4 ανθεκτικά & εύκολα φυτά εσωτερικού χώρου για αρχάριους plant parents

Με τα φυτά εσωτερικού χώρου να έχουν πάρει τα πάνω τους τα τελευταία χρόνια – ειδικά από το πρώτο κιόλας lockdown που αποφασίσαμε όλοι να ομορφύνουμε επιτέλους τα σπίτια μας-, οι μονστέρες, οι κέντιες και οι πιο old school δράκαινες έχουν βρει επιτέλους τη θέση που τους αξίζει σε σπίτια, καταστήματα, γραφεία και ξενοδοχεία. Για να μην μιλήσουμε για το instagram και το Tik Tok και τα εκατοντάδες accounts που σε μαθαίνουν πως να φροντίζεις τα φυτά σου και έχουν χιλιάδες follower από επιδέξιους plant parents.

Τα φυτά εκτός από μόδα, είναι ένας υπέροχος εύκολος τρόπος να έχεις επαφή με την φύση, ένα οικονομικός τρόπος να διακοσμήσεις και να ομορφύνεις το σπίτι σου, να δημιουργήσεις όσο προσθέτεις σταδιακά φυτά ένα υγιές περιβάλλον, ένα μικροκλίμα αν θες, που θα σε χαλαρώνει, θα σε κάνει πιο δημιουργικό και το κυριότερο θα σε κάνει να δεθείς με τα πράσινα παιδιά σου και να δημιουργήσεις μαζί τους μία μοναδική υπέροχη σχέση. Από προσωπική εμπειρία θέλω να πω ότι από τότε που άρχισα να ασχολούμαι με τα φυτά, όπως και από τότε που σταμάτησα να καταναλώνω ζώα, νιώθω ότι έχει αυξηθεί η ενσυναίσθηση μου προς όλα τα ζωντανά πλάσματα και νιώθω ότι έχω μία πιο δυνατή σύνδεση με την Γη και σκέφτομαι πολύ περισσότερο κάθε πράξη μου που μπορεί να την επηρεάσει αρνητικά.

Αφού λοιπόν έφτιαξα μία μικρή ζούγκλα στο σπίτι μου, ήρθε η ώρα να πρασινίσουμε το στούντιο μας στην Κυψέλη, έναν χώρο που όλα τα κορίτσια του Madame Ginger περνάμε πολλές ώρες της ημέρας. Καθώς το διαμέρισμα που στεγάζει το στούντιο είναι αρκετά φωτεινό, αλλά έχει και πάρα πολλά σκοτεινά σημεία, ζητήσαμε την βοήθεια του Κέντρου Κήπου Βαγγελάτου, το υπέροχο φυτώριο της Κυψέλης από το οποίο προμηθεύομαι εδώ και χρόνια τα φυτά μου – έχει από τις μεγαλύτερες ποικιλίες που έχω δει-, όμορφα κασπώ, χώμα, λιπάσματα και ότι άλλο χρειάζομαι σε πολύ καλές τιμές (όχι, αυτό το μήνυμα δεν είναι διαφημιστικό). Η οικογένεια του φυτωρίου αλλά και οι εργαζόμενοι είναι πάντα εκεί, χαμογελαστοί και ευγενέστατοι, για να απαντήσουν σε ερωτήσεις, να προτείνουν το κατάλληλο φυτό ανάλογα με τις ανάγκες μας αλλά και για να ενημερώσουν με μεγάλη ακρίβεια τις ανάγκες φροντίδας του κάθε φυτού.

Μαζί λοιπόν αποφασίσαμε να βάλουμε διάφορα φυτά στο στούντιο και σήμερα σας γράφω για 4 από αυτά, τα οποία είναι τα πιο εύκολα για να υιοθετήσει κανείς, χωρίς να χρειάζεται να αφιερώσει πολύ κόπο και χρόνο και με μικρό κίνδυνο να του πεθάνουν – ναι, τα φυτά πεθαίνουν, δεν χαλάνε.

Σανσιβέρια: ιδανική για τα σκοτεινά δωμάτια του σπιτιού

Ίσως το πιο ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου. Ο μόνος τρόπος για να πεθάνει μία Σανσιβέρια στα χέρια σου (και στο λέω από εμπειρία) είναι να της παραδώσεις σημασία. Ιδανική για σκοτεινά σπίτια ή σκοτεινά σημεία του σπιτιού και με ελάχιστες απαιτήσεις σε πότισμα, ένα πανέμορφο φυτό με το κάπως άκομψο παρατσούκλι “η γλώσσα της πεθεράς” θα σου κλέψει την καρδιά.

