8 ρεαλιστικοί και εύκολοι τρόποι για να είμαστε minimal waste στην καθημερινότητα μας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
- Words: Μαριανίκη Ζαφειράκη
- Photography: Νεφέλη Καραφυλλάκη
Τα τελευταία χρόνια η φιλοσοφία του zero waste, των μηδενικών δηλαδή απορριμμάτων, έχει αποκτήσει μεγάλη απήχηση. Μεταξύ άλλων κινημάτων για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως η χορτοφαγία ή η εξοικονόμηση φυσικών πόρων, η προσπάθεια μείωσης (ή μη παραγωγής) απορριμμάτων “είναι ένας στόχος ηθικός, οικονομικός, αποτελεσματικός και ένα όραμα να κατευθύνει τους ανθρώπους να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και τις καθημερινές συνήθειες τους και να μιμηθούν τους βιώσιμους φυσικούς κύκλους, όπου όλα τα υλικά που απορρίπτονται είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να γίνονται πόροι για κάποιον άλλο (αειφορία). “1
Στην πράξη το zero waste είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Πρέπει αφενός όλα τα προϊόντα που αγοράζει κανείς να παράγονται με την ίδια φιλοσοφία (σε όλα τα στάδια παραγωγής τους) και αφετέρου να καλύπτει τις ανάγκες του μόνο με αυτά, κάτι το οποίο σε αυτή τη φάση είναι αδύνατο αφού ναι μεν η αγορά eco-friendly προϊόντων διευρύνεται διαρκώς λόγω της δημοφιλίας του κινήματος δεν έχει αντικαταστήσει δε 100% τα υπόλοιπα συμβατικά προϊόντα που θα βρει κανείς εύκολα (και με χαμηλότερο κόστος) στο σούπερ μάρκετ ή στα καταστήματα της γειτονιάς του.
Ωστόσο υπάρχουν τρόποι να ελέγξουμε τα απορρίμματα μας έτσι ώστε να τα μειώσουμε δραστικά (minimal waste αντί για zero), συμβάλλοντας στην επαναχρησιμοποίηση των πόρων και την εξάλειψη του όγκου και της τοξικότητας των αποβλήτων μας. Μερικούς από αυτούς συγκεντρώσαμε σήμερα και τους μοιραζόμαστε μαζί σου:
1. Μείωσε τις αγορές σου
Ξεκινώντας από τα βασικά· δεν υπάρχει πιο εύκολος τρόπος, για να μειώσεις τα απορρίμματά σου από το να μειώσεις εξαρχής τις αγορές σου. Εάν μιλάμε για ρούχα και χρηστικά αντικείμενα σκέψου αν πραγματικά τα χρειάζεσαι, εάν έχεις ήδη παρόμοια, εάν πρόκειται ρεαλιστικά να τα χρησιμοποιήσεις ή πόσο θα κρατήσουν. Εάν από την άλλη αναφερόμαστε σε τρόφιμα αγόραζε πραγματικά όσα θα καταναλώσεις με σκοπό να αποφύγεις να λήγουν ή να σου χαλάνε με αποτέλεσμα να τα πετάς.
2. Απόφυγε τις πλαστικές συσκευασίες και τις συσκευασίες μίας χρήσης
Όσο δύσκολο είναι να είσαι 100% zero waste άλλο τόσο είναι να αποφύγεις εντελώς το πλαστικό ή της συσκευασίες μίας χρήσης στην καθημερινότητά σου. Ωστόσο έχοντας πάντοτε μαζί σου ένα παγούρι, ένα γυάλινο ποτήρι για τον καφέ σου και ένα επαναχρησιμοποιούμενο καλαμάκι μπορείς μέσα από τις καθημερινές σου συνήθειες να μειώσεις τα αντίστοιχα πλαστικά τους, που καταλήγουν νομοτελειακά στα σκουπίδια.
3. Επίλεγε επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες
Το ήξερες ότι πολλά από τα αγαπημένα σου προϊόντα έρχονται σε επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες; Έτσι μπορείς αφού τελειώσουν να κάνεις απλώς refill χωρίς περιττά απορρίμματα και με μικρότερο κόστος. Στο MyLoup, που ανακαλύψαμε πρόσφατα, θα βρεις μεγάλη γκάμα προϊόντων διατροφής σε δοχεία πολλαπλών χρήσεων που μπορείς να γεμίσεις ξανά και ξανά. Σύντομα θα μπορείς να επισκεφτείς και το concept store που ετοιμάζουν όπου θα μπορείς να κάνεις διά ζώσης τα refill σου έτσι ώστε η διαδικασία να είναι 100% zero waste.
