Εσύ πίνεις ακόμα γάλα; Μύθοι και 1 μεγάλη αλήθεια που πρέπει να ξέρεις

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Disclaimer: Όσοι με παρακολουθείτε καιρό, ξέρετε ότι παρ’όλο που έχω γίνει vegetarian τα τελευταία 4-5 χρόνια, ουδέποτε έχω προσπαθήσει να πείσω κάποιον να κάνει το ίδιο ή έχω κουνήσει το δάχτυλο σε κάποιον που τρώει ζωϊκά. Σε αυτό το blog είναι και θα είναι πάντα ευπρόσδεκτοι όλοι, ανεξαρτήτως της διατροφής ή του τρόπου ζωής που έχουν επιλέξει να ακολουθούν. Και νιώθω την ανάγκη να το πω αυτό πριν μπούμε στο θέμα μας, γιατί καταλαβαίνω ότι μπορεί πολλοί από εσας να έχετε έρθει αντιμέτωποι με ακραίες συμπεριφορές ανθρώπων που γίνονται επιθετικοί απέναντι σε όποιον καταναλώνει κρέας ή γαλακτοκομικά και ένα άρθρο με αυτόν τον τίτλο ίσως φαίνεται ότι πάει να κάνει το ίδιο. Όχι. Το άρθρο αυτό, όπως και ότι ανεβάζουμε στο Madame Ginger έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα, αφού προσωπικά με ενδιαφέρει να μοιράζομαι μαζί σας οποιαδήποτε πληροφορία, συνταγή, τεχνική, υλικό μαθαίνω και από εκεί και πέρα ο καθένας να επιλέγει τι θα βάλει τελικά στο πιάτο και το σώμα του. Να ξέρουμε δηλαδή από που προέρχεται ένα υλικό, τι καλό ή κακό κάνει στα ζώα και στον πλανήτη και αν προσφέρει κάτι ή αν επιβαρύνει το σώμα μας. Και σήμερα θέλω να μιλήσουμε για το γάλα.


Χαρούμενες αγελάδες που βόσκουν ελεύθερες, ενήλικες και παιδιά που με την χαρακτηριστική λευκή γραμμή πάνω από το χείλος χαμογελούν όταν πίνουν μία γουλιά γάλα, είναι εικόνες σε διαφημίσεις με τις οποίες όλοι έχουμε μεγαλώσει. Πόσο χαρούμενες είναι όμως τελικά αυτές οι αγελάδες και πόσο καλό κάνει το αγελαδινό γάλα στον άνθρωπο του σήμερα;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι αγελάδες καταρχάς είναι ένα θηλαστικό ζώο, ένα ζώο δηλαδή που έχει μαστικούς αδένες και θηλάζει. Κάτι που έχω διαπιστώσει ότι δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος, είναι ότι ως θηλαστικό ζώο η αγελάδα παράγει γάλα μόνο όταν γεννάει και το γάλα αυτό προορίζεται για έναν και μόνο σκοπό, τον θηλασμό των μωρών της. Παρ’όλα αυτά φαίνεται ότι σχεδόν καμία από τις 270 εκατομμύρια αγελάδες που υπάρχουν παγκοσμίως στις γαλακτοβιομηχανίες δεν παράγει γάλα για να θηλάσει τα μοσχαράκια που μόλις γέννησε, αλλά παραδόξως ένα άλλο ον της παίρνει το μητρικό γάλα για να μεγαλώσει τα δικά του παιδιά, τους ανθρώπους. Έχουμε μάθε ότι αν δεν αρμέξεις την αγελάδα ή την κατσίκα, θα πάθει μαστίτιδα, κάτι το οποίο ισχύει αλλά η πλήρης αλήθεια είναι ότι το μόνο φυσικό άρμεγμα είναι ο θηλασμός από το μωρό της.

