#easyGREEN οδηγός παραλίας, για να είναι τα μπάνια σου φιλικά προς το περιβάλλον

Αργά ή γρήγορα -ακόμα κι αν δεν έχεις ξεκινήσει ακόμα το μέτρημα των μπάνιων- όλο και σε κάποια παραλία θα βρεθείς. Σε κοντινό προορισμό λίγο έξω από την πόλη ή σε κάποιο νησί στην άλλη άκρη της χώρας, με παρέα ή χωρίς, εύχομαι να είναι άφθονες οι βουτιές σου και να διώξουν από πάνω σου το στρες και τις στεναχώριες της καθημερινότητας.

Αυτός ο οδηγός θα σε βοηθήσει να απολαύσεις τις εμπειρίες σου χωρίς να διαταράξεις -έστω με αρνητικό τρόπο- τον βιότοπο της παραλίας. Όσο κι αν λέμε ότι η ανθρώπινη παρουσία όπου βρεθεί κι όπου σταθεί τα κάνει λίμπα, σου υπόσχομαι ότι μπορείς να συνυπάρξεις σε πλήρη αρμονία με τη χλωρίδα και την πανίδα της ακτής, χωρίς να θυσιάσεις την ανεμελιά των καλοκαιρινών μπάνιων. Συνέχισε να διαβάζεις!

1. Προορισμός

Αν σκοπεύεις να επισκεφθείς οργανωμένη παραλία και όχι κάποια ερημική γραφική, προτείνω να επιλέξεις μία από τις 581 ακτές της χώρας που απονεμήθηκαν με “Γαλάζια Σημαία” για το 2022 από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης: οι εν λόγω ακτές που διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς, πληρούν αυστηρά κριτήρια που ορίζονται από το διεθνές πρόγραμμα και κατά καιρούς αναμορφώνονται με στόχο τη βελτίωση και την επιτυχέστερη εφαρμογή τους. Θέλω να ελπίζω ότι υποστηρίζοντας με την παρουσία σου κάποια από αυτές, συμβάλεις στο να μπουν για υποψηφιότητα ακόμα περισσότερες παραλίες (θυμίζω ότι το πρόγραμμα είναι εθελοντικό: για να δοθεί μια γαλάζια σημαία, πρέπει να έχει ενδιαφερθεί κάποιος δήμος ή ιδιώτης για να την αποκτήσει, δεν ελέγχονται όλες οι παραλίες της κάθε χώρας) και να προσαρμοστούν στα αυστηρά κριτήρια που είπαμε.

2. Πως θα φτάσεις

Αν είσαι ήδη στην εξοχή, σχετικά κοντά στη θάλασσα και το σώμα και οι συνθήκες στο επιτρέπουν, πήγαινε με τα πόδια. Δεν χρειάζεται να κουβαλήσεις την Άρτα και τα Γιάννενα εκτός κι αν έχεις πολυμελή οικογένεια ή η παραλία δεν παρέχει σκιά και λοιπές πολυτέλειες. Εναλλακτικά -ειδικά αν είσαι σόλο- υπάρχει πάντα και το ποδήλατο.

Αν είσαι στην πόλη κι ετοιμάζεσαι για ημερήσια εξόρμηση, σου προτείνω να επιλέξεις τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επειδή όμως στην μετα-πανδημική εποχή μπορεί να μην θέλεις να συνωστιστείς με άλλους ή τα μέσα να μη φτάνουν μέχρι τον προορισμό σου και γενικώς να σου φαίνεται όλο μια ταλαιπωρία, τότε προφανώς θα επιλέξεις ιδιωτικό αυτοκίνητο αλλά να το κάνεις έξυπνα. Αν είστε πολλά άτομα, συνεννοήσου με την παρέα σου και κάντε μαζί τη διαδρομή, χρησιμοποιώντας όσο γίνεται λιγότερα αμάξια.

Μην το παρκάρεις πολύ κοντά ή πάνω στην ακτή, διαταράσσοντας το φυσικό της περιβάλλον. Άστο λίγο μακρύτερα και κάνε τη διαδρομή μέχρι το τέλειο σημείο για άραγμα, με τα πόδια (εφόσον δε συντρέχουν λόγοι υγείας).

3. Φαγητό, νερό & ροφήματα

Το θες το καφεδάκι σου δίπλα στη θάλασσα. Αν η παραλία που πας δεν είναι είναι οργανωμένη ή αν κάνεις οικονομίες και αράζεις μακριά από καφετέριες και ξαπλώστρες, ετοίμασε τον παγωμένο καφέ σου από το σπίτι όπως τον θες και βάλτον σε παγούρι/θερμός. Το ίδιο ισχύει για σπιτικά κρύα τσάγια, λεμονάδες, ροδακινο-λεμονάδες, δροσιστικές λαϊμονάδες και βέβαια για το νερό σου! Με λίγη καλή προετοιμασία δεν θα χρειαστεί να αγοράσεις πλαστικά μπουκάλια, αυτή τη μάστιγα.

