Η χειρότερη ώρα για να πιεις τον καφέ σου, δεν είναι αυτή που νομίζεις

Η δική μου πρωινή ρουτίνα έχει ως εξής: σηκώνομαι απ’ το κρεβάτι, βαδίζω –ένας θεός ξέρει με τι κουράγιο– προς την κουζίνα, βάζω φίλτρο, καφέ και νερό στην καφετιέρα και πατάω το μαγικό κουμπάκι. Έπειτα κάνω όλα τα υπόλοιπα, μέχρι να επιστρέψω στην κουζίνα για να πιω το σκούρο καφετί ελιξίριο που θα με κάνει άνθρωπο. Γιατί αν δεν πιω τον καφέ μου, λίγη ώρα αφού ξυπνήσω, καλύτερα να μην μου πιάσεις κουβέντα για τον καιρό. Είσαι σαν κι εμένα; Τότε να ξέρεις, κάτι κάνουμε λάθος.

Ο (πολύ) πρωινός καφές δεν είναι καλή ιδέα

Απ’ ό,τι φαίνεται το να πίνουμε καφεδάκι πρωί πρωί μπορεί προσωρινά να μας ξυπνά, όμως λίγο πριν το μεσημέρι μας ρίχνει στα τάρταρα. Και δεν είναι ότι φταίει ο καφές, αλλά οι ορμόνες μας και συγκεκριμένα η άτιμη η κορτιζόλη.

Σύμφωνα με έρευνες, τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό μας είναι πολύ υψηλά με το που ξυπνάμε, έπειτα πέφτουν κάπως και αργότερα μέσα στη μέρα ξανανεβαίνουν. Έπειτα ξαναπέφτουν και -ναι καλά μάντεψες- ξανανεβαίνουν αργά το απογευματάκι, περίπου την ώρα που μπορεί να γυρνάς απ’ τη δουλειά ή όταν νιώθεις ότι θα ήθελες να πίνεις ένα happy hour ροζέ μετά το γραφείο.

Εφόσον τα επίπεδα κορτιζόλης (της γνωστής και ως “ορμόνης του στρες”) είναι υψηλότερα νωρίς το πρωί, η καφεΐνη απλώς θα εντείνει την αίσθηση νευρικότητας που ούτως ή άλλως μπορεί να αισθανόμαστε. Ειδικά εάν τρέχουμε για να πάμε στην ώρα μας στη δουλειά. Επομένως ο πολύ πρωινός καφές μπορεί να σου προκαλέσει ένα ελαφρύ τρέμουλο, ένα άγχος και άλλα τέτοια όμορφα. Άσε που σε βάθος χρόνου μπορεί να κάνει την ίδια ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνεις τώρα, λιγότερο αποτελεσματική.

Επομένως, πότε να πιω τον πρώτο καφέ μου;

Καταρχάς -έτσι κι αλλιώς το ξέρεις- μην τρελαίνεσαι στους καφέδες κατα τη διάρκεια της μέρας. Εάν όμως θες να αποφύγεις τα τρέμουλα χεριών και το έξτρα συναίσθημα άγχους, καλύτερα να απολαύσεις τον πρώτο σου καφέ 3 με 4 ώρες αφού ξυπνήσεις. Όταν τα επίπεδα κορτιζόλης θα έχουν προσωρινά πέσει. Ναι, ξέρω. Και μένα μου φαίνεται αδιανόητο. Όμως θα προσπαθήσω να το δοκιμάσω.

Εσύ πότε πίνεις τον πρώτο σου καφέ της μέρας; Και στους πόσους περιορίζεσαι καθημερινά; Γράψε μου στα σχόλια, στο τέλος αυτού του άρθρου.

#FeedYourDreams,

Anna

10 σχόλια
  1. Ο/Η Μαρια λέει:

    Καλησοερα ,είμαι η Μαρία και πίνω 2 ελληνικούς νόμους και 2 διπλό καπουτσίνο την ημέρα .Θα ήθελα να ρωτήσω αν η ποσότητα καφεινης είναι πολύ ?

    • Ο/Η Άννα Χαλικιά λέει:

      Τι να σας πω…Εξαρτάται πως αισθάνεστε εσείς στο σώμα σας. Εφόσον αισθάνεστε φυσιολογικά (δίχως τρέμουλα, άχγος, αυπνίες κ.λ.π.), τότε μάλλον η ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνετε δεν είναι πολλή για εσάς, ενώ π.χ. για κάποιον άλλον θα ήταν πολλή. Εάν σας προβληματίζει, καλύτερα να απευθυνθείτε σε κάποιο διατροφολόγο ή γιατρό.

