Πως να διατηρήσεις τα οπωρολαχανικά περισσότερο καιρό με τα κατάλληλα σκεύη
Σου έχουμε μιλήσει ξανά και ξανά για την σπατάλη τροφίμων σε αυτό το blog αλλά και στο νέο μας βιβλίο GREEN ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ. Έχουμε πει πως αποθηκεύουμε στα ντουλάπια, στο ψυγείο αλλά και στην κατάψυξη για να συμβάλλουμε στη μείωση της. Δικαίως μας καίει αυτό το πολύ επίκαιρο θέμα και διαβάζοντας τα σχόλια σε κάθε μας δημοσίευση, είναι κάτι που δεν σε αφήνει καθόλου αδιάφορ@. Οι πιο συχνές απορίες που λαμβάνουμε αφορούν την συντήρηση των φρέσκων λαχανικών και φρούτων για αυτό και σου φτιάξαμε ένα πλήρη οδηγό σωστής αποθήκευσης με τη βοήθεια χρήσιμων προϊόντων που θα βρεις στα καταστήματα IKEA και στο ΙΚΕΑ e-shop!
Super Tip
Μπες στο ikea.gr, κάνε browsing ανάμεσα στα προϊόντα που σου προτείνουμε και ό,τι άλλο χρειάζεσαι και τσέκαρε τη διαθεσιμότητα online αλλά και ανά κατάστημα για να κανονίσεις την επόμενη επίσκεψη σου!
1. Φυλλώδη λαχανικά/πράσα/φρέσκα κρεμμυδάκια
Το σπανάκι, η ρόκα, κάθε είδους μαρούλια, χόρτα ή πράσινες σαλάτες δυστυχώς μαραίνονται γρήγορα. Καθάρισε τα σχολαστικά με νερό ή και σε συνδυασμό με λίγο ξύδι (αν φέρουν πολύ χώμα), στέγνωσε τα σε στραγγιστήρι σαλάτας, έπειτα τύλιξε τα μέσα σε καθαρή νοτισμένη πετσέτα κουζίνας, ιδανικά από βαμβάκι ή/και λινάρι και αποθήκευσε τα στο ειδικό συρτάρι του ψυγείου.
Το ίδιο μπορείς να κάνεις με τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, που μπορεί μεν να κρατούν περισσότερο καιρό, όμως αν είναι ήδη καθαρισμένα από τα μαραμένα εξωτερικά φύλλα και πλυμένα, θα διασφαλίσεις ότι θα χρησιμοποιηθούν πιο άμεσα στο επόμενο μαγείρεμα.
2. Φρέσκα μυρωδικά
Από τα συχνότερα τρόφιμα που μαραίνονται και πετιούνται είναι τα φρέσκα μυρωδικά, αφού χρησιμοποιούμε μισό ματσάκι για μια συνταγή και το υπόλοιπο ξεχνιέται στα βάθη του ψυγείου. Βγάλτα από την καφέ χαρτοσακούλα στην οποία τα ψώνισες (γιατί εκεί σίγουρα δεν θα κρατήσουν) και επίλεξε αν θα τα τυλίξεις και αυτά με νωπή πετσέτα κουζίνας ή αν θα ξεχωρίσεις ένα-ένα τα φυλλαράκια τους και θα τα βάλεις σε δοχείο τροφίμων περασμένο με χαρτί κουζίνας. Υπάρχει και μια τρίτη μέθοδος! Κάντο όπως με τα λουλούδια: βάλε το ματσάκι σε ένα βάζο γεμάτο νερό μέσα στο ψυγείο και τα μυρωδικά θα σου κρατήσουν λίγες μέρες παραπάνω.
