#easyGREEN τρόποι για ένα πιο eco-friendly γραφείο
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
- Words: Μαριανίκη Ζαφειράκη
- Photography: Νεφέλη Καραφυλλάκη
Αν έχεις γυρίσει μόλις από διακοπές η επιστροφή στην πόλη και ειδικά στο γραφείο σίγουρα απαιτεί μια περίοδο (ανα)προσαρμογής. Παρόμοια όμως με την Πρωτοχρονιά ο Σεπτέμβρης είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για στοχοθεσία και ανανέωση. Κι αν στην καθημερινότητα σου έχεις ήδη υιοθετήσει αρκετές “πράσινες” συνήθειες δοκίμασε να φέρεις κάποιες από αυτές στον χώρο εργασίας σου, για να ξεκινήσετε εσύ και η ομάδα σου τη νέα σεζόν με #easyGREEN τρόπο.
Παρακάτω σου προτείνω μερικά απλά tips που μπορείς να εφαρμόσεις εύκολα, για να κάνεις το γραφείο σου πιο φιλικό προς το περιβάλλον.
Easy Green
1. Μείωσε τη χρήση χαρτιού
Μια από τις πιο συνήθεις πηγές σπατάλης σε ένα γραφείο είναι αυτή του χαρτιού· εκτυπώσεις, αλληλογραφία, λογαριασμοί, post-it notes, χειρόγραφες σημειώσεις και αντζέντες. Είναι αλήθεια πως μέχρι πολύ πρόσφατα η χρήση χαρτιού έχει υπάρξει βολική και για πολλ@ πιο “επαγγελματική”. Πλέον όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Είναι λίγα όσα δεν μπορείς να κάνεις ψηφιακά και μάλιστα με πιο άμεσο και εύκολο τρόπο. Μέσω digital εφαρμογών μπορείς να αναθέτεις tasks στα μέλη της ομάδας σου και να ελέγχεις την πρόοδο τους, να επικοινωνείς μαζί τους, να πληρώνεις τους λογαριασμούς σου, να κρατάς σημειώσεις ή να σχεδιάζεις το πρόγραμμα σου. Μείωσε λοιπόν όπου είναι δυνατόν το χαρτί και οργάνωσε αποδοτικότερα την ομάδα σου με eco-friendly τρόπο.
2. Μείωσε τα απορρίμματά σου και κάνε ανακύκλωση
Πέραν του χαρτιού όπως είναι λογικό σε έναν χώρο εργασίας παράγονται διαφόρων ειδών απορρίμματα. Δεν είναι σίγουρα εύκολο να έχεις στον νου σου ανά πάσα στιγμή πώς θα μειώσεις τα απορρίμματά σου μπορείς όμως σταδιακά να προσπαθήσεις. Ξεκίνα τοποθετώντας ειδικά διαμορφωμένους κάδους ανακύκλωσης στο γραφείο και μαθαίνοντας στην ομάδα σου πώς να ανακυκλώνει σωστά.
3. Δώρισε ή ανακύκλωσε παλιές ηλεκτρικές συσκευές
Είναι πιθανό κάποια στιγμή ο εταιρικός εξοπλισμός να χρειαστεί αντικατάσταση ή αναβάθμιση. Τι γίνεται όμως με τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές; Αντί να καταλήξουν σε κάποιον κάδο απορριμμάτων φρόντισε είτε να τις δωρίσεις είτε να τις ανακυκλώσεις μέσω του προγράμματος Ανακύκλωσης συσκευών. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλεις στη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης, βοηθάς στην εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων και στην ανάκτηση πρώτων υλών. Το ίδιο ισχύει και για λάμπες, μπαταρίες, δοχεία μελανιών ή τόνερ, που μπορείς να ανακυκλώσεις στα ειδικά σημεία διαλογής.
4. Όταν φεύγεις, βγάζε τις συσκευές από την πρίζα
Στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας στο γραφείο σίγουρα το μόνο πράγμα που θες να κάνεις είναι να πάρεις τον δρόμο προς το σπίτι. Αξίζει όμως να αφιερώσεις λίγα μόλις δευτερόλεπτα, για να βγάλεις από την πρίζα τον υπολογιστή, το λάπτοπ και τον φορτιστή σου. Όχι μόνο συμβάλλεις στην υγεία των συσκευών καθ’ αυτών αλλά και στην εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας.
5. Αντικατάστησε τις συμβατικές CFL λάμπες με λάμπες LED
Οι λάμπες LED είναι αποδοτικότερες και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις CFL λάμπες ή τις λάμπες φθορίου ή πυρακτώσεως. Ακόμη, εξοικονομούν έως και 50% περισσότερο ρεύμα ενώ δεν περιέχουν ουσίες επιβλαβείς για το περιβάλλον όπως ο υδράργυρος, το κάδμιο, ο μόλυβδος και το φθόριο.
