Πως να αποθηκεύεις τα τρόφιμα στο ψυγείο για να διατηρούνται καλύτερα
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
- Words: Άννα Χαλικιά
- Photography: Νεφέλη Καραφυλλάκη
Είναι σπουδαία εφεύρεση το ψυγείο, σπουδαία! Δεν είναι στις ζωές μας ούτε 100 χρόνια, αφού το πρώτο ηλεκτρικό ψυγείο επινοήθηκε το 1927. Πριν από αυτό, τα πράγματα ήταν πιο ζόρικα. Και εντάξει να ζούσες σε κάποιο ψυχρό μέρος με εύκολη πρόσβαση σε πάγο, τι έκαναν όμως στα πιο θερμά μέρη όπου οι τροφές αλλοιώνονταν με γοργούς ρυθμούς; Ζόρικα σου λέω. Ευτυχώς έχουμε το ψυγείο, που διατηρεί τις τροφές μας για πολλές περισσότερες μέρες σε κρύο και σκοτεινό περιβάλλον.
Βέβαια οι εποχές έχουν αλλάξει και πλέον το μέσο σπιτικό ψωνίζει πολλά, πολλά περισσότερα αγαθά. Δυστυχώς πετιούνται και πολλά και είναι απορίας άξιο, αφού η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο. Δε φτάνει που έχουμε ψυγείο, πρέπει να το χρησιμοποιούμε σωστά. Για να μην χαλάει το γάλα πριν την ώρα του, για να μην πετάμε μισογεμάτα βαζάκια που έπιασαν μούχλα, για να μην βρίσκουμε ταπεράκια που δεν τολμάμε να ανοίξουμε. Ιδού μερικά tips για το πως να αποθηκεύουμε τα τρόφιμα, που εφαρμόζω στη δική μου κουζίνα:
1. Πρώτα απ’ όλα κράτα το καθαρό. Δεν είναι ό,τι χειρότερο ένα βρώμικο ψυγείο, που το ανοίγεις και σου έρχονται δυσάρεστες μυρωδιές ή που τα γυάλινα ράφια του κολλάνε από αγνώστου ταυτότητας λεκέδες; Είναι. Ένα καθαρό ψυγείο σίγουρα λειτουργεί καλύτερα, άσε που -φροντίζοντας για την καθαριότητά του- έχεις μεγαλύτερο έλεγχο στο τι περιέχει ανά πάσα στιγμή. Το “χοντρό” καθάρισμά του, δηλαδή αυτό που θα γίνει την πρώτη φορά μετά από πολύ πολύ καιρό, μπορεί να σε ταλαιπωρήσει λίγο, όμως τον υπόλοιπο καιρό το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το διατηρείς όπως πρώτα.
Super Tip
Και πως καθαρίζουμε το ψυγείο; Διάβασε βήμα-βήμα πως να το κάνεις σωστά εδώ.
2. Χώρισέ το σε ζώνες τροφίμων. Κάθε ψυγείο είναι λίγο διαφορετικό αναλόγως τον κατασκευαστή, όμως τα περισσότερα έχουν -πάνω κάτω- παρόμοια διαρρύθμιση. Μπορεί κάποια ψυγεία να υπόσχονται ότι διατηρούν την θερμοκρασία ομοιόμορφη παντού, όμως για σιγουριά καλύτερα να μην αποθηκεύεις άναρχα τα τρόφιμα. Γκρούπαρέ τα σε ομάδες και αποθήκευέ τα αναλόγως. Τα οπωρολαχανικά ιδανικά μπαίνουν στα ειδικά συρτάρια που ελέγχουν την υγρασία και έτσι διατηρούνται πιο φρέσκα και τραγανά. Τα γαλακτοκομικά όπως τυριά, γάλα, γιαούρτι, καθώς και τα φυτικά υποκατάστατά τους τα αποθηκεύουμε στα ράφια και όχι στην πόρτα που είναι το πιο ζεστό σημείο του ψυγείου (αφού ανοιγοκλείνει και εκτίθεται περισσότερο στην εξωτερική θερμοκρασία). Και ναι, το ανοιχτό γάλα ή φυτικό ρόφημα που βάζεις στην πόρτα μαζί με τα νερά και τα αναψυκτικά, καλύτερα να το βάζεις τουμπαριστό στο ράφι με καλά σφαλισμένο το καπάκι.
Τα αυγά είναι οκ να τα βάζεις στην πόρτα, όπως και τα βαζάκια μουστάρδας, μαγιονέζας κ.λ.π. καθώς αντέχουν πιο πολύ τις αλλαγές θερμοκρασίας. Οτιδήποτε ωμά κρεατικά, πουλερικά, ψάρια κ.λ.π. (αν αυτή είναι η φάση σου), αποθήκευέ τα στα κάτω-κάτω ράφια, φροντίζοντας να είναι πάντα καλυμμένα καλά απ΄όλες τις πλευρές για να μην υπάρχουν επικίνδυνες διαρροές. Και βέβαια κάθε είδους μαγειρεμένο φαγητό δηλαδή leftovers σε ταπεράκια, καλύτερα βάζε το στα ψηλά ράφια και σε σημείο που να βλέπεις για να μην ξεχαστούν.