3. Αγγούρια/καρότα/κολοκυθάκια/μελιτζάνες/πιπεριές
Εδώ έχουμε μια κατηγορία λαχανικών που μπορούν να κρατήσουν λίγο παραπάνω, ωστόσο αν δεν τα αποθηκεύσεις σωστά αλλάζουν χρώμα, αποκτούν στρώμα γλίτσας ή/και συρρικνώνονται. Τα αγγούρια και τα καρότα αν τα ψώνισες σε σακούλα (που δίνουν στα μανάβικα των σουπερμάρκετ ή στη λαϊκή) καλύτερα κράτα τα εκεί, μέσα στο συρτάρι του ψυγείου και βγάζε κάθε φορά αυτά που θα καταναλώσεις. Τα κολοκυθάκια είναι πιο επιρρεπή σε αλλοιώσεις οπότε αξιοποίησε τα σύντομα ενώ τις μελιτζάνες και τις πιπεριές μπορείς να τις έχεις χύμα μέσα στο συρτάρι λαχανικών και να τις αναβάλλεις για την επόμενη εβδομάδα, έχοντας όμως το νου σου μην αρχίσει να ζαρώνει η γυαλιστερή φλούδα τους.
4. Μπρόκολο/κουνουπίδι/λάχανο/κολοκύθα
Αυτά τα λαχανικά διατηρούνται πολλές περισσότερες μέρες μέσα στο συρτάρι και μπορείς άνετα να τα αξιοποιήσεις ακόμα κι αν δεν είναι στην πρώτη φρεσκάδα τους. Για να διασφαλίσεις ότι θα καταναλωθούν στην ώρα τους, μπορείς να τα προετοιμάσεις για τα επόμενα σνακ ή μαγειρέματα: πλύνε και στέγνωσε το μπρόκολο ή/και το κουνουπίδι, κόψε σε φλορέτες (φύλαξε τα κοτσάνια για coleslaw) και βάλτες σε δοχείο τροφίμων με καπάκι. Ψιλόκοψε το λάχανο, ανακάτεψε το με χοντροτριμμένο καρότο και -γιατί όχι;- τα κοτσάνια μπρόκολου/κουνουπιδιού και αποθήκευσε τα και αυτά για σαλάτες για τις επόμενες 3 μέρες.
5. Πατάτες/γλυκοπατάτες/κρεμμύδια/σκόρδα
Οι πατάτες μπαίνουν μαζί με τις γλυκοπατάτες σε καλάθι, ιδανικά σε σκοτεινό, δροσερό και σχετικά ξηρό σημείο της κουζίνας. Τα κρεμμύδια επίσης αγαπούν τη δροσιά και την αποφυγή υγρασίας, επομένως αποθήκευσε τα μαζί με τα σκόρδα στα ράφια ενός τρόλεϊ κουζίνας που και θα της δώσει στυλ αλλά και θα διευκολύνει τον αέρα να περνά ώστε να διατηρηθούν περισσότερες μέρες δίχως φύτρες.
6. Ντομάτες & ντοματίνια
Οι ζουμερές ντομάτες της Άνοιξης και του Καλοκαιριού θέλουν θερμοκρασία δωματίου. Κι επειδή η ολοένα αυξανόμενη ζέστη τις κάνει να “γίνονται” πολύ γρήγορα, καλύτερα να τις ψωνίζεις λίγες λίγες. Τα year-round ντοματίνια όμως μπορείς να τα αποθηκεύσεις αναλόγως 1) σε ποιο στάδιο ωρίμανσης είναι και 2) πόση θερμότητα έχει καθημερινά η κουζίνα σου. Επομένως αν είναι μαλακά και ζουμερά καλύτερα πλύντα καλά, στέγνωσε τα και βάλτα σε ένα ανοιχτό δοχείο τροφίμων ή μπολ ενώ αν είναι σφιχτά και η κουζίνα δροσερή, με τον ίδιο τρόπο άστα στον πάγκο της κουζίνας.
7. Εσπεριδοειδή
Εδώ εξαρτώνται όλα από το πόσο γρήγορα τα καταναλώνεις. Αν τα πορτοκάλια/γκρέιπφρουτ/μανταρίνια σου τρώγονται και ανανεώνονται συχνά, τότε μπορείς να τα έχεις στοιβαγμένα σε ένα καλάθι ή να τα κρεμάσεις σε μια στυλάτη διχτυωτή τσάντα, σε δροσερό σημείο της κουζίνας. Αν όμως τα αγοράζεις για μια στο τόσο που θέλεις να στύψεις χυμό ή να σκαρώσεις μια πορτοκαλόπιτα, τότε βάλτα μαζί με τα λεμόνια και τα λάιμ χύμα, στο ειδικό συρτάρι του ψυγείου.