Αν θέλεις να υποστηρίξεις τις επιχειρήσεις της παραλίας αγοράζοντας καφέ και λοιπά ροφήματα, προτίμησε να στον βάλουν σε οικολογικά/βιοδιασπώμενα ποτήρια μιας χρήσης εφόσον υπάρχει αυτή η επιλογή. Ή ακόμα καλύτερα να έχεις μαζί σου ένα επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι για να στον σερβίρουν κατευθείαν εκεί! Όσο για καλαμάκια, την ξέρεις τη γνώμη μου: αν δεν μπορείς να τα αποχωριστείς, υπάρχουν τόσες επιλογές πέρα από τα πλαστικά.

Το μπάνιο φέρνει πείνα. Εννοείται ότι στηρίζω το να φέρεις σπιτικά σνακς ή ακόμα και χορταστικά γεύματα στην παραλία, ακόμα κι αν κάποια στιγμή αργότερα σκοπεύετε να μεταφερθείτε με την παρέα σου σε κάποιο κοντινό ταβερνάκι. Το πορτοφόλι σου θα σ’ ευχαριστεί, θα μειώσεις τη σπατάλη τροφίμων της κουζίνας σου αφού θα εκμεταλλευτείς αυτά που έχεις ήδη αγοράσει και θα αποφύγεις να ψωνίσεις ανθυγιεινά σνακς σε πλαστικές συσκευασίες που μετά θα αναγκαστείς να πετάξεις. Επαναχρησιμοποιούμενα ταπεράκια, μαχαιροπίρουνα πολλαπλών χρήσεων (ή ευκαιρία να αξιοποιήσεις τα μιας χρήσεως που φύλαξες από το ντελίβερι) και παγοκύστες μέσα σε ισοθερμική τσάντα για διατήρηση της θερμοκρασίας των τροφίμων.

4. Σκουπίδια

Το φαγητό όμως δημιουργεί σκουπίδια. Γενικά ο άνθρωπος όπου βρεθεί κι όπου σταθεί παράγει σκουπίδια, είναι σχεδόν αναπόφευκτο! Οπότε -σε περίπτωση που δεν υπάρχουν κάδοι απορριμάτων στην παραλία- φρόντισε να έχεις μαζί σου βιοδιασπώμενες σακούλες σκουπιδιών. Όχι, μη θάψεις αυτό το κουκούτσι από ροδάκινο στην άμμο, πέτα το. Ακόμα καλύτερα να διαχωρίζεις τα σκουπίδια σε ανακυκλώσιμα και μη και όταν ξαναβρεθείς κοντά στους ειδικούς κάδους μπορείς να τα ξεφορτωθείς αναλόγως.

5. Γόπες

Μη θάβεις τα τελειωμένα τσιγάρα σου στην άμμο ή στα βότσαλα. Πέρα από άκρως ενοχλητική συνήθεια (δεν έχω χειρότερο από το να πατάω αποτσίγαρα με το γυμνό μου πόδι) είναι και πολύ βλαβερή για το περιβάλλον: τα φίλτρα του τσιγάρου αποτελούνται από ένα ειδικό είδος πλαστικού που χρειάζεται έως και 15 χρόνια για να διαλυθεί χωρίς όμως ποτέ να διασπαστεί πλήρως. Έχοντας υπάρξει καπνίστρια στο παρελθόν, κατανοώ το να θέλεις να απολαύσεις το τσιγάρο σου μετά το μπάνιο. Αρκεί να βρεις τρόπο να ξεφορτωθείς τις γόπες σου χωρίς να αφήσεις ίχνη στην παραλία.

6. Αντιηλιακά φιλικά προς το περιβάλλον

Για φέτος επίλεξε ένα αντιηλιακό με όσο γίνεται περισσότερα φυσικά συστατικά, φιλικό προς το περιβάλλον και τους υφάλους. Να μην έχει parabens που εκτός από τον οργανισμό μας, βλάπτουν και την πανίδα της θάλασσας και να συνδυάζει επιτυχώς τα φυσικά και τα χημικά φίλτρα UV για να παρέχει την επιθυμητή προστασία από τον ήλιο. Με ελάχιστη online αναζήτηση θα βρεις cruelty free brands με προϊόντα που θα καλύψουν τις ανάγκες σου.