Θέση: Η Σανσιβέρια ευδοκιμεί και μεγαλώνει γρήγορα σε φωτεινά σημεία του σπιτιού που δεν πέφτει απευθείας ήλιος γιατί μπορεί να της κάψει τα φύλλα, περνάει τέλεια όμως και σε μία σκοτεινή γωνία στην κρεβατοκάμαρα, απλά μεγαλώνει πιο αργά. Την κρεβατοκάμαρα δεν την είπα τυχαία, καθώς είναι από τα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα οπότε βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Πότισμα: Βγάλε το ποτιστήρι σου έξω μία φορά τον μήνα και πότισε την Σανσιβέρια σου μόνο όμως αν έχει στεγνώσει πολύ καλά το χώμα (βύθισε τον δάχτυλο σου για να τσεκάρεις). Αν είναι υγρό άστην στην ησυχία της για 10 μέρες ακόμα και ξανακάνε το κόλπο με το δάχτυλο. Τους πολύ ζεστούς μήνες (Ιούνιος-Σεπτέμβριος) μπορεί να θέλει πότισμα κάθε 20 μέρες.

Τα φύλλα της Σανσιβέριας μου:

  • ….γέρνουν: Μάλλον έχεις παραποτίσει το φυτό σου και έχουν σαπίσει κάποιες ρίζες. Καθώς το κάθε φύλλο έχει το δικό του ριζικό του σύστημα, πέτα τα φύλλα που έχουν σαπίσει και κράτα το φυτό σου απότιστο για πολύ…πάρα πολύ καιρό. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα σαπίσουν άλλα φύλλα.
  • …ξεραίνονται στις άκρες: είπαμε η Σανσιβέρια δεν θέλει πολύ πότισμα, αλλά όχι να την αφήσεις και 3 μήνες απότιστη. Το φυτό σου διψάει, κάντου ένα καλό πότισμα και τσέκαρε το ξανά σε μία εβδομάδα.

Προσοχή: Αν υπάρχουν κατοικίδια στο σπίτι που τους αρέσει να εξερευνούν, καλύτερα να βάλετε την Σανσιβέρια κάπου ψηλά καθώς τα φύλλα της είναι τοξικά.

Μονστέρα, η όμορφη

Ίσως το πιο γνωστό και πολυφορεμένο φυτό εσωτερικού χώρου η μονστέρα έχει άπειρα διαφορετικά είδη, με πιο γνωστό την Monstera Deliciosa με τα μεγάλα φύλλα η οποία θα ομορφύνει το σπίτι σου χωρίς να σε ταλαιπωρήσει. Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με αυτήν και αφού εξοικειωθείς και κερδίσει την εμπιστοσύνη σου, να υιοθετήσεις κι άλλα είδη, όπως την Monstera Adansonii η οποία έχει μικρά φύλλα με οβάλ τρύπες, γι’αυτό και της έχει δοθεί το παρατσούκλι Swiss Cheese (Ελβετικό τυρί).

Θέση: Τοποθετούμε την μονστέρα σε φωτεινό σημεία του σπιτιού, αποφεύγοντας όμως σημεία που πέφτει απευθείας ήλιος καθώς θα δημιουργήσει εγκαύματα στα φύλλα. Καθώς της αρέσει η ζέστη και η υγρασία δεν την βάζουμε ποτέ κοντά σε καλοριφέρ, air condition ή αφυγραντήρα.

Πότισμα: Ποτίζουμε την μονστέρα μόνο όταν έχει στεγνώσει τελείως το χώμα της (βυθίζουμε πάντα το δάχτυλο μας στο χώμα). Αυτό χοντρικά σημαίνει 1 φορά την εβδομάδα το καλοκαίρι και κάθε 10-15 ημέρες τον χειμώνα. Μία φορά το τρίμηνο (ή συχνότερα αν έχουμε όρεξη) καθαρίζουμε τα φύλλα της με ένα μαλακό πανάκι βρεγμένο με αποσταγμένο νερό (το νερό που βάζουμε στο σίδερο) ή ειδικό σπρέι που έχει και στο Κέντρο Κήπου Βαγγελάτου.

