Μα γιατί δεν έχεις ακόμα κάδο ανακύκλωσης στο σπίτι σου;
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
- Words: Madame Ginger
- Photography: Νεφέλη Καραφυλλάκη
Δεν μπορεί να μην έχεις ακούσει για την κλιματική κρίση, είναι σχεδόν αδύνατον, εκτός αν ζεις απομονωμένος σε κάποια σπηλιά στη μέση του πουθενά ή αν απλά προσπερνάς συζητήσεις και ειδήσεις στο timeline σου σχετικές με το θέμα, πιστεύοντας ότι δεν σε αφορούν. Guess what? Όχι απλά σε αφορούν, αλλά κάθε μικρή και μεγάλη απόφαση που παίρνεις καθημερινά επηρεάζει θετικά ή αρνητικά το μέλλον του πλανήτη άρα και της ανθρωπότητας και ίσως κάποια νούμερα να σε βοηθήσουν να το κατανοήσεις καλύτερα:
- Κάθε ένας από εμάς παράγει περισσότερο από μισό τόνο σκουπίδια κάθε χρόνο. Το 81% από αυτά τα σκουπίδια καταλήγει στις χωματερές και μόλις το 19% ανακυκλώνεται ή κομποστοποιείται.
- Τα αστικά απόβλητα (με απλά λόγια, τα σκουπίδια μας) είναι σημαντικότατη πηγή βραχύβιων ρύπων του κλίματος. Κατέχουν την τρίτη θέση στις ανθρωπογενείς πηγές παραγωγής μεθανίου που με τη σειρά του συμβάλλει στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
Δώσε στον κάδο ανακύκλωσης τη θέση που του αξίζει
Το πρώτο διάστημα και μέχρι η ανακύκλωση να σου γίνει συνήθεια, βάλε τον κάδο ανακύκλωσης δίπλα ή κοντά στον κάδο σκουπιδιών ώστε να τον βλέπεις κάθε φορά που πας να πετάξεις κάτι. Εκτός από την κουζίνα του σπιτιού σου, μπορείς να βάλεις έναν μικρό κάδο ανακύκλωσης και στο γραφείο σου (στο σπίτι ή την δουλειά) ή ακόμα και στον κήπο ή το μπαλκόνι σου.
Σε λιγότερο από έναν μήνα θα δεις τα σκουπίδια σου να μειώνονται δραματικά και ενδεχομένως να χρειαστεί να μετατρέψεις τον μεγάλο κάδο σε ανακύκλωσης και τον μικρό σε σκουπιδιών.
Μάθε να ανακυκλώνεις σωστά
Σίγουρα υπάρχει ο γενικός κανόνας που λέει ότι οτιδήποτε πλαστικό, χάρτινο, γυάλινο ή μεταλλικό πάει στην ανακύκλωση, μα υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά και κανόνες που καθορίζουν το πως ακριβώς πετάμε τα αντικείμενα! Πιο συγκεκριμένα:
- Ξεπλένουμε καλά όλες τις συσκευασίες φαγητού και απορρυπαντικών πριν τις ρίξουμε στον κάδο.
- Στον βασικό μας κάδο μπορούμε να ρίξουμε: πλαστικές συσκευασίες (μπουκάλια νερού, συσκευασίες τροφίμων, απορρυπαντικά, οδοντόκρεμες, κτλ), γυάλινες συσκευασίες (χυμοί, βάζα, ποτά, καλλυντικά κτλ), χαρτί από Α4 και πάνω & χάρτινες συσκευασίες (χυμοί, γάλα, συσκευασίες φαγητού, χαρτοκιβώτια, κουτιά παπουτσιών, κόλλες Α4, βιβλία, χάρτινες σακούλες, χαρτόνια κτλ), συσκευασίες από αλουμίνιο ή λευκοσίδηρο (πχ. αναψυκτικά, κονσέρβες τροφίμων & ζωοτροφών κτλ). Αλουμινόχαρτο και μεμβράνη, αρκεί να είναι τελείως καθαρά.
- Ανακύκλωσε τα χρησιμοποιημένα λάδια της κουζίνας καθώς η απόρριψη τους στις αποχετέυσεις δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα τόσο στην σωστή λειτουργία τους όσο και στο περιβάλλον, αφού τα λάδια αυτά θα καταλήξουν είτε στο χώμα είτε στη θάλασσα και θα τα μολύνουν ανεπανόρθωτα. Σούρωσε τα, μετάγγισε τα σε ένα μπουκάλι και μόλις μαζέψεις αρκετά πήγαινε τα σε ένα σημείο διαλογής λαδιού στη γειτονιά σου, όπως τα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος που συνεργάζονται με την εταιρεία REVIVE και η οποία τα συλλέγει και τα μετατρέπει σε βιοκαύσιμα.
Super Tip
Αν δεν υπάρχει κάποιο κατάστημα που να συλλέγει λάδια στην περιοχή σου, μπορείς να συνεννοηθείς με ένα εστιατόριο στη γειτονιά σου ώστε να ανακυκλώνεις τα λάδια σου στον δικό τους κάδο. Τα εστιατόρια μαζεύουν τα λάδια τους και τα ανταλλάζουν με εταιρείες ανακύκλωσης λαδιών, με καθαρό λάδι για τις φριτέζες τους, οπότε πιστεύω δεν σας αρνηθούν!