6. Υιοθέτησε τη remote εργασία
Αν και ξεκίνησε να υιοθετείται ευρέως λόγω των προληπτικών μέτρων κατά της διάδοσης του κορωνοϊού η remote εργασία είναι εδώ και αρκετά χρόνια διαδεδομένη σε χώρες του εξωτερικού καθώς λέγεται πως καθιστά τους εργαζόμενους πιο ευέλικτους και άρα αποδοτικότερους. Ακόμη βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας, χρημάτων και καυσίμων και γι’ αυτόν τον λόγο θεωρείται μια επιλογή φιλική προς το περιβάλλον. Καθιέρωσε συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας που εσύ και το team σου θα εργάζεστε remotely ή κάντε rotation έτσι ώστε να εξασφαλίσεις τόσο την εύρυθμη λειτουργία του γραφείου όσο και τα οφέλη της εργασίας εξ΄αποστάσεως.
7. Δημιούργησε co-working spaces
Τα “κλειστά”, μεμονωμένα γραφεία ανήκουν στο παρελθόν και έχουν πλέον δώσει τη θέση τους σε κοινά working spaces με στόχο την αποδοτικότερη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των μελών της ομάδας. Τα co-working spaces είναι όμως και ένας εξαιρετικός τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας. Επίλεξε ένα φωτεινό σημείο του χώρου, τοποθέτησε ένα μεγάλο τραπέζι με άνετες θέσεις εργασίας και παρότρυνε το team σου να εργάζεστε όλ@ μαζί. Σίγουρα θα έρθετε πιο κοντά, βοηθώντας παράλληλα στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και χρημάτων.
8. Χρησιμοποίησε τα μέσα για να πας στο γραφείο ή πήγαινε παρέα με κάποι@ συνάδελφο
Γνωρίζεις ήδη πως το να χρησιμοποιείς τα ΜΜΜ για τις μετακινήσεις σου είναι μια φιλικότερη προς το περιβάλλον επιλογή απ’ ό,τι το αυτοκίνητο. Ειδικά εάν εργάζεσαι στο κέντρο της πόλης, είμαι σίγουρη πως ο “αγώνας” για εύρεση πάρκινγκ και η κίνηση το κάνουν να μοιάζει περισσότερο με καθημερινό εφιάλτη παρά με διευκόλυνση. Χρησιμοποιώντας τα ΜΜΜ, για να φτάσεις στον προορισμό σου, συμβάλλεις στην προστασία του περιβάλλοντος ενώ παράλληλα εξοικονομείς χρήματα και ενέργεια (τη δική σου 😛). Εάν αυτό είναι αδύνατο, τότε επίλεξε να κάνεις την καθημερινή σου διαδρομή μαζί με κάποι@ συνάδελφο, για να μετακινηθείτε παρέα και πιο φιλικά προς το περιβάλλον.
9. Φέρε το φαγητό σου από το σπίτι
Οι μεσημεριανές munchίλες στο γραφείο είναι από τις πιο δύσκολες να αντισταθείς παρόλ’ αυτά αν φροντίζεις να φέρνεις το τάπερ με το φαγητό σου από το σπίτι τότε είναι πιο εύκολο να τις αποφύγεις. Αντί λοιπόν να παραγγείλεις απ’ έξω μεγάλες ποσότητες φαγητού που εν τέλει ίσως δεν καταναλώσεις, προτίμησε να φέρεις το δικό σου τάπερ με σπιτικό φαγητό ή να ετοιμάσεις τη σπεσιαλιτέ σου και να τη μοιραστείς με τους συναδέλφους σου.
10. Πάρε σερβίτσιο για την κουζίνα του γραφείου
Αφού ούτως ή άλλως αποφεύγεις τα πλαστικά καλαμάκια και τα σερβίτσια μιας χρήσης στην καθημερινότητα σου, γιατί να μη βοηθήσεις τους συναδέλφους σου να κάνουν το ίδιο; Επένδυσε σε ένα σετ σερβίτσιου για την κουζίνα του γραφείου και παρότρυνε την ομάδα σου να χρησιμοποιούν αυτό αντί για μαχαιροπίρουνα και σκεύη μιας χρήσης, παράγοντας έτσι λιγότερα απορρίμματα.
11. Διακόσμησε με φυτά εσωτερικού χώρου
Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι ο καλύτερος τρόπος, για να προσθέσεις χρώμα και ζωντάνια τόσο στο σπίτι όσο και στον επαγγελματικό σου χώρο. Ακόμη είναι ένα αποτελεσματικό φίλτρο αέρα αφού μειώνουν τη σκόνη και τα αιωρούμενα σωματίδια και μικροσωματίδια που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες, ευαισθησίες και αναπνευστικά προβλήματα.
12. Κάνε το μπάνιο του γραφείου πιο φιλικό προς το περιβάλλον
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να κάνεις το μπάνιο της επιχείρησής σου πιο eco-friendly καθώς στο εμπόριο θα βρεις πλέον αναλώσιμα και καθαριστικά φιλικά προς το περιβάλλον. Προτίμησε βιοδιασπώμενα ρολά υγείας και μηχανήματα αέρα για τα χέρια και αγόρασε μεγάλες συσκευασίες “πράσινων” καθαριστικών και αναλώσιμων γεγονός που θα σε βοηθήσει τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στην εξοικονόμηση χρημάτων.
Μαριανίκη 🌻