Πως διατηρούμε φρέσκα τα καλοκαιρινά φρούτα;
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
- Words: Άννα Χαλικιά
- Photography: Νεφέλη Καραφυλλάκη
Κάθε εποχή έχει τα φρούτα της αλλά το καλοκαίρι η φύση πραγματικά οργιάζει. Δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις στον μανάβη! Τα φρούτα όταν είναι σωστά ωριμασμένα και ζουμερά, αναδύουν μεθυστικές μυρωδιές και υπόσχονται ολόγλυκες μπουκιές που σε κάνουν -για λίγο- να ξεχνάς παγωτά και γλυκά ψυγείου. Όμως ο χρόνος δεν είναι φίλος τους καθώς σε αντίθεση με τα πιο χειμωνιάτικα φρούτα όπως τα μήλα, από τη στιγμή που βρεθούν στα χέρια σου, είναι πολύ συγκεκριμένο το χρονικό παράθυρο στο οποίο θα τα απολαύσεις όπως τους αξίζουν. Διάβασε παρακάτω πως να αποθηκεύεις τα πιο συνήθη καλοκαιρινά φρούτα με δοκιμασμένους #easyGREEN τρόπους για να μειώσεις το ρυθμό αλλοίωσης τους και τη σπατάλη τροφίμων στην κουζίνα σου.
Κεράσια
Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι: στην κυριολεξία! Μην αγοράζεις πολλά κεράσια τη φορά γιατί σίγουρα μετά από μερικές μέρες θα συρρικνωθούν και θα χάσουν τη γεύση τους. Επίσης μην τα αφήσεις μέσα στη χαρτοσακούλα του μανάβη γιατί θα αλλοιωθούν πιο γρήγορα. Η φλούδα τους είναι μεν λεπτή αλλά όχι ιδιαιτέρως πορώδης όπως της φράουλας και λεία: μπορείς να τα πλύνεις, να τα αφήσεις να στεγνώσουν κι έπειτα να τα αποθηκεύσεις σε δοχείο τροφίμων με καπάκι, όχι καλά κλεισμένο καθώς πρέπει έστω και λίγο να αερίζονται. Το τέλειο έτοιμο υγιεινό σνακ για όταν ανοίγεις το ψυγείο για να αποφασίσεις τι θα μαγειρέψεις.
Καρπούζι
Αχ αυτό το καρπούζι. Για να το πετύχεις πραγματικά γλυκό (και όχι “μάπα”) πρέπει να αφήσεις αρκετό χώρο για την αποθήκευση του στο ψυγείο. Βλέπεις τα πιο νόστιμα καρπούζια είναι τα μεγάλα και όχι τα μικρά που συνήθως δεν έχουν πολλά σπόρια. Αφού λοιπόν μεταφέρεις το πολύ βαρύ αυτό φρούτο μέχρι την κουζίνα, είναι κρίμα να το αφήσεις εκτός ψυγείου γιατί πως αλλιώς θα μπορέσεις να το απολαύσεις δροσερό; Εννοείται ότι διατηρείται εκτός για μερικές μέρες, όμως αν το ξεχάσεις θα ωριμάσει υπερβολικά και θα σου ζαχαρώσει.
Πλύνε καλά τη φλούδα του, στέγνωσε την και κόψτο στη μέση. Έπειτα μπορείς να το κόψεις σε τέταρτα και να κόβεις κάθε φορά μια μικρότερη φέτα ή όσο θέλεις να φας, αρκεί να καλύψεις τις επιφάνειες της εκτεθειμένης σάρκας με διάφανη μεμβράνη. Αν δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις πλαστικό στην κουζίνα, τότε βάλε τα δύο μισά με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω σε πιατέλες ώστε να αποφύγεις την περαιτέρω έκθεση τους στον στεγνό αέρα του ψυγείου.
Δεν προτείνω να κόψεις το καρπούζι σε μικρά κομμάτια και να τα κλείσεις σε δοχείο τροφίμων, εκτός κι αν σκοπεύεις να το καταναλώσεις όλο σε 1-2 μέρες, αφού έτσι θα αποβάλλει υγρά και θα χάσει την τραγανή υφή του. Κι αν δεν θέλεις να τρως καρπούζι για μέρες ή να το μετατρέψεις σε κρέμα, μπορείς πάντα να αγοράσεις μισό φρεσκοκομμένο από το σουπερμάρκετ!
