Ο βιγκανισμός δεν είναι απλά μια διατροφή. Είναι ένας ολόκληρος τρόπος ζωής

Διανύοντας τον #Veganuary, αναπόφευκτα έχουμε εστιάσει προς το παρόν στο διατροφικό κομμάτι και παρέα με την ΑΒ Βασιλόπουλος και το φοβερό site της allazoumesinithies.ab.gr, έχουμε ετοιμάσει άρθρα και εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να μειώσεις ή ακόμα και να κόψεις τα ζωϊκά προϊόντα, για τον μήνα Ιανουάριο και όχι μόνο! Μπορείς να ανοίγεις κάθε μέρα ένα καινούριο tip μου στο #Veganuary calendar ή να διαβάσεις τον οδηγό μου για τα πρώτα ψώνια ως χορτοφάγος στο κοντινότερο ΑΒ, να φτιάξεις την λίστα για τα ψώνια σου ανάλογα τις γευστκές σου προτιμήσεις ή να μάθεις τα πάντα για τους μύθος και τις αλήθειες σχετικά με την χορτοφαγική διατροφή.

Ο βιγκανισμός όμως δεν αφορά μόνο τις επιλογές μας για το τι θα μπει στο πιάτο και το σώμα μας. Ο βιγκανισμός είναι μία φιλοσοφία, ένας ολόκληρος τρόπος ζωής που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων, οπότε επηρεάζει σχεδόν κάθε απόφαση που παίρνουμε καθημερινά . Τα καλλυντικά, τα ρούχα, τα απορρυπαντικά ακόμα και πιο εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε όπως ο στολισμός σε ένα πάρτυ ή ο τρόπος που επιλέγουμε να μετακινηθούμε, παίζουν μεγάλο ρόλο στο περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα αλλά και στην προστασία των ζώων, οπότε αφορούν άμεσα και κάποιον που έχει επιλέξει να είναι vegan.

Παρακάτω θα δούμε μαζί κάποιες συνήθειες που μπορεί κανείς να αλλάξει σταδιακά στην ζωή του, είτε είναι vegan είτε όχι, να έρθει έτσι πιο κοντά σε αυτήν την φιλοσοφία, να συμβάλλει με τον τρόπο του στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και να βοηθήσει στην προστασία και την ευημερία των ζώων. Αφού τα διαβάσεις, επέλεξε αυτά που ταιριάζουν στο δικό σου lifestyle και περιήγησου στο allazoumesinithies.ab.gr για να βρεις ακόμα περισσότερα tips από ειδικούς που θα σε βοηθήσουν να αλλάξεις τις συνήθειες σου για ένα καλύτερο μέλλον, για έναν κόσμο με λιγότερη βία.

Καλλυντικά και απορρυπαντικά με πράσινο αποτύπωμα!

Κι όμως το σαμπουάν, η μάσκαρα ή οι ταμπλέτες που χρησιμοποιείς για το πλύσιμο των πιάτων, έχουν απόλυτη σχέση με το περιβάλλον και την κλιματική κρίση. Με μία βόλτα στα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος (ή με ενα σκρολάρισμα στο ΑΒ Shop) και τα αγαπημένα μου τμήματα ΑΡΜΟΝΙΑ θα βρεις καλλυντικά, προϊόντα περιποίησης και απορρυπαντικά τα οποία δεν έχουν ζωϊκά συστατικά, είναι δηλαδή vegan, ή για την παρασκευή τους δεν έχουν πργματοποιηθεί πειράματα σε ζώα, είναι δηλαδή cruelty free.

Εκτός όμως από τα συστατικά παίζει ρόλο και η συσκευασία ή και τα υλικά από τα οποία έχουν κατασκευαστεί τα ίδια τα προϊόντα! Στα τμήματα ΑΡΜΟΝΙΑ θα βρεις οδοντόβουρτσες και μπατονέτες από bamboo, σερβιέτες και ταμπόν χωρίς ίχνος πλαστικού, φυσικά σφουγγάρια σώματος, βιοδιασπώμενες σακούλες σκουπιδιών και ανακύκλωσης και απορρυπαντικά σε συσκευασίες από ανακυκλωμένα υλικά. Μια συνήθεια που αλλάζοντας της θα κάνεις καλό όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και σε σένα, αφού τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι συνήθως φτιαγμένα από φυσικά υλικά και έχουν ελάχιστα ή καθόλου χημικά συστατικά.

