Αυτή η #easyGREEN αλλαγή στο στυλ σου θα κάνει τη διαφορά στο περιβάλλον
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
- Words: Μαριανίκη Ζαφειράκη
- Photography: Νεφέλη Καραφυλλάκη
Με το thrifting ήρθα σε επαφή για πρώτη φορά στο πρώτο έτος στο πανεπιστήμιο. Ένα απόγευμα μαζί με μια συμφοιτήτρια μου λοξοδρομήσαμε σε ένα στενάκι στον πεζόδρομο του Θησείου και κατεβήκαμε τα σκαλάκια του Snake21. Εκείνη την ημέρα δεν έκανα κάποια αγορά. Εντυπωσιάστηκα όμως από τα χρώματα, το στυλ και την ποικιλία. Σίγουρα δεν είχα τα καταστήματα με ρούχα από δεύτερο χέρι με αυτόν τον τρόπο στο μυαλό μου· με ξεχωριστή αισθητική, ψαγμένα κομμάτια, επώνυμα brands.
Μερικά χρόνια αργότερα στο Ελσίνκι αγόρασα τα πρώτα μου ρούχα από δεύτερο χέρι, ένα φόρεμα, μία τσάντα και ένα τιρκουάζ αντιανεμικό jacket. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ακόμη στην ντουλάπα μου, είναι από τα αγαπημένα μου ενώ κάθε φορά που τα φορώ με γεμίζουν ζεστασιά και μου θυμίζουν το ταξίδι μου στη Σκανδιναβική πρωτεύουσα.
Φυσικά και δεν σταμάτησα να αγοράζω ρούχα και από fast fashion εταιρίες. Το χαμηλό κόστος, η υπερδιάθεση, οι τάσεις και η ευκολία είναι μόνο μερικοί από τους λόγους. Ωστόσο η συζήτηση που έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια γύρω από το οικολογικό (και κοινωνικό) αποτύπωμα της γρήγορης μόδας είναι μια ευκαιρία για όλ@ μας να αναθεωρήσουμε τις αγορές μας.
Τι είναι το fast fashion και πώς επηρεάζει το περιβάλλον;
Ο όρος fast fashion αναφέρεται σε ρούχα και αξεσουάρ που συνήθως “αντιγράφουν” μεγάλες τάσεις, παράγονται σε πολύ μεγάλες ποσότητες, με πολύ χαμηλό κόστος. Για να εξασφαλιστεί το μικρό κόστος παραγωγής τα ρούχα φτιάχνονται από συνθετικά υλικά χαμηλής ποιότητας ενώ παράγονται σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου και μπορούν να βρεθούν φτηνά εργατικά χέρια. Οι μεγάλες εταιρίες εκμεταλλεύονται την φτώχεια που επικρατεί σε περιοχές της Κίνας, του Μπαγκλαντές, της Ταϊλάνδης, του Μαρόκου κ.ά. και έτσι εγκαθιστούν εργοστάσια παραγωγής με μηδαμινά μέτρα ασφαλείας ενώ αμείβουν τους εργαζόμενους με πενιχρούς μισθούς.
Τα τοξικά απόβλητα αυτών των εργοστασίων και οι επιβλαβείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή σε δεκάδες πόλεις. Παράλληλα η κακή ποιότητα των ρούχων τα κάνει να σκίζονται, να ξεβάφουν ή να χάνουν τη φόρμα τους γρήγορα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη μεγάλη ποσότητα διάθεσης στην αγορά και τις χαμηλές τιμές οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο ολοένα και περισσότερων ρούχων να καταλήγουν στις χωματερές, μολύνοντας με τη σειρά τους το περιβάλλον, ολοένα και περισσότερων ρούχων να αγοράζονται πιθανότατα με την ίδια μοίρα να τα περιμένει.
Το thrifting ως εναλλακτική στη γρήγορη μόδα
Η αγορά ρούχων από δεύτερο χέρι έρχεται ως εναλλακτική στη άκριτη υπερκατανάλωση, τη χαμηλή ποιότητα, την ενιαία αισθητική και τον αρνητικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο της γρήγορης μόδας. Στα thrift stores πέραν από πολύ οικονομικά (περισσότερες φορές φθηνότερα απ’ ό,τι στις αλυσίδες εταιριών fast fashion), vintage “διαμάντια” βρίσκουμε ρούχα καλύτερης ποιότητας, που έχουν κρατήσει ήδη, και θα κρατήσουν περισσότερα χρόνια στην ντουλάπα μας. Ακόμη, αγοράζοντας ρούχα από δεύτερο χέρι στηρίζουμε τις μικρές επιχειρήσεις, βοηθάμε στην -πραγματική- ανακύκλωση στη μόδα και καταλήγουμε έτσι, να πετάμε λιγότερα ρούχα.
Όλοι οι μύθοι σχετικά με το thrifting έχουν τα τελευταία χρόνια καταρριφθεί. Είναι καθαρά τα ρούχα από δεύτερο χέρι; Θα ταιριάζουν στο στυλ μου, θα έχουν σύγχρονη αισθητική; Θα βρω κάτι στο νούμερό μου ή θα χρειαστεί πολλαπλές μεταποιήσεις; Είναι λογικές απορίες που είχα κι εγώ πριν τις πρώτες μου αγορές. Σίγουρα η εξόρμηση σε ένα thrift store απαιτεί περισσότερο χρόνο από ό,τι σε ένα κατάστημα μιας μεγάλης αλυσίδας ρούχων, αφού χρειάζεται να ψάξουμε, για να βρούμε τα κομμάτια που θα μας ταιριάξουν. Όμως, αξίζει τον κόπο.
Σε ένα thrift store δεν βρίσκουμε μόνο ρούχα vintage αισθητικής ή συγκεκριμένων μεγεθών. Streetwear, limited edition pieces από αγαπημένα μοντέρνα brands, διαχρονικά τζιν ή outwear είναι μόνο λίγοι μόνο από τους θησαυρούς που θα συναντήσεις. Τα thrift stores δεν είναι βεστιάρια. Αντιθέτως τα πιο σύγχρονα από αυτά επιλέγουν πολύ προσεκτικά τα κομμάτια που φέρνουν, έχουν ξεχωριστή αισθητική και οραματίζονται να κάνουν τη μόδα πιο συμπεριληπτική και πιο βιώσιμη για τους ανθρώπους, που εργάζονται σε αυτήν, τ@ καταναλωτ@ αλλά και το περιβάλλον.
Μερικά από τα αγαπημένα μας thrift stores
- Beehive second chance shop, Ιωάννου Δροσοπούλου 65, Αθήνα 112 57
- Yesterday’s Bread Second Hand, Ιουστινιανού 2, Αθήνα 114 73
- Snake 21, Ερυσίχθονος 44, Αθήνα 118 51
- Vista vintage, Επτανήσου 52, Αθήνα 113 61
- Thomyris Vintage Clothing, Κορνάρου 2, Αθήνα 105 63
- V FOR VINTAGE, Πατησίων 65, Αθήνα, 112 57
- Rats Vintage Clothing, Περικλέους 13, Αθήνα, 105 63
- Handpicked Cherries, Φρύνης 51, Αθήνα, 116 33
- NewSkin Athens Vintage, Παλλαδος 24-26, Αθήνα, 105 54
Τρελαίνομαι για vintage, ψωνιζα πολλά χρόνια πριν από το Berlin, ενα κρυμμένο κάπως μαγαζί στην Ομήρου. Μια γούνινη (ψεύτικη φυσικά) καφέ ζακέτα υπάρχει ακόμα στη ντουλάπα μου. Πάμφθηνη και υπέροχη!