  2. Ο/Η PanosT λέει:

    Μετά το πρωινό κ το πολύ 2 την ημέρα. Ανάλογα και την ποσότητα καφεινης βέβαια

  3. Ο/Η Popi Tziampazi λέει:

    Τις περισσότερες φορές μένω στον πρωινό καφέ.. πάνω από ένας καφές δεν νομίζω ότι ωφελεί σε κάτι..

  4. Ο/Η Νικόλαος Αναστασιάδης λέει:

    Πώς αλλαζουμε μία συνήθεια τριάντα χρονών;

  5. Ο/Η ΣΤΕΛΛΑ λέει:

    Πρώτος καφές με το πρωινό ξύπνημα, αλλά ο δεύτερος είναι πάντα καλύτερος! Συνήθως πίνω ακόμα έναν ή δύο το απόγευμα… εσπρέσσο, καπουτσίνο ή καλής ποιότητας στιγμιαίο.Σπανια φραπέ ή φρέντο.

  6. Ο/Η Δ.Α. λέει:

    Ξυπνάω γύρω στις 7 παίρνω πρωινό γύρω στις 8 και πίνω τον καφέ μου γύρω στις 11. Καπουτσίνο. Τις περισσότερες φορές όμως δε μου φτάνει ένας καφές στις 11 οπότε πίνω και έναν δεύτερο κατά τις 12. Απογευματινό αν πιω θα τον πιω γύρω στις 5, αλλά όχι πολύ συχνά

  7. Ο/Η Farina λέει:

    Καλησπέρα σας!
    Ευχαριστώ για το άρθρο, με το που διάβασα τον τίτλο μπήκα μέσα για ανάγνωση. Προσωπικά πίνω τον καφέ μου στις 11.30 με 12.30, αναλόγως πού βρίσκομαι (στη δουλειά ή στο σπίτι) και πόσο νωρίς έχω ξυπνήσει (αν έχω ξυπνήσει στις 06.30 πίνω κατά τις 11.30, αλλιώς πιο αργά). Απέκτησα τη συνήθεια με τα χρόνια ακούγοντας τον οργανισμό μου- δεν ένιωθα καλά όταν έπινα πολύ νωρίς τον καφέ και μαζί με το πρωινό, αφήστε που ένιωθα πως πήγαινε στράφι. Ενώ στο ενδιάμεσο των γευμάτων με τονώνει και έχω και κάτι να περιμένω. Και πίνω έναν ελληνικό (ποσότητα τρία δάχτυλα την ημέρα). Παλιότερα έπινα περισσότερους και άλλα είδη καφέ, αλλά με τον καιρό καταλάβαινα πως επηρέαζαν τους παλμούς μου αλλά και το στομάχι μου.
    Βέβαια υπάρχουν μέρες που μπορεί να ψήσω έναν καφέ και στις 08.30 το βράδυ!
    Γενικά πιστεύω πως είναι καλό να ακούς το σώμα σου και όχι τη συνήθεια που έχει καθιερώσει το μυαλό (‘ααα ξύπνησα, αα πρέπει να πιω καφέ’)- πολλές φορές μου φαίνεται παρακούμε τα υπόλοιπα όργανά μας.

  8. Ο/Η I Alxn λέει:

    Πριν απο δυο χρόνια επινα τρεις (μπορεί και τεσσερις καφεδες) μες στη μέρα μου και τον πρώτο με το που ανοιγα τα μάτια μου. Είχα ενεργεια για να πάω στη δουλειά και με τους υπόλοιπους καφέδες της ημέρας προσπαθούσα να τη διατηρήσω. Ωστόσο, αυτό που κατάφερα είναι να ρίξω κατά πολύ τα αποθέματα σιδήρου και βιταμινών μου, καθώς αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ότι ο καφές δεν βοηθάει στην απορόφηση των βιταμινών που λαμβάνουμε απο τις τροφές. Πλέον έχω κόψει τον πρωινό καφέ και αρκούμε στον έναν γύεω στις 12 το μεσημέρι ή μετά το μεσημεριανό.

  9. Ο/Η Aris λέει:

    Καλησπέρα .Εγώ έτυχε μια φορά να πιω καφέ 7 τα ξημερώματα μετά από ξενύχτι .Το λοιπού .Οι καλύτερες ώρες για καφέ όλη τη χρονιά (1/1 ως 31/12) είναι οι εξής πρωί 11 ως 14.30 Απόγευμα 19.30-22.30 Νύχτα 01.00 -04.30 (συνιστάται ζεστός καφές η σοκολάτα το ίδιο και στις 19.30 22.30).Το ευκολονοητο μετά από ξενύχτι τι βοηθάει να κοιμηθείς ένα ζεστό ρόφημα ενώ το αντίθετο που να το επειχηρησεις να κοιμηθείς πίνοντας κρύο ρόφημα γάμησε τα κι άφησε τα .

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by