Στήριξη & Αερόριζες: Αν η μονστέρα σου ψηλώσει πολύ και αρχίσει ο κορμός να γέρνει, τότε χρειάζεται άμεσα στήριξη. Μπορείς να την στηρίξεις με ένα καλάμι ή ένα ξύλο και σπάγκο, ισιώνοντας την τόσο ώστε να μην φέρνει αντίσταση από την άλλη μεριά. Μην τρομάξεις αν δεις λεπτές ρίζες να φυτρώνουν στον κορμό, είναι αερόριζες που τρέφονται με οξυγόνο και κρατάει το φυτό σου υγιές. Τύλιξε τες κι αυτές γύρο από τον πάσσαλο σου προσεκτικά και τρυφερά.

Τα φύλλα της Μονστέρας μου:

  • κιτρίνισαν: Είτε έχεις παραποτίσει την μονστέρα σου, είτε δεν έχει αρκετό φως. Βύθισε το δάχτυλο στο χώμα και αν είναι υγρό άσε την μονστέρα απότιστη μέχρι να στεγνώσει τελείως το χώμα. Αν είναι σε σκοτεινό σημείο του σπιτιού, μετακίνησε την σε ένα πιο φωτεινό, χωρίς όμως να πέφτει απευθείας ήλιος.
  • μαύρισαν: Αν μαυρίζουν μεγάλα σημεία του φύλλο, τότε μάλλον έχεις παραποτίσει την μονστέρα και έχει σαπίσει η ρίζα. Θα πρέπει να βγάλεις την μονστέρα από την γλάστρα και να καθαρίσεις τα σάπια σημεία ή απλά να πας το φυτό σου στο φυτώριο της γειτονιάς σου για να σε βοηθήσουν. Αν έχει κάνει μικρές μαύρες κηλίδες, τότε μάλλον είναι εγκαύματα από απευθείας ακτίνες ήλιου οπότε πρέπει να την μετακινήσεις.
  • …ξεράθηκαν στις άκρες ή ζάρωσαν τα φύλλα προς τα μέσα: μάλλον έχεις ξεχάσει να ποτίσεις την μονστέρα σου και διψάει! Κάνε ένα καλό πότισμα και τσέκαρε την πάλι σε 5 μέρες.

Bonus: Αν είσαι τυχερός η μονστέρα σου κάποια στιγμή θα ανθίσει ένα υπέροχο καπρό που μοιάζει με καλαμπόκι και μυρίζει χμ…μπανάνα!

Ζάμια: το παχύφυτο που θέλει απλά να το αφήσεις στην ησυχία του

Η ζάμια (ή ζαμιοκούλκας, το λατρεύω αυτό της το όνομα) είναι το φυτό που θα έχεις μαζί σου για πολλά χρόνια, αρκεί να νμην το ενοχλείς. Ένα πανέμορφο φυτό για το σπίτι αλλά και για επαγγελματικούς χώρους, αφού δεν έχει πολλές απαιτήσεις σε φροντίδα και ομορφαίνει τον χώρο με το δυνατό, σκούρο πράσινο και γυαλιστερό φύλλωμα του.

Θέση: Σε μία φωτεινή θέση χωρίς απευθείας ήλιο, θα δεις την ζάμια σου να μεγαλώνει γρήγορα και να φτάνει έως κάτι λιγότερο από 1 μέτρο. Αντέχει και σε πολύ σκοτεινά μέρη, διατηρεί το πράσινο φύλλωμα της, αλλά παραμένει κοντούλα και χαριτωμένη, σταματάει δηλαδή οποιαδήποτε ανάπτυξη.

Πότισμα: Όπως ακριβώς και η Σανσιβέρια, έτσι και η Ζάμια θέλει πότισμα μόλις 1 φορά τον μήνα και μόνο αν έχει στεγνώσει τελείως το χώμα. Τους πολύ ζεστούς μήνες (Ιούνιος-Σεπτέμβριος) μπορεί να θέλει πότισμα κάθε 20 μέρες.

