5 Σιφνέικα προϊόντα που αξίζουν την προσοχή μας

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Η Σίφνος θα μπορούσα να πω ότι είναι ένα εκλεπτυσμένο Κυκλαδονήσι. Προσεγμένη σε όλα της, αποφεύγει τις χτυπητές στο μάτι ταμπέλες με κακοφωτογραφημένα φαγητά, βάζει τους σκουπιδοντενεκέδες της σε λευκά κουβούκλια για να μην φαίνεται η ασχήμια τους, προσέχει τα σπίτια της να είναι φρεσκοασβεστωμένα και οι δρόμοι της χωρίς λακούβες. Το φαγητό της? Αχ το φαγητό της! Οι καππαροσαλάτες και οι ρεβυθοκεφτέδες της σου παίρνουν το μυαλό, το μαστέλο -κατσικάκι στην γάστρα με τον άνηθο- και οι χυλωμένες ρεβυθάδες της σε εθίζουν και σε κάνουν να ονειρεύεσαι όλο τον χειμώνα το πρώτο ΣΚ κάπου εκεί στον Απρίλιο που θα βγει ο ζεστός ήλιος και θα πάρεις το πρώτο πλοίο για να επισκεφτείς το νησί.

Επισκέφτηκα το νησί για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο, την καλύτερη εποχή του χρόνου θεωρώ αφού τα μελτέμια έχουν γλυκάνει, οι περισσότεροι τουρίστες έχουν επιστρέψει στις πόλεις τους και τα πάντα λειτουργούν στην πρώτη ταχύτητα, ήρεμα και όμορφα. Επιπλέον, κάθε χρόνο στο νησί -τα τελευταία δέκα χρόνια – γίνεται μια μεγάλη γιορτή, μια προσπάθεια προώθησης της κυκλαδικής γαστρονομίας, με το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νίκος Τσελεμεντές” το οποίο είχα την χαρά να παρακολουθήσω. 

Μετά από τρεις μέρες ατελείωτου φαγοποτίου, δοκιμών και συζητήσεων με παραγωγούς, εστιάτορες και chef, αποχαιρέτησα τη Σίφνο με μία επιπλέον βαλίτσα γεμάτη τοπικά προϊόντα, γνώσεις και εμπειρίες και μοιράζομαι μαζί σας πέντε προϊόντα τα οποία αξίζουν την αμέριστη προσοχή μας. Εις το επανειδήν!

Μανούρα Σίφνου (γυλωμένη)

Ο Ηλίας Μαμαλάκης έχει χαρακτηρίσει τη μανούρα ως “ένα από τα μεγαλειωδέστερα τυριά της Ελλάδας” και δεν θα μπορούσα να μην συμφωνώ. Ένα μαλακό τυρί λευκού χρώματος από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα με ξεχωριστό άρωμα και πορφυρό χρώμα στο εξωτερικό της, αφού είναι βουτηγμένη στο κρασί και στη συνέχεια στη γύλη (την οινολάσπη, τα κατακάθια του κρασιού). Αφού γυλωθεί, μπαίνει στο κιούπι και κάθεται εκεί υπομονετικά να ωριμάσει. Στο κιούπι τα αρώματα της οινολάσπης διεισδύουν στη μάζα του τυριού και τη κάνουν πεντανόστιμη.

Στην ταβέρνα “Τσικάλι” στο Βαθύ, δοκίμασα και ερωτεύτηκα την γυλωμένη μανούρα
Historical Fact

 Παλιότερα έπαιρναν τη μεμβράνη από την κοιλιά του κατσικιού, έβαζαν μέσα λίγο γάλα και την έδεναν. Άφηναν αυτό το σακουλάκι σε ένα πήλινο μπολ για μια εβδομάδα. Από το σακουλάκι στράγγιζε ένα υγρό, ελάχιστο από το οποίο ήταν αρκετό για να πήξει το τυρί μέσα σε μια ώρα. Η «πιτιά» του εμπορίου που χρησιμοποιείται σήμερα είναι σε μορφή σκόνης. 

Κάππαρη, χλωρή & ξερή

Στη Σίφνο μπορεί να δεις θάμνους κάππαρης, στα πιο απίθανα σημεία: ξεφυτρώνουν μέσα από τοίχους, πρωταγωνιστούν και επιβάλλουν την παρουσία τους στο κέντρο των αυλών, καμαρώνει σε παραλίες και πάνω στους γυμνούς λόφους. Η τοπική κουζίνα, αγαπά πολύ το “ρόδο της Μεσογείου” και χρησιμοποιεί τον καρπό της παντού: σε καππαροσαλάτες, στην χωριάτικη, στην φάβα, στη μελιτζανοσαλάτα, δίπλα στο ψάρι και μέσα σε ξυδάτες σάλτσες.

