Πώς θα επιβιώσουν τα φυτά σου στις διακοπές;
Αν έχεις κι εσύ φυτά εσωτερικού χώρου, είμαι σίγουρη ότι ήδη από αρχές του καλοκαιριού αγχώνεσαι για το πώς θα τα τακτοποιήσεις για να φύγεις διακοπές και να τα βρεις ζωντανά στην επιστροφή. Είτε φύγεις για 5 μέρες είτε για 20, τα φυτά χρειάζονται τις ιδανικότερες συνθήκες που μπορείς να τους προσφέρεις για να μην πεθάνουν από έλλειψη νερού ή φωτός, από έκθεση σε ζεστές θερμοκρασίες ή απευθείας φως ή τον πιο συχνό λόγο που μας αποχαιρετούν τα φυτά μας, το υπερβολικό πότισμα.
Έχω χάσει φυτά επειδή σάπισαν οι ρίζες τους από το υπερβολικό νερό, αλλά έχω χάσει και φυτά επειδή κάτι δεν δούλεψε σωστά στο σύστημα ποτίσματος που είχα επιλέξει με αποτέλεσμα να ξεραθούν. Παρακάτω μοιράζομαι μαζί σου όσα εμπειρικά έχω μάθει ότι δουλεύουν τόσα χρόνια αλλά και όσα δεν λειτούργησαν ώστε να αποφύγεις τις κακοτοπιές. Οι συμβουλές είναι κυρίως για φυτά εσωτερικού χώρου αφού στα εξωτερικού το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να βάλεις ένα αυτόματο πότισμα και να μεταφέρεις τα ευαίσθητα φυτά στη σκιά ώστε να επιβιώσουν τις πολύ ζεστές μέρες.
ΝΕΡΟ
- Άλλαξε -έτσι κι αλλιώς- όλες τις γλάστρες σου από πλαστικές σε κεραμικές αφού πρόκειται ουσιαστικά για ένα απόλυτα φυσικό και απορροφητικό υλικό που διατηρεί την υγρασία για περισσότερο κι έτσι τα φυτά σου έχουν περισσότερο χρόνο ζωής χωρίς πότισμα ή με λίγο νερό.
- Κάνε ένα καλό μπάνιο στα φυτά σου πριν φύγεις. Όλα τα φυτά, ακόμα και οι κάκτοι, απολαμβάνουν ένα ωραίο ντους, ειδικά τους καλοκαιρινούς ζεστούς μήνες.
1-2 μέρες πριν φύγεις για διακοπές, βάλε τα φυτά σου μέσα στην μπανιέρα και με το νερό σε μέτρια πίεση χάρισε τους ένα αναζωογονητικό ντους στα φύλλα και τον κορμό, ένα καλό πότισμα στην γλάστρα και άστα όλο το βράδυ στην μπανιέρα να στραγγίξουν πολύ καλά χωρίς τα πιατάκια τους. Αν δεν έχεις την δυνατότητα να τα βάλεις σε μπανιέρα, κάνε ένα πολύ καλό πότισμα και ψέκασε τα φύλλα και τον κορμό με δροσερό νερό σε ένα ψεκαστήρι. Απόφυγε το μπάνιο ή το υπερβολικό πότισμα σε φυτά ευαίσθητα στο νερό όπως η σανσιβέρια, η ζάμια ή το αγλαόνημα, ενώ μην κάνεις μπάνιο τους κάκτους σου πάνω από 1-2 φορές τον χρόνο.
- Αν λείψεις για πάνω από 10 ημέρες και έχεις φυτά με μεγάλες απαιτήσεις στο νερό όπως μία καλαθέα, ένας πόθος ή μία κέντια τότε μπορείς είτε να προμηθευτείς το οικονομικό, αυτόματο πότσιμα με τις σακούλες και το κορδόνι που έχω βρει στο Κέντρο Κήπου Ευαγγελάτου στην Κυψέλη και με έχει σώσει τα τελευταία τρία χρόνια ή να φτιάξεις ένα δικό σου DIY αυτόματο πότισμα με μικρά μπουκάλια νερού ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες. Τα συγκεκριμένα φυτά θα σου πρότεινα να τα αφήσεις μέσα στη μπανιέρα για να παίρνουν όση υγρασία χρειάζονται, ειδικά αν το συγκεκριμένο δωμάτιο έχει φυσικό φως!
ΦΩΣ
Το φως βοηθά τα φυτά να παράξουν την τροφή τους (σάκχαρα) μέσω της φωτοσύνθεσης γι’αυτό και είναι απαραίτητο για την επιβίωση τους. Τι κάνουμε όμως όταν φεύγουμε διακοπές και πρέπει να κλείσουμε τα παράθυρα;
Αν λείψεις ένα Σαββατοκύριακο ή για 4-5 μέρες δε πιστεύω ότι υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας αφού τα φυτά θα επιβιώσουν μια χαρά σε σκοτεινό μέρος. Αν όμως πρόκειται να λείψεις για παραπάνω μέρες, τότε θα πρέπει να αφήσεις μία πηγή φωτός για τα φυτά σου αν θες να τα βρεις χαρούμενα αλλά κυρίως ζωντανά. Εκτός του κινδύνου να μην φωτοσυνθέτουν στο σκοτάδι, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να μην στεγνώσει το χώμα τους για μεγάλο διάστημα με αποτέλεσμα να σαπίσουν οι ρίζες τους.
Φρόντισε λοιπόν να μεταφέρεις όλα τα φυτά σε ένα δωμάτιο στο οποίο μπορείς με ασφάλεια να αφήσεις κάποιο παντζούρι ανοιχτό και βάλτα όλα μπροστά από αυτό το παράθρο ή την μπαλκονόπορτα, προσέχοντας μόνο μην πέφτουν απευθείας ακτίνες του ήλιου πάνω τους και κάψει τα φύλλα τους ή στεγνώσει το χώμα τους πολύ γρήγορα.
Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα φωτεινού σημείου τότε σκέψου σοβαρά την πιθανότητα να δώσεις τα κλειδιά σου σε κάποιο έμπιστο άτομο σου ώστε κάθε 3-4 μέρες να περνάει λίγες ώρες στο σπίτι σου ώστε να ανοίγει τα παντζούρια για να τραφούν τα φυτά σου. Στα καλά νέα πλέον υπάρχουν καταστήματα με φυτά, ανθοπωλεία ακόμα και ιδιώτες plant nannies που αναλαμβάνουν εκείνοι την φροντίδα των φυτών σου όσο λείπεις, ξεκίνα ρωτώντας τα καταστήματα στη γειτονιά σου.
Γράψε μας κι εσύ στα σχόλια τους τρόπους με τους οποίους φροντίζεις τα φυτά σου και καλές διακοπές!