Τα φύλλα της Ζάμιας μου:

  • …έχουν μαύρες κηλίδες: Μάλλον κάποια στιγμή της ημέρας αχτίδες του ήλιου χτυπάνε την Ζάμια σου, προκαλώντας της εγκάυματα, οπότε πρέπει να την μετακινήσεις.
  • ...έχουν κιτρινίσει: έχεις παραποτίσει το φυτό σου με σοβαρή πιθανότητα να έχουν ξεκινήσει να σαπίζουν οι ρίζες. Άστο τελείως απότιστο και τσέκαρε το κάθε δέκα μέρες, κόβοντας τα φύλλα που έχουν σαπίσει με ένα ψαλίδι.
  • …έχουν ξεραθεί στις άκρες: Η ζάμια σου διψάει και χρειάζεται ένα γερό πότισμα.

Spa Day: Η ζάμια σου θα σε αγαπήσει ακόμα περισσότερο κα θα σε ανταμείψει με το γυαλιστερό της φύλλωμα, αν δύο φορές τον χρόνο καθαρίσεις το φύλλωμα της με ένα πανάκι ποτισμένο με ελαιόλαδο.

Το Αγλαόνημα αγαπά το σκοτάδι

Εντάξει ίσως δεν θα μπορέσει να επιβιώσει σε ένα κατασκότεινο δωμάτιο χωρίς ίχνους φυσικού φωτός, αλλά γενικώς το Αγιόκλημα αγαπά την σκιά και επιβιώνει στα λιγότερο φωτεινά σημεία του σπιτιού μας. Πανέμορφο, κομψό, με γυαλιστερά φύλλα σε όλες τις αποχρώσεις του πράσινου, το Αγλαόνημα είναι το τέλειο φυτό για αρχάριους plant parents.

Θέση: Το Αγλαόνημο αγαπά εξίσου τα φωτεινά και τα σκοτεινά σημεία του σπιτιού. Αυτό που δεν αντέχει είναι να πέφτει ο ήλιος απευθείας στα φύλλα της.

Πότισμα: Την άνοιξη και το καλοκαίρι το αγλαόνημα μπορεί να διψάει μία φορά την εβδομάδα ή κάθε 10 μέρες. Το φθινόπωρο και τον χειμώνα, τσεκάρουμε κάθε 15 ημέρες το χώμα και όπως και στα υπόλοιπα φυτά, έτσι και εδώ, θα πρέπει να ποτίζουμε μόνο όταν έχει στεγνώσει πολύ καλά το χώμα.

Τα φύλλα του Αγλανοήματος μου:

  • ...κιτρίνισαν ή έχουν μυρίσε: το φυτό σου έχει παραποτιστεί και χρειάζεται να το αφήσεις να στεγνώσει τελείως. Ας ελπίσουμε να το πρόλαβες και να μην σάπισαν οι ρίζες.
  • …έχουν σκούρες κηλίδες: το φυτό σου πρέπει να μετακινηθεί σε ένα πιο σκιερό σημείο, γιατί μάλλον τον χτυπάει απευθείας ήλιος εκεί που το έχεις τώρα και καίει τα φύλλα του.
9 σχόλια
  1. Ο/Η Άννα Αθανασιάδου λέει:

    Τέλειες συμβουλές!!! Αγαπώ τα φυτά εσωτερικού χώρου 💞

  2. Ο/Η Ιωάννα Μπρακατσέλου λέει:

    Υπέροχες και πολύ κατατοπιστικές οι συμβουλές για αυτά τα φυτά…ευχαριστουμε πολύ!!!

  3. Ο/Η Βιολεττα Καρυδακη λέει:

    Καταπληκτικος οδηγος!

  4. Ο/Η ΣΤΕΛΛΑ ΦΡΑΓΚΙΟΥΔΑΚΗ λέει:

    Πολυ ωραιο κσι κατατοπιστικο αρθρο!!Πολλα μπραβο

  5. Ο/Η Ελενα λέει:

    Πολυ χρησιμο. Πες μας και μερικα tips για τον ποθο. Ευχαριστώ

  6. Ο/Η ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ λέει:

    Σαφής παρουσίαση με απλές οδηγίες περιποίησης!
    Πράγματι τα δυο από τα φυτά που παρουσιαζετε τα έχω χρόνια, με έμαθαν και τα έμαθα όσον αφορά την περιποίηση τους και τα απολαμβάνω!

  7. Ο/Η Olga λέει:

    Ευχαριστουμε!!!πολυ ωραια!!!! Μ αρέσουν τα φυτά εσωτερικου χώρου. Θα ψάξω να τα βρω!!!

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by