Πεπόνι
Όπως και με το καρπούζι, φροντίζω να διαλέγω ήδη ωριμασμένα αρωματικά πεπόνια για το σπίτι ώστε να μπορώ να τα βάλω κατευθείαν στο ψυγείο για να είναι δροσερά. Πλύνε τη φλούδα τους, στέγνωσε τα και βάλτα στο συρτάρι λαχανικών μέχρι την ώρα που θα τα λιγουρευτείς. Έπειτα κόψτα στη μέση, αφαίρεσε τα σπόρια και τον πολύ μαλακό πυρήνα που τα περιβάλλει με ένα κουτάλι, βάλε το ένα μισό με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω σε ένα πιάτο και άρχισε να κόβεις φέτες από το άλλο. Όσο μείνει πρέπει να καλυφθεί όπου είναι εκτεθειμένο. Το καλό με το πεπόνι είναι ότι μπορείς να αποφύγεις την διάφανη μεμβράνη, βάζοντας μερικές μικρότερες φέτες (όχι κομματάκια) σε δοχείο τροφίμων με καπάκι και να το διατηρήσεις έτσι για λίγες μέρες.
Ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα
Τα λεγόμενα πυρηνόκαρπα φρούτα καταναλώνονται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου. Τι σημαίνει αυτό; Μην ψωνίζεις πολλά κάθε φορά εκτός κι αν σκοπεύεις να τα κάνεις τάρτα ή crumble. Μπορεί εσύ να τα ψωνίσεις σφιχτά, σφιχτά όμως αν μείνουν λίγες μέρες στον πάγκο της κουζίνας -όχι στον ήλιο!- θα μαλακώσουν, θα γλυκάνουν και θα γίνουν πιο αρωματικά. Έπειτα μπορείς να τα βάλεις στο ψυγείο όμως όσο πιο πολύ μείνουν εκεί μέσα, τόσο περισσότερο θα χάσουν τη γεύση τους οπότε φρόντισε να τα απολαύσεις σχετικά σύντομα.
Σταφύλια
Από τα αγαπημένα μου! Δεν κάνω διακρίσεις: σουλτανίνα, φράουλα, μοσχάτο, crimson και γενικά όλα τα επιτραπέζια σταφύλια είναι ο λόγος που κάθε Αύγουστο έχω μονίμως φουσκωμένη κοιλιά. Εννοείται ότι τα σταφύλια είναι πιο νόστιμα σε θερμοκρασία δωματίου με το που τα ψωνίσεις, όμως αν μείνουν έστω και λίγο στον πάγκο της κουζίνας περιτριγυρίζονται από μυγάκια και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση μέχρι να αρχίσουν μία μία οι ρώγες να μαλακώνουν γοργά.
Ξέπλυνε τα καλά, άστα να στεγνώσουν σε σουρωτήρι κι έπειτα βάλτα μισοκαλυμμένα σε ένα δοχείο τροφίμων ή μπολ ώστε να μπορείς να τα απολαμβάνεις κατευθείαν από το ψυγείο για λίγες μέρες μέχρι να πας να ψωνίσεις τα επόμενα τσαμπιά.
Σύκα
Από τα πιο ευπαθή φρούτα! Τα πολύ ώριμα σύκα είναι τόσο μαλακά που μπορείς να τα κάνεις μαρμελάδα με ελάχιστο γλυκαντικό και ακόμα λιγότερη πολτοποίηση με το κουτάλι μέσα στην κατσαρόλα. Όμως αν σου αρέσουν ωμά καλύτερα να τα ψωνίζεις σφιχτά (όχι άγουρα) και να τα αφήνεις να “γίνουν” σε ένα πιάτο σε θερμοκρασία δωματίου. Έπειτα αναγκαστικά θα τα βάλεις στο ψυγείο κι αν δεν προφταίνεις να τα απολαύσεις ως έχουν, τα μετατρέπεις σε πανεύκολη τάρτα χωρίς ταρτιέρα.
Ντομάτες
Οι ντομάτες -βοτανικά μιλώντας- ανήκουν στην κατηγορία των φρούτων ασχέτως αν γαστρονομικά τις θεωρούμε λαχανικά. Υπάρχει έντονο debate για το πως διατηρούμε όσο πιο φρέσκιες και νόστιμες γίνεται τις μεστές καλοκαιρινές ντομάτες πάντως εγώ εδώ και χρόνια εφαρμόζω το σύστημα του μπαμπά μου: αντιστέκομαι στο να ψωνίσω πολλές, παίρνω ένα μιξ από πιο ώριμες/μαλακές και σφιχτές (για τις επόμενες μέρες), τις ακουμπώ σε ένα πιάτο ή δισκάκι σε μία στρώση και όχι κολλητά η μία στην άλλη, με το κοτσάνι προς τα κάτω και βάζω το δισκάκι σε ένα πιο σκιερό μέρος της κουζίνας. Φροντίζω να τις απολαύσω σύντομα γιατί κάθε μέρα παραμονής στο ψυγείο μειώνει από την ντοματένια υπεροχή τους.