Πως να απενοχοποιήσεις το regifting & άλλες 10 #easyGREEN ιδέες μετά τις γιορτές

Οι γιορτές τελείωσαν εδώ και μπόλικες μέρες και διανύουμε πλέον τον μήνα των αλλαγών. Καλά -μη φανταστείς- ούτε εγώ μένω πιστή στους μεγαλεπήβολους στόχους που θέτω κάθε Πρωτοχρονιά στον εαυτό μου και για αυτό δεν θα αναφερθώ σε αυτούς. Εγώ απλώς μάζεψα σε μία λίστα κάποια –σχεδόν αυτονόητα– tips που μπορείς να εφαρμόσεις από σήμερα κιόλας για να ξεκινήσεις τη χρονιά σου οργανωμέν@, με όσο πιο φιλικό προς το περιβάλλον -αλλά και το πορτοφόλι σου- τρόπο γίνεται. Για πάμε!

1. Είναι οκ να προσφέρεις δώρα που σου έδωσαν γιατί δεν σου ταιριάζουν ή πιστεύεις ότι κάποι@ άλλ@ θα τα εκτιμήσει περισσότερο. Για την ακρίβεια, είναι εξαιρετικά “πράσινη” επιλογή αφού από το να κάθονται -για χρόνια- κρυμμένα μέσα σε μια ντουλάπα και στην επόμενη μεγάλη εκκαθάριση να τα πετάξεις, καλύτερα να ξέρεις ότι βρήκαν το νέο τους σπίτι. Βέβαια υπάρχουν κάποιοι κανόνες: μην δώσεις δώρα συναισθηματικής αξίας που σου προσέφεραν κοντινοί φίλοι (γιατί σίγουρα θα το βρεις μπροστά σου) ή οικογενειακά κειμήλια, πρόσεχε πάντα που τα δίνεις ώστε να μην το καταλάβει κάποι@ και πληγωθεί, κοίτα καλά για προσωπικές αφιερώσεις σε βιβλία και τύλιξέ τα εκ νέου με οικολογικό τρόπο, όπως με ένα όμορφο κομμάτι ύφασμα και σπάγγο. Μπορείς επίσης να είσαι ειλικρινής και να οργανώσεις μια μάζωξη ανταλλαγής τέτοιων “απορριπτέων” δώρων με τα φιλαράκια σου, όπου όλοι θα βγουν κερδισμένοι.

2. Άλλαξε εγκαίρως ό,τι δεν σου κάνει/αρέσει. Για αυτό το λόγο υπάρχει η κάρτα αλλαγής, όμως δεν κρατά για πάντα. Όσο κι αν βαριέσαι να το βάλεις μέσα στο πρόγραμμα σου, φρόντισε να αλλάξεις το δώρο για κάτι που σου είναι πραγματικά χρήσιμο!

3. Αξιοποίησε τις δωροκάρτες. Έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από τις κάρτες αλλαγών όμως είναι κρίμα να έχουν δωθεί χρήματα για να τις αποκτήσεις και να τις ξεχάσεις. Αγόρασε κάτι που θέλεις πραγματικά και θα σου μείνει για χρόνια ή ψώνισε για κάποι@ άλλ@.

4. Κράτα τις σακούλες από τα δώρα -ειδικά τις μεγάλες και ανθεκτικές- αφού μπορούν να χρησιμεύσουν και ως επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για να μεταφέρεις πράγματα. Φύλαξε τις κορδελίτσες, όλο και σε κάτι θα χρειαστούν: για να στολίσεις ένα κουτί με σπιτικά μπισκότα που θα πας επίσκεψη, για χειροτεχνίες με παιδιά ή για μελλοντικό τύλιγμα δώρων. 

5. Σε αυτή τη φάση μάλλον το έχεις κάνει ήδη όμως φρόντισε να αποθηκεύσεις σωστά τα χριστουγεννιάτικα ώστε να κρατήσουν για πολλά χρόνια. Κάνε ένα ξεσκαρτάρισμα σε λαμπάκια που όντως λειτουργούν, τύλιξε τα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι μπλεγμένα, τακτοποίησε τα στολίδια σε παλιά κουτιά και κούτες, μαρκάρισε τα για να ξέρεις τι ακριβώς περιέχουν και βάλτα στο πατάρι, ώστε του χρόνου να μη δυσκολευτείς καθόλου και να μην τρέχεις να ψωνίζεις νέα αναλώσιμα.