Πίσω από το MyLoup βρίσκεται η Μυρτώ, η οποία το 2020 προσπάθησε να δημιουργήσει ένα κυκλικό σύστημα αγορών με σκοπό να αλλάξει τον τρόπο που καταναλώνουμε, ελαχιστοποιώντας τα πλαστικά απορρίμματα μίας χρήσης. Το MyLoup στοχεύει να γίνει “ένα σημείο συνάντησης για ανθρώπους που θα μπορούν να ανταλλάζουν ιδέες και απόψεις για το πώς μπορούμε να έχουμε ένα καλύτερο αύριο.” Μέχρι το τέλος του 2024 το MyLoup στοχεύει να μειώσει τις πλαστικές συσκευασίες κατά 150.000.
4. Άλλαξε τον τρόπο που κάνεις τα ψώνια σου
Πριν πας για ψώνια, φρόντισε να είσαι προετοιμασμέν@. Έχε πάντα μια tote bag στην τσάντα που χρησιμοποιείς έτσι ώστε να αποφύγεις την πλαστική σακούλα ενώ στο σούπερ μάρκετ ή στη λαϊκή αγορά βάζε τα λαχανικά και τα φρούτα σου σε διχτάκι ή έστω σε χάρτινη σακούλα, που θα επαναχρησιμοποιείς. Απόφυγε προϊόντα με περιττά πλαστικά περιτυλίγματα ή ξεχωριστή σακούλα για πράγματα που χωρούν ούτως ή άλλως στο σακίδιο ή στην tote bag σου.
5. Κάνε την ντουλάπα σου πιο sustainable
Σου έχω ήδη μιλήσει εδώ για το thrifting· πόσο συναρπαστικό είναι και παράλληλα πόσο φιλικό προς το περιβάλλον. Απόφυγε να αγοράζεις ρούχα από εταιρείες γρήγορης μόδας, που καταστρέφονται γρήγορα και καταλήγουν αναπόφευκτα στα σκουπίδια, επένδυσε σε κομμάτια από μικρά, local brands ή από δεύτερο χέρι που σίγουρα θα κρατήσουν στην ντουλάπα σου πολύ περισσότερο καιρό.
6. Digital VS Print
Χρησιμοποιείς ούτως ή άλλως το κινητό σου σχεδόν όλη την ημέρα. Χρησιμοποίησε τα notes σου, για να κάνεις λίστες, ένα digital calendar για τα ραντεβού και τα tasks σου και προσπάθησε να εκτυπώνεις μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Ναι, το χειρόγραφο έχει άλλη χάρη αλλά για τις καθημερινές σου σημειώσεις μπορείς να γλιτώσεις μεγάλο όγκο χαρτιού, που εν τέλει μάλλον θα πεταχτεί, εάν τις μεταφέρεις σε digital περιβάλλον.
7. Κάνε food planning
Στο εξωτερικό είναι μεγάλη τάση το εβδομαδιαίο πλάνο φαγητού με meal prepping, δηλαδή προετοιμασία όλων σχεδόν των γευμάτων της εβδομάδας σε μία ή δύο ημέρες με σκοπό την αποφυγή του φαγητού απ’ έξω ή της παράλειψης γευμάτων. Εκτός όμως από καλό στην τσέπη ή στην υγεία σου το meal prepping (ή έστω ο στόχος του να μαγειρεύεις συχνότερα στο σπίτι ή να τρως το ίδιο φαγητό δύο ημέρες της εβδομάδας αντί για μία) μπορεί να βοηθήσει και στη μείωση των απορριμμάτων σου με την προϋπόθεση ότι υπολογίζεις ακριβώς πόσο φαγητό θα μαγειρέψεις και αγοράζεις τις ανάλογες ποσότητες υλικών και αξιοποιείς τα leftovers σου έτσι ώστε να πετάς όσο το δυνατόν λιγότερο.
8. Κομποστοποίηση & Ανακύκλωση
Όπως είπαμε και στην αρχή δεν είναι εύκολο να είσαι πάντα zero waste. Ακόμη και στις περιπτώσεις όμως που αυτό είναι αδύνατο μπορείς να επιλέξεις να κομποστοποιήσεις ή να ανακυκλώσεις τα απορρίμματά σου προκειμένου να μην καταλήξουν κατευθείαν στα σκουπίδια. Πάρε έναν κάδο οικιακής κομποστοποίησης για την κουζίνα σου και ανακύκλωσε τις πλαστικές, χάρτινες και γυάλινες συσκευασίες στους ειδικούς κάδους. Μπορεί να είναι η έσχατη λύση αλλά είναι σίγουρα μια απαραίτητη συνήθεια για μια πιο eco-friendly καθημερινότητα.
1 Διεθνής Ένωση Μηδενικής Παραγωγής Απορριμμάτων
σας ευχαριστούμε πολύ. όλες πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Σας εύχομαι γεμάτη φως και αγάπη η ζωή σας.