Μπορεί κάποιοι κανόνες να σας φαίνονται υπερβολικοί, αλλά ακόμα και η επαφή με έναν κόκκο αλεύρι, μπορεί να φέρει επίπονα συμπτώματα στους συμπτωματικούς ή μακροπρόθεσμα προβλήματα στους μη συμπτωματικούς. Όταν αναφέρουμε “μολυσμένες επιφάνειες ή σκεύη” εννοούμε επιφάνειες ή σκεύη που έχουν έρθει σε επαφή με προϊόντα/τροφές με γλουτένη.

1) Επιλέξτε συστατικά που είσαστε βέβαιοι ότι δεν περιέχουν γλουτένη, σύμφωνα με τα όσα είπαμε παραπάνω.

2) Μη αγγίζετε ποτέ το φαγητό με αλευρωμένα χέρια ή άπλυτα μαγειρικά σκεύη (μπολ, κουτάλες, στραγγιστήρια, κατσαρόλες, κ.λπ.) που ήλθαν σε επαφή με απαγορευμένες τροφές.

3) Μην τοποθετείτε το φαγητό απευθείας σε πιθανόν μολυσμένες επιφάνειες όπως ο πάγκος, μαγειρικά σκεύη ψησίματος, ο πάτος του φούρνου, οι εστίες ή το γκριλ. Να καθαρίζετε τα πάντα πριν αρχίσετε την εργασία σας

4) Μην χρησιμοποιείτε ξανά λάδι που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για να τηγανίσετε αλευρωμένα ή παναρισμένα τρόφιμα. Μην επαναχρησιμοποιείτε νερό που έχετε ήδη χρησιμοποιήσει για να μαγειρέψετε ζυμαρικά με γλουτένη.

5) Να χρησιμοποιείτε λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο στα πιάτα και στις επιφάνειες που είναι πιθανόν να έχουν μολυνθεί.

Ξεκινήστε λοιπόν με τα βασικά πρώτα βήματα και εμείς θα συνεχίσουμε να σας καθοδηγούμε. Θα ακολουθήσουν κι άλλοι οδηγοί σχετικά με την διατροφή χωρίς γλουτένη, όπως τι να προσέχουν τα παιδιά στο σχολείο, πώς να αντιμετωπίσουν την κοιλιοκάκη οι έφηβοι και πώς να ταξιδέψετε ή να κάνετε διακοπές, χωρίς να στερηθείτε τίποτα. Με την βοήθεια πάντα και την ευγενική χορηγία της 1ης εταιρείας Schar, η οποία παράγει τρόφιμα χωρίς γλουτένη για περισσότερο από 25 χρόνια.

#LoveOnly,
Madame Ginger

5 σχόλια
  1. Ο/Η Mary λέει:

    Γειά σας, προσφατα ανακαλυψα οτι ο γιος μου εχει κάποια δυσανεξία στη γλουτένη. Μήπως θα μπορουσατε να μου υποδειξετε καποιες συνταγες για γλυκίσματα και μπισκότα? Επισης τι ρόλο μπορεί να παιξει η σοκολάτα σε αυτες τις περιπτώσεις??

  2. Ο/Η Ifigenia Bourneli λέει:

    Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου! Ο μικρός μου έχει διαγνωστεί με δυσανεξία στη γλουτένη και από τότε έχω αλλάξει τελείως τον τρόπο που μαγειρεύω. Βέβαια, έχω ανακαλύψει διάφορες εύκολες λύσεις σαν αυτή εδώ την πίτσα χωρίς γλουτένη που αρέσει πολύ στον μικρό και έτσι δε στερείται και τις διάφορες νοστιμιές που λιγουρεύεται. https://xrisizimi.gr/proionta/pizza-margherita-glutenfree/ Είναι μια καλή λύση. Σας τη συστήνω.

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by