Πριν φύγεις από το νησί, πρέπει να επισκεφτείς το κρεοπωλείο “Το Σταυρί” στην Απολλωνία και να πάρεις ένα βαζάκι κάππαρη σε άλμη και ένα σακουλάκι κάππαρη ξερή. Μέσα θα βρεις την συνταγή για την παραδοσιακή καππαροσαλάτα και ζήτα από τον ιδιοκτήτη να σου δώσει λίγο από το δυνατό ξύδι του για να την πετύχεις όπως πρέπει.

Κεραμικά: παράδοση από την 5η χιλιετίας π.Χ.

Σε όλο το νησί μπορείτε να βρείτε τα μαγαζάκια και τα εργαστήρια των κεραμιστών και να αγοράσετε από παραδοσιακές γάστρες για την ρεβυθάδα και το μαστέλο, μέχρι σκεύη για την κουζίνα και διακοσμητικά για το σπίτι. Εγώ ξεχώρισα 2 μοντέρνους κεραμίστες και με σχέδια και χρώματα που ξεφεύγουν αλλά ταυτόχρονα τιμούν την παραδοσιακή τέχνη του νησιού. 

Η Τζούλη Τζαννή, εγκατέλειψε την πρωτεύουσα και μετακόμισε στην Σίφνο για να ασχοληθεί με τον πηλό. Μαθήτευσε δίπλα στον καλύτερο κεραμίστα και σήμερα δημιουργεί τις δικές της υπέροχες σειρές, παίρνοντας έμπνευση από την διαύγεια του ουρανού, τη λάμψη της θάλασσας, τους ασβεστωμένους τοίχους των χωριών, και το μοναδικό φως της Μεσογείου.

H οικογενειακή επιχείρηση Sifnos Stoneware, αποτελείται από τον μπαμπά Κώστα, τη μαμά Νίνα και τον γιο Αντώνη ο οποίος είναι η 5η γενιά της οικογενείας που πλάθει τον πηλό. Τα κεραμικά τους από λευκό πηλό είναι πραγματικά εντυπωσιακά, με ζωντανά χρώματα και μοντέρνα σχέδια φτιαγμένα σε καλούπια που φτιάχνουν οι ίδιοι. Η σειρά τους με τα Πυρίμαχα μαγειρικά σκεύη είναι κατασκευασμένα με τον ειδικό πήλο δικής τους σύνθεσης που είναι σχεδιασμένος να αντέχει σε ραγδαίες αλλαγές θερμότητας. Όλα τα αντικείμενα αυτής της σειράς μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μάτι, γκάζι, κεραμική εστία, φούρνο, ξυλόφουρνο, τζάκι ή και συνδιασμό αυτών. Ιδανικά για οικονομικό, οικολογικό και νόστιμο μαγείρεμα!

Ρεβύθια Σίφνου

Η Σίφνος είναι πασίγνωστη για τις ρεβυθάδες της. Ο Γιώργος Ναρλής από το ομώνυμο οικογενειακό κτήμα, μας έδωσε τα φώτα του σχετικά με την παράδοση του νησιού που λέει ότι τα νοικοκυριά ψήνουν κάθε Κυριακή την ρεβυθάδα στον ξυλόφουρνο και την σερβίρουν στο οικογενειακό τραπέζι, παράδοση που ακολουθούν και όλα τα εστιατόρια της Σίφνου. Τα παλιά χρόνια στο νησί υπήρχαν τεράστιες παραγωγές ρεβυθιού αφού το κλίμα ευνοεί την ξερή καλλιέργεια τους και ο τοπικός σπόρος της Σίφνου, δίνει ένα ρεβύθι μικρό, με λεπτό περίβλημα και πολύ γλυκιά γεύση.

Για να βρείτε τοπικό σιφνέικο ρεβύθι, πρέπει να απευθυνθείτε σε οικογένειες του νησιού που παράγουν μικρές ποσότητες κυρίως για οικογενειακή κατανάλωση ή να προλάβετε να αγοράσετε ένα σακουλάκι από την μικρή παραγωγή του Κτήματος Ναρλή. 

Μελόπιτα

Το τοπικό παραδοσιακό γλυκό του νησιού, είναι ιδανικό για του επισκέπτες της άνοιξης και του Πάσχα, αφού το γάλα υπάρχει σε πληθώρα και φτιάχνονται τα φρέσκα τυριά όπως η φρέσκια μηζύθρα που μπαίνει στην μελόπιτα.  Είναι ένα απλό γλυκό ταψιού με λίγα υλικά (μηζύθρα, μέλι, αλεύρι, ζάχαρη και αυγά), γυμνό από φύλλο σε αντίθεση με την μελόπιτα της Μυκόνου και μπορεί να γίνει πολύ αρωματικό αν το μέλι είναι καλό και μυρωδάτο. Η Funky Cook έχει καταγράψει την αυθεντική συνταγη και μπορείτε να την βρείτε εδώ.

#LoveOnly,
Madame Ginger

Ένα σχόλιο

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by