3. Κι εδώ εφάρμοσε το σύστημα FIFO. Όπως και στα ντουλάπια, έτσι και στο ψυγείο φρόντισε να εφαρμόσεις το “first in first out” σύστημα που ακολουθούν οι επαγγελματίες μάγειρες. Δηλαδή όταν ψωνίζεις ίδιες συσκευασίες από κάτι, τοποθέτησέ τες πίσω πίσω και φέρε μπροστά τις παλιότερες για να “φύγουν” πιο γρήγορα.
4. Αν είσαι πολύ απασχολημένος/η και ξεχνιέσαι ή αν ζεις μαζί με πολλά άτομα, τότε βάλε ταμπέλες στα δοχεία τροφίμων. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ βοηθητικές. Για οτιδήποτε leftovers, μπορείς να γράφεις πάνω σε ένα κομμάτι χαρτοταινίας (υπάρχουν και ανακυκλώσιμες εκεί έξω) τι είναι και πότε μαγειρεύτηκε/αποθηκεύτηκε. Το ίδιο μπορείς να κάνεις με ημερομηνία ανοίγματος -γιατί η ημερομηνία λήξης έχει να κάνει με σφαλισμένες συσκευασίες!- σε μισά βάζα σάλτσας, ανοιχτούς χυμούς κ.ο.κ.
5. Τα οπωρολαχανικά και τα μυρωδικά θέλουν ειδική μεταχείριση για να διατηρηθούν περισσότερες μέρες. Κάποια φυλλώδη λαχανικά όπως οι πράσινες σαλάτες, τα μαρούλια, το σπανάκι baby και η ρόκα καθώς και τα πράσα ή τα φρέσκα κρεμμυδάκια θα κρατήσουν περισσότερες μέρες αν τα πλύνεις, τα στεγνώσεις σχολαστικά και τα αποθηκεύσεις αεροστεγώς με νοτισμένο χαρτί κουζίνας ή μέσα σε νοτισμένη πετσέτα. Το ίδιο ισχύει για τα φρέσκα μυρωδικά. Λαχανικά όπως καρότα, αγγούρια, λάχανο ή κουνουπίδι, καλύτερα να τα κρατάς στη βιοδιασπώμενη σακούλα στην οποία τα αγόρασες, μέσα στα συρτάρια του ψυγείου και να τα πλένεις πριν τα χρησιμοποιήσεις. Πιπεριές και μελιτζάνες, μπορείς να τις έχεις διάσπαρτες μέσα στα συρτάρια.
Super Tip
Διάβασε 2 δοκιμασμένους τρόπους να αποθηκεύσουμε τα φρέσκα μυρωδικά για να διατηρηθούν περισσότερες μέρες εδώ.
Σε ό,τι αφορά τα φρούτα, αυτό είναι κεφάλαιο από μόνο του και μάλλον προβλέπεται ξεχωριστό άρθρο. Σε γενικές γραμμές τα άπλυτα -και εννοείται άκοπα- φρούτα διατηρούνται πολλές περισσότερες μέρες. Ειδικά οι φράουλες, κάθε είδους μούρα και τα κεράσια. Ωστόσο από την εμπειρία μου, κάποια φρούτα που αντέχουν περισσότερο όπως τα σταφύλια, οι βανίλιες, τα μήλα, τα νεκταρίνια κ.λ.π. αν τα πλύνω, τα στεγνώσω και τα βάλω σε ένα μπολ, κάθε φορά που ανοίγω το ψυγείο σε αναζήτηση σνακ, είναι πιο πιθανό να καταναλώσω αυτά μιας και είναι έτοιμα, παρά κάτι πιο ανθυγιεινό. Το αφήνω πάνω σου! Α και φρόντισε να μην κρατάς τα φρούτα μέσα σε χαρτοσακούλες γιατί θα ωριμάσουν πιο γρήγορα.
6. Φρόντισε να κρατάς το ψυγείο όσο πιο λειτουργικό γίνεται για να αποδίδει πιο σωστά. Πως; Μην το ανοιγοκλείνεις κάθε λίγο και λιγάκι -ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες– και μην αφήνεις την πόρτα ανοιχτή “μέχρι να φέρεις κάτι”. Μην βάζεις καυτές τροφές ανάμεσα στα κρύα τρόφιμα. Εάν υποπτεύεσαι ότι κάτι τρέχει με τη θερμοκρασία ή γενικώς τη λειτουργία, φέρε ένα τεχνικό για έλεγχο, μπορεί να είναι κάτι σούπερ απλό και θα γλιτώσεις πολλά περισσότερα χρήματα σε βάθος χρόνου.
Και να θυμάσαι, να τα τρως τα leftovers, μην τα σνομπάρεις! Ή να τα αξιοποιείς εγκαίρως σε εκ νέου παρασκευές. Αλλά θα μιλήσουμε περισσότερο για αυτά σε επόμενο easyGREEN.
-
Παράθεμα: 6 ρεαλιστικοί τρόποι να μειώσεις τη σπατάλη τροφίμων στα τραπέζια των γιορτών - madameginger.com
-
Παράθεμα: Πανεύκολες ατομικές μηλόπιτες με σφολιάτα, χωρίς ζάχαρη - madameginger.com
-
Παράθεμα: Το πιο #timoula σοκολατένιο κέικ ταψιού σε 1 μπολ, μόνο με υλικά ντουλαπιού
-
Παράθεμα: Κατάψυξη: πως να την χρησιμοποιήσεις σωστά για να μειώσεις τη σπατάλη τροφίμων - madameginger.com