Κανένα άλλο πλάσμα στον πλανήτη δεν τρέφει και μεγαλώνει το παιδί του με το μητρικό γάλα ενός άλλου ζώου, κάτι το οποίο φυσικά προϋποθέτει την απομάκρυνση του μωρού από την μητέρα ώστε να μην θηλάζει. Κάτι άλλο που δεν γνωρίζουμε είναι ότι η αγελάδα ως θηλαστικό ζώο, αντιλαμβάνεται πλήρως τον αποχωρισμό της από το μωρό και αντιδρά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα αντιδρούσε μία μητέρα-άνθρωπος, δηλαδή με θρήνο, απόγνωση, βαθιά θλίψη, προσπάθειες να εντοπίσει το μωρό της, κλάμα, ουρλιαχτά και οδυρμό. Ακριβώς το ίδιο έμαθα κι εγώ πρόσφατα συμβαίνει και με τις κατσίκες, αφού και σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε για το μητρικό τους γάλα που η φύση προορίζει για το κατσικάκι τους. Δεν θα ήθελα να μοιραστώ εδώ σχετικά βίντεο, αλλά με ένα απλό Google search είναι στην διάθεση οποιουδήποτε θέλει να έχει μία ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει.

Διαβάζοντας όλο και περισσότερο για τα γαλακτοκομικά και τους μύθους που τόσα χρόνια αιωρούνται γύρω από αυτά κι αφού στο μυαλό μου καταρρίφθηκε εκείνος της χαρούμενης αγελάδας και της χαμογελαστής κατσίκας, σειρά είχε ο μύθος της αναγκαιότητας της κατανάλωσης γάλακτος για λόγους υγείας ώστε να έχουμε γερά κόκαλα και δόντια, αλλά και ο μύθος της δυσανεξίας στην λακτόζη με τον οποίο και θα ξεκινήσω.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 68% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει δυσανεξία στην λακτόζη, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό, με τους περισσότερους να μην το γνωρίζουν καν. Το θέμα είναι ότι οι άνθρωποι δεν έχουμε δυσανεξία στην λακτόζη, απλά δεν είμαστε μοσχαράκια/κατσικάκια ώστε να μπορούμε να μεταβολίσουμε και να χωνέψουμε το γάλα της αγελάδας/κατσίκας σωστά. Οι άνθρωποι παράγουμε λακτάση, το ένζυμο που μας βοηθά να μεταβολίσουμε την λακτόζη από το μητρικό γάλα της μαμάς μας, όσο θηλάζουμε. Μόλις σταματήσει ο θηλασμός σταματάει και η παραγωγή του ενζύμου γιατί πολύ απλά δεν το χρειαζόμαστε πια, άρα εκ φύσεως δεν μπορούμε να χωνέψουν σωστά το γάλα, πόσο μάλλον ενός άλλου ζώου.

Σε ότι αφορά τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος, βρίσκονται απλόχερα στη φύση και μπορεί ο άνθρωπος να πάρει από εκεί ότι ακριβώς χρειάζεται. Το ασβέστιο και η πρωτεΐνη βρίσκονται σε λαχανικά και φρούτα όπως η κολοκύθα, το σύκο, τα πράσινα φυλλώδη και τα πορτοκάλι, στα προϊόντα σόγιας όπως ενταμάμε, γάλα σόγιας και τόφου, τους ξηρούς καρπούς και ειδικά τα αμύγδαλα, τους σπόρους όπως το σουσάμι, οι chia, οι σπόροι κάνναβης, ο κολοκυθόσπορος, ο λιναρόσπορος και ο ηλιόσπορος καθώς φυσικά και στα όσπρια όπως τα λευκά φασόλια, τα ρεβίθια και οι φακές. Η Β12 έτσι κι αλλιώς στα ζώα των βιομηχανιών και κατ’επέκταση στον άνθρωπο δίνεται μέσω συμπληρωμάτων, καθώς πλέον δεν έρχονται σε άμεση επαφή με το χώμα απ’όπου και κανονικά προσλαμβάνεται. Κάποιος που δεν καταναλώνει όμως καθόλου ζωικά μπορεί να την βρει είτε σε συμπληρώματα είτε σε τρόφιμα με ζύμωση όπως η διατροφική μαγιά και η κομπούτσα, σε τρόφιμα ενισχυμένα με Β12 όπως τα φυτικά γάλατα και τα υποκατάστατα τυριού, στα μανιτάρια στα υποπροϊόντα της σόγιας όπως το τόφου και το γάλα σόγιας.