Η sustainable μόδα είναι το μέλλον

Εκτός από τα ζωϊκά τρόφιμα, κάποιος που επιλέγει ένα vegan lifestyle, συνήθως επιλέγει να μην αγοράζει και ρούχα, παπούτσια ή αξεσουάρ φτιαγμένα από μέρη ζώων και συγκεκριμένα δέρμα, μαλλί, μετάξυ, σουέτ και γούνα. Με τους vegans ανά τον κόσμο να αυξάνονται συνεχώς – 600,000 μόνο οι επίσημες εγγραφές στον φετινό Veganuary – τόσο η βιώσιμη όσο και η vegan μόδα – όροι που συνήθως πηγαίνουν χέρι-χέρι -. θεωρούνται, όχι απλά μία νέα τάση στην μόδα, αλλά το μέλλον ολόκληρης της βιομηχανίας. Μεγάλοι οίκοι μόδας καταργούν την αληθνή γούνα ο ένας μετά τον άλλον, όλα τα μεγάλα brands βγάζουν sustainable συλλογές και μεγάλοι σταρ όπως η Billie Ellish να λανσάρουν δικά τους vegan προϊόντα.

Με τι όμως αντικαταστούμε τα ζωικά υλικά;

  • Το δέρμα ζώου σήμερα αντικαθιστάται από δέρμα κάκτου, μανιταριού, ανανά ή ακόμα και φλούδα μήλου.
  • Έχουν ήδη φτιαχτεί εναλλακτικές για το μετάξι από με ένα ύφασμα φτιαγμένο με ίνες bamboo και με το curpo, ένα νέο ύφασμα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, κατασκευάζεται από τα υπολείμματα του βαμβακιού και είναι ότι πιο κοντινό στο μετάξι.
  • H τεχνολογία της μόδας -και συγκεκριμένα της Ιαπωνικής- έχε καταφέρει από την δεκαετία του 70 μάλιστα να κατασκευάσει ένα ύφασμα ίδιο με το σουέτ, το Ultra|suede®, χρησιμοποιώντας φυτικής προέλευσης πολυεστέρα και ανακυκλωμένο πολυεστέρα.
  • Το μαλλί είναι το ευκολότερο να φύγει από την λίστα για ψώνια, αφού οι vegan επιλογές του όπως το λινό, το οργανικό βαμβάκι και το lyocell – ένα πολύ μαλακό, βιοδιασπώμενο και ανακυκλώσιμο ύφασμα που κατασκευάζεται από περισσευούμενο ξυλοπολτό- είναι ίσως και πολύ καλύτερες.
  • Ευτυχώς η εποχή που οι γιαγιάδες μας χαιρόντουσαν που είχαν ένα βαλσαμωμένο κεφάλι αλεπούς να κρέμεται από τον ώμο τους έχει τελειώσει και όπως φαίνεται η γούνα αρχίζει να εξαφανίζεται από τα καταστήματα και να δίνει τη θέση της στις άπειρες vegan εναλλακτικές της.
  • Τέλος, κάτι που έμαθα κι εγώ πρόσφατα είναι ότι τα μαργαριτάρια της μαμάς μπορεί να είναι πανέμορφες, αλλά δεν είναι vegan καθώς αφαιρούνται με την βία από τα στρείδια. Επιλέξτε εναλλακτικές σε faux κορίτσια και αγόρια, δεν θα σας παρεξηγήσει κανείς!

Σε όποια από τις παραπάνω εναλλακτικές επιλέξουμε να στραφούμε, καλό θα ήταν να προτιμάμε τις φυσικές και όχι τις πλαστικές ή συνθετικές επιλογές, καθώς έχουν και αυτές πολύ κακές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Αλλάζουμε (όλες μας τις) συνήθειες

Ο βιγκανισμός, τις περισσότερες φορές συνδέεται με την περιβαλλοντική συνείδηση και λέω τις περισσότερες φορές καθώς δεν είναι όλοι οι vegans το ίδιο. Σίγουρα το μεγαλύτερο ποσοστό οδηγείται σε αυτήν την μεγάλη αλλαγή από την αγάπη του για τα ζώα και το περιβάλλοη, αλλά υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό vegans που ακολουθούν απλά τον βιγκανισμό ως μία υγιεινή διατροφή και όχι ως φιλοσοφία ζωής.