- Ανακύκλωσε ξεχωριστά τις μπαταρίες, τις λάμπες, τις ηλεκτρονικές & ηλεκτρικές συσκευές και τα μελάνια και πήγαινε τα σε οποιοδήποτε κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών καθώς τα περισσότερα έχουν ειδικούς κάδους ανακύκλωσης για τα συγκεκριμένα αντικείμενα.
Μην ξεχνάς να….
- …τσεκάρεις πάντα ότι η συσκευασία που θα ρίξεις στον κάδο ανακύκλωσης είναι ανακυκλώσιμη και φέρει το ειδικό σήμα. Προσωπικά προσπαθώ να επιλέγω προϊόντα και εταιρείες που έχουν ανακυκλώσιμες συσκευασίες και προστατεύουν με τον τρόπο τους το περιβάλλον.
- …πλένεις καλά τις συσκευασίες τροφίμων και απορρυπαντικών. Αν τις ρίξεις βρώμικες στον κάδο ανακύκλωσης, η ακαθαρσία θα στεγνώσει και κολλήσει για τα καλά πάνω στη συσκευασία μέχρι να φτάσει στο κέντρο ανακύκλωσης, θα θεωρηθεί σκουπίδι και τελικά θα καταλήξει στα σκουπίδια.
- …το χαρτί κουζίνας, οι χαρτοπετσέτες και η λαδόκολλα δεν ανακυκλώνονται.
- …προσπαθείς να συμπιέσεις όσο μπορείς τις συσκευασίες και να διπλώνεις χαρτόνια και χαρτιά.
- …μην ανακυκλώνεις σπασμένα γυαλιά καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τραυματισμού των εργαζόμενων στα κέντρα διαλογής.
- Αν μία συσκευασία έχει περισσότερα από δύο ανακυκλώσιμα υλικά, όπως πχ. ένα γυάλινο μπουκάλι νερό με μεταλλικό καπάκι, τότε καλό θα ήταν να τα διαχωρίσεις για να διευκολύνεις τον μετέπειτα διαχωρισμό τους.
- Τα πλαστικά καπάκια του νερού ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο από τα υπόλοιπα πλαστικά αντικείμενα, γι’αυτό τα ρίχνουμε πάντα ξεχωριστά στον κάδο.
Το πιο σημαντικό, όταν μιλάμε για την ανακύκλωση, είναι να τονίζουμε πως είναι η τελευταία λύση και όχι Η λύση στο ζήτημα των οικιακών απορριμμάτων. Η πιο αποτελεσματική κίνηση, ιδιαίτερα για τα πλαστικά, είναι να μην τα καταναλώνουμε
Δώστε μας τα φώτα σας σχετικά με την κομποστοποίηση των υπολογιστών τροφών στο σπίτι. Ευχαριστώ.
Για να ξεπλυνουμε ολες αυτες τις συσκευασιες, ειδικα απο απορρυπαντικα δεν χαλαμε παρα πολυ νερο? Επισης εαν τα ξεχωρισουμε ολα σε καδους, μετα που τα παμε?
Καλημέρα Παρακαλώ μπορείτε να δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ανακύκλωση των πλαστικών καπακιών των μπουκαλιών του νερού? Ευχαριστώ πολύ
Πολύ όμορφο και περιληπτικό άρθρο.
Κάθε φορά που διαβάζω παρόμοια άρθρα, πάντα κάτι νέο μου μένει και γίνομαι όλο και πιο αποτελεσματική στην ανακύκλωση που κάνω.
Κι εμένα θα με ενδιέφερε ένα άρθρο για την σπιτική κομποστοποίηση, με ιδιαίτερη βάση στην εύρεση γεωσκώληκων, που δεν έχω καταφέρει να βγάλω άκρη. Εγώ χρησιμοποίησα γεωσκώληκες που βρήκα στις γλάστρες μου σε μία φάση ανανέωσης χώματος, αλλά μετά από το καλοκαίρι και την πολλή ζέστη, γεωσκώληκες γιοκ στον δικό μου κάδο κομποστοποίησης. Πού μπορώ να βρω;;
Όπως τα λες τα κάνω πριν τα πεις. Αλλά ο Δήμος τ ανακατωνει. Δεν τα ανακυκλώνει έχω μάθει δυστυχώς.
Ευχαριστώ πολύ για την ουσιώδη ενημέρωση όμως εδώ στην Ελλάδα η ανακύκλωση δεν γεινετε όπως στο εξωτερικό και ότι ανακτκλωσημο πετάμε στους μπλε κάδους καταλήγουν στις χωματερές…το έχω τσεκαρι.
Ωραίο άρθρο για την ανακύκλωση αλλά στον δήμο που είμαι τους μπλε κάδους τα πετάνε σε χώρους απόρριψης όπως με τους πράσινους με αποτέλεσμα η προσπάθεια μου να κάνω ανακύκλωση πάει χαμένη..