Πως να αποθηκεύεις τα τρόφιμα στα ντουλάπια για να μην σου χαλάνε και τα πετάς
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
- Words: Άννα Χαλικιά
- Photography: Νεφέλη Καραφυλλάκη
“Οι κονσέρβες και τα φασόλια δε χαλάνε ποτέ”, θα ακούσεις να λένε κάποιοι. Κάνουν λάθος. Όλα χαλάνε. Οι κονσέρβες κάθε λογής έχουν ημερομηνία λήξης και εξαιρετικά σπάνια φουσκώνουν πριν την ώρα τους και καταλαβαίνεις ότι πρέπει να τις πετάξεις αυτοστιγμεί, ενώ τα φασόλια αλλά και όλα τα όσπρια, όσο παλιώνουν, τόσο πιο δύσκολα βράζουν και κάνουν τη μαγειρική ζωή μας ένα βασανιστήριο. Δε φτάνει να ψωνίζεις έξυπνα στο σουπερμάρκετ για να μη γεμίζεις τρόφιμα που μπορεί να καταλήξουν στα σκουπίδια, πρέπει να ξέρεις πως θα τα αποθηκεύσεις σωστά.
Στα σημερινά easyGREEN tips δε θα πιάσουμε το θέμα ψυγείο-κατάψυξη, αλλά θα ασχοληθούμε με τα λεγόμενα “προϊόντα παντοπωλείου”. Τα στεγνά τρόφιμα ή οτιδήποτε αποθηκεύουμε σε θερμοκρασία δωματίου και συγκεκριμένα μέσα στα ντουλάπια και τα συρτάρια μας. Ιδού πως να το κάνεις σωστά, για να μειώσεις δραματικά τη σπατάλη τροφίμων στην κουζίνα σου.
1. Καταρχάς φρόντισε να είναι ολοκάθαρα. Έφτασε η μέρα που πρέπει να γίνει. Βγάλε όλα τα τρόφιμα από ντουλάπια και συρτάρια, ξεφορτώσου ό,τι έχει λήξει ή οτιδήποτε δείχνει αλλοιωμένο ή είναι απροσδιορίστου ηλικίας και καθάρισε σχολαστικά όλες τις εσωτερικές επιφάνειες ιδανικά με ένα φυσικό καθαριστικό (αχ αυτό το μέλι, πάντα αφήνει το χαρακτηριστικό δαχτυλίδι που κολλάει). Άσε να στεγνώσουν καλά κι έπειτα θα τα βάλεις όλα τακτικά και όμορφα σε ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
2. Αξιοποίησε όλα τα γυάλινα βαζάκια που μάζεψες ανά τα χρόνια (από μαρμελάδες, μαγιονέζες κ.λ.π.) και αποθήκευσε μέσα τους τρόφιμα με χάρτινη ή εύκολα φθαρτή συσκευασία όπως αλεύρι, ζάχαρη, κακάο ή ξηρούς καρπούς. Έτσι και θα τα προστατεύεις από απρόσκλητους επισκέπτες (βλ. super tip παρακάτω) αλλά και από την ατμόσφαιρα του ντουλαπιού και της κουζίνας, που μπορεί να έχει αυξημένη υγρασία. Άσε που στα γυάλινα βάζα βλέπεις κατευθείαν τι έχουν μέσα!
Ιδανικά βάλε ετικέτες ή γράψε κατευθείαν με μαρκαδόρο πάνω στα βάζα την ημερομηνία αγοράς ή -αν τη γνωρίζεις- λήξης του τροφίμου. Επίσης, οκ, δεν χρειάζεται να γράψεις πάνω στα μαυρομάτικα τι είναι, όμως για κάτι απροσδιόριστο όπως το κορν φλάουρ που μοιάζει με ζάχαρη άχνη ή μαγειρική σόδα, καλύτερα να το γράψεις. Δεν θέλεις εκείνη την ώρα απλώς να το δοκιμάσεις, πίστεψέ με.
3. Ακολούθησε τον χρυσό κανόνα των απανταχού μαγείρων: FIFO. Δηλαδή first in first out. Δηλαδή ότι μπαίνει πρώτο, βγαίνει πρώτο. Δηλαδή όταν παίρνεις καινούργιες κονσέρβες με κονκασέ, βάλτες πίσω πίσω στο ντουλάπι και φέρε μπροστά τις παλιότερες για να τις χρησιμοποιήσεις πρώτες. Αποθήκευσε τα τρόφιμα στρατηγικά, έτσι ώστε την ώρα του μαγειρέματος που βιάζεσαι απλώς να παίρνεις ό,τι είναι μπροστά και αυτό να είναι το παλιότερο. Θα εκπλαγείς με το πόσο καλύτερο έλεγχο θα έχεις στα πάντα!
4. Έχε στο νου σου τη θερμοκρασία που δημιουργείται σε ντουλάπια και συρτάρια. Παρατήρησε πως αυξάνεται η θερμότητα στα ντουλάπια που βρίσκονται πάνω ή δίπλα στα μάτια ή τον φούρνο όταν αυτά είναι σε λειτουργία και για ώρες. Προσπάθησε όσο μπορείς να μη βάζεις εκεί τα τρόφιμα: χρησιμοποίησέ τα για αποθήκευση σκευών και εργαλείων κουζίνας. Και αν η κουζίνα σου θερμαίνεται πάρα πολύ τους θερινούς μήνες (που μεταξύ μας πλέον είναι αναπόφευκτο), βάζε τα βάζα με εύκολα αλλοιώσιμες τροφές όπως ξηρούς καρπούς κατευθείαν στο ψυγείο.
5. Είναι αυτονόητο αλλά ποτέ μα ποτέ μην αποθηκεύεις τρόφιμα -ακόμα και αεροστεγώς κλεισμένα- στο ίδιο ντουλάπι με τα καθαριστικά ή τον κάδο απορριμμάτων! Όλα αυτά δεν πάνε ποτέ μαζί. Ακόμα κι αν έχεις θέμα χωρητικότητας, είμαι σίγουρη ότι με λίγη αναδιοργάνωση στους αποθηκευτικούς χώρους θα βρεις μια λύση για να μένουν διαχωρισμένα.
Και να θυμάσαι: όταν ανοίγεις το ψυγείο και “δεν έχει τίποτα για φαγητό στο σπίτι”, σχεδόν πάντα θα υπάρχουν μερικά υλικά ντουλαπιού με τα οποία -σε συνδυασμό με τα πολύ στοιχειώδη- να μπορείς να σκαρώσεις ένα ζεστό φαγητό, όπως αυτή η μακαρονάδα ή αυτό το ρεβιθόρυζο. Το ίδιο ισχύει για τις “θέλω ένα γλυκάκι” στιγμές: παστέλι με ηλιόσπορους, μπισκότα με ταχίνι και μέλι και σοκολατένια κουλουράκια λαδιού που αξιοποιούν με τον πιο γλυκό τρόπο όλα τα ξεχασμένα υλικά.
Φάω γουουβ
Έχω μανία με το να διατηρώ το ντουλάπι με τα τρόφιμα οργανωμένο και καθαρό, οπότε το άρθρο με βοήθησε αρκετά δίνοντάς μου επιπλέον ιδέες! Ειδικά το να γράφω την ημερομηνία λήξης στα βαζάκια είναι μια πανέξυπνη ιδέα!