Σε αντίθεση με όσα μέχρι τώρα γνωρίζουμε, το γάλα και τα παράγωγα του μπορούν μάλιστα να προκαλέσουν και προβλήματα στην υγεία μας όταν υπερκαταναλώνονται, όπως καρδιακές παθήσεις , ακμή, καρκίνο του στήθους, του προστάτη και του δέρματος αλλά και κατάγματα στα κόκαλα.

Γράφω όλα τα παραπάνω ενώ η ίδια συνεχίζω να καταναλώνω γαλακτοκομικά, πολύ λίγες φορές και πολύ περιορισμένα, παρ’όλο που ξέρω όλη την αλήθεια, που έχω δει τα βίντεο, που έχω κλάψει για την βαναυσότητα με την οποία φερόμαστε σε αυτά τα υπέροχα πλάσματα, που έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου ότι θα κόψω τα πάντα. Συνεχίζω γιατί είναι εθιστικά, γιατί μπορεί να είμαι αδύναμη, γιατί μπορεί στο πίσω μέρος του μυαλού μου να έχει εντυπωθεί η αγελάδα που χαμογελάει τόσο πλατιά που μπορεί όντως ένα μέρος μου να πιστεύει υποσυνείδητα ότι είναι αλήθεια χαρούμενη, γιατί το marketing είναι τόσο δυνατό, γιατί βολεύει να τα τρώω. Θα φάω 2-3 φορές τον μήνα μοτσαρέλα στην πίτσα και δεν θα αγχωθώ πολύ στα εστιατόρια αν έχει τυρί ή βούτυρο σε κάποια πιάτα. Τον υπόλοιπο μήνα θα πίνω γάλα σόγιας, βρώμης, ρυζιού, κάνναβης, και καρύδας και θα βολευτώ με τα υποκατάστατα τυριού και γιαουρτιού που κυκλοφορούν στο εμπόριο και ομολογουμένως γίνονται όλο και καλύτερα. Θα ήθελα κάποια στιγμή να καταφέρω να μην τρώω κανένα ζωϊκό, αλλά νιώθω καλά που έχω καταφέρει να τα περιορίσω τόσο.

Αυτό που πιστεύω ότι έχει σημασία στην εποχή μας, είναι να έχουμε όλη την πληροφορία. Τι τρώμε, από που προέρχεται, τι περιέχει, τι πρεσβεύει, πώς φτάνει στο πιάτο μας, τι επιπτώσεις έχει, τι καλό και τι κακό κάνει στο σώμα μας, στα ζώα και το περιβάλλον. Να γίνουμε συνειδητοί καταναλωτές, να αμφισβητούμε τα πάντα μέχρι να γνωρίζουμε πολύ καλά τι τρώμε. Να επιλέγουμε να τρώμε ή να μην τρώμε κάτι και όχι να το κάνουμε επειδή έτσι αόριστα μας έμαθαν ή έτσι νομίζουμε ότι θα είμαστε υγιείς. Να μην αντιδρούμε στις διατροφικές επιλογές τους άλλου, ειδικά αν δεν έχουμε ενημερωθεί πλήρως για τους λόγους που τον οδήγησαν εκεί. Να είμαστε ανοιχτοί, όχι απλά να ακούσουμε και την άλλη πλευρά, αλλά να την σεβαστούμε και πολλές φορές να την ασπαστούμε κιόλας, μερικά ή ολικά. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για το μέλλον, το δικό μας και τον πλανήτη, να ξέρουμε ακριβώς τι και γιατί μπαίνει στο πιάτο μας.

