7 τρόποι να μειώσεις τη σπατάλη ενέργειας με το καθημερινό μαγείρεμα
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
- Words: Άννα Χαλικιά
- Photography: Νεφέλη Καραφυλλάκη
Δυστυχώς το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Και λέω δυστυχώς, γιατί σε αυτή τη στιγμή στην ιστορία, το κίνητρο για να μειώσουμε την κατανάλωση ρεύματος δεν είναι τόσο οικολογικού ενδιαφέροντος όσο οικονομικό. Όπως και να χει, εφόσον η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας βασίζεται σε ρυπογόνα καύσιμα που κάθε χρόνο απελευθερώνουν εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, κάθε προσπάθεια για μείωση της κατανάλωσης ωφελεί τον πλανήτη.
Η κουζίνα είναι από εκείνα τα δωμάτια του σπιτιού όπου -λογικό- καταναλώνουμε αρκετό ρεύμα καθημερινά. Έχουμε δει πως να χρησιμοποιούμε τον φούρνο για πιο φιλικά προς το περιβάλλον ψησίματα, πως να διαχειριζόμαστε το ψυγείο για να δουλεύει πιο σωστά αλλά και το πλυντήριο των πιάτων.
Σήμερα θα ασχοληθώ με το μαγείρεμα στις εστίες και θα σου προτείνω μικρές easyGREEN αλλαγές που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις το ενεργειακό σου αποτύπωμα και -μακάρι- έστω και λίγο το λογαριασμό του ρεύματος, χωρίς να στερηθείς τη χαρά του σπιτικού φαγητού.
1. Καθαριότητα
Ό,τι τύπο εστιών και να έχεις -κεραμικές, αερίου, επαγωγικές ή ηλεκτρικές- αποδίδουν καλύτερα όταν είναι καθαρές, δίχως καμμένα λίπη και υπολείμματα τροφών. Καθάριζέ τες συχνά, ιδανικά μετά από κάθε μαγείρεμα, καθώς όσο περισσότερο μαζεύεται η βρωμιά τόσο πιο δύσκολα απομακρύνεται.
2. Σκεύη
Τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσεις κάνουν τη διαφορά. Ακόμα κι αν κοστίζουν κάτι παραπάνω, επένδυσε σε καλής ποιότητας κατσαρόλες και τηγάνια με στιβαρές βάσεις από καλά αγώγιμα υλικά, έτσι ώστε να μαγειρεύεις πιο αποδοτικά σπαταλώντας λιγότερο χρόνο και θερμότητα.
Να χρησιμοποιείς επίσης σκεύη που ταιριάζουν σε μέγεθος με τις εστίες της κουζίνας για να μην ξοδεύεις θερμότητα που θα παρήγαγε ένα μεγαλύτερο -από το σκεύος- μάτι.
3. Συνταγές
Κράτα τις πιο περίπλοκες συνταγές που λερώνουν περισσότερα σκεύη για το Σαββατοκύριακο και τις καθημερινές μαγείρευε φαγητά που δεν απαιτούν πολύ χρόνο και ιδανικά φτιάχνονται σε μια κατσαρόλα. Ή κάποιες μέρες επίλεξε πιάτα που τρώγονται κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου, έτσι που να μη χρειάζεται καν να τα ζεστάνεις.
4. Leftovers
Μαγείρεψε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητών που σου αρέσουν, φύλαξε σε μερίδες ό,τι δεν φαγωθεί άμεσα και βάλε στην κατάψυξη για μελλοντικά. Το ξαναζέσταμα μετά την αποβραδίς σταδιακή απόψυξη στο ψυγείο, θα σπαταλήσει λιγότερη ενέργεια απ’ ότι αν ξαναμαγείρευες το φαγητό εξαρχής.
5. Καπάκι
Όσο στο επιτρέπει η συνταγή, κράτα το καπάκι κλειστό. Οι σούπες, τα ρύζια, οι σάλτσες και γενικά τα φαγητά κατσαρόλας μαγειρεύονται πιο γρήγορα σε χαμηλότερη φωτιά αν το καπάκι τους είναι κλειστό και δεν απελευθερώνεται η θερμότητα στην ατμόσφαιρα.
6. Timing
Αν έχεις συμβατικές ηλεκτρικές εστίες, εκμεταλλεύσου τη ζέστη που συγκρατεί το μάτι που μόλις χρησιμοποίησες, για να μαγειρέψεις εκεί κάτι άλλο. Θα σπαταληθεί λιγότερος χρόνος και ενέργεια για να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία.
7. Επαγωγικές εστίες
Αν είναι δυνατό (πχ αν μετακόμισες ή σκοπεύεις να ανακαινίσεις), επένδυσε σε επαγωγικές εστίες. Συγκριτικά με τις κεραμικές ή του αερίου, προσφέρουν πολύ πιο άμεση θερμότητα μέσω ηλεκτρομαγνητισμού, στοχευμένα στο σκεύος. Χωρίς να γίνεται διάχυση -άρα και σπατάλη- της θερμότητας στην υπόλοιπη επιφάνεια, το μαγείρεμα γίνεται πιο αποτελεσματικό σε λιγότερο χρόνο.
Αν έχεις δικά σου tips και ιδέες -γιατί πάντα μπορεί να μου διέφυγε κάτι- μη διστάσεις να μου τις γράψεις σε σχόλιο στο τέλος αυτού του άρθρου!