Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ της μαγειρικής σόδας και του μπέικιν πάουντερ;

Πρόσφατα, στην κουζίνα του MG Food Studio, αποφασίσαμε να φτιάξουμε το πολυαγαπημένο μας αλμυρό κέικ με γραβιέρα και ενώ είχαμε μαζέψει όλα τα υλικά, ο φούρνος ζεσταινόταν και όπου να ναι θα αρχίζαμε τη μείξη, διαπιστώσαμε ότι μας έλειπε ένα βασικό συστατικό: το μπέικιν πάουντερ! Ποιος να το περίμενε; Θα μου πείτε, καλά, εδώ το μπέικιν είναι απ’ τα βασικά συστατικά της συνταγής που ετοιμαζόσασταν να ακολουθήσετε κι εσείς δεν είχατε φροντίσει να το αγοράσετε; Αχ ακαμάτρες…Τέλος πάντων, έτσι στη στιγμή, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με τη συνταγή και αντί για μπέικιν να βάλουμε μαγειρική σόδα που είχαμε σε αφθονία.

Περιμέναμε με αγωνία να ψηθεί το κέικ μας για να δούμε αν τελικά μπορεί να αντικαταστήσει το ένα υλικό το άλλο, στο ψήσιμο. Έτσι κι αλλιώς μέσα από τον πειραματισμό δεν μαθαίνει κανείς τα μυστικά της κουζίνας; Το αλμυρό μας κέικ φούσκωσε, ψήθηκε, το αφήσαμε να κρυώσει κι έπειτα το κόψαμε και το δοκιμάσαμε. Στο αλάτι του ήταν νόστιμο…Όμως κάτι δεν πήγαινε τελείως καλά: σα να νιώθαμε μια περίεργη γεύση, ειδικά προς το τέλος της μπουκιάς. Αυτό το γεγονός μας έβαλε σε σκέψεις. Μήπως τελικά δεν έπρεπε να αντικαταστήσουμε το μπέικιν με μαγειρική σόδα; Μετά από λίγη έρευνα μάθαμε τί είχε συμβεί…

Η μαγειρική σόδα, ή αλλιώς το διττανθρακικό νάτριο, όταν έρθει σε επαφή με τη ζέστη, παράγει διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό το αέριο φουσκώνει τα κέικ μας, τα ‘γρήγορα’ ψωμιά μας, τα μπισκότα και τα κουλουράκια. Υπάρχει μόνο ένα μειονέκτημα με την παραγωγή αυτού του αερίου: όταν ζεσταθεί το διττανθρακικό νάτριο παράγει επίσης ανθρακικό νάτριο που δεν έχει ωραία γεύση. Γι αυτό μερικές φορές μπορεί να σας έχει τύχει να νιώσετε μια σχεδόν ανεπαίσθητη μεταλλική γεύση σε κέικ και κουλουράκια. Ακριβώς σαν τη γεύση που “χάλασε” το δικό μας κέικ με γραβιέρα! Ευτυχώς, η μεταλλική γεύση του ανθρακικού νατρίου εξουδετερώνεται με το οξύ. Λεμόνι, γιαούρτι, ξινόγαλα και άγλυκο, φυσικό κακάο μπορούν να εξουδετερώσουν αυτή τη δυσάρεστη γεύση, κρατώντας τα καλούδια μας φουσκωτά και περήφανα.

Τώρα ετοιμαστείτε για κάτι που πολλοί δεν γνωρίζετε… Το μπέικιν πάουντερ είναι μείγμα μαγειρικής σόδας, οξέος σε σκόνη και κορν φλάουρ. Δηλαδή η μαγειρική σόδα είναι συστατικό του μπέικιν! Επειδή το μπέικιν πάουντερ είναι διογκωτικό που περιέχει τόσο διττανθρακικό νάτριο όσο και οξύ (που εξουδετερώνει τη μετταλική γεύση που είπαμε), το αναμειγνύουμε με μη όξινα συστατικά όπως το γάλα και το επεξεργασμένο κακάο.

Quote

Έχουν περάσει δύο μήνες, από τότε που ο Charlie πάτησε το πόδι του σε αυτό το τρένο. Χωρίς εκείνον, η ζωή ήταν σαν μια παρτίδα μπισκότων χωρίς το μπέικιν πάουντερ: επίπεδη, επίπεδη, επίπεδη.”, αναφέρει η ηρωίδα του βιβλίου “

Hattie Big Sky” της συγγραφέος παιδικών βιβλίων Kirby Larson, σχετικά με την απώλεια του φίλου της.  

Ποιό είναι λοιπόν το συμπέρασμά μας; Πάντα μα πάντα ακολουθούμε τις οδηγίες της συνταγής και βάζουμε ότι μας ζητά: μαγειρική σόδα ή μπέικιν πάουντερ, γιατί αντιδρά σε συνδυασμό με τα άλλα υλικά και παράγει το αντίστοιχο γευστικό αποτέλεσμα. (Επίσης, διαβάζοντας μια συνταγή, φτιάχνουμε ολοκληρωμένη λίστα με τα προϊόντα που χρειαζόμαστε απο το σουπερμάρκετ). Έτσι και μείς δεν την ξαναπατάμε όπως με το κακόμοιρο το κέικ μας!

#FeedYourDreams,

Anna

3 σχόλια
  1. Ο/Η koukou λέει:

    Τις προάλλες μια συνταγή για βαφλές έδινε 4 κουταλιές της σούπας μπαίκιν για 4 κούπες αλεύρι και 3 κούπες γάλα. Βρήκα πολύ ενισχυμένη την δόση και μετά μου φάνηκε κάπως στη γεύση! Μάλλον θα πρέπει να πετάξω τον υπόλοιπο χυλό. Ποια είναι αλήθεια η ενδεδειγμένη δοσολογία του μπεικιν. Θα ήθελα πολύ να γνωρίζω. Ευχαριστώ.

    • Ο/Η Άννα Χαλικιά λέει:

      Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω τελειοποιήσει κάποια συνταγή για βάφλες για να σας γράψω, ωστόσο οι 4 κ.σ. μπέικιν για 4 κούπες αλεύρι μου ακούγονται υπερβολικές. Πρέπει να έκαναν τη γεύση τους ιδιαιτέρως πικρή. Εξαρτάται κι από τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής που ακολουθήσατε βέβαια, αλλά εγώ θα ξεκινούσα με 1 κ.γ. για 1 κούπα (περίπου 130 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Άρα 4 κ.γ. για 4 κούπες. Καλή επιτυχία!

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by