7. Όχι στα ενθύμια

Έχεις μαζέψει ποτέ κοχύλια ή όστρακα ή αστερίες για ενθύμιο καλοκαιρινών διακοπών; Κι εγώ! Δεν θέλω να σε πληγώσω όμως αυτή μας η συνήθεια κάνει κακό στο περιβάλλον. Ακόμα πιο καταστροφικό είναι το να περισυλλέγουμε την τοπική πανίδα, δηλαδή τις πεταλίδες από τα βράχια, τα καβουράκια και τους αχινούς. Όλα αποτελούν μέρος του οικοσυστήματος της ακτής και αν το έκανε ο καθένας (σκέψου πόσοι πολλοί είμαστε), θα είχε πολύ σημαντικές -αρνητικές- επιπτώσεις. Απόλαυσε την παραλία ως έχει, συνυπάρχοντας αρμονικά με την άγρια ζωή της.

8. Όχι στα ανεξίτηλα σημάδια

Ξέρω ότι είναι ρομαντική συνήθεια, όμως μη χαράζεις τα αρχικά σου στα δέντρα (κέδρους, αρμυρίκια κλπ), μη ζωγραφίζεις πάνω τους με μαρκαδόρους ή χρωστικά σπρέι, μην κόβεις τα κλαδιά τους και γενικά μην τα πολυπειράζεις: χρησιμοποίησέ τα αποκλειστικά ως σκιά.

Όσο κι αν σου φαίνεται ακραίο, ακόμα και τα αθώα κάστρα ή τις γοργόνες από άμμο που “χτίζουν” μικρά και μεγάλα παιδάκια καλύτερα να τα διαλύεις πριν φύγεις, ειδικά αν η παραλία στην οποία βρίσκεσαι προσελκύει θαλάσσια χελωνάκια για να μη γίνουν εμπόδιο στη διαδρομή τους προς τη θάλασσα.

9. Όχι στα τραγούδια γύρω από τη φωτιά

Δε νομίζω ότι χρειάζεται πολλή ανάλυση το συγκεκριμένο: δεν ανάβουμε φωτιές στην παραλία καθόλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή τις μέρες απαγόρευσης της φωτιάς (αρχή Μαΐου μέχρι τέλη Οκτωβρίου). Σε καμία περίπτωση, όσο κι αν μας αρέσει η ατμόσφαιρα, όσο κι “αν ξέρουμε από φωτιές, ανέμους, προσέχουμε” κλπ.

10. Μείωση σπατάλης νερού

Έχουμε μιλήσει για τη μείωση σπατάλης νερού στο σπίτι γενικά και στην κουζίνα, όμως μπορείς και στην παραλία να κάνεις τη διαφορά, περνώντας μόνο τον απολύτως απαραίτητο χρόνο που χρειάζεσαι στα ντους. Ίσα ίσα για να ξεπλυθείς από τα αλάτια! Και φυσικά μη χρησιμοποιήσεις οποιουδήποτε είδους σαπούνι στα κοινόχρηστα ντους των οποίων το νερό καταλήγει στην άμμο και τη θάλασσα.

Αν έχεις κι άλλες σχετικές ιδέες -γιατί πάντα μπορεί να μου διέφυγε κάτι- μη διστάσεις να μας τις γράψεις σε σχόλιο στο τέλος αυτού του άρθρου!

5 σχόλια
  1. Εξαιρετικό και περιεκτικό άρθρο!

  2. Ο/Η Nelly λέει:

    Συγχαρητήρια για το άρθρο!!!!

  3. Ο/Η Panagiota λέει:

    Ακόμα και αν υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων στην παραλία καλύτερα να τα παίρνουμε μαζί μας. Συνήθως είναι γεμάτοι ως πάνω και μάλιστα με ανακυκλώσιμα 🙂

  4. Ο/Η Ιωάννα λέει:

    Δεν θέλω να σας το χαλάσω, αλλά οι γαλάζιες σημαίες δίνονται με πληρωμή!!! όσο για την δική μας συμπεριφορά, δύσκολα αλλάζει προς το καλύτερο….

  5. Ο/Η Elli λέει:

    Μπράβο και πάλι μπράβο! (έχετε τον τρόπο σας και τα λέτε άμεσα μεν, ωραία δε…!)
    Προσθέτω, επίσης, ότι όταν παίρνουμε μαζί μας φαγητό σε ταπεράκι στην παραλία (όπως πολύ σωστά προτείνετε) δεν πλένουμε-ξεπλένουμε τα ταπεράκια μας στο θαλασσινό νερό! (ούτε εννοείται με καθαριστικό πιάτων, ούτε σκέτα). Δεν συζητάμε εάν μείνουμε και παραπάνω μέρες (αυτό πάει ίσως σε ειδικότερο οδηγό για κάμπινγκ!)
    Ευχαριστώ κορίτσια (για την παρουσία σας, την αισθητική, τη νοοτροπία και τις συνταγές σας! (Ο, τι έχω φτιάξει από το site σας γίνεται σούπερ!).

Θέλουμε την γνώμη σας!

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by