“Γιατί να φας κάτι που μοιάζει με bacon;” Απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που ακούει ένας vegan
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
- Words: Madame Ginger
- Photography: Νεφέλη Καραφυλλάκη
Άλλος ένας #Veganuary ολοκληρώθηκε. Μπορεί να τον δοκίμασες, μπορεί να σου άρεσε ή να μην σου φάνηκε τόσο δύσκολος όσο νόμιζες, και να θέλεις να τον επιμηκύνεις λίγο ακόμα. Μπορεί ακόμα να έχεις αποφασίσει να εντάξεις τον vegan τρόπο ζωής στην καθημερινότητά σου, να είσαι ήδη vegan εδώ και χρόνια ή μπορεί όλα αυτά να σου φαίνονται εντελώς ξένα. Εδώ, όλοι οι καλοί χωράνε, με όλες τις απορίες τους. Γι’αυτό και παρέα με το allazoumesinithies.ab.gr και την ΑΒ Βασιλόπουλος ήμασταν δίπλα σου καθ΄όλη τη διάρκεια του Veganuary, με χρήσιμα άρθρα και συνταγές στα οποία μπορείς φυσικά να ανατρέχεις ανά πάσα στιγμή! Βάλε στα αγαπημένα σου το άρθρο μου για τους μύθους της vegan διατροφής, αυτόν τον χρήσιμο οδηγό για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, αυτό το άρθρο για τις δυσκολίες του να είσαι vegan και πάμε σήμερα να λύσουμε μερικές ακόμα απορίες!
Κι αν υπάρχουν απορίες! Είναι μερικές κλασικές ερωτήσεις που ρωτούν ξανά και ξανά τους vegan ή όσους -όπως εγώ- βρίσκονται ακόμα καθοδόν προς την ολική χορτοφαγία. Δεν το επικρίνω, το αντίθετο κιόλας! Θέλω να πιστεύω ότι γεννώνται κοινές απορίες και προβληματισμοί στον κόσμο και ότι όσοι ρωτούν, το κάνουν γιατί ενδιαφέρονται και θέλουν να μάθουν πραγματικά και όχι για να αποδοκιμάσουν τον βιγκανισμό. Με αυτό λοιπόν το πνεύμα, σήμερα θέτω μερικές από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις εκεί έξω και τις απαντώ όσο πιο ειλικρινά μπορώ.
“Από που παίρνεις την πρωτεΐνη σου;”
Η πιο συνήθης ερώτηση που ακούμε οι χορτοφάγοι δεν αφορά μόνο την πρόσληψη της πρωτεΐνης, αλλά και άλλων θρεπτικών συστατικών όπως το σίδηρο, η Βιταμίνη D, η Β12, το ασβέστιο, το μαγνήσιο κτλ.
Θα σας πω μία μικρή ιστορία πριν περάσω στην απάντηση. Όπως οι περισσότεροι χορτοφάγοι, έτσι κι εγώ κάποτε έτρωγα κρέας και συγκεκριμένα για 35 χρόνια. Ως ενήλικας λοιπόν σπάνια είχα πολύ καλές εξετάσεις αίματος. Μία μου έλειπε σίδηρος, μία η φερριτίνη μου ήταν στα τάρταρα, άλλες χρονιές είχα ανεβασμένη χοληστερίνη, άλλες προσπαθούσα να ρίξω τα τριγλικερύδια μου. Τρία χρόνια vegetarian και οι εξετάσεις μου βγαίνουν κάθε χρόνο και καλύτερες. Γιατί συνέβη αυτό;
Τα πράγματα είναι απλά. Ως κρεατοφάγος δεν πρόσεχα ποτέ τι βάζω στο πιάτο μου, δεν είχα για παράδειγμα στο μυαλό μου να τρώω τροφές με σίδηρο και να τις συνδυάζω με βιταμίνη C και όχι με γαλακτοκομικά για την σωστή απορρόφησή του. Αλλάζοντας την διατροφή μου, ενημερώθηκα σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά, σε ποια τρόφιμα βρίσκονται αλλά και πως θα πρέπει να τα συνδυάζω ώστε να είμαι υγιής. Έτσι φροντίζω να υπάρχει πάντα στο πιάτο μου φυτική πρωτεΐνη, μαγειρεύω δύο φορές την εβδομάδα πιάτα γεμάτα σίδηρο και αγοράζω τρόφιμα εμπλουτισμένα με Β12 όπως η διατροφική μαγιά που βρίσκω στα τμήματα ΑΡΜΟΝΙΑ στα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος.