15 σχόλια
  1. Ο/Η Δέσποινα λέει:

    Πάρα πολύ σωστά αυτά που γράφετε και ευχαριστούμε…. Δεν είναι τυχαίο που το αγελαδινό γάλα απαγορεύεται να καταναλώνεται απο γυναίκες που έχουν καρκίνο στήθους…. Η αλήθεια είναι ότι χρειαζόμαστε πολλή εκπαίδευση ακόμα για να τα περιορίσουμε τα ζωικά…..

  2. Ο/Η Τζίνα λέει:

    Μακάρι να σκέφτονταν όλοι έτσι! Κι εγώ άργησα, αλλά όταν τα συνειδητοποίησα όλα αυτά έκοψα και τα γαλακτομικά (το κρέας το είχα από χρόνια κομμένο).

  3. Ο/Η marina_fits λέει:

    Madame ginger γεια σου! Εγώ προσωπικά καταναλώνω τα πάντα και κρέας και γαλακτοκομικά. Η αλήθεια είναι ότι για vegetarian είσαι πάρα πολύ συνειδητοποιημένη και κρατάς χαμηλά την μπάλα σε σχέση με το πώς αντιλαμβάνεσαι τα ζητήματα της διατροφής και η αλήθεια είναι ότι εγώ χρησιμοποιώ πάρα πολύ συχνά συνταγές σου. Εγώ να σου πω την αλήθεια δεν θεωρώ ότι είναι κακό να καταναλώνεται το γάλα της αγελάδας.ιδιαιτερα στις πιο μικρές ηλικίες. Άλλωστε ισχύει ότι παθαίνουνε μαστίτιδα οι αγελάδες σε περίπτωση που μείνει το γάλα χωρίς να καταναλωθεί. Άλλωστε υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες η μοσχιδα δεν καταναλώνει ολόκληρο το γάλα. Ιδιαίτερα μετά την Τρίτη με Τετάρτη γέννα Το γάλα της αγελάδας αυξάνεται πολύ περισσότερο. Και η αλήθεια είναι ότι ακόμη και αν δεν ήταν ενσταυλισμένη ακριβώς για το λόγο του ότι είναι ζώο,οπότε έχει και ορμές, κάθε χρόνο σχεδόν, θα φέρνει στον κόσμο μικρές μοσχίδες. Οπότε το να αφαιρείται το γάλα από την αγελάδα δεν το θεωρώ κακο.
    Αυτό όμως που δεν αντέχω καθόλου είναι πως ακριβώς επειδή τα ζώα τα χρησιμοποιούν οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες για να παράγουν γάλα που θα το εμπορευτούν και θα βγάλουνε εκατομμύρια κέρδος εκμεταλλεύονται και βασανίζουν τα ζώα. Για μένα λοιπόν αυτό είναι απαράδεκτο. Ο άνθρωπος πρέπει να παίρνει από το ζωο και το ζώο από τον άνθρωπο. Ναι έχουνε μία σχέση αλληλο συμπληρώσης και όχι μία σχέση που ο άνθρωπος βασανίζει το ζώο για να βγάλει κέρδος. Και προφανώς δεν το λέω για τους κτηνοτρόφους τους μικρούς. Όπως ο άνθρωπος μπορεί να εκμεταλλευτεί το ζώο για το κέρδος έτσι μπορεί να εκμεταλλευτεί και έναν άλλον άνθρωπο. Αυτό γέννα ασυδοσία και φιλαργυρία. Θα μου πεις πώς μπορεί να γίνει αυτό. Λοιπόν αν δεν είχαν το κέρδος τόσο ψηλά, και τα ζώα αξιοποιούσαν και δεν τα εκμεταλλευόταν όλα θα ήταν διαφορετικά. Εγώ τρώω κρέας, αλλά Δεν σημαίνει επειδή το κρέας μπορεί να προορίζεται για σφαγή, ότι το ζώο πρέπει να υποφέρει κατά τη διάρκεια της ζωής του. Καταλαβαίνω εν μέρει τους βετζετεριαν που ακολουθούν αυτό τον τρόπο ζωής και μπορεί να διαφωνούν μαζί μου και το σέβομαι!! Δε σημαίνει πως έχω εγώ δίκιο. Παρ όλα αυτά, ετσι αντιλαμβάνομαι τα πράγματα. Ο σεβασμός προς τον άνθρωπο προς τα ζώα προς το περιβάλλον είναι ένας και ενιαίος. Και η κοινωνία μας δεν λειτουργεί με αυτόν τον σεβασμό.γι αυτό πιστεύω ότι πρέπει πρώτα αυτό να κατακτήσουμε.

