Το αλατισμένο νερό βράζει πιο γρήγορα;

Όλοι έχουμε βρεθεί σε κατάσταση πείνας γιατί δεν είμαστε πάντα φρόνιμα παιδιά να μαγειρεύουμε πρίν πεινάσουμε! Κόβουμε βόλτες γύρω από την κατσαρόλα στην κουζίνα, ανοίγοντας κάθε τόσο το καπάκι να δούμε αν έβρασε επιτέλους το νερό για να ρίξουμε μέσα τα ζυμαρικά. Αιώνες παίρνει! Κάπου έχουμε ακούσει ότι το νερό βράζει πιο γρήγορα αν αλατίσουμε καλά, οπότε παίρνουμε μια γερή πρέζα αλάτι, το πετάμε μέσα και εντωμεταξύ ο χρόνος πέρασε, το νερό έβρασε, ρίξαμε μέσα τα ζυμαρικά και δε λύσαμε το μυστήριο του βραστού νερού (γιατί, όπως είπα, πεινούσαμε και το μυαλό μας ήταν απασχολημένο). Τελικά αυτή η παλιά συμβουλή ισχύει ή όχι;

Θα σας λύσω αμέσως την απορία: το αλατισμένο νερό βράζει γρηγορότερα από το ανάλατο. Επειδή όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, η χρονική διαφορά είναι τόσο μικρή που για εμάς που μαγειρεύουμε δεν έχει καμία σημασία.

Εξηγούμαι: Εάν προσθέσουμε 1 κ.γ. (λιγότερο από 3 γρ.) αλάτι σε ένα λίτρο νερό, το νερό θα βράσει ίσως λίγα δευτερόλεπτα πιο γρήγορα.Κι ας το πούμε λίγο πιο επιστημονικά… Χρειάζεται 1 θερμίδα ενέργειας για να ανέβει 1 βαθμό κελσίου το 1 γραμμάριο νερού. Όταν προσθέσουμε αλάτι, είναι πιο δύσκολο να ξεφύγουν τα μόρια νερού από το υγρό και να γίνουν αέρια (που συμβαίνει όταν βράζει το νερό). Το αλατισμένο νερό βράζει σε υψηλότερη θερμοκρασία. Ωστόσο, η ζέστη που χρειάζεται για να ανέβει η θερμοκρασία του αλατισμένου νερού κατά 1 βαθμό κελσίου, είναι λιγότερη απ’ ότι του ανάλατου. Επομένως το αλατισμένο νερό θα ζεστάνει πιο γρήγορα απ’ ότι το ανάλατο, όμως θα βράσει σε υψηλότερη θερμοκρασία και όχι απαραίτητα πιο γρήγορα γιατί έχει μεγαλύτερη μάζα (λόγω της μάζας του αλατιού που προστέθηκε σε αυτό). Σας έχω μπερδέψει ε;

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα. Ας πούμε ότι έχω 2 κατσαρόλες, την α και τη β. Η α είναι γεμάτη 100 γρ. ανάλατο νερό, ενώ η β είναι γεμάτη 80 γρ. νερό και 20 γρ. αλάτι (ώστε να έχουν την ίδια μάζα=100 γρ.) Στα δικά μας μάτια, οι δυο κατσαρόλες θα φαίνονται ίδιες σε ποσότητα νερού. Σε αυτή την περίπτωση ποιά θα βράσει πιο γρήγορα; Μα φυσικά η β! Γιατί; Πρώτον γιατί όπως είπαμε το αλατισμένο νερό ζεσταίνεται πιο γρήγορα και δεύτερον γιατί στη β κατσαρόλα έχουμε λιγότερο νερό (80 γρ. < 100 γρ.) που απαιτείται να βράσει, καθώς τα υπόλοιπα 20 γρ. είναι διαλυμένο αλάτι.

Όμως 20 γραμμάρια αλάτι σε τόσο λίγο νερό, δηλαδή νερό με περιεκτικότητα 20% σε αλάτι, θα είναι πάρα πολύ αλμυρό. Πολύ. Αλμυρό. Σκεφτείτε ότι το νερό της θάλασσας είναι 3,5% αλάτι και ποιος μαγειρεύει σε θαλασσινό νερό; Επομένως, στο περιβάλλον της κουζίνας, η πρέζα αλατιού ή ακόμη κι αν επιχειρήσουμε να αλατίσουμε λίγο παραπάνω το νερό μας, κάνει ελάχιστη διαφορά στους χρόνους βρασμού του. Μύθος; Όχι δεν είναι μύθος. Η περιεκτικότητα σε αλάτι, όντως επηρεάζει τους χρόνους βρασμού του νερού όπως και κάθε επιπρόσθετο σε αυτό στοιχείο. Αλλά στη μικρή κλίμακα της κουζίνας μας, οι χρονικές διαφορές δεν επηρεάζουν τη μαγειρική μας.

Οπότε, καλό είναι να αλατίζουμε πάντα μα πάντα το νερό είτε βράζουμε ζυμαρικά είτε όπου μας ζητείται σε συνταγές με λαχανικά, γιατί τους δίνει νοστιμιά! Δε βασιζόμαστε στο ότι με το αλάτι θα βράσει πιο γρήγορα!

#FeedYourDreams,

Anna

3 σχόλια
  1. Ο/Η Catia λέει:

    Επίσης όταν θα ρίξουμε τα ζυμαρικά μας στο αλατισμένο νερό που βράζει, θα μαγειρευτούν σε υψηλότερη θερμοκρασία και άρα ταχύτερα. Πάντα μιλώντας για τις κλίμακες της κουζίνας μας.

  2. Ο/Η Αγγελος Μεται λέει:

    Den isxuoun auta pou les

    • Ο/Η Madame Ginger λέει:

      Καλημέρα κι σε σας. Δεν τα λέω εγώ τα λέει η επιστήμη, αλλά αν έχετε κάποια ένσταση θα προτιμούσα να επιχειρηματολογήσετε και να μας πείτε τι γνωρίζετε παρά ένα “Den isxyei ayta pou les”. Ευχαριστώ πολύ,

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by