Ρίξε μια ματιά στη λίστα τροφίμων που σου έχω γράψει εδώ αλλά και σε αυτό το πολύ χρήσιμο άρθρο σχετικά με την πρωτεΐνη και να θυμάσαι ότι η φύση έχει φροντίσει τα πάντα και δεν υπάρχει κάποιο θρεπτικό συστατικό που θα σου λείψει ως χορτοφάγος, αρκεί να οργανώνεις σωστά τα γεύματα σου, όπως δηλαδή πρέπει να κάνουν όλοι ανεξαρτήτως της διατροφής που ακολουθούν.
“Γιατί οι vegans θέλουν να μοιάζει το φαγητό τους με κρέας;”
Αν έχεις διαβάσει αυτό το άρθρο μου, τότε γνωρίζεις ήδη ότι ο βιγκανισμός δεν είναι απλά μία διατροφή αλλά ένας ολόκληρος τρόπος ζωής. Περιληπτικά, κάποιος που γίνεται vegan το κάνει για να προστατεύσει τα ζώα, για να συμβάλλει κατά της κλιματικής κρίσης αλλά και για την υγεία του. Παίρνοντας λοιπόν την απόφαση να γίνεις χορτοφάγος, δεν σταματάς ξαφνικά να σιχαίνεσαι το bacon ή να μην λιγουρεύεσαι τα μπιφτέκια της μαμάς σου, απλά επιλέγεις να τα τρως στην plant-based εκδοχή τους.
Τα υποκατάστατα κρέατος που θα βρεις στα ράφια των τμημάτων ΑΡΜΟΝΙΑ στα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος, θα σε βοηθήσουν να μην ενδώσεις στους πειρασμούς, τόσο κατά την μεταβατική περίοδο αλλά και στη συνέχεια της χορτοφαγικής σου ζωής. Αν προτιμάς να φτιάχνεις μόνος σου τα μπιφτέκια και το παστίτσιο σου, τότε βρες άπειρες vegan παραλλαγές των αγαπημένων σου πιάτων στο allazoumesinithies.ab.gr, διάβασε εδώ πως θα μετατρέψεις το ταπεράκι του γραφείου σε χορτοφαγικό και εδώ έναν πλήρη οδηγό μετατροπής ανά υλικό.
“Είναι ακριβή η vegan διατροφή;”
Το κόστος της διατροφής μας καθορίζεται από τις επιλογές μας. Αξίζει να σκεφτούμε ότι ένας χορτοφάγος αφαιρεί από το καλάθι του κάποια τρόφιμα που είναι ακριβότερα από τα υπόλοιπα όπως το κρέας, το ψάρι και τα τυριά αλλά ο τελικός λογαριασμός στο ταμείο καθορίζεται από τα τρόφιμα με τα οποία θα επιλέξει να τα αντικαταστήσει. Μία διατροφή βασισμένη στα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια είναι αρκετά οικονομική ενώ γίνεται ακριβότερη αν επιλέγουμε υποκατάστατα κρέατος ή φυτικά τυριά.
Στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος #Veganuary που κάναμε στο allazoumesinithies.ab.gr σου έχω ετοιμάσει δύο άρθρα τα οποία θα σε βοηθήσουν στα πρώτα σου ψώνια στο κατάστημα ΑΒ της γειτονιά σου ή στο AB shop: Τον απόλυτο οδηγό για τα ψώνια σου εδώ αλλά και έτοιμες λίστες με τα υλικά που χρειάζεσαι ανάλογα με τις γεύσεις που προτιμάς.
“Θα χάσω κιλά αν γίνω vegan;”
Ο βιγκανισμός όπως έχουμε ξαναπεί είναι μια διατροφή, αλλά δεν είναι δίαιτα. Σκέψου μόνο ότι ένας χορτοφάγος θα μπορούσε να τρώει κάθε μέρα μακαρόνια, πατάτες τηγανητές, υποκατάστατα κρεάτων και γλυκά και σίγουρα κανείς δεν χάνει κιλά έτσι. Μπορείς να χάσεις κιλά ακολουθώντας οποιαδήποτε διατροφή αρκεί να είναι ισορροπημένη, να ταιριάζει στο σώμα και τον μεταβολισμό σου και ιδανικά να έχεις την καθοδήγηση ενός ειδικού διατροφολόγου.
“Γιατί το μέλι δεν είναι vegan;”
Όπως ακριβώς και με το κρέας, το ψάρι, τα θαλασσινά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, έτσι και το μέλι δεν θεωρείται ένα χορτοφαγικό υλικό, αφού προέρχεται από τις μέλισσες, είναι δηλαδή ζωϊκό. Μπορείς να διαβάσεις λεπτομέρειες εδώ και αν αποφασίσεις ότι το αφαιρέσεις από τη διατροφή σου, μπορείς να βρεις υπέροχες φυτικές εναλλακτικές όπως maple syrup (σιρόπι σφενδάμου), σιρόπι αγαύης, χαρουπόμελο και μελάσσα στο κοντινότερο ΑΒ.
“Τι θα πει vegan κρασί; Δεν είναι όλα τα κρασιά vegan;”
Όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, όχι! Όλα κρίνονται από το τη διαδικασία της διαύγασης που έχει υποστεί, δηλαδή εκείνο το στάδιο κατα το οποίο το κρασί καθαρίζει και γίνεται υπέροχα διαυγές. Αν η διαύγαση έχει γίνει με ζωικά παράγωγα, τότε το κρασί παύει να είναι vegan. Ευτυχώς στις μέρες μας μπορείς να βρεις εκλεκτά vegan κρασιά στις κάβες των καταστημάτων ΑΒ Βασιλόπουλος, για να διευρύνεις τους γευστικούς σου ορίζοντες.
Αυτό το άρθρο περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Στο Madame Ginger, προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούμε και οι ίδιοι στην κουζίνα μας και βάζουμε στο τραπέζι μας, brands τα οποία ταιριάζουν στην φιλοσοφία μας και εστιατόρια στα οποία θα μας δείτε να τρώμε συχνά.
Βίγκαν για ένα μήνα και ήταν σούπερ! Με τις συνταγές σας, με ισορροπία, με ωραία διάθεση. Δεν μου έλειψε το κρέας καθόλου, λίγο το ψάρι (ομολογώ:).
Πρεπει να μιλησουμε περισσότερο για την διαθεσιμότητα της βιγκαν διατροφης και γεβικοτερα του βιγκαν τροπου ζωης! Καθε φορα που λεω οτι δεν ειναι παντα απολυτη επιλογη για πολλους ανθρωπους γτ βιγκαν προϊόντα δεν ειναι διαθέσιμα ή οικονομικα προσβασιμα σε όλους πεφτουν να με φανε ζωντανή! Και ειλικρινα δν καταλαβαίνω γιατι! Το μονο που λεω ειναι οσο πιο προσβασιμα γινουν τα βιγκαν προιοντα (δεν μιλαω μονο για διατροφικά προϊόντα) τοσο περισσοτερος κοσμος θα επιλεγει τον βιγκανισμο!