  4. Ο/Η Αννη λέει:

    Χρήσιμα όλα αυτά και ευχαριστούμε. Πώς μπορώ να αντικαταστήσω το κεφιρ;;;

  5. Ο/Η Lida λέει:

    Μπράβο σου! Όσα είπες είναι σωστά. Οφείλουμε να αναπαράγουμε την αλήθεια και να κρατάμε μια πιο ανοιχτή στάση με πράγματα τα οποία ενδέχεται να είναι διαφορετικά απ ότι νομίζουμε.

  6. Ο/Η Δαναη λέει:

    Υπέροχη προσέγγιση με σεβασμό στην φύση , στα ζώα που βασανίζουμε και στον άνθρωπο που σκέφτεται ακόμη και όταν υποπίπτει σε πειρασμούς!
    Συγχαρητήρια για το τρόπο σας!

  7. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Υπέροχο άρθρο και πολύ ενημερωτικό

  8. Ο/Η Ελένη Καψή λέει:

    Κατάφερα να μην έχω χοληστερίνη , η Β 12 τέλεια και είμαι 66 ετών 4 χρόνια τίποτα ζωικό

  9. Ο/Η kay athanasi λέει:

    ειμαι 63 χρονων & τωρα εκοψα τα γαλακτοκομικα & το κρεας,κοτοπουλο,ψαρι…… εγω ειδα πολυ μεγαλη διαφορα – & οι εξετασεις μου ειναι η καλυτερες ποτε !

  10. Ο/Η Maria λέει:

    Μου αρέσει πολύ η προσέγγιση σου στη διατροφή παρότι δεν είμαι vegan ή vegetarian. Αυτό με τα ζώα που διαβαζω και αλλού με προβληματίζει γιατί και οι δύο παππούδες μου ήταν αγρότες/κτηνοτρόφοι και θυμάμαι να αρμεγουν τα ζώα καθημερινά πέραν από τη περίοδο που είχαν μικρά και θήλαζαν.

  11. Ο/Η Χριστινα λέει:

    Πολυ εμπεριστατομενο άρθρο
    Λυπηρό που δεν υπάρχει ενημέρωση
    Εγω προσωπικά έδωσα μάχη με τους γύρω μου να μην δώσω γάλα στα παιδιά μου όταν πλέον αποθηλασαν από μένα

  12. Ο/Η Ελένη λέει:

    Αρκετά ενημερωτικό το άρθρο αυτό, ίσως πειστούν τελικά κάποιοι από έναν άνθρωπο αγαπητό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή έστω προβληματιστούν. Ωραία τα είχε πει και ο ηθοποιός Χοακίν Φοίνιξ στο λόγο που είχε δώσει στα βραβεία Όσκαρ.
    Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι είπε:
    “Υπάρχουν τριών ειδών άνθρωποι. Εκείνοι που βλέπουν, εκείνοι που βλέπουν όταν τους δείχνουν και εκείνοι που δεν βλέπουν”.

  13. Ο/Η Δώρα Χατζησαρρη λέει:

    Σε ευχαριστώ για το πολύ καλό άρθρο! Χρειάζεται να εκπαιδευτούμε σε βασικά πράγματα και με τη σειρά μας να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά.Ειμαστε ο,τι τρώμε. Καλή συνέχεια.

  14. Ο/Η Maria λέει:

    Γνωρίζετε αν και πως θα μπορούσε να γίνει κεφιρ από μη ζωικό γάλα;

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by