6. Σου πήραν φυτά εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου σε γλάστρα; Τέλεια: βάλε σκοπό το νέο έτος να τα κρατήσεις ζωντανά, υγιή και πράσινα. Ψάξε πληροφορίες online για το πως να τα φροντίσεις σωστά ώστε να τα χαίρεσαι όσο περισσότερο καιρό γίνεται.

7. Δεν πιστεύω σε αυτή τη φάση να σου έχουν ξεμείνει μελομακάρονα ή/και κουραμπιέδες (μα καλά, δεν τα τσάκισες ακόμα;) αλλά αν ισχύει κάτι τέτοιο μην τα πετάξεις. Απόλαυσέ τα ως έχουν με το καφεδάκι του απογεύματος μέχρι να τελειώσουν ή θρυμμάτισε τα για να τοπάρεις κρέμες, να τα βάλεις μέσα σε μωσαϊκό ή να πασπαλίσεις το πρωινό σου γιαούρτι.

Αν πάλι έχεις μπόλικα σοκολατάκια ή ζαχαρωτά με χριστουγεννιάτικο περιτύλιγμα, μην τα ξεχάσεις -όπως έκανε η γιαγιά μου- μόνο και μόνο επειδή είναι εορταστικά. Βρες τρόπο να τα εντάξεις σε γλυκά για τη λιγούρα, προτού λήξουν.

8. Άνοιξε το ντουλάπι σου: μήπως έχεις ξεμείνει με συσκευασμένα βρασμένα κάστανα που αγόρασες για γέμιση; Ή μήπως διαφόρων ειδών αποξηραμένα φρούτα και καρπούς για τα κεράσματα των ημερών; Φτιάξε μια πλούσια καστανόσουπα ή μια τραγανή granola κατά του food waste με ό,τι έχεις.

9. Άνοιξε το ψυγείο: μήπως σου έχουν περισσέψει πιο λιπαρά υλικά όπως βούτυρο ή/και τυριά; Αν κάνεις Veganuary, μπορείς -πριν λήξουν- να τα δώσεις σε κάποιον δικό σου ή ακόμα και στους γείτονες! Αλλιώς υπάρχουν τρόποι να τα εντάξεις σε θρεπτικές -χωρίς υπερβολές- συνταγές, ακόμα κι αν έχεις ορκιστεί ότι θα απέχεις από κάθε είδους λίπη μετά τις γιορτές.

10. Σίγουρα η πληθώρα των υλικών που είχες ψωνίσει για τις γιορτές έχουν πλέον τελειώσει, όμως αν σου έχουν μείνει κρεμμύδια ή/και πατάτες, μην τα αφήσεις να χαλάσουν! Βρες νόστιμους τρόπους να τα αξιοποιήσεις πριν πετάξουν φύτρες.

11. Αν σε κούρασαν τα συνεχή ψησίματα του Δεκεμβρίου και σε μια προσπάθεια να μειώσεις τη μεγάλη κατανάλωση ενέργειας του φούρνου, πάρτο πιο χαλαρά. Επίλεξε χουχουλιάρικα plant-based φαγητά κατσαρόλας για τις καθημερινές, με βάση ντόπια λαχανικά εποχής και βασικά υλικά ντουλαπιού (μαυρομάτικα aglio e olio, κανείς;). Φτιάχτα σε μεγάλη ποσότητα για να σε καλύψουν 2-3 μέρες και αποθήκευσε μερικές μερίδες για την κατάψυξη, για τις πολύ πηγμένες μέρες.

Έχεις κι άλλες #easyGREEN ιδέες για τον πρώτο μήνα του νέου χρόνου; Μοιράσου τις μαζί μας σε σχόλιο, στο τέλος αυτού του άρθρου.

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by