8. Μήλα/αχλάδια/λωτοί/ακτινίδια/μπανάνες/αβοκάντο
Αυτά τα φρούτα είναι καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου. Σίγουρα τα μήλα διαρκούν πολλές εβδομάδες μέσα στο ψυγείο, όμως για να τα απολαμβάνεις για το άρωμα και τη γεύση τους, καλύτερα να τα ψωνίζεις λίγα-λίγα και να τα αφήνεις εκτός, μέσα σε ένα όμορφο μπολ που θα σε προσκαλεί κάθε φορά που λιγουρεύεσαι σνακ. Το ίδιο ισχύει για τα πιο επιρρεπή αχλάδια κάθε είδους, για τους λωτούς, τα ακτινίδια και τις μπανάνες. Βάλε τα σφιχτά αβοκάντο κοντά στα μήλα και τις μπανάνες για να γίνουν πιο γρήγορα, ενώ αν είναι ήδη “έτοιμα” και μαλακά τότε αποθήκευσε τα στο συρτάρι του ψυγείου.
9. Ανοιξιάτικα & καλοκαιρινά φρούτα
Μην πλύνεις τις φράουλες με το που γυρίσεις από την αγορά γιατί θα αρχίσουν να αλλοιώνονται από την υγρασία. Mετάφερε τες από το σκαφάκι τους σε ένα γυάλινο δοχείο τροφίμων και φύλαξε τες στο ψυγείο. Τα κεράσια και τα σταφύλια μπορείς να τα πλύνεις, να τα στεγνώσεις και να τα βάλεις σε κλειστό βάζο ή μια επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα για υγιεινό σνακ on-the-go, που θα κλείσεις με κλιπ ασφαλείας.
Τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα βερίκοκα, οι βανίλιες και γενικά τα φρούτα αυτής της κατηγορίας είναι πιο γευστικά και ζουμερά σε θερμοκρασία δωματίου, όμως επειδή η εποχή τους είναι συνήθως πολύ ζεστή, μπορείς για λίγες μέρες να τα αποθηκεύσεις χύμα στο συρτάρι του ψυγείου.
Το καρπούζι και το πεπόνι τρώγονται καλύτερα δροσερά, οπότε προτείνω να τα φυλάς κομμένα (λόγω χωρητικότητας) στη μέση ή σε τέταρτα μέσα στο ψυγείο και με καλυμμένη την κομμένη πλευρά μέχρι το σερβίρισμα. Δεν προτείνω να τα κόψεις σε κύβους και να τα βάλεις σε δοχείο τροφίμων γιατί αν δεν σκοπεύεις να τα καταναλώσεις μέσα σε μιάμιση μέρα, θα μαλακώσουν και θα χάσουν τη φρεσκάδα τους.
Σε κάθε περίπτωση να ψωνίζεις όση ποσότητα οπωρολαχανικών και μυρωδικών χρειάζεσαι πραγματικά, δηλαδή όση υπολογίζεις ότι θα προλάβει να καταναλωθεί πριν αλλοιωθεί και όταν πλέον σου έχει μείνει λίγο από το ένα και λίγο από το άλλο, κάνε browsing στις συνταγές μας, προσάρμοσε τες αναλόγως τι έχεις και αξιοποίησε τες σε θρεπτικά πιάτα!
Αυτό το άρθρο περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Στο Madame Ginger, προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούμε και οι ίδιοι στην κουζίνα μας και βάζουμε στο τραπέζι μας, brands τα οποία ταιριάζουν στην φιλοσοφία μας και εστιατόρια στα οποία θα μας δείτε να τρώμε συχνά.