Vegans ή μη, η περιβαλλοντική συνείδηση είναι κάτι που πρέπει να αποκτήσουμε και να καλλιεργήσουμε όλοι, γι’αυτό και τόσο εδώ στη στήλη μας #easyGREEN όσο και στο allazoumesinithies.ab.gr, εγώ και η Άννα σου γράφουμε άρθρα που θα σε βοηθήσουν να μειώσεις τα σκουπίδια σου, το πλαστικό και την σπατάλη τροφίμων, να ξεκινήσεις την ανακύκλωση και να την κάνεις σωστά, να γνωρίσεις νέες vegan επιλογές και εκτός κουζίνας όπως τα vegan κρασιά, να υιοθετήσεις και να μεγαλώσεις με οικολογικό τρόπο ένα κατοικίδιο και πολλές άλλες eco friendly συνήθειες που μπορείς να αλλάξεις.

Κάτι που σκέφτομαι συχνά τελευταία είναι ότι υπάρχουν και κάποιες κοινωνικές εκδηλώσεις όπως οι γάμοι ή τα πάρτυ γενεθλίων στις οποίες “παραδοσιακά” χρησιμοποιούμε πολύ πλαστικό, σπαταλάμε πολύ φαγητό και διασκεδάζουμε με τρόπους που μολύνουν το περιβάλλον και τρομάζουν σε επικίνδυνο βαθμό τα ζώα, όπως τα πυροτεχνήματα και τα βαρελώτα. Όσο και να αγαπάμε τις παραδόσεις, δεν πειράζει να τις αλλάξουμε ελαφρώς κάνοντας πιο πράσινες επιλογές όπως περισσότερα pant based πιάτα στους μπουφέδες, σωστή διαχείριση του φαγητού που περίσσεψε και χρήση λιγότερου πλαστικού στην διακόσμηση και τα είδη σερβιρίσματος. Στα τμήματα ΑΡΜΟΝΙΑ των καταστημάτων ΑΒ (εδώ όλη η λίστα για να βρεις το κοντινότερο σε εσένα), βρήκα κάτι super cute βιοδιασπόμενα πιατάκια, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα και καλαμάκια τα οποία θα χρησιμοποιήσω σίγουρα στο επόμενο πάρτυ μου!

Αυτό το άρθρο περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Στο Madame Ginger, προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούμε και οι ίδιοι στην κουζίνα μας και βάζουμε στο τραπέζι μας, brands τα οποία ταιριάζουν στην φιλοσοφία μας και εστιατόρια στα οποία θα μας δείτε να τρώμε συχνά.

5 σχόλια
  1. Ο/Η Φαιη λέει:

    Η οικολογική γουνα από που είναι?::❤

  2. Ο/Η Ρουλα Τζαμουρανη λέει:

    Διαφωνώ για το μαλλί και το μετάξι.

  3. Ο/Η Κατερίνα Ανδριτσάκη λέει:

    Αυτό που με χαλάει με τα περισσότερα plant based προϊόντα είναι ότι στην προσπάθεια μας να σταματήσουμε την εκμετάλλευση των ζώων και του πλανήτη γενικότερα, γινόμαστε εμείς αντικείμενο εκμετάλλευσης των προμηθευτών αυτών των ειδών . Δεν καταλαβαίνω γιατί τα παπούτσια πχ από δέρμα κάκτου να είναι πανάκριβα ! Και τελικά τα αποκλείουμε γιατί σίγουρα δεν απευθύνονται στο μέσο πορτοφόλι . Αυτό ισχύει για πολλά είδη που η τιμή τους είναι διπλάσια από άλλα – non vegan προϊόντα. Ίσως θα έπρεπε να μιλήσετε και για την εκμετάλλευση των vegan ή όσων επιθυμούν να χρησιμοποιούν πράγματα με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα …

  4. Ο/Η Nik λέει:

    Αγαπάμε